• Etusivu
  • Talo

Sisustussuunnittelija osaa rakentamisen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.02.2011
20112_24619.jpg

Sisustussuunnittelu mielletään helposti vain kodin viimeistelyksi, vaikka ammattilainen tekee enemmän töitä teknisten yksityiskohtien ja pintamateriaalien kanssa. Pehmeät, kodikkaat asiat eivät ole turhia, mutta pohja luodaan toimivuudella, oikeilla materiaaleilla ja kauniilla valaistuksella. Kokonaisuus ratkaisee.

Väliseinät

Sisustaja saattaa helposti ehdottaa tarpeettomien väliseinien poistamista, väliseinien aukottamista tai ikkunoiden lisäämistä. Väliseinämuutokset muuttavat helposti koko asunnon luonteen. Ehdotukset voivat joskus olla asiakkaalle yllätyksellisiä, mutta pohjan toimivuutta arvioidessa väliseinillä on valtava merkitys. Asiakas sitten kuitenkin lopulta päättää mihin suuntaan edetään.

Sisäovet

Aika usein, niin valmiissa kodeissa kuin arkkitehtikuvissakin, väliovet aiheuttavat muutospaineita. Ovien aukeamissuunnat ovat todella tärkeitä sujuvan liikkumisen kannalta. Myös ovien materiaalit askarruttavat rakentajaa; lasiovi, lasiaukollinen ovi vaiko umpiovi jne. Kun kiintokalustesuunnitelmia laaditaan, on helppo huomata jos ovi sijaitsee hiukankin väärällä paikalla seinällä. Muutaman sentin siirto korjaa tilannetta kiintokalusteiden suhteen. Sama tilanne voi toistua irtokalusteita valitessa.

20112_24620.jpg

Kun kaikki suunnitelmat ovat hyvissä ajoin valmiit, voidaan asunnon toimivuutta lisätä huomattavasti. Sisustussuunnittelija tuntee niin kiintokalusteiden, kuin irtokalusteidenkin mitoitukset ja osaa varata kalusteille riittävästi tilaa. Nuo pienet senttimetriviilaukset usein säästävät melkoisen summan toteutuksessa, kun voidaan hyödyntää tehtaiden vakiomitoituksia, eikä tarvitse maksaa erikoistyölisää tai teettää kalusteita puusepällä. Mitoituksia hiottaessa otetaan huomioon kaikki kokonaisuuteen vaikuttavat osa-alueet pintamateriaaleista valaistukseen asti. Myös seinävalaisimien sijoitusta tarkennetaan oviaukkoihin ja ikkunoihin.

Ikkunat

Kaikki sisustuksen kanssa työskentelevät varmasti rakastavat ikkunoista tulvivaa luonnonvaloa. Aina ei kuitenkaan ole käytettävissä henkeäsalpaavia maisemia, joten myös vieraiden katseilta suojautuminen täytyy huomioida ikkunoita käsiteltäessä. Arkkitehdin näkemys rakennuksen luonteesta ja talon sijoittumisesta tontille määrää ikkunoiden koon ja tyylin. Sisustajan huoleksi jää oikeanlaisten tekstiilien valinta ja sitä kautta niiden tarvitsemien kiinnitysjärjestelmien miettiminen. Sen vuoksi olisi upeaa että tiimi olisi kasassa hyvissä ajoin, ennen kuin päätöksiä rakennuksen tai remonttikohteen osa-alueista tehdään.

20112_24623.jpg

On tärkeää päätyä oikeaan huonekorkeuteen ja valita ikkunat, jotka mahdollistavat tilaan parhaiten sopivan verhoratkaisun toteutuksen. Nykyaikaisissa ikkunoissa on erilaisia aukeamismuotoja, varsinkin tuuletusikkunoissa. Jos tiedetään, että kodissa tullaan käyttämään laskosverhoja tai kierrekaihtimia, niin miksi ei valittaisi tuuletusikkunaa, joka avautuu suuren ikkunan alareunasta kipaten, jolloin yläreunassa olevaa verhoa ei aina tarvitse kiskoa nippuun seinälle? Samoin kuin ovien kohdalla, sisustaja harkitsee ikkunoiden sijaintia suhteessa kiinto- tai irtokalusteisiin. On harmillista, jos kiintokaluste nappaa pois puolet ikkunan karmilistasta. Viimeistelty lopputulos syntyy hyvästä mitoituksesta ja harkituista yksityiskohdista.

Ilmastointi

Ilmastointityöt jäävät usein taka-alalle kun puhutaan sisustuksesta, vaikka ilmastointiputkien kulku rakennuksessa aiheuttaakin monta valintatilannetta. Ammattitaitoinen sisustussuunnittelija huomaa ongelmakohdat ja osaa esittää ilmastointisuunnittelijalle vaihtoehtoa putkien huomaamattomampaan sijoitukseen. Huippu arkkitehti miettii tarkoin tilan, jossa putket viedään, eikä ilmastointi aiheuta tylsiä koteloita huoneiden kulmiin. Aina tuota ilmastoinnille varattua tilaa ei kuitenkaan ole olemassa, vaan joudutaan tekemään kompromisseja koteloiden muodossa. Usein sisustaja osaa esittää toteutustavan kotelolle niin, että se saadaan joko piilotettua tilaan, tai sitten kotelo näyttää tärkeältä osalta huoneen rakenteista.

Uskomattoman helteisen kesän jälkeen, yhä useampi rakentaja miettii toimivan jäähdytysjärjestelmän hankkimista. Rakennusvaiheessa tehdyt investoinnit ovat siinä mielessä järkevämpiä, että kaikki johdot ja putket saadaan vielä kauniisti rakenteisiin. Kondensoituvan veden vuoksi, ilmalämpöpumput ovat haastavia asennettavia. Tekniset ratkaisut menevät koko ajan vauhdilla eteenpäin ja rakentaja sekä remontoija joutuu ostamaan sitä teknologiaa, joka toteutusvaiheessa on myynnissä. Olisi kuitenkin valtava etu jos osattaisiin varautua tulevaisuuden haasteisiin ja huomioida myöhemmin asennettavien teknisten laitteiden vaatimukset.

Sähkötyöt

Sähkötyöt vaativat myös sisustajalta todella paneutumista yksityiskohtiin. Onnistunut valaistussuunnittelu kattaa monenlaisia valaistustarpeita, joiden toteutus on tarkoin mietitty myös kirvesmiestöiden kannalta. Valaistukseen liittyy paljon erilaisia asennuskalusteita, joiden ulkonäkö on tärkeä osa kokonaisuutta, puhumattakaan rasioiden sijainnin merkityksestä.

Kun asunnon kokonaisuus on piirretty pohjakuviin, huomataan helposti erityistarpeet, myös sähkötöiden suhteen. Jälkikäteen on vaikea vaikkapa lisätä kylmäkalusteita pukuhuonetiloihin, jos niitä ei ole huomioitu suunnitteluvaiheessa. Tarve ja tilan suomat mahdollisuudet tulevat esiin, kun arvioidaan irtokalusteiden sijaintia ja toimivuutta tilassa. Sähköä vaativia laitteita on uskomattoman paljon, eivätkä jatkojohdot tai pintavedot ole missään mielessä viimeisteltyjä tai toimivia ratkaisuja. Rakentajan ja remontoijan kannattaa ehdottomasti panostaa huolelliseen suunnitteluun ja olla itsekin mukana kokonaisuuksien arvioinnissa.

20112_24601.jpg

Kaikkeen uuteen ja ihmeelliseen ei tarvitse lähteä mukaan, energiataloudellisuus on myös hyvä näkökulma. Sisustussuunnittelija on myös hyvä uusien sovelluksien esittelijä. Suunnittelijan puolueeton kanta helpottaa asioiden arvioimista, ja keskusteluiden perusteella, on varmasti helpompi luoda asioista oma mielipide, ja tehdä päätöksiä.

Teksti: Virpi Illman, sisustussuunnittelija SI

Talo
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20114_25349.jpg
Kermansaven Hotpot Duo: padan ja kannen uusi lämmin suhde
Hannu Kähönen on muotoillut uudet Kermansaven uunipadat käytännöllisen kauniiksi. Padan kantta voi käyttää itsenäisesti myös uunilautasena, kattauslautasena tai padan alusena. Värivaihtoehtoja on neljä, ja ne ovat hauskasti keskenään yhdisteltävissä.Kermansaven uutuuspadat, ajattoman selkeät Hotpot Duot, ovat monesti palkitun teollisen muotoili-jan Hannu Kähösen suunnittelemia. Hotpot Duo -tuotteisiin kuuluu kolmen litran pata ja kansi sekä yhden litran pata ja kansi. Värivaihtoehtoina on musta, harmaa, lime ja sininen. Värit ovat hauskasti keskenään yhdisteltävissä; pata voi olla vaikka musta ja kansi limen värinen. Hotpot Duon kantta voi käyttää itsenäisesti uunilautasena, kattauslautasena tai alustana itse padalle.Hotpot Duo -astiat valmistetaan korkealaatuisesta keramiikasta, joka kestää erittäin hyvin kulutusta ja lämmön vaihteluita. Siksi niitä voidaan perinteisestä kivitavaravuoasta poiketen käyttää myös liedellä, grillillä tai suorankin liekin päällä. Luonnollisesti Hotpot Duo kestää myös uunin, mikroaaltouunin, pakastuksen ja konepesun.Kuten kaikki Kermansavi-astiat, Hotpot Duot on valmistettu Suomessa, Tulikiven Heinäveden tehtaalla.
20143_38257.jpg
Luotettavaa tekniikkaa
Bosch -lämpöpumpun harkittu kokonaisuus erottuu edukseen luotettavuuden ja laadun ansiosta. Miellyttävä ulkoasu on yksi Compress AA -lämpöpumpun monista eduista.
200711_7575.jpg
Puzer Oiva -keskuspölynimuri
Keskuspölynimurin keskusyksiköksi kannattaa valita sähkötarkastuskeskuksen hyväksymä, roiskevesisuo-jattu ja ennenkaikkea suomalainen kodinkone. Puzer Oiva on yli kymmenen vuoden aikana saavuttanut suuren suosion omakotitalojen väkivahvana keskuspölynimurina.Oivan muotoiluun ja tekniikkaan kiinnitettiin tuotesuunnittelussa erityistä huomiota, ja siitä tuli nopeasti haluttu imuriratkaisu uusiin taloihin. Oiva on helppo käyttää siivouksessa ja sen pölysäiliö on kätevä tyhjentää. Oiva asetti myös markkinoille kokonaan uuden laatustandardin, jonka myötä Puzer lupaa keskusyksiköille viiden (5) vuoden takuun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton