• Etusivu
  • LVI

Öljylämmittäjä voi hyvin vastata ilmastohaasteisiin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.01.2009
6_P_23879.jpg

-Öljylämmittäjä voi tehdä talostaan energiatehokkaan, säästää energiaa ja vastata ilmastotalkoiden haasteisiin pitämällä lämmitysjärjestelmänsä hyvässä kunnossa ja ottamalla rinnalle uusiutuvaa energiaa kuten aurinkolämmön. Lisäksi tämän vuoden alusta alkaen lämmitysöljyssä on hiilidioksidipäästöjä pienentävä bio-osuus, sanoo Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton varatoimitusjohtaja Pekka Huttula.

Öljylämmittäjällä on talossaan monia mahdollisuuksia avaava vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jonka päästöt ovat pienemmät kuin monesti kuvitellaan. -Öljylämmittäjän ei olekaan mitään syytä lähteä harkitsemattomasti vaihtamaan lämmitysmuotoa, vaan selvittää rauhassa, miten hän voi tehdä talostaan entistä energiatehokkaamman, korostaa Huttula.

Suomessa on öljylämmitteisiä pientaloja noin 240 000. Tämä on suunnilleen neljännes kaikista pientaloista. Valtaosassa öljylämmitystaloista lämmityslaitteet ovat kunnossa, koska kattiloita on vaihdettu ja muita laitteita uusittu tasaiseen tahtiin.

Öljylämmittäjiä kannustetaan energiansäästöön valtiovallan ja öljyalan vuoteen 2016 ulottuvalla Höylä III -energiatehokkuussopimuksella. Sopimuksen on arvioitu hoitavan lähes 17 prosenttia EU:n energiapalveludirektiivin Suomelta vuonna 2016 edellyttämästä energiansäästötavoitteesta.

Jos öljylämmityslaitteet ovat ikääntyneet, on hyvä teettää asiantuntija-arvio siitä, ja miten lämmitysjärjestelmä kannattaa kunnostaa nykyisiä vaatimuksia vastaavaksi ja entistä energiatehokkaammaksi. Öljylämmitysjärjestelmän kunnostaminen ja täydentäminen rinnakkaislämmönlähteillä kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Lämmitysjärjestelmän kunnostus tuo kiinteistökohtaisesti 10-30 prosentin säästön öljynkulutukseen. -Kun nykyajan öljylämmityslaitteisiin yhdistää vielä aurinkolämmön eli siirtyy hybridilämmitykseen, syntyy lisää energiansäästöä, huomauttaa Huttula. -Remontit maksavat, mutta tuovat muassaan selvää säästöä. Lämmitysjärjestelmän parantaminen on pitkälle vaikuttava investointi, Huttula painottaa.

Energiankulutusta vähentävät niin ikään rakennuksen eristyksen parantaminen sekä ovien ja ikkunoiden uusiminen. Asukkaat voivat halutessaan vaikuttaa energiankulutukseen myös muuttamalla omia tottumuksiaan, vaikkapa säätämällä lämpöä hieman totuttua pienemmälle.

Öljylämmityksessä typen oksidi-, rikkidioksidi- ja hiukkaspäästöt ovat moneen muuhun lämmitysenergiamuotoon verrattuna vähäiset. Öljylämmityksen hiilidioksidipäästöjä pudottavat järjestelmien kunnostamisella aikaan saatava energiatehokkuuden paraneminen, biolämmitysöljyn osuus lämmitysöljyssä sekä lisääntyvä aurinkolämmön käyttö öljyn rinnalla.

Lisätietoja: Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto, varatoimitusjohtaja Pekka Huttula, puh. 040 503 9465; Öljyalan Palvelukeskus, markkinointipäällikkö Eero Kourula, puh. 040 584 1917

Öljylämmityksen toiminnan voi turvata sähkökatkojen varalta

Talvimyrskyt voivat joskus jättää kotitalouksia ilman sähköjä tunneiksi, huonolla tuurilla jopa päiviksi. Öljylämmitystaloissa ei ole syytä huoleen, koska öljylämmityksen toiminnan voi turvata sähkökatkojen varalta, muistutetaan Öljyalan Palvelukeskuksesta.

Öljylämmitysjärjestelmä tarvitsee vain noin kahdensadan watin sähkötehon, ja varavirtalähteeksi voi hankkia aggregaatin, joita myydään esimerkiksi rautakaupoissa. Varatoimilla voi varmistaa talon lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tuotannon.

Öljylämmittäjällä on öljysäiliössään oma energiavarasto, ja sähköä tarvitaan vain öljypolttimen ja kiertovesipumpun toiminnan varmistamiseen. Öljylämmityksen vaatima sähköteho on esimerkiksi sähkölämmitteisistä kiinteistöistä ja maalämpökiinteistöistä poiketen hyvin vähäinen.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20154_43232.jpg
Sisämaalaus
Tarvittavat työvälineet- tela jatkovarrella- maalauslaatikko- siveltimiä- rajaaja- kulmatela- maalarinteippiä- suojapahvia- työpukki- kittipistooli tarvittaessaSeinien ja kattojen telamaalausValmistelevat työt1. Pintojen tasoituksen jälkeen rakenteiden liitokset (kulmat sekä katon ja seinän välinen liitos) saumataan elastisella saumausmassalla.
201711_51012.jpg
Suomi 100 -omakotimallisto
Arkkitehtina suomalainen rakentajaKastellin Suomi 100 -juhlavuoden Ready-mallistossa on valmiina suomalaisten omakotirakentajien halutuimmat toiveet. "Emme tehneet juhlamallistosta huippuarkkitehtien design-luomusta, vaan otimme "arkkitehdiksi" suomalaisen rakentajan. Keskityimme täyttämään ne toiveet, jotka ovat pitkän kokemuksemme mukaan suomalaiselle rakentajalle kaikkein halutuimpia. Me suomalaiset ajattelemme järkevästi oman kodin hankintaa ja muun muassa jälleenmyyntiarvo on valinnoissa tärkeä. Kunnioitimme juhlavuoden omakotimallistossa suomalaisia arvoja. Sen suomalaiset ovat ansainneet juhlavuonnaan", toteaa liiketoimintajohtaja Jukka Vaaramo Kastellillta.Tutustu Kastelli-talojen mallistoonTilaa Kastelli-taloesite
202010_66930.jpg
Maalauskoulu alkaa: Yleistä maalauksesta
Maalaaminen tuo useimmille mieleen maalipurkin, siveltimen ja telan. Maalaus on kuitenkin paljon muutakin kuin maalin levittämistä. Kunnolla toteutettu, kestävä ja näyttävä maalipinta edellyttää hyvää pohjatyötä ja oikeaa maalausmenetelmää. Maalattavan pinnan tulee olla kuiva, puhdas ja tarkoituksenmukainen. Lisäksi on tärkeä osata valita oikea maali oikeaan paikkaan.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Vapo ja Liperin Osuusmeijeri kaukolämpöyhteistyöhön
Liperin Osuusmeijeri ulkoistaa lämmöntuotannon Vapo Oy:lle. Vapo korvaa meijerin nykyisen, taloudellisen käyttöikänsä saavuttaneen kotimaista polttoainetta käyttävän kattilan uudella kattilalla. 2,5 MW:n tehoisen puuta ja palaturvetta käyttävän kattilan rakentaminen nykyiseen kattilahuonerakennukseen alkaa toukokuussa. Varavoimaksi jää uudet 3,5 ja 2,5 MW:n öljykattilat. Vapo myy laitoksen tuottaman lämmön Liperin Osuusmeijerille. joka käyttää osan lämmöstä itse ja myy osan edelleen Liperin Aluelämpö Oy:lle. Lämpöä tuotetaan 14 000-15 000 MWh vuodessa. Sopimus tulee voimaan 1.10.2008.Liperin Osuusmeijerin pääliiketoiminta-alue on maidon hankinta ja myynti Valiolle. Lisäksi osuuskunnalla on myymälä ja mylly, joka valmistaa kotimaisesta viljasta leipäviljatuotteita ja nautakarjan rehuja.Osuuskunnan liiketoimintaan kuuluu myös lämpöenergian tuotanto. Lämpöenergiaa myydään kaukolämmöksi Liperin Aluelämpö Oy:lle, joka hoitaa lämmön jakelun Liperin kirkonkylän taajamaan.Liperin Osuusmeijerin maidonjalostustoiminnan loputtua tuli ajankohtaiseksi selvittää lämpöenergian tuotantovaihtoehdot tulevaisuudessa ja selvitystyön tuloksena päädyttiin lämmöntuotannon ulkoistamiseen. Vapo valittiin yhteistyökumppaniksi tarjouskilpailun perusteella.Vapo tuottaa lämpöä ja sähköä yli 50 paikkakunnalla Suomessa pääosin kotimaisilla polttoaineilla – puupolttoaineilla, turpeella ja pelleteillä. Vuonna 2006 Vapon ja sen tytäryhtiöiden lämmöntuotanto ja -toimitukset olivat n. 1 600 GWh. Sähkön kokonaismyynti oli n. 350 GWh. Kahdeksalla paikkakunnalla Vapo vastaa lämmön tuotannon lisäksi sen jakelusta. Sähköä Vapo tuottaa Forssassa, Lieksassa, Porkkalassa, Salossa, Sotkamossa, Ilomantsissa ja Haapavedellä sekä seitsemällä tuulivoimalalla Kuivaniemessä.
Peltikaton maalaus telalla
Vesikaton maalaus
Vesikatot joutuvat kovalle rasitukselle alttiiksi kaikkina vuodenaikoina. Täyttääkseen tehtävänsä odotetulla tavalla koko suunnitellun käyttöikänsä ajan katto vaatii hoitoa ja huoltoa. Vesikaton kunnosta huolehtimisella voi pidentää katon käyttöikää merkittävästi. Esimerkiksi puhtaana pidetty ja säännöllisesti huoltomaalattu peltikatto kestää kymmeniä vuosia. Huoltomaalaus on tehtävä 10–15 vuoden välein tai kun maali irtoaa tai pinnalle tulee ruostetta. Uudismaalauksen kohteena on lähes poikkeuksetta peltikatto, mutta huoltomaalausalustana voi olla peltikaton ohella myös huopa- tai tiilikatto. Riippumatta maalattavasta alustasta, onnistuneen lopputuloksen lähtökohtana on huolellinen pohjatyö ja oikean maalin valinta. Kestävyyden lisäksi maalaamisen tavoitteena on antaa pinnalle haluttu ulkonäkö.
jani niemi haastattelussa isover insunsafen asennuksesta rintamamiestaloon
Rintamamiestalon lisäeristys – näin se toteutettiin
Rintamamiestalo, tuo monille niin tuttu, on useille haaveiden listalla. Oman haaveensa talonhankinnasta toteutti vuonna 2021 Jani Niemi. 1950-luvulla rakennettu kolmikerroksinen omakotitalo koki melkoisen remontin, yksi kannattavimmista remonteista oli lisäeristäminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton