Keittiön välitilan vaihtoehdot ja mitoitus
osa 1

Keittiön välitila, eli seinä, joka jää keittiön ylä- ja alakaappien väliin, voidaan pinnoittaa usealla eri tavalla. Valintaa ei ainakaan helpota todella runsas vaihtoehtojen määrä, sillä yksistään jo laattavaihtoehtoja on tuhansia. Myöskin mitoitus tuottaa päänvaivaa, jonka vuoksi olemmekin koonneet vinkkejä välitilan toteutukseen.

Vesieristystä ei välitilaan ole määräysten mukaan pakko laittaa. Muista kuitenkin huolelliset silikonisaumat ja tiivistykset.

Lisää keittiön välitilan vaihtoehtoja ja keittiöideoita Keittiökoulussa
 

Keittiön välitilassa laattaa. Kuva AlaCarte -keittiötKeittiön välitilassa laattaa. Kuva AlaCarte -keittiöt

Keittiön välitilan mitoitus

Mitoituksen lähtökohtana on hyvä käyttää keittiön käyttäjän pituutta. Hyvin lyhyen ihmisen keittiö on erilainen kuin hyvin pitkän ihmisen. Samassa perheessä on usein monen mittaista aikuista ja lasta, jolloin kompromisseja on syytä tehdä ja miettiä jo hyvissä ajoin.

Myöskin keittiön käyttö voi vaikuttaa välitilan mitoitukseen. Pienkoneiden vaivaton käyttö ja mehustajan mahtuminen liedelle on hyvä varmistaa ajoissa.

Keittiön esteettisyys on merkittävä tekijä välitilan mitoituksessa. Halutaanko yläkaappien yläreunan olevan samalla korkeudella komerokaappien tai ovenkarmien kanssa tai alareunojen samassa linjassa liesituulettimen kanssa. Näitä asioita tulee miettiä, sillä yläkaapit ja liesituuletin voivat tarvita seinän sisälle asennettavia lisätukia, jotka kiinnitetään vielä seinän ollessa avattuna.

Yleensä välitilan korkeus on noin 45-55 cm, mutta vanhoissa taloissa noin 40 cm. Varmista vanhaa keittiötä remontoitaessa, että seinäkaapit saa kiinnitettyä ylemmäs vaikka lisätukien avulla.

Muista!
  • Huomio työtason paksuus mitoituksessa
  • Valo- ja koristelistat laskevat välitilaa

Vinkki!
  • Käy keittiöliikkeessä kokeilemassa miltä mitat tuntuvat todellisuudessa. Muista riisua kengät.
Keittiön välitilan mitoitus (Kuva:A la Carte)Keittiön välitilan mitoitus (Kuva:A la Carte)
Vinkit keittiön välitilan mitoitukseen!
Liesituulettimen valmistaja ilmoittaa etäisyyden työtasoon. Normaalissa, vaakatasoon asennettavassa koneessa se on yleensä 55 cm. ...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan