• Etusivu
  • Rakentaminen

Yhteistyö siivittää luovan projektin lentoon

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.02.2011
20112_24621.jpg

Rakentaminen on parhaimmillaan unelmien täyttymystä; ylellisyyttä arkipäiviin uusien tilaratkaisujen myötä, paljon kauniita materiaaleja, mielenkiintoisia keskusteluja elämisestä ja tunnelmista. Kun laitetaan kaikki peliin, paljon aikaa ja rahaa, kannattaa valita team huolella. Hyvä yhteistyö näkyy lopputuloksessa.

Sisustaja täydentää arkkitehdin näkemystä

Arkkitehdin, sisustussuunnittelijan ja sähkösuunnittelijan yhteistyö on enemmän kuin yksi plus yksi. Jokainen uusi idea synnyttää lisää ajatuksia ja intoa lopputuloksen onnistumiseen. Asiakkaan rooli hyvän yhteistyön synnyttäjänä on ratkaiseva. Yhteiset kokoukset lisäävät samaan hiileen puhaltamista ja avoin, innostunut henki palavereissa on alkulähde onnistuneelle projektille.

20112_24622.jpg

Sisustaja viimeistelee tilaa

Sisustaja voi esittää projektin aikana muutostoiveita arkkitehdille esimerkiksi ikkunoista, väliseinistä, ovista tai vaikkapa huonetilan korkeudesta. Samoin tarkennettavaa erilaisten teknisten osien suhteen tulee helposti sähkö- ja ilmastointitöihin. Muutostoiveet eivät ole moitteita, vaan viilausta parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Sisustaja neuvottelee aina ensin kokonaisuudesta asiakkaan kanssa, koska on tärkeää, että tilaaja ymmärtää tilan toimivuuden ja esteettisyyden ja sitoutuu itsekin muutostarpeeseen, ennen kuin teetetään muutostöitä varsinaiseen suunnitelmaan. Sisustajan valitessa kiintokalusteita, yhtä hyvin kuin irtokalusteitakin tilaan, hän näkee työpöydällään mikäli tilojen mitoituksessa olisi jotain korjattavaa. Sen vuoksi olisikin ehdottoman tärkeää, että kaikki ammattilaiset ovat mukana työssä heti alkuvaiheessa.

Persoonallisuus näkyviin

Koko hankkeen kannalta on ensiarvoista, että suunnittelija tavoittaa asiakkaan ajatukset ja toiveet tulevasta tilanteesta. Noiden toiveiden pohjalta sisustaja luo kohteeseen tyylin, joka määrittelee lopputuloksen hengen. Asiakkaasta sekä kohteen olemuksesta lähtöisin olevat seikat toimivat ohjenuorana kaikissa sisustussuunnittelijan valinnoissa.

20112_24614.jpg

Yhteistyö on kultaa

Asiakkaan kannalta tärkein anti ammattilaisten käytössä on varmasti yhteistyö. Kymmenien vuosien kokemus erilaisten sisustusprojektien toteutuksissa on sitä osaamista, minkä suunnittelija tuo kokonaisuudessaan jokaisen uuden hankkeen käyttöön. Niissäkin yksityiskohdissa, missä asiakas on jo tehnyt valintansa, suunnittelija osaa konsultoida mistä tuotteet olisi järkevintä hankkia ja täsmentää onko markkinoilla muita vastaavanlaisia tai jopa parempia tuotteita. Lisäksi ammattilainen pitää jatkuvasti hallinnassa kokonaisuuden, johon yksityiskohdat liittyvät.

Valmiilla suunnitelmilla tarjouksen pyytäminen on helppoa ja nopeaa. Sisustussuunnittelijan laatimia suunnitelmia voidaan käsitellä työmaakokouksissa ja viilata sitten kaikki yksityiskohdat huomioon ottaen. Hyvä suunnittelu vie aikaa, mutta palkitsee asiakkaan toteutusvaiheessa. Hyvin suunniteltu on todella jo puoliksi tehty.

20112_24615.jpg
20112_24616.jpg

Asiakas ostaa aikaa

Päätöksiä tukevan ja varmuutta luovan yhteistyön lisäksi asiakas päätyy ostamaan suunnittelua myös järkevän ajankäytön vuoksi. Kunnianhimoisesti suunnittelija haluaa ohjata projektia siihen suuntaan, että lopputulos palkitsee vielä vuosien päästä. Vaikka internet helpottaa tuotteiden etsimistä, pitää myös tietää mitä etsiä. Asiakas ostaa suunnittelijalta ennen kaikkea näkemystä ja kohti tavoitetta etenemistä. Jokaiseen materiaali-vaihtoehtoon ja tuotteeseen tutustuminen veisi alaa seuranneeltakin tolkuttomasti aikaa. Joten asiakas ostaa suunnittelijalta myös järkevää ajankäyttöä. Toinen haluaa valmiin suunnitelman, toinen haluaa erilaisia vaihtoehtoja ja joku tukea omille valinnoilleen.

20112_24611.jpg

Kapellimestari ohjaa

Asiakas toimii projektissa kapellimestarina. Hän määrää tahdin ja nyanssit. Usein vaikuttava ja yksinkertaisen selkeä lopputulos on hyvin johdetun ja työstetyn projektin ansiota. Kuitenkin aina kaikkein raskain työvaihe on toteutus. Kaikki muutokset ja veivaamiset työmaalla aiheuttavat lisäkustannuksia ja aikataulumuutoksia. Paperilla ennen toteutusta asioita on helppo arvioida ja muunnella.

Hyvä kapellimestari varaa riittävästi aikaa suunnittelutyöhön, tuotehankintoihin, tavarantoimituksiin sekä toteutuksiin. Ja ennen kaikkea johtaja nauttii koko hankkeesta ja arvostaa valitsemiaan yhteistyökumppaneita.

Teksti: Virpi Illman, sisustusuunnittelija SI
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20213_69281.jpg
Katon keväthuollon aika - pinnoitteella pidennät tiilikaton käyttöikää
Vesikatto tulisi tarkistaa ja tarpeen mukaan huoltaa kahdesti vuodessa – keväällä ja syksyllä. Tarkistuksessa katsotaan katon yleiskunto, läpiviennit ja varusteet. Keväällä kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota katon kuntoon lumen jälkeen ja tarkistaa kattoturvatuotteiden kunto. Syksyllä varmistetaan sadevesijärjestelmien kunto ja puhdistetaan ne ja katto lehdistä ja roskista. Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää. Jos pelkkä huolto ei riitä, kannattaa harkita tiilikaton pinnoitusta, sillä se lisää katon käyttöikää.
20155_43504.jpg
Keskuspölynimurilla helposti puhdasta
Keskuspölynimurilla pidät kodin siistinä vähällä vaivalla. Imurointi sujuu kevyesti, nopeasti ja hiljaisesti. Sistem Air tehokkaat keskusyksiköt takaavat erinomaisen lopputuloksen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
E.ON kiittää Rakentaja.fi jäsenistöä!
Marraskuun lopussa päättyneen joukkokilpailutuksemme voittanut E.ON Suomi Oy keräsi kilpailutuksella ennätyksellisen määrän uusia asiakkaita ja haluaa nyt joulun kunniaksi tarjota loppuvuodeksi edullisen sähkösopimuksen myös niille jäsenillemme jotka eivät vielä tuohon viimekertaiseen kilpailutukseen ehtineet.Kuten alla voitte huomata on saatu tarjous on erittäin hyvä ja saakin jälleen varauksettoman suosituksemme. Kaikki esitetyt hinnat pitävät myös sisällään vuoden 2013 alusta voimaan tulevan 24 % arvonlisäveron, eli nuo hinnat eivät sen vuoksi enää nouse.E.ON´in loppuvuoden kestävät tarjoushinnat eri kulutustyypeille ovat seuraavat:Yleissähkö:Perusmaksu 2,98 euroa/kk + energian hinta 5,90 snt/kkAika- eli yösähköPerusmaksu 3,98 euroa/kk + päiväenergia 6,63 snt/kWh + yöenergia 5,03 snt/kWhKausisähkö:Perusmaksu 3,98 euroa/kk + talvipäiväenergian hinta 6,74 snt/kWh + muu aika energian hinta 5,53 snt/kWhSaavutettavan säästön voi laskea alla olevien laskurilinkkien kautta.Sopimuksia voivat tehdä niin yksityiset kuluttajat, yritykset kuin taloyhtiötkin. Pääliittymän koko voi olla enintään 3 x 63 A, tuota liittymäkokoa suuremmat kohteet neuvotellaan aina erikseen. Halukkaille on tarjolla myös vihreä vaihtoehto 0,15 snt/kWh lisähinnalla.
20194_57430.jpg
Graniitti on suomalaisten mieleen pihan ja istutusalueiden reunustamisessa
Maalis-huhtikuun vaihteessa järjestettiin Rakentaja.fi- ja Puutarha.net-palveluissa äänestys: Millä reunustaisit pihan ja istutusalueet? Äänestyksessä esiteltiin neljä erilaista pihan reunakiveä Ruduksen valikoimasta. Äänestykseen osallistui 6 111 äänestäjää. Graniittiset pihakivituotteet saivat yhteensä 66% annetuista äänistä. Voittajaksi sijoittunut Graniittinen nupukivi sai 35 % äänistä ja sijalle kaksi sijoittunut Graniittinen raunakivi 31 %.
20229_79459.jpg
Miten toteutetaan helppo saunaremontti?
Onko sinulla sauna, jonka kiuas antaa maailman parhaat löylyt, mutta sauna itsessään kaipaisi jo uudistamista? Saunan seinä on tikkuinen, ovet veden ja höyryn kyllästämiä, lauteet pinttyneet ja rahikin keikkuu. Vuosien mittaan käytön jäljet alkavat näkyä rakkaassa saunassa.
20115_25991.jpg
Kuka saa tehdä piirustukset?
Olisi tarkoituksena itse rakentaa autotalli takapihalle. Onko mahdollista saada kuvalupaa itse tehdyillä cad-piirustuksilla? Taitoa kun löytyy mutta tarvittavaa koulutusta ei. Jos ei ole mahdollista niin mistä löytyisi halvin paikka saada niiden oikeanlaisten tekemät piirrustukset?Kiitos vastauksesta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton