• Etusivu
  • Rakentaminen

Vuoden asuntovaikuttajat 2007

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.01.2008
20081_8487.jpg

Olavi Louko ja seminaarin puheenjohtaja, Suomen Asuntotietokeskuksen toimitusjohtaja Juha Salmi.

Asunto- ja kaavoitusministeri Jan Vapaavuori ja Espoon kaupungin teknisen toimen johtaja Olavi Louko on valittu vuoden 2007 asuntovaikuttajiksi. Molemmat ovat toimineet aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti varsinkin pääkaupunkiseudun asuntotuotantoa rajoittavan tonttipulan lieventämiseksi ja kaavoituksen vauhdittamiseksi.

Asunto- ja kaavoitusministeri Jan Vapaavuori on rohkeilla avauksillaan nostanut asumisen ja asuntopolitiikan tärkeäksi osaksi valtakunnallista elinkeino-, metropoli-, hyvinvointi- ja ilmastopolitiikkaa sekä tuonut esille hyvän asumisen merkityksen maamme kansallisen kilpailukyvyn peruskivenä. Hän on esimerkillään ja käynnistämillään toimenpiteillä pakottanut pääkaupunkiseudun kunnat etsimään yhteistä tahtotilaa kohtuuhintaisen asuntotuotannon turvaamiseksi ja lisäämiseksi. Vapaavuoren toimeksiannosta on valmisteltu valtioneuvoston asuntopoliittista toimenpideohjelmaa, tehty 14 kunnan aiesopimus asunto- ja tonttitarjonnan lisäämisestä Helsingin seudulla sekä selvitys pitkäaikaisasunnottomuuden lievittämiseksi ja poistamiseksi.

Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko on tehnyt ansiokkaan uran asuntoasioihin vaikuttavana virkamiehenä sekä Espoossa että sitä ennen Helsingissä. Hän osallistui valtioneuvoston asuntopoliittisen toimenpideohjelman valmisteluun, mutta ennen kaikkea hän on antanut kasvot ja äänen pääkaupunkiseutua hiertävän tonttipulan poistamiseen tähtäävälle toiminnalle. Hän on uraauurtavalla tavalla ollut edistämässä kunnan ja yritysten kumppanuutta kaavoituksen vauhdittamiseksi ja tasapainoisten yhdyskuntien aikaansaamiseksi. Hyvä esimerkki on Espoon Suurpellon alue, jossa on käynnistynyt 7 000 asukkaalle tarkoitetun ja 9 000 työpaikkaa tarjoavan modernin puistokaupunginosan rakentaminen. Louko on ollut myös länsimetron näkyvä keulahahmo.

Palkitut ja Jouko Taskinen Suomen Asuntotietokeskuksesta.
Palkitut ja Jouko Taskinen Suomen Asuntotietokeskuksesta.

Vapaavuoren ja Loukon valinta vuoden 2007 asuntovaikuttajiksi julkistettiin Helsingissä 29.1.2008 pidetyssä Asuntomarkkinat 2008 -huippuseminaarissa. Valinta perustui Nordean ja Suomen Asuntotietokeskuksen Internetissä järjestämään äänestykseen. Neljä muuta eniten ääniä saanutta ovat aakkosjärjestyksessä:

Risto Kyhälä, toimitusjohtaja, Realia Group Oy
Kyhälä on yhdistänyt kiinteistönvälityksen ja isännöinnin johtavat yritykset ja brändit toimivaksi palvelukokonaisuudeksi.

Hannu Puttonen, toimitusjohtaja, Y-säätiö
Niin kutsutussa neljän viisaan ryhmässä mukana ollut Puttonen on toiminut pitkään taitavasti asunnottomien asumisolojen parantamiseksi.

Suomen Isännöintiliitto ry
Suomen Isännöintiliitto on vauhdittanut asuinkiinteistöjen johtamiskäytäntöjen uudistumista sekä isännöintipalveluiden kehittymistä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Seminaari Sisäilmapaja3
Sisäilmapaja 3 on Sisäilmayhdistyksen, Forssan kaupungin, Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymän ja LounaPlussan järjestämä maksuton seminaari.Järjestelyissä on mukana Kosteus- ja hometalkoot ja Sosiaali- ja terveysministeriö.Tapahtuma järjestetään Hotelli Rantasipissä, Saarelankatu 12, 30100 Forssa.
20174_48909.jpg
Pihakiviäänestyksen 2017 voittaja on selvillä
Rakentaja.fi järjesti maaliskuussa 2017 pihakiviäänestyksen, jossa esiteltiin neljä erilaista Ruduksen muurikivimallia. Äänestykseen osallistui yhteensä 5 803 äänestäjää.Kolme muurikiveä nousi selkeästi äänestäjien suosikeiksi. Tasaisessa kilvassa ykköseksi ylsi muotojen Muurikko, joka sai 34,4 % annetuista äänistä. Toiseksi sijoittui lohkopintainen Aitakivi 31,2 % ja kolmanneksi näppärä Antikko 30,6 %. Suoralinjaista Paasikkoa äänesti 3,8 %.Muurikon kaunis kaarevalinjaisuus miellytti äänestäjiä ja se nähtiin muodoiltaan monikäyttöiseksi. Myös kiven pintaa kehuttiin ilmeikkääksi ja sopivan rouheaksi.Aitakiveä luonnehdittiin tyylikkääksi, luonnolliseksi ja eläväpintaiseksi, joka sopii moneen pihaan. Antikon äänestäjät pitivät kiven klassisuudesta, arvokkuudesta ja konstailemattomuudesta. Paasikkoa pidettiin siistinä, suoralinjaisena ja rauhallisena.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Suomen Asuntomessujen
Osuuskunta Suomen Asuntomessut on myöntänyt vuoden 2011 Casa Humana -apurahan Aalto-yliopiston Taideteollisen Korkeakoulun muotoilun laitokselle sekä Kynnys ry:lle. Kummatkin apurahat ovat 22 500 euroa. Apuraha on yhteensä 45 000 euroa Osuuskunta Suomen Asuntomessujen 45-vuotisjuhlan kunniaksi.Taideteollisen korkeakoulun muotoilun laitos suunnittelee apurahan avulla liikuteltavan pienasunnon Asuntomessuille Tampereelle 2012. Kynnys ry toteuttaa esteettömään pientalorakentamiseen ohjeistavan verkkosivuston.
201910_60322.jpg
Pienikin asunto tarvitsee toimivan ilmanvaihdon
Pienessä kodissa ja loma-asunnossa neliöt on usein käytetty tehokkaasti: samoissa tiloissa nukutaan, oleskellaan, peseydytään, laitetaan ruokaa ja pyykätään. Mökeillä saattaa saunakin olla samassa rakennuksessa. Koska näistä normaalin elämisen toimista aiheutuu mm. kosteutta, hiilidioksidia ja ruuanlaiton käryjä, on äärimmäisen tärkeää, että ne johdetaan hallitusti pois asunnosta. Mikäli kosteutta ei poisteta, on vaarana, että se jää makaamaan rakenteisiin. Se luonnollisesti lisää homevaurioiden riskiä. Hiilidioksidi puolestaan väsyttää.Yhtä tärkeää on saada käytetyn, poistetun ilman tilalle uutta, raikasta ilmaa. Näin asuminen on miellyttävää ja sisätiloissa ollessa on virkeä olo. Nykyaikaisissa tiivisrakenteisissa taloissa korvausilmaa ei tule ikkunoiden ja ovien raoista, vaan sitä on tuotava hallitusti sisään. Koneellisella Vallox-ilmanvaihdolla tuloilma saadaan aina sopivan lämpöisenä, eikä asukkaat kärsi ikävästä vedontunteesta. Tehokkaan lämmöntalteenoton ansiosta Vallox-ilmanvaihto on myös energiatehokasta.Pienen asunnon ilmanvaihdolle on siis tarvetta, mutta mihin ilmanvaihtokoneen voisi ahtaissa tiloissa sijoittaa?
20192_56347.jpg
Kohti puhtaampaa puun pienpolttoa
Omakotiasujista sekä omakotitaloa harkitsevista 58 % on sitä mieltä, että jokaisessa omakotitalossa pitäisi olla tulisija. Puunpolton pienhiukkaspäästöt kuitenkin herättävät rakentajissa kysymyksiä. Miten pienhiukkaspäästöjä voitaisiin vähentää ja edistää puhtaampaa puun polttoa?
20224_77895.jpg
Kierrätä ylimääräiset kipsilevyt - edistä kiertotaloutta
Vastuullisesti valmistetut rakennustarvikkeet kasvattavat suosiotaan eteenkin yksityisten rakentajien, mutta myös rakennusyritysten joukossa. Teräs on yksi tunnetuimmista ja suurella prosenttiosuudella kierrätettävä rakennusmateriaali, mutta tiesitkö, että samoin on kipsilevykin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton