• Etusivu
  • LVI

Tutkittua: Takan lämmönvarauskyvyllä suora yhteys energiatehokkuuteen

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 04.04.2024
1920 Deco_Rosamo_V4_glossy_white_21_silver_door_2_21

Tulikiven Rosamo V4 on varaava takka, joka sopii hyvin esimerkiksi tilanjakajaksi keittiön ja olohuoneen välille.

Erityisesti kylmien talvikuukausien aikana sen huomaa, että lämmitys on keskeinen osa asumismukavuutta. Mutta ei ole kuitenkaan aivan sama, miten kotiaan lämmittää, sillä lämmitysratkaisujen valintaan vaikuttaa moni seikka: millainen on lämmitysratkaisun energiatehokkuus, sen ekologisuus ja kuinka mukava sitä on käyttää. Viimeaikaiset tutkimukset antavat ymmärtää, että varaavat tulisijat vastaisivat edellä mainittuihin valintavaatimuksiin.

Lämmönvarauskyvyllä suora yhteys energiatehokkuuteen

Tulisijojen lämmönluovutusta ja hyötysuhteita on tutkittu erilaisissa käyttötapauksissa. Tutkimuksessa arvioitiin, luotettavia menetelmiä käyttäen, tulisijojen toimivuutta pientaloissa. Tavoitteena oli saada selville varaavien takkojen mahdollisuuksia hyödyntää uusiutuvaa energiaa.

Tutkimuksessa kolme erilaista tulisijatyyppiä

Varsinaisiin analyyseihin valittiin kaikkiaan kolme erilaista tulisijatyyppiä: nopeasti lämpöä luovuttava tulisija (kamiina tai kiertoilmatakka), sekä kaksi varaavaa tulisijaa, joista toinen oli hitaasti ja toinen erittäin hitaasti lämpöä huonetilaan luovuttava takka. Simuloinneissa tarkasteltiin sekä uudisrakennusta että korjauskohdetta, joissa kummassakin tapauksessa simuloinnit tehtiin kahta energiatehokkuustasoa käyttäen: alkuperäisessä kunnossa olevana sekä tilanteessa, jossa rakennukseen on toteutettu energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä.

Tutkimuksen päähavainto rakennuksesta ja sen energiatehokkuudesta riippumatta oli, että varaavalla tulisijalla on suuri potentiaali tuottaa lämpöä, jopa yli 50 % koko rakennuksen lämmöntarpeesta. Tämä tapahtui asumisviihtyvyydestä tinkimättä huonelämpötilan säilyessä mukavalla tasolla. Kamiinamaisellakin tai kiertoilmatakallakin päästään noin 12- 19 % lämmöntarpeen tuotosta. Tämä johtui siitä, että tällaisessa laitteessa pitää polttaa hieman vähemmän puuta, ettei huonelämpötila nouse liikaa.

Tiivistetysti: tutkimukset osoittavat, että tulisijan lämmönvarauskyvyllä on suora yhteys sen energiatehokkuuteen.

<p data-block-key="vktbt">Koli S Classic-pinnalla.</p>
Koli S Classic-pinnalla.

Miksi varaava tulisija?

Varaavaa takkaa voisi nimittää tehopakkaukseksi. Takka hyödyntää polttopuista saatavan energian polttamalla suuren määrän polttopuuta nopeasti – optimaalisissa olosuhteissa ilman jatkuvaa paloilman säätämistä. Samalla käyttäjä on vapaa tekemään muita askareitaan. Varaava massa takaa tasaisen lämmöntuoton ja lämmöntuotto tapahtuu sopivalla teholla samalla varmistaen, että takan kokonaislämmityshyötysuhde on erinomaisella tasolla. Näin huoneisto ei lämpene liikaa, vaan pysyy miellyttävän lämpimänä. Koska varaava takka on käyttäjäystävällinen, sen lämmitystehoa ei tarvitse tarkkailla ja säätää jatkuvasti lämmitysprosessin aikana.

Mihin sitten vähäpäästöisyys perustuu? Muun muassa lämmön tehokkaaseen talteenottoon. Kun varaavaa takkaa käytetään oikeaoppisesti, kykenee takka polttamaan puut vähäpäästöisesti heti alusta alkaen sitoen lämpöenergian tehokkaasti varaavaan massaan. Esimerkiksi lopussa syntyvä häkäpäästöjä tuottava hiillos on hyvä polttaa mahdollisimman nopeasti pois, jotta voidaan minimoida päästöt. Tällaiset käyttövinkit kannattaa lukea käyttöohjeesta ja varmistaa valmistajalta ohjeet vähäpäästöiseen polttoon.

Takasta pitää muistaa, että:

Varaava takka luovuttaa lämpöä hiljalleen. Tämä tarkoittaa myös sitä, että takan pinta ei tule välttämättä kovin kuumaksi lämmityksen aikana, vaan lämpö varastoituu takan sisärakenteisiin, joista se vähitellen siirtyy kohti pintaa ja sen myötä säteilee huonetilaan.

Varaavaa takkaa, tai ylipäätään mitään takkaa, ei tule ylilämmittää, vaan pitäytyä valmistajan laatimissa käyttöohjeissa, joissa on mainittu kyseiseen takkaan sopiva ja riittävä puumäärä sekä lämmitysaika. Oikea puumäärä sekä lämmitysaika riippuvat käytettävän takan koosta, lämmitystavasta sekä tulisijan muista ominaisuuksista.

Onko ylilämmittämisestä jotain haittaa? Kyllä on, sillä se laskee takan hyötysuhdetta. Liiallisessa lämmityksessä suuri osa puun energiasta menee hukkaan. Samalla myös kodin lämpötila voi nousta epämiellyttävän kuumaksi. Pahimmassa tapauksessa on myös takan rikkoutumisen vaara.

Jero-takkamallisto on varaavan takan ominaisuuksilla varustettu

Tulikiven takkamallisto Jero yhdistää kaksi eri maailmaa yhdeksi. Huolimatta pienestä koostaan, se on tehokas varaava tulisija, joka on varustettu kiertoilmatakan nopeudella. Vuolukivipintaiset Puro ja Korpi lämmittävät kylmillään olevan tilan nopeasti ja pitävät lämpöä yllä pitkään.

Miten kamiinan kokoinen takka voi olla varaava? Huippumateriaalit sekä varaavien takkojen suunnittelu yhdistämällä on saatu aikaan Jero-mallisto, jonka takat ovat omiaan torjumaan viileitä päiviä jakaen pitkäkestoista ja tasaista lämpöä ympärilleen.

Jero-malliston takkojen kehitystyössä on kiinnitetty erityistä huomiota lämmöntuottoon ja siihen, että siitä saadaan mahdollisimman tehokasta. Malliston takat on varustettu huippuluokan teknologialla, jonka avulla varmistetaan optimaalisesti tapahtuva palo, pienet päästöt ja korkea hyötysuhde.

<p data-block-key="v8lfu">Tulikiven Jero-malliston Korpi-takka.</p>
Tulikiven Jero-malliston Korpi-takka.
Info

Info

Kiinnostuitko?

Kysy lisää Tulikiven takoista asiantuntijalta:

Tulikivi Oyj
LVI
ekologisuus
koti
energiansäästö
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa
Kamiinan kompakti koko on paikallaan monessa kodissa – aina kun ei ole tilaa suurille takoille. Mutta voivatko pienikokoiset Jero-takkamalliston takat olla kyllin tehokkaita lämmittämään suomalaisia koteja? Kyllä voivat ja tässä perustelut miksi.
Tulikivi Karelia-malliston Saramo Classic pinnalla
Rauhoittava ruutuaika – lempeä ja lämpöinen takkatuli
Tuli on aina merkinnyt elämää. Sen lämmössä on laitettu ruokaa, siinä on lämmitelty ja kuunneltu vanhempien ihmisten viisauksia ja tarinoita elämästä. Tulen äärellä istuessa kiire katoaa ja ajatukset keskittyvät vain hetkeen eivätkä mieti tulevaa.Nykypäivän ihminen voi sytyttää tulen takkaan, istua sen äärellä ja nauttia takkatulen ruutuajasta kuten menneiden aikojen ihmiset nuotiostaan. Sama rauhoittumisen tunne ja keskittyminen hetkeen ovat yhä läsnä.
Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Energia
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
Maalämpö voi tuoda helsinkiläiselle taloyhtiölle jopa 50 000 €:n vuosisäästöt
Kustannukset nousevat – miten taloyhtiö voi välttää vastikkeiden korotuksen?Yksi ratkaisu on vaihtaa kiinteistön lämmitysjärjestelmäksi maalämpö ja ottaa se palveluna. Kun omaa alkuinvestointia ei tule, taloyhtiö pääsee nopeasti kiinni kustannussäästöihin. Tämän lisäksi maalämpöjärjestelmän riskit ja vastuut ovat kumppanin harteilla. Kumppanin ammattilaiset myös varmistavat, että lämpöä tulee taloyhtiöön kuten tähänkin asti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton