• Etusivu
  • Rakentaminen

Taloyhtiön kirjanpito

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.01.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kirjanpidon avulla seurataan taloyhtiön tulojen, menojen, varojen ja velkojen kehitystä. Kirjanpidosta saatu tieto taloyhtiön taloudellisesta tuloksesta ja asemasta perustuu pääosin tilinpäätökseen, mutta myös tilikauden aikana tehdyt raportit ja laskelmat antavat tärkeää tietoa taloyhtiön päätöksiin. Tämän takia kirjanpito tulee pitää ajan tasalla.

Kirjanpitolaissa määritellään taloyhtiön kirjanpidolle seuraavia ominaisuuksia. Kirjanpito tulee pitää hyvää kirjanpitotapaa noudattaen ja niin, että tilinpäätöstiedot ovat tilikaudesta toiseen vertailukelpoisia. Tilinpäätöksen tulee antaa myös oikeat ja riittävät tiedot taloyhtiön taloudellisesta tilasta ja toiminnasta. Taloyhtiö on kirjanpitolain perusteella kirjanpitovelvollinen, joten sen on järjestettävä kahdenkertainen kirjanpito. Kirjanpidosta voi vastata taloyhtiön isäntä tai se voidaan antaa jonkun ulkopuolisen, esimerkiksi isännöitsijä- tai tilitoimiston tehtäväksi. Tilikausi on 12 kuukautta, mutta se ei ole sidottu kalenterivuoteen. Ainoastaan toimintaa aloitettaessa tai lopetettaessa tai tilinpäätöksen ajankohtaa muutettaessa tilikausi voi olla tätä lyhyempi tai pidempi, kuitenkin enintään 18 kuukautta. Yleistä onkin, että taloyhtiön siirtyessä rakennuttajalta osakasten hallintaan tilikausi on poikkeava.

Kirjanpidolliset tehtävät

Kirjanpidon hoito sisältää tilinavauksen, tilitapahtumien tiliöinnin ja kirjaamisen sekä tarvittavien täsmäytysten kirjaamiset. Tehtäviin kuuluvat myös lainaosuus-, lunastus- ja arvonlisälaskelmien laadinta sekä tilijärjestelmän dokumentointi. Taloyhtiössä osakirjanpitona hoidetaan vastike-, vuokra- ja käyttökorvauskirjanpito sekä palkkakirjanpito. Liiketapahtumat on merkittävä kirjanpitoon siten, että kirjausten yhteys tositteesta kirjanpitoon ja tuloslaskelmaan ja taseeseen on vaikeuksitta todettavissa. Näin ollen osakirjanpitona pidettävä vastikekirjanpito on täsmäytettävä pääkirjanpitoon.

Tilikauden alussa tehdään tilinavaus, joka perustuu päättyneen tilikauden tasetietoihin. Liiketapahtumat kirjataan aikajärjestyksessä päiväkirjaan. Tositteesta tulee selvitä tositteen numero ja tiliöinnit. Liiketapahtumat merkitään taloyhtiön tililuettelon mukaisille kirjanpitotileille. Kirjanpito tehdään suoriteperusteisesti eli meno kirjataan, kun tietty suorite on vastaanotettu tavarana tai palveluna ja tulon kirjaamisperusteena on vastaavasti suoritteen luovuttaminen. Näin ollen taloyhtiön luovuttaessa tilan vuokralaiselleen, vuokra kirjataan sen kuukauden tuloksi, vaikkei rahasuoritusta olisi vielä saatukaan tilille.

Kirjanpitoaineiston säilyttäminen

Kirjanpitoaineiston säilyttämisestä säädetään kirjanpitolaissa. Kirjanpitoaineiston tulee olla selväkielisessä muodossa tai koneellisessa tietovälineessä, josta se on tarvittaessa muutettavissa selväkieliseen muotoon. Kirjanpitokirjat ja tililuettelo on säilytettävä vähintään 10 vuotta tilikauden päättymisestä lukien. Tositteet, kirjeenvaihto ja täsmäytysselvitykset sekä muu kirjanpitoaineisto on säilytettävä vähintään kuusi vuotta sen vuoden lopusta, jonka aikana tilikausi on päättynyt. Aineiston säilyttäminen on taloyhtiön hallituksen vastuulla. Isännöitsijän vaihtuessa on varmistettava, että uusi isännöitsijä saa haltuunsa säilytettävän kirjanpitoaineiston. Tämä varmistetaan laatimalla siirrettävästä kirjanpitoaineistosta luettelo, jonka vanha ja uusi isännöitsijä tai hallitus allekirjoittaa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Nainen remonttihousuissa seisoo liukuoven takana
MonitoimiNainen remontoi lisää tilaa sisustuksiin
Teresa Maria Hellgren kykenee mihin tahansa. MonitoimiNainen Oy:n toimitusjohtaja on monitaituri, joka on elämässään opiskellut useamman eri alan taitajaksi. Ennen puuseppäkoulua Teresa ajoi jakeluautoa. Miehisten alojen vastapainoksi nainen opiskeli kosmetiikkaneuvojaksi ja kosmetologiksi. Omakotitalonsa yhteydessä sijainneessa hoitolassa Teresa rakensi asiakkailleen muun muassa upeita ripsiä ja kynsiä. Kerrostaloon muuttamisen jälkeen Teresa koki, että oli luontevaa palata kotien ehostuksen pariin.– Käsillä tekeminen on ollut minulle tärkeää lapsesta saakka, kertoo Teresa. Tapetoin ensimmäisen kerran jo teini-ikäisenä.
20116_26696.jpg
Kokkolan vanhakaupunki
Kokkolan asuntomessuilla vieraillessa kannattaa varata aikaa myös kävelykierrokselle Kokkolan vanhakaupungissa Neristanissa. 12 puutalokorttelin laajuinen vanhakaupunki on yksi Kokkolan suurista ylpeyden aiheista. Neristan on yksi maamme parhaiten säilyneitä yhtenäisiä ja laajoja puukaupunkikokonaisuuksia. Tunnelmallisten katujen varrelta löytyy mm. ravintoloita, kahviloita, majoitusta, putiikkeja, antiikkia.Neristan on vakiinnuttanut asemansa elävänä perinnekaupunkina ja kansalliseti merkittävänä kulttuurihistoriallisena alueena. Neristanissa voi nauttia puutalokorttelien tunnelmasta ja sen kaduilla kävelijän silmiä hivelee vanha arkkitehtuuri.Kokkolan asuntomessujen oheiskohde, vuonna 1818 rakennettu Knapen talo, sijaitsee Neristanissa. Vuosia tyhjillään ollut talo entisöidään uuteen kukoistukseen vanhoja perinteitä ja Neristanin henkeä kunnioittaen. Kohde on auki messujen aukioloaikoina. Kokkolan asuntomessut ovat avoinna päivittäin 15.7.-14.8. kello 10-18.Asuntomessut Kokkolassa 15.7.-14.8.2011
201910_60322.jpg
Näin miniasunto pysyy raikkaana
Pienen rivi- tai kerrostalon asunnon raikkaana pitäminen voi olla haasteellista. Samassa, pienessä tilassa eletään, asutaan, pyykätään, peseydytään ja laitetaan ruokaa. Ruuanlaiton käryt, hengittämisestä muodostuva hiilidioksidi, peseytymisestä ja pyykkäämisestä aiheutuva kosteus ja asunnon VOC-päästöt pitäisi poistaa. Lisäksi tilalle tarvitaan uutta, raikasta ilmaa, jotta asuminen on miellyttävää. Tarvetta ilmanvaihdolle on, mutta tilat ovat haasteellisen pienet. Mihin ilmanvaihtokoneen voisi sijoittaa?
20186_53526.jpg
Kaukolämpö vaihtui maalämpöön
Espoossa sijaitseva Asunto-osakeyhtiö Tonttupirtti päätti viime vuonna vaihtaa lämmitysmuotonsa kaukolämmöstä maalämpöön. Vanhan kaukolämpölaitteiston tekninen käyttöikä oli jo tiensä päässä, mutta taloyhtiö ei kuitenkaan nähnyt järkeväksi sijoittaa rahaa uuden vastaavan laitteiston hankintaan. Vertailussa maalämpö todettiin ainoaksi järkeväksi investoinniksi, jolla lämmityskuluja saataisiin laskemaan jatkossa. Taloyhtiön hallituksen edustaja Pekka Halonen on ollut todella tyytyväinen projektiin: "Yleensähän kaikissa urakoissa on yllätyksiä ja pettymyksiä, mutta tämä hanke meni kuin unelma".
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Kylpytynnyrin etäisyys ympäröivistä rakenteista?
Kysymys:Ostin kylpytynnyrin sisäpuoleisella kamiinalla. Tekisi mieli upottaa se terassiin. Onko tällaiselle annettu jotain paloturvaetäisyyksiä yms. jotka on otettava huomioon?
20209_66625.jpg
Uusi avustus kannustaa vaihtamaan lämmitysmuotoa
Syyskuun alusta alkaen pientalojen omistajat ovat voineet hakea avustusta vaihtaessaan öljylämmitykseen kestävämpään lämmitysmuotoon. Avustusta myönnetään 4 000 euroa, kun pientalossa siirrytään ilma-vesilämpöpumppuun, maalämpöön tai kaukolämpöön. Tällä halutaan kannustaa pientalojen asukkaita siirtymään ekologisempaan lämmitykseen ja samalla osallistumaan hiilineutraali Suomi vuonna 2035 tavoitteeseen.Uutta avustusta voidaan myöntää öljylämmitysjärjestelmän poistamisesta ja lämmitysmuodon muuttamisesta aiheutuviin kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen ja vuoden 2022 lopulle saakka. 4000 euron avustuksen saa ilma-vesilämpöpumppuun, maalämpöön tai kaukolämpöön siirryttäessä. Muita lämmitysmuotoja avustetaan 2500 eurolla. Fossiilisia polttoaineita käyttäviin lämmitysjärjestelmiin avustusta ei myönnetä, eikä öljylämmitystä voi jättää osaksi lämmitysjärjestelmää.Öljylämmityksen vaihtaminen onnistuu sujuvimmin asiantuntija-apua hyödyntäen ja toteutus tilataan avaimet käteen -ratkaisuna. Lämmitysmuutosta suunnitellessa kannattaa samalla tarkastella myös energiatehokkuuden parantamista. Esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpulla energialasku voidaan jopa puolittaa, kun se asennetaan öljykattilan tai sähkövaraajan tilalle. Maalämpöpumpulla saadaan parhaimmillaan jopa 80 prosentin säästö.Lisää avustuksesta voit lukea ELY-keskuksen sivuilta >>

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton