• Etusivu
  • Talo

Vesikaton rakenteet

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.11.2011
201111_28764.jpg

Harjakatto

Vesikatto on osa talosi julkisivua. Sitä kutsutaan myös talon viidenneksi julkisivuksi, joka vaikuttaa olennaisesti talon kokonaisilmeeseen. Vesikaton tärkein tehtävä on silti suojata taloa sateelta, tuulelta ja tuiskulta. Hyvä vesikatto suojaa taloa sen elinkaaren aikana ja on samalla näyttävä osa taloa. Vesikatteen pintamateriaalina käytetään mm. tiiltä, bitumia tai kiviterästä. Kokonaisuuden täydentävät toimiva aluskate ja sadevesijärjestelmä.

Aumakatto
Aumakatto
Lapekatto
Lapekatto

Vesikaton kaltevuus

Rakennuksen vesikaton kaltevuuden määräävät usein asemakaavamääräykset ja viranomaisten suunnitteluohjeet. Rakennussuunnittelussa vesikaton kaltevuuden valinnassa tulee kiinnittää huomiota maaston muotoon, puuston laatuun ja kokoon sekä ympäröivien rakennusten muotoon ja kattokaltevuuksiin. Katon rakenteelliset seikat, kuten katon kantava runko ja katteen rakenne vaikuttavat myös kaltevuuden valintaan.

Vesikaton katteet ja kaltevuudet, esimerkkejä:

- Bitumihuopa, yksinkertainen, kolmiorimakiinnitys: 4:1 - 1:3
- Betonikattotiili, aluskatteella: 1,5 - 1:4
- Poimulevy, metallia: 1,5 - 1:7
- Alumiinipelti, kaksinkertaisin saumoin: 4:1 - 1:6

Esitetyt kaltevuudet edellyttävät, että katteen kiinnitysalusta on rakennussuunnitelmien mukainen sekä puhdas, kiinteä ja suora. Lappeen ristimitat eivät saa poiketa haitallisesti toisistaan. Katteen alapuolella olevan tilan tulee olla hyvin tuulettuva, ettei haitallista kosteuden tiivistymistä pääse tapahtumaan katteen alapinnalle. Suositeltava katon kaltevuus on vähintään 1:40.

Esimerkki katon lappeen kaltevuuden määrittelemisestä ja merkitsemisestä. Kaltevuussuhde 1:3
Esimerkki katon lappeen kaltevuuden määrittelemisestä ja merkitsemisestä. Kaltevuussuhde 1:3

Tuuletus

Lappeen suuntaisesti lämmöneristetyt harjakatot tuuletetaan räystään lisäksi harjalla tai päädyissä olevien tuuletusaukkojen kautta. Tuuletusvälin on oltava avoin koko suunnitellulla virtaustiellä sisääntulokohdasta poistumiskohtaan. Kattoikkunat yms. tuuletusesteet eivät saa katkaista tuuletusväliä niin, että rakenteeseen jää vain yhdeltä reunalta avoin tuuletusväli.

Kylmien ullakkotilojen ja muiden tuuletustilojen riittävä tuuletus voi tapahtua tilaan ulkopuolelta johtavien tuuletusaukkojen, -rakojen tai venttiilien kautta. Näiden yhteenlasketun pinta-alan tulisi olla vähintään 4 promillea yläpohjan pinta-alasta. Tilaan johtavat aukot, raot ja venttiilit sijoitetaan siten, että koko yläpohja tuulettuu. Pientaloissa riittävät yleensä 20 mm rako räystäillä ja 200 x 200 mm tuuletussäleiköt päätykolmiossa.

Vesikatteen osat

• vesikate ja kermikatteen mahdollinen suojakiveys
• ruode- tai aluslaudoitus, orret ja korokepuut
• vesikatteen aluskate
• liittymien ja läpivientien tiivistykset ja pellitykset
• kattokaivot

Aluskatetta käytetään epäjatkuvien katteiden alla. Katteen ja aluskatteen välin tulee olla tuulettuva. Aluskate limitetään riittävästi ja ulotetaan katon räystäillä niin kauaksi ulkoseinälinjoista, ettei aluskatetta pitkin valuva vesi aiheuta haittaa rakenteille. Aluskatteen liittymien ja läpivientien tiivistykset suunnitellaan huolellisesti.

Vesikatevaihtoehtoja, joita voidaan yhdistää useimpiin yläpohjarakenteisiin:

Tiilikate:
- Kattotiilet rakennusselostuksen mukaan
- Ruoteet rakennesuunnitelman mukaan
- 22 mm Korokerimat 22 x 50...100 / tuulettuva ilmaväli
- Aluskate
- Kattokannattajat ja tuulettuva ilmatila (vähintään 100 mm) rakennesuunnitelman mukaan

Bitumikermikate:
- Bitumikermikate rakennusselostuksen mukaan
- 20 mm Raakaponttilaudoitus rakennesuunnitelman mukaan
- Kattokannattajat ja tuulettuva ilmatila (vähintään 100 mm) rakennesuunnitelman mukaan

Konesaumattu peltikate:
- Konesaumattu peltikate rakennusselostuksen mukaan, 2-kertaiset tiivistetyt saumat
- 5 mm Vaimennuskaista (5 x 50...100), peltirivien keskellä
- Ruodelaudoitus rakennesuunnitelman mukaan
- 50 mm Korokerimat (50 x 50) kattokannattajien kohdalla / tuulettuva ilmaväli
- Aluskate
- Kattokannattajat ja tuulettuva ilmatila (vähintään 100 mm) rakennesuunnitelman mukaan

Lisää tietoa vesikatoista

Ullakon tuuletustilojen tuuletusaukkojen yhteenlasketun pinta-alan tulisi olla vähintään 4 promillea yläpohjan pinta-alasta.
Ullakon tuuletustilojen tuuletusaukkojen yhteenlasketun pinta-alan tulisi olla vähintään 4 promillea yläpohjan pinta-alasta.
Lähteet:

RakMK
RT-kortisto

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20192_56303.jpg
WC-istuimen paikkaa voi remontissa siirtää helposti
Yleinen virhe kylpyhuoneen sisustusta suunniteltaessa on se, että tilaan yritetään mahduttaa liikaa kalusteita. Esimerkiksi laatikoiden ja kaapinovien aukeamisen vaatimaa tilaa ei aina osata ottaa huomioon. Wc-istuin saatetaan sijoittaa niin ahtaasti seinän viereen, ettei siinä ole hyvä istua.
20211_68240.jpg
Viikon sisustusidea: Mikä on oikean kokoinen matto?
KYSYMYS:Mikä on mielestäsi oikean kokoinen matto kuvien olohuoneeseen? Sohvan pituus on 230cm ja lattialla näkyvä rullamitta on sohvan reunasta 200cm. Entä maton materiaali ja väri?
20074_4465.jpg
Rudus Betonituotteen pihanäyttely Tuusulassa
Tuusulan pihakivinäyttely Ristikiventie 2 04300 Tuusula pihakivinäyttely avoinna ympäri vuorokauden
20177_49734.jpg
Puulattian saneeraus
Puulattia voidaan saneerata betonipohjaisella tasoitteella, kun se on hyvin kiinni alustassaan.
20084_10184.jpg
Portaikon jalkalistat köydestä
Varsinkin vanhan talon portaikon jalkalistoitus voi olla ongelmallista. Yksi mukava sisustuksellinen keino on käyttää taipuisaa paksua (20 mm) köyttä.Kiristä köyden pää samanvärisellä luonnonkuitunarulla, ettei köysi pääse purkautumaan.Paina köyttä porraspinnan ja seinän kulmaan. Kiinnitä taipumiskohdissa pienillä nauloilla.Etene näin portaikon alareunaan asti ja kiristä jälleen köyden pää siistiksi. Leikkaamiseen kannattaa käyttää terävää veistä.Kiinnitä portaikon toiseen reunaan köyttä vastaavasti.Köysi on kätevä "jalkalista" muissakin hankalissa kaarevissa paikoissa, kuten esim. pylväs.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakoitsijan laadunvarmistus
Toimenpiteet:Urakoitsijoiden laadunvarmistuksen vaatimukset esitetään urakkakohtaisissa työselityksissä. Projektipäällikkö tarkistaa laadunvarmistuksen vaatimukset työselityksistä.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:TyöselityksetHyväksyntä:Projektipäällikkö

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton