• Etusivu
  • Talo

VTT ja Itä-Suomen yliopisto kehittävät energiatehokkuuden seurantamenetelmiä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.02.2010
7_P_29656.jpg

VTT ja Itä-Suomen yliopisto ovat käynnistäneet rinnakkaisen tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on energiatehokkuuden seurantamenetelmien kehittäminen teollisuusprosessien ja rakennusten energiankulutusta varten.

Itä-Suomen yliopiston Kuopion yksikkö vastaa hankkeessa maalämpöön ja teollisuusprosesseihin liittyvästä tutkimuksesta. Tavoitteena on maalämpöpumppujen tuottaman mittaustiedon ja tarvittavien lisämittausten tehokas hyödyntäminen rakennusten energiatehokkuuden optimoinnissa ja tähän liittyvien palveluiden ja ohjelmistotyökalujen tuotteistamisessa. Lisäksi prosessiteollisuuden järjestelmien energiatehokkuuden osalta tavoitteena on prosessidataan liittyvien mallinnusmenetelmien hyödyntäminen tuotantoprosessien energiatehokkuudessa ja niiden kehittäminen ohjelmistotyökaluiksi.

VTT vastaa hankkeessa rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen liittyvistä menetelmistä. Tavoitteena on kehittää uusia mittaus- ja instrumentointikonsepteja sekä analysointityökaluja kokonaisvaltaisen energiatehokkuuden parantamiseksi. Tarkoituksena on parantaa ja tuotteistaa loppukäyttäjälle menetelmää, jossa rakennusten ilmavuotoja paikannetaan lämpökuvauksella. Lisäksi kehitetään ja parannetaan rakennuksen vaipan toimivuuden varmistusta lämpökuvausta ja sitä tukevia menetelmiä käyttäen. Jatkuva toimivuuden varmistus (ToVa) –menetelmä tuotteistetaan loppukäyttäjille soveltuvin osin. Myös LED-valaistukseen vaihtamisen vaikutusta tilojen kokonaisenergiankulutukseen tutkitaan. Mittauksia kehitetään pilottikohteiksi valituissa rakennuksissa mm. Kuopiossa, Pieksämäellä ja Rautavaaralla.

Tekes on myöntänyt hankkeelle rahoitusta Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) varoista Pohjois-Savon maakunnan alueelliseen kehittämiseen liittyen. Rahoittajia ja toimeksiantajia ovat lisäksi Andritz Oy, Pieksämäen kaupunki, Rautavaaran kunta, Kuopion kaupunki, Valtavalo Oy, Putki-Masa Oy, Insinööritoimisto Granlund Kuopio Oy sekä FinnEnergia Oy. Asiantuntijatahoina hanketta ohjaavat Motiva Oy ja Kuntaliitto, jotka tuovat hankkeen tuloksille laajempaa hyödynnettävyyttä valtakunnallisella tasolla. Vuosina 2010 ja 2011 toteutettavan rinnakkaishankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 890 000 euroa.

Muita VTT:n uutisia...

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20084_9903.jpg
Cello-kokonaisuudet kotiin, jossa mieli lepää
Maailmat ideoittesi mukaanCello on K-raudan ja Rautian oma sisustusmerkki. Cellon idea on luoda inspiroivia sisustuskokonaisuuksia, jotka auttavat asiakasta toteuttamaan parempaa asumista. Cello on enemmän kuin upeita tuotteita - Cello on upeita kokonaisuuksia.Asiakkaan valintoja helpotamme kokoamalla yhteensopivia tuotteita neljän tyylisuunnan alle. Asiakkaan on vaivatonta tehdä oman maun mukaisia valintoja ja koota niistä haluttu kokonaisuus. Tee koti, jossa mieli lepää.Tyylivalintoja voit tehdä seinäpinnoissa: tapetit ja maalit sekä lattioissa: laminaatit ja parketit, kuin myös valaisimissa.
201111_28479.jpg
Elämänvirtaa antaa
Vapaa-ajan asuntoon ja omakotitaloonABB:n kotimaiset mittauskeskukset on tehty kestämään kovissa olosuhteissa ja sulautumaan ympäristöönsä. Rakennusprojektin alkaessa mittauskeskus pystytetään usein ensimmäisenä tontille.Näpsä plus -mittauskeskuksen voit sijoittaa heti oikealle paikalleen, jolloin säästyt keskuksen myöhemmältä siirtämiseltä ja uudelleen asentamiselta. Näpsä plus -mittauskeskus on varustettu kahdella maadoitetulla pistorasialla ja voimapistorasialla. Voit yhdistää niihin kellokytkimen esimerkiksi auton lämmitystä tai pihavaloja ohjaamaan.Kaikki keskuksen pistorasiat ovat vikavirtasuojattuja. Vikavirtasuojakatkaisija voi pelastaa tapaturmalta johto- tai laitevaurion sattuessa. Jokaisessa mittauskeskuksessa on varattu tila sisäänrakennetulle Stotz-ylijännitesuojalle. Se estää tehokkaasti salaman iskun tai kytkentäylijännitteiden siirtymisen sähköverkkoon. man iskun tai kytkentäylijännitteiden siirtymisen sähköverkkoon. Vaurioalttiit sähkölaitteesi, kuten tietokoneet ja televisiot ovat ylijännitesuojan ansiosta turvassa.
201911_61581.jpg
Varmista käyttöveden riittävyys helposti maalämpöpumpulla
Maalämpöpumpulla säästetään energiaa ympäristöystävällisesti ja saadaan tarvittava määrä lämpöä myös vuoden kylmimpinä päivinä. Maalämpöpumppuja kehitetään koko ajan ja niillä pystytään saamaan parhaimmillaan jopa 80 prosentin säästö lämmityskuluissa. Niillä pystytään myös vähentämään lämmityksestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä!
Vallox 125 MV
Ilmanvaihto uusiksi osana omakotitalon energiaremonttia
Mika Airaksela teki kesällä 2021 omakotitaloonsa lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon remontin, sillä talo kulutti energiaa lämmitykseen enemmän kuin mitä oli tarpeen. Vanha poistoilmalämpöpumppu oli tullut käyttöikänsä loppuun ja lisäksi se oli alimitoitettu 176 neliöiseen taloon. Etenkin pakkasjaksoilla kone kävi koko ajan ja kulutti sähköä lisätehoksi. Ennen remonttia Airakselan omakotitalo kulutti energiaa taloussähköineen oli noin 24 000–25 000 kWh.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hinnan alennus, purku
Jollei virheen oikaisu ei ole mahdollista tai myyjä ei suorita virheen oikaisua, ostaja saa1. vaatia virhettä vastaavaa tai muuten kohtuullista hinnanalennusta2. vaatia kaupanpurkua, jos virhe on olennainenOstajalla on oikeus saada palautettavalle kauppahinnalle korkolain 3 §:n 2 momentin mukaista korkoa kauppahinnan maksupäivästä lukien.
20236_82001.jpg
Sähköauton latausasema jälkiasennuksena - huomioi nämä asiat
Sähköauton latausaseman jälkiasennus tarkoittaa sähköautojen lataamiseen tarkoitetun latausaseman asentamista olemassa olevaan rakennukseen tai paikkaan, jossa sellaista ei vielä ole valmiina. Nykyään rakennuksissa on otettu huomioon mahdollisuus asentaa sähköauton latausasema, mutta vanhemmissa rakennuksissa on syytä tarkistaa sähköasiat ensin kuntoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton