Pinnoita vanha vuolukiviuuni valkoiseksi!
- katso miten pinnoitus tehtiin

Kaipako vanha vuolukiviuuni ehostusta? Sopisiko sisustukseen valkoinen takka paremmin? Nyt Tulikivi on tuonut markkinoille valkoisen Tulikivi Color -pinnoitteen vuolukiviuuneihin, sillä sisustustrendien muuttuessa valkoisille takoille on kysyntää.

Takka on yhä enemmän tärkeä sisustuselementti, johon halutaan panostaa. Tulisijan ilmeen on oltava yhteneväinen muun sisustuksen kanssa. Tulikivi tarjoaa vanhoihin vuolukiviuuneihin ensisijaisesti pinnoituspalvelua, jolloin Tulikiven uunimestari tekee pinnoituksen.

Lisätietoa Tulikivi tulisijoista

Vuolukiviuuni ennenVuolukiviuuni ennen
Vuolukiviuuni jälkeenVuolukiviuuni jälkeen

Tulikivi Color -pinnoite on testattu huolellisesti

Tulikivi Color -pinnoite on testattu huolellisesti, ja se sopii parhaiten Tulikivi-uunien pinnoittamiseen. Vanhoihin uuneihin tehtävä pinnoituspalvelu sisältää uunin puhdistuksen, luukkujen irrotuksen ja kiinnityksen, saumojen puhdistuksen ja saumauksen Tulikivi Color -saumausaineella sekä pinnoituksen Tulikivi Colorilla.

Tulikivi Color -pintaa voidaan paikata, mikäli siihen tulee kolhuja tai pysyviä tahroja vuosien mittaan. Vuolukiviuuni voidaan myös pinnoittaa uudelleen.

Tulikivi Color –pinnoitustyön valmistelu

Suojaa seinät ja lattia huolellisesti pahvilla tai paperilla tulisijan ympäriltä. Irrota luukut luukkujen kiinnitystavasta riippuen joko 4 mm:n kuusiokoloavainta tai talttakärkistä ruuvimeisseliä apuna käyttäen. Luukut, joissa on tulipesän sisäosaan kiinnitetty kehys, kannattaa jättää kehyksineen paikoilleen. Teippaa kehys huolella maalarinteipillä ja suojaa luukku paperilla mahdollisilta roiskeilta.

Ilman ja kivipinnan lämpötila tulee olla vähintään + 5 astetta ja ilman suhteellinen kosteus pitää olla alle 80 %. Pinnoitteen ja käsiteltävän pinnan lämpötila ei saa ylittää + 35 astetta.

Katso miten pinnoitus tehtiin

Puhdista pinta huolelisesti ennen pinnoittamista

Pinnoitettava uuni on puhdistettava huolellisesti noesta, rasvasta ja muusta liasta. Liesitasollisessa mallissa liesitaso on nostettava paikoiltaan ja puhdistettava lieden kehyksen alle jäänyt lika. Tulipesät kannattaa myös puhdistaa irtonoesta ja tuhkasta, jotta niistä ei pölisisi likaa pinnoitteeseen.

Käsiteltävän pinnan täytyy olla puhdas ja kuiva. Puhdista tulisija aina jäähtyneenä. Pyyhi tulisijan pinta laimealla astianpesuvedellä. Hankalat rasvatahrat ja steariini lähtevät Tulikivi Care Cleaning Agent -vuolukiven puhdistusaineella. Noudata pakkauksessa olevia ohjeita. Rasva- ja steariinitahroja voit poistaa myös autovaraosaliikkeissä ja huoltoasemilla myytävällä jarru- ja kytkinosien puhdistussprayllä.

Steariinitahrat lähtevät parhaiten kuumailmapuhaltimella. Kaikkein vaikeimmat tahrat voidaan poistaa Tulikivi Color -toimituksessa mukana toimitetulla hiomapaperilla (karkeus 400). Hio vuolukivipintaa varoen. Hiomapaperi auttaa myös pienten naarmujen poistossa sileältä kivipinnalta. Älä hio vuolukivistä urapintaa hiomapaperilla. Vuolukivinen urapinta on paras puhdistaa pehmeällä metalliharjalla. Puhdista kivipinta hionnan tai harjauksen jälkeen haalealla vedellä ja kuivaa se huolellisesti. Tarvittaessa hiomatarvikkeita saa lisää rautakaupasta.

Pienten kolhujen ja hiushalkeamien paikkaus

Paikkaa pienet avatut halkeamat ja kolot Tulikivi Color –paketissa toimitetulla Tulikivi Color -saumausaineella uunin pinnan tasoon. Suurempien kolojen ja rikkoontuneiden kulmien paikkaukseen kannattaa käyttää rautakaupoista saatavaa paikkausainetta, esim. Pakla- supermuovikittiä. Noudata paikkausaineen valmistajan ohjeita. Tasoita pinta huolellisesti paikkauksen jälkeen.

Kivisaumojen käsittely ennen pinnoittamista

Puhdista kivisaumat hiomapaperilla, jonka karkeus on 120. Kääri hiomapaperi esim. puupalikkaan, jossa on 90 asteen kulma. Hankaa saumat tasaisesti auki kulmaa apuna käyttäen. Vanha saumausaine kannattaa poistaa, jotta uudelle, elastiselle saumausaineelle olisi tilaa saumoissa.

Pursota Tulikivi Color -saumausaine silikonipuristimella saumoihin pieni ala kerrallaan. Tasoita saumat heti sormella painaen. Jätä saumausainetta vähintään yhden millimetrin paksuinen kerros, jotta sen elastisuus vähentäisi hiushalkeamia saumoissa. Pyyhi ylipursunut saumausaine kostealla sienellä ennen kuin se kuivaa kiinni kiven pintaan. Anna saumausaineen kuivua vähintään tunnin ajan ennen pinnoitusta.

Käsittele isot pinnat maalitelalla ja tasot sekä muut yksityiskohdat mm. uunin takaseinän reunat pitkävartisella minitelallaKäsittele isot pinnat maalitelalla ja tasot sekä muut yksityiskohdat mm. uunin takaseinän reunat pitkävartisella minitelalla

Kivipinnan käsittely Tulikivi-Color -pinnoitteella

Sekoita pinnoite huolellisesti. Käsittele isot pinnat maalitelalla ja tasot sekä muut yksityiskohdat mm. uunin takaseinän reunat pitkävartisella minitelalla. Ahtaiden paikkojen viimeistelyyn kannattaa käyttää pientä pensseliä. Varo, ettei nurkkiin jää paksuja pinnoitekerroksia. Tasoita myös mahdolliset valumat ennen kuin ne kuivuvat.

Levitä pinnoite keskeytyksettä työsaumojen välttämiseksi. Häivytä työstörajat kivisaumoihin tai käsittele tulisijan sivu kerrallaan. Käsittele pinta peittävyyden/tarpeen mukaan 2 – 3 kertaa. Puhdista pinnoiteroiskeet heti vedellä!

Anna pinnan kuivaa käsittelykertojen välillä kosketuskuivaksi. Kun viimeinen pinnoitekerros on kuivunut, asenna luukut paikoilleen. Puhdista työvälineet saippualla ja vedellä ja huuhtele hyvin.

Paikkaus ja uudelleen pinnoitus

Tulikivi Color –pintaan voi tulla kolhuja tai pysyviä tahroja vuosien mittaan. Pinta voidaan käsitellä uudelleen noudattaen Tulikivi Color -pinnoitteen käyttöohjetta. Pieniin virheisiin voi kokeilla myös paikkausta. Puhdista käsiteltävä pinta ja tasoita epätasaisuudet huolellisesti. Häivytä pinnoitteen rajat kivien saumoihin tai nurkkiin.

Vuosien kuluessa Tulikivi Color –pinnan väri saattaa muuttua, jolloin paikkaus ei onnistu, vaan kannattaa käsitellä koko uuni uudelleen. Huomaa, että rasvatahrat tulee poistaa huolellisesti ennen uudelleenpinnoitusta. Pinnoite täytyy hioa pois ja puhdistaa myös alla oleva pinta rasvasta.

 
Julkaistu
14.10.2019