Rintamamiestalon ulkopuolen remontoinnin hinnat

Omakotitalon omistaminen on ikuista remontointia. Tämä lienee fraasi, joka on tuttu vähintäänkin valtaosalle omakotitalon omistajista. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että katto uusittaisiin vuosittain tai lämmitysmuodon vaihtamista pitäisi harkita vähintään viiden vuoden välein. Pikemminkin kyse on siitä, että kiinteistösi omistajana saat päättää siitä, miltä kotisi näyttää ja miten se toimii. Välttämättömiä korjauksia kuitenkin tulee ja niihin kannattaa varautua ajoissa - niin henkisesti kuin taloudellisestikin.

Koska nykypäivän trendinä on uudisrakentamisen volyymin hiljentyminen, keskittyvät suomalaiset nyt kotiensa kunnostamiseen. Mutta: Mitä tämä maksaa ja missä järjestyksessä remontit tulisi suorittaa? Entä mitkä ovat yleisimpiä virheitä, joita korjauksissa yleensä tehdään?

1

Otetaan esimerkiksi rintamamiestalo

Kun puhutaan suomalaisesta pientalokannasta , mieleen tulevat vääjämättä rintamamiestalot. Tuhannen ja yhden esimerkin kohde lienee tässäkin tapauksessa se yksinkertaisin.
Mitä siis maksaa vaikka rintamamiestalon putki-, julkisivu- tai kattoremontti? Kysytäänpä sitä Rakentaja.fi-palvelun asiantuntijoilta.

Mitä remontti maksaa?

Melkoisen laaja ja tapauskohtaisesti vaihteleva kysymys. Jos lähdetään liikkeelle siitä ajatuksesta, että koko talo remontoidaan, niin päästään kutakuinkin alla esitettyyn tulokseen. Siinä on käyty läpi 10 tärkeintä ja perustuksia lukuunottamatta yleisintäkin rintamamiestaloissa eteen tulevaa korjaustyötä. Kustannukset vaihtelevat johtuen kohteen kunnosta, materiaalivalinnoista, oman ja teetetyn työn suhteesta. Omat korjauskustannukset on kuitenkin erittäin helppo haarukoida RemonttiOptimin avulla.

1. Perustuksen ja salaojien korjaus sekä sadevesiviemäreiden korjaus - hinta n. 15000 €

Talo seisoo perustuksiensa päällä. Mikäli nämä ovat pettäneet on turha lähteä oikomaan tai korjaamaan muita rakenteita – talon perustuksen pitää olla kunnossa. Perustuksen osalta korjauskustannusarvioita ei oikeastaan voida edes antaa, sillä ne ovat täysin tapauskohtaiset. Rintamamiestalon salaojitus ja sadevesiviemäröinti teetettynä maksaa noin 15.000 euroa.
 

Sadevedet on johdatettava pois perustuksen vierestä. Sokkelin vieressä on oltava 50 cm soraa, jonka jälkeen voi istuttaa kasveja. Isommat puut, joiden juuret voivat vahingoittaa sokkelia, istutetaan vähintään parin metrin päähän sokkelista.Sadevedet on johdatettava pois perustuksen vierestä. Sokkelin vieressä on oltava 50 cm soraa, jonka jälkeen voi istuttaa kasveja. Isommat puut, joiden juuret voivat vahingoittaa sokkelia, istutetaan vähintään parin metrin päähän sokkelista.

2. Kattoremontti - hinta n. 18000 €

Vesikatto suojaa talon muita rakennusosia ja on siis ehdottomasti kakkosena korjausjärjestyksessä.

Suurimmat korjausvirheet ovat virheellinen tai puuttuva aluskate ja puutteellinen tuuletus.

Erillistä aluskatetta suositellaan kaikille katteille yhtenäistä huopakatetta lukuun ottamatta. Aluskate on tehtävä yhtenäiseksi eikä siihen saa jäädä reikiä. Aluskate on limitettävä valmistajan ohjeen mukaan. Erityistä huomiota on kiinnitettävä läpivientien tiivistämiseen. Savuhormit ja ilmastointiputket on tiivistettävä hyvin aluskatteeseen kiinni.

Yksikerroksisissa harjakatoissa tuuletus saadaan toteutettua melko helposti, jos ei tehdä lappeen suuntaisia sisäkattoja. Näissäkin tapauksissa räystäsrakenteisiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Tuuletuksen pitää päästä toimimaan esteettä räystäältä. Joissakin tapauksissa ongelman tuottaa eristevillan ja katon välinen tuuletusraon korkeus. Nyrkkisääntönä on, että vinojen sisäkattojen osalta eristeen ja katteen välissä tulee ilmaraon suuruuden olla vähintään 1 cm/m. Eli esimerkiksi 5 metrin lappeen osalla minimivaatimus on 5 cm ilmarako ja villarakenteissa tuon raon olisi hyvä olla minimissään 10 cm.

Vesikattoa uusittaessa tulee huomioida myös mahdollisen ulkopuolisen lisälämmöneristyksen aiheuttama räystäsrakenteiden levennystarve. Vesikaton (100 m²) ja sadevesijärjestelmän vaihto uuteen sekä räystäsrakenteiden levennys on noin 18.000 euroa.
 

Vesikatto suojaa taloa.Vesikatto suojaa taloa.

3. Lisälämmöneristykselle tulee hintaa n. 4000-6000 €

Lämmöneristysvaatimukset ovat kiristyneet aikojen myötä melkoisesti. Lisälämmöneristys onkin yksi omakotitalojen toteutetuimmista korjaustöistä. Tähän on luonnollisesti syynä energiahintojen kallistumisen myötä tapahtunut talon lämmityskustannusten nousu.

Suurimmat korjausvirheet ovat eristeiden huolimaton käsittely ja höyrynsulun väärä paikka.

Eristeitä tulee käsitellä huolellisesti niin varastoitaessa kuin paikalleen laitettaessakin. Itse eristystyötä ei saa milloinkaan tehdä urakkamaisesti, vaan huolellisesti ja tiiviisti paikoilleen laittaen valmistajan ohjeen mukaan.

Ulkoseiniä lisäeristettäessä on huomioitava seinärakenteen on aiempi höyrynsulku. Toista höyrynsulkua ei saa asentaa. Höyrynsulku asennetaan uudessa rakenteessa sisäpuolelta katsoen sisäverhouslevyn (esim. kipsilevy) taakse teipatuin saumoin ja tarvittavin limityksin (väh. 200 mm).

Yläpohjan yläpuolinen lisälämmöneristys puhallusvillalla on noin 45 euroa/m³. Ulkoseinien villarakenteinen lisälämmöneristys 50 mm (150 m²) ulkoverhouksen uusimisen yhteydessä maksaa noin 4.000 euroa. Mahdolliset polyuretaanilla tehtävät lisälämmöneristykset tehdään aina sisäpuolisina ja tällöin esimerkiksi kustannusarvio yläpohjan lisäeristämisestä 30 mm polyuretaanilevyillä on noin 4.000 euroa sekä ulkoseinien sisäpuolinen lisäeristäminen noin 6.000 euroa.

4. Julkisivut - korjauksen hinta n. 10 000 €

Suurimmat korjausvirheet ovat väärän pintamaalin valinta ja lisäeristekerroksen asennus tuuletetun verhouksen päälle.

Julkisivulaudoitusta uudelleen maalattaessa tulee aina käyttää samaa maalityyppiä kuin aiemmin. Mikäli aiempi maalityyppi ei ole tiedossa, voit pyytää apua maalikaupasta sen selvittämiseksi.

Varsinkin rimalaudoitettua taloa on virheellisesti lisälämmöneristetty siten, että talosta on poistettu vain päällimmäiset rimat ja alla olevan laudoituksen päälle on laitettu lisäeriste. Sen päällä on tuuletusrako ja uusi verhous. Näin lisäeristekerroksen alle on jäänyt tuuletusrako, joka eliminoi lisäeristekerroksen vaikutuksen.

Julkisivujen vanhat lautaverhoukset ovat varsinkin aurinkoiselta puolelta usein täydellisen uusimisen tarpeessa. Tässä yhteydessä ratkaistaan ja mahdollisesti toteutetaan myös edellä esitetty ulkoseinien lisälämmöneristys. Vanhan lautaverhouksen purku ja uuden asennus sekä maalaus (150 m²) maksaa noin 10.000 euroa.

Vanhan lautaverhouksen purku ja uuden asennus.Vanhan lautaverhouksen purku ja uuden asennus.

5. Ikkunoiden ja ulko-ovien remontointi - hinta n. 13000 €

Suurin korjausvirhe on rakennuksen tyyliin soveltumattomien ikkunoiden valinta.

Taloon valittavien uusien ikkunoiden tulisi aina noudattaa talon alkuperäistä ilmettä. Ikävintä onkin nähdä esimerkiksi vanha rintamamiestalo, johon on uusittu ikkunat ”kerrostaloikkunoilla” eli yksi iso ikkuna ja sen vieressä metalliritiläinen tuuletusluukku.

Ikkunoiden vaihdon yhteydessä tulisi myös miettiä talon ilmanvaihtoa. Kun taloa tiivistetään, ei aiemmin toiminut ”luonnollinen” vuotoilman aikaansaama ilmanvaihto enää toimi. Ts. valitaanko raitisilmaventtiilein varustellut ikkunat vai hoidetaanko raitisilman saanti venttiilein.

Julkisivuremontin yhteydessä vaihdetaan myös ikkunat ja ulko-ovet. Kustannusarvio on noin 13.000 euroa.
 

RemonttiOptimi omakotitalojen, kesämökkien ja osakehuoneistojen kustannuslaskentaan

RemonttiOptimi kustannusarvio-ohjelman avulla voidaan laskea kokonaisvaltaisesti niin omakotitalojen, kesämökkien kuin osakehuoneistojen korjaustöiden kustannusarvioita. Ohjelma on toteutettu yhteistyössä Tekesin kanssa.

RemonttiOptimin saat käyttöösi maksutta

RemonttiOptimi on osa jäsenpalveluitamme. Voit vapaasti käyttää remonttioptimia remonttisi tarvelaskentaan. Käyttö on siis täysin veloituksetonta.

RemonttiOptimin maksullinen täysversio antaa lisäominaisuuksia laskuriin. Kun omistat täysversion RemonttiOptimista, voit luoda useita kohteita samanaikaisesti sekä monistaa ja poistaa kohteita. Lisäksi voit muokata arviosi hintoja ja menekkejä haluamillasi arvoilla. Täysversiolla saat myös täydellisen tarvikeluettelon kohteestasi.

RemonttiOptimi kustannusarvio-ohjelma
 
Julkaistu
25.2.2016