• Etusivu
  • Rakentaminen

Vastaava työnjohtaja

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.11.2006
200611_2031.jpg

Vastaavan työnjohtajan kanssa tulee tehdä kirjallinen sopimus.

Jokaisella työmaalla, jolla vaaditaan rakennuslupa tai muu viranomaisen toimesta vaadittava valvonta, on oltava vastaava työnjohtaja. Rakennustyötä työmaalla ei saa aloittaa eikä jatkaa ilman hyväksyttyä vastaavaa työnjohtajaa. Kunnan rakennusvalvontaviranomaiset hyväksyvät vastaavan työnjohtajan, joka on kokemukseltaan ja koulutukseltaan tehtävään sopiva.

Nimitys ei ole nimellinen

Epäselvyyttä ja epätietoisuutta vastaavan työnjohtajan tehtävistä ja vastuista esiintyy erityisesti pienrakennushankkeiden yhteydessä. Vastaavan työnjohtajan nimitys ei ole nimellinen, vaan koko varsinainen vastuu rakentamisesta liittyy tuohon nimikkeeseen. Siksi sen lisäksi, että vastaava työnjohtaja allekirjoittaa suostumuksensa vastaavaksi työnjohtajaksi, on hänen kanssaan tehtävä kirjallinen sopimus siitä mitä hänen työhönsä todellisuudessa kuuluu. Ammattityönjohtajilla on normaalisti itsellään lomakkeet sopimuksen tekemiseksi ja sopimukseen liittyvät tehtäväluettelot.

Missä vaiheessa työnjohtaja palkataan?

Jo rakennusprojektia suunniteltaessa olisi hyvä palkata tulevalle projektille vastaava työnjohtaja. Mikäli työnjohtaja on projektissa mukana aivan alkuhetkiltä asti, pystyy hän paremmin toteuttamaan työtään ja valvomaan työn todellista kulkua. Työnjohtajaa ei siis kannatta etsiskellä siinä vaiheessa kun rakentamisen suunnitelmat on jo lyöty lukkoon. Rakennuttajan on syytä muistaa myös se, että työnjohtajaksi valittu henkilö on hänkin inhimillinen ja asiat sujuvat paremmin kun jokainen osapuoli on kaikessa mukana.

Työnjohtajan tulee huolehtia mm.

1. Rakentamisen aloittamisesta ilmoitetaan rakennusvalvontaviranomaisille.
2. Rakennustyö suoritetaan myönnetyn luvan mukaisesti ja siinä noudatetaan rakentamista koskevia määräyksiä.
3. Rakennustyön aikana ryhdytään tarvittaviin toimiin havaittujen puutteiden tai virheiden johdosta.
4. Luvassa määrätyt katselmukset pyydetään riittävän ajoissa ja suoritetaan aloituskokouksessa tai muutoin määrätyt tarkastukset ja toimenpiteet asianmukaisissa työvaiheissa.
5. Rakennustyömaalla on käytettävissä hyväksytyt piirustukset ja tarvittavat erityispiirustukset, ajan tasalla oleva rakennustyön tarkastusasiakirjat, mahdolliset testaustulokset sekä muut tarvittavat asiakirjat.

Vastaavan työnjohtajan tehtäväluettelo ja sopimus

Lomakearkisto

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

7_P_17659.jpg
Porin loma-asuntomessut
Pilaantuneiden maiden puhdistus palautti paarlastimaan uuteen käyttöönPorin loma-asuntomessualue täydentää ja tiivistää olemassa olevaa rakennuskantaa, mikä säästää luonnontilaista aluetta. Loma-asuntomessuilla ei ole kuitenkaan tyydytty luonnon säästämiseen, vaan rakentamista on edeltänyt huomattava ekoteko: loma-asuntomessualueen puhdistaminen pilaantuneista maista. Samalla parikymmentä vuotta törkyisenä ollut ranta siistiytyi.– Loma-asuntomessupaikaksi valittu alue oli päästetty todella ränsistyneeseen kuntoon ja paikalta löytyi myös paljon romua. Alueelta jouduttiin puhdistamaan tonneittain maata, mutta se kannatti. Nyt alue on loistokunnossa, kertoo Porin loma-asuntomessujen messutoimikunnan puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus.Huonokuntoisten alueiden kaavoittaminen ja rakentaminen loivat puitteet loma-asuntomessutapahtumalle ilman, että tarvitsi uhata luonnonsuojelualueita. – Kun kaavoituksessa käytetään aikaisemmin toisarvoisina pidettyjä maa-alueita, säästetään luonnontilaista rantaviivaa. Reposaaressa on ensimmäistä kertaa loma-asuntomessujen historiassa toteutettu näin mittava maankäsittely- ja maanpuhdistusoperaatio. Reposaaren ekoteko on myös hyvä esimerkki niille lukuisille kunnille, joissa vastaavia toimenpiteitä suunnitellaan, toteaa kehitysjohtaja Oiva Hildén Suomen Asuntomessuilta.Messualueina olevat vanha Konepajanranta ja Reposaaren sahan alue olivat osin pahasti pilaantuneita. Konepajanrannasta poistettiin paitsi pilaantunutta maata myös rakennusten ja rakenteiden teräsbetoniperustuksia. Pilaantuneen maan tilalle tuotiin puhdasta täytemaata, ja mökkialue pengerrettiin asumiskäyttöön entisestä korkeudestaan tulvarajan yläpuolelle. Sahan alueelta maaperästä puolestaan löytyi erittäin myrkyllisiä kyllästysaineita. Molemmat alueet olivat aiemmin suljettuja. Loma-asuntomessujen johdosta tehdyn puhdistuksen myötä alueet aukeavat koko kansalle.– Sahan alueen puhdistaminen on ehkäpä suurempi ympäristöteko kuin Konepajanrannan puhdistus. Joka tapauksessa voimme sanoa, että emme ainoastaan suojele olemassa olevaa luontoa vaan parannamme sitä. Alueestahan tulee niin hyvä, että pian meidän pitää suojella se, toteaa Porin kaupunkisuunnittelupäällikkö Olavi Mäkelä.Messualueen maaperän tutkimuksissa kaikki pilaantuneeksi osoittautunut maa, yli 200 kuormaa eli 6 700 tonnia, kuljetettiin pois. Suurin osa pilaantuneesta maasta vietiin kaatopaikalle. – Lisäksi noin 25 tonnia ongelmajätteeksi luokiteltuja maamassoja toimitettiin käsiteltäviksi, kertoo ympäristöinsinööri Riikka Jokiainen Porin ympäristötoimistosta. Ympäristötoimisto oli valvontaviranomaisena maiden puhdistuksessa, ja puhdistustöistä huolehti Porin tekninen palvelukeskus.
Sisäkaton maalaus telalla
Sisäkaton maalaus
Sisäkaton maalauksella saa tilaan kuin tilaan aikaiseksi suuren muutoksen. Sisäkattoon ei useinkaan kiinnitä huomiota, jos se on neutraali, muuhun sisustukseen sopiva ja hyvässä kunnossa. Huonokuntoinen tai huonosti pinnoitettu katto sen sijaan pistää silmään. Ennen sisäkaton maalauksen aloittamista kannattaa tutustua katon maalaamisen perusohjeisiin ja maalaustyössä huomioon otettaviin asioihin.
202212_80512.jpg
Asuinrakennusten energia-avustukset jatkuvat - tukea tarjolla lähes 100 miljoonaa euroa
Asuinrakennusten energia-avustuksia päätettiin jatkaa myös vuonna 2023. Energiatehokkuutta parantavia korjaushankkeita voidaan avustaa yhteensä 98,67 miljoonalla eurolla. Avustuksen ehdot säilyvät ennallaan.
7_P_17659.jpg
Arkkitehtikoulutukseen
Suomen Asuntomessujen Casa Humana –apurahan saajat valittuSuomen Asuntomessujen hallitus on myöntänyt vuoden 2008 Casa Humana –apurahan Kimmo Lylykankaan ja Jyri Niemisen hankkeelle passiivitalon suunnitteluohjeen laatimiseksi arkkitehtikoulutusta varten. Apuraha on 20 000 euroa.- Rakennusten energiatehokkuuden vaatimukset ovat lisääntyneet niin ilmastonmuutoskysymysten kuin myös asumiskustannusten kohoamisen johdosta. Keskeisimmät ratkaisut energiatehokkuuden kannalta tehdään arkkitehtisuunnittelussa: esimerkiksi rakennuksen koko, ulkovaipan muoto sekä ikkunoiden pinta-ala ja suuntaus vaikuttavat ratkaisevasti lämmitysenergian tarpeeseen. Ottamalla näin kestävän kehityksen periaatteet mukaan jo lähtökohtana nuorten suunnittelijoiden koulutuksen sisällössä on vaikuttavuus yhteiskunnan kannalta pitkällä aikavälillä huomattava. Siitä syystä olemme halunneet suunnata apurahan tänä vuonna nimenomaan arkkitehtikoulutuksen kehittämiseen ja edistää passiivitalostandardin mukaista rakentamista Suomessa, toteaa Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.Passiivitalo on maailmanlaajuisesti tunnettu energiatehokkaan rakentamisen standardi, jonka mukainen talo on rakenteilla muun muassa Valkeakosken asuntomessuille 2009. Passiivitalostandardin mukainen rakentaminen on yleisempää muualla Euroopassa, jossa valtio myös tukee toimintaa.- Passiivitalon keskeinen periaate on se, että ulkovaipan lämmöneristävyyttä riittävästi parantamalla talotekniikka voidaan toteuttaa yksinkertaisemmin ja samalla saavuttaa merkittävä energiasäästö. Perinteisen lämmönjakojärjestelmän (patterit, lattialämmitys) sijasta lämmitys voidaan toteuttaa ilmanvaihdon välityksellä. Passiivitalon lämmitysenergiantarve on 25 – 30 % tavanomaisesta riippuen rakennuksen arkkitehtuurista ja rakentamisen ratkaisuista, toteaa Kimmo Lylykangas.- Passiivitalostandardin mukaisen rakentamisen yleistyminen auttaisi merkittävästi ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja EU-maiden päästötavoitteiden saavuttamisessa, korostaa Jyri Nieminen.Arkkitehti Kimmo Lylykankaalla ja DI Jyri Niemisellä on monipuolinen kokemus energiatehokkaan rakentamisen tutkimushankkeista sekä koulutus- ja pilottikohteiden toteuttamisesta. Molemmat ovat sekä suunnitelleet hankkeita että kouluttaneet rakennusalan ammattilaisia. Heillä on myös laaja ulkomaisten passivitalostandardian tuntemus.Suomen Asuntomessut on myöntänyt vuodesta 1981 lähtien asuntomessurahastosta apurahoja, tutkimusmäärärahoja ja tunnustuspalkintoja asuntoasioihin kohdistuvaan soveltavaan tutkimukseen ja kokeilevaan toimintaan. Vuodesta 2002 lähtien apurahat on myönnetty nimellä Casa Humana. Apurahoilla ja palkinnoilla on tuettu muun muassa lapsen asemaa asumisessa, asumisen terveyttä ja ekologista asumista edistäviä tutkimuksia. Casa Humanan avulla Asuntomessut haluaa tukea tulevaisuuteen suuntautuvaa ja käytännönläheistä akateemista tutkimusta ja kehitystyötä.
202111_73509.jpg
Uuden tulisijan hankkiminen - näin ostomatka etenee
Uuden takan hankkiminen vanhan takan tilalle tai ylipäätään takan hankkiminen, jos sitä ei ennestään ole tai sille ei ole edes hormia valmiina.Mistä lähtisi liikkeelle? Miten onnistuisi helpoiten hankinnassa? Ja millainen takka olisi sopivin?Mielessäsi pyörii varmasti monenlaisia kysymyksiä ja todennäköisesti olet jo pidemmän aikaa katsellut sopivaa takkamallia sekä vertaillut erilaisia malleja keskenään. Suunnitteluvaihe onkin yksi tärkeimmistä vaiheista takkaprojektissa. Takan valinnassa ratkaisevat makuasiat, käyttötarkoitus, käytettävissä oleva tila ja budjetti. Takkaunelmasi voidaan toteuttaa, vaikka kodissa ei olisikaan entuudestaan takkaa tai edes takkavarausta. Takan voi silti tehdä, kunhan sille löytyy oikea paikka.
20181_51331.jpg
Näin laitetaan ilmanvaihto kuntoon
Jopa 1,5 miljoonaa suomalaista kotia on ilman toimivaa, hallittua ilmanvaihtoa. Monikaan asukas ei ymmärrä, miten heidän kotinsa ilmanvaihto toimii tai onko heillä toimivaa ilmanvaihtoa.Suomessa on yhä edelleen paljon asuntoja, joissa ilmanvaihto ei toimi. Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa muutamalla satasella. Ainoa este on, että ihmisiltä puuttuu tietoa ilmanvaihdosta.Suomen noin 2,9 miljoonasta asunnosta alle miljoonassa kodissa on täysin koneellinen ilmanvaihto. Näin ollen 2 miljoonasta asunnosta pitäisi löytyä korvausilmaventtiilit ilmanvaihdon tarvitsemaa korvausilmaa varten. Venttiilit kuitenkin löytyvät arviolta vain miljoonasta asunnosta, ja osassa niistäkin korvausilmaventtiilit on tukittu tai ne ovat rikkinäisiä. Niinpä laskennallisesti Suomessa on jopa 1,5 miljoonaa asuntoa, joissa ei ole lainkaan ilmanvaihtoa - ei siis ihme, että meillä puhutaan paljon sisäilmaongelmista.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupastaTervetuloa tapaamaan Terveysilmaa Rakenna & Remontoi -messuille osastolle 2 F.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton