• Etusivu
  • Rakentaminen

Sadevesi- ja salaojajärjestelmät kuntoon sekä kotona että mökillä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.01.2016
20145_39407.jpg

Omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon omistaminen on ikuista kiinteistön ylläpitoa. Kiinteistösi omistajana saat päättää siitä, miltä asumuksesi näyttää ja miten se toimii. Välttämättömiä korjauksia kuitenkin tulee ja niihin kannattaa varautua ajoissa. Harvalla on varaa remontoida taloaan juuri silloin, kun tarve on suurin.

20145_39408.jpg

Rännit ja syöksyt kunnossa?

Sadevesien poisto ja salaojajärjestelmän kunnollinen toiminta pitävät talon perustukset kuivana. Samalla toimiva järjestelmä ei rasita pihaa liialla kosteudella.

Kourut, jotka keräävät hallitusti kattovedet pois katoilta ja rännit, jotka hallitusti tuovat vedet sadevesijärjestelmään ovat julkisivun ja perustuksen suoja. Kattovedet ajautuvat sinne, minne kuuluukin eikä pääse tekemään tuhojaan julkisivun alareunassa ja rakennuksen vieruksessa. Rännit ja kourut paikalleen asennettuna maksaa noin 3.000 euroa.

Salaojat - onko niitä?

Kun sadevesijärjestelmä laitetaan kuntoon, on hyvä tarkastaa salaojien kunto. Sadevedet johdetaan katolta sadevesijärjestelmään maan alle, josta vesi edelleen jatkaa matkaansa kunnan viemäriverkostoon. Kun sadevesijärjestelmä on kaivettava maahan, sieltä joko löytyy tai ei salaojat.

Salaojan tehtävänä on pitää perustukset kuivana maasta kapillaarisesti nousevasta vedestä. Perustus toimii talon jalkoina - kuivat jalat pitävät rakennuksen osaltaan terveinä. Kun sadevesijärjestelmän remontti tehdään, salaojat on hyvä vetää talon ympäri, jos niitä ei vielä ole. Yhdellä kaivannolla kahdet putket ja rakennus kuivaksi.

Paitsi kotona, myös mökillä taivaalta tuleva vesi on hyvä hoitaa pois mökin vierustalta. Mökille mennään rentoutumaan eikä surkuttelemaan työleirin oloista tonttia. Kun sadevedet laittaa kerralla järjestykseen, taas on yksi huoli pois.

Salaojitus ja sadevesiviemäröinti teetettynä maksaa noin 9.000 euroa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20217_71512.jpg
Lumon Oy jatkaa vahvaa kasvuaan - Investointeja myös ulkomaille
Suomalainen perheyhtiö Lumon Oy kertoi tiedotteessaan 30.06.2021 alkuvuoden aikana investoinneista kotimaan lasinjalostustehtaan laajennukseen Kouvolassasekä kokonaan uuteen tehtaaseen Espanjassa. Nyt investoinnit saavat jatkoa, kun yhtiö on päättänyt investoida n. 2,1 M€ profiilityöstökeskukseen, sahausautomaattiin sekä pakkauslinjaan Kouvolan profiili- ja kokoonpanotehtailla. Lisäksi Kanadan tuotanto saa uuden alumiinityöstökeskuksen, jonka arvo on noin 420 000 €. Viimeisin investointi on kesäkuussa päätetty kokoonpanolinjan uudistus Kouvolan kokoonpanotehtaalla, jonka kokonaissumma on noin 820 000 €.
20077_5687.jpg
3 Rakennussuunnittelu
3.2 RakennusvaiheKukin meistä tekee lähes päivittäin sopimuksia, useimmiten huomaamattaan. Sopimukset syntyvät lähes puheitta, lähinnä päivittäiset kohteliaisuudet vaihdetaan; hei, kiitos ja näkemiin. Kirjallisen rakennusurakan tekemistä ei voi kuitenkaan verrata päivittäistavaroiden ostamiseen ilman kirjallista sopimusta. Sopimuksen tekemiseen ei voi suhtautua ylimalkaisesti. Se on asiakirja, joka kertoo, mitä molemmat osapuolet ovat tarkoittaneet sopiessaan rakentamisesta.
20202_62962.jpg
Millainen työtaso keittiöön? - Huomioi nämä kolme asiaa
Työtaso on yksi käytetyimmistä osista keittiössä, joten sen valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa. Kun työtason valitsee käyttötarkoitus edellä, saa tasosta suurimman hyödyn irti.
202210_47202.jpg
Onnistunut hanke
Lähteä yksin vetämään rakentamis- tai remonttihanketta ilman ammattiapua saattaa olla haastavaa ja stressaavaa. Ilman ammattilaisten ohjausta ja asiantuntemusta voi olla vaikeuksia tehokkaassa suunnittelussa, kustannusten hallinnassa ja odottamattomien ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi ammattilaiset voivat tarjota arvokkaita neuvoja ja vinkkejä, jotka voivat säästää aikaa, vaivaa ja kustannuksia pitkällä aikavälillä. Yhteistyö ammattilaisten kanssa varmistaa, että lopputulos vastaa odotuksia ja rakentamisen standardeja sekä pysyy tiukasti budjetissa.Rakentajan tai remontoijan kannattaakin palkata osaava ammattilainen projektin veto- ja suunnitteluvastuuseen.
20163_45683.jpg
10 vinkkiä ilmanvaihdon suunnitteluun
1. Vain ammattilainen osaaTalon rakentamista määrittävät useat lait ja määräykset. Maankäyttö- ja rakennuslaki määrää, että rakennushanklkeeseen ryhtyvä suunnitelee ja rakentaa myönnetyn luvan sekä rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Rakentaja tarvitsee riittävät edellytykset sekä pätevän henkilöstön hankkeen toteuttamiseen. Projektiin on palkattava pääsuunnittelija, joka vastaa kaikesta - myös talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Jokaisen talonrakentajan on kuitenkin hyvä tietää myös itse, mitä kaikkea ilmanvaihtoa asennettaessa on otettava huomioon.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20181_51382.jpg
Yläpohjan lisäeristys säästää lämmityskuluissa
Jopa 20 % kodin lämmöstä saattaa poistua yläpohjan kautta, kun ylös nouseva lämmin ilma pääsee karkaamaan huonosti eristetyn katon kautta. Lisälämmöneristyksellä saadaan tarvittaessa vanhat rakenteet jopa vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Lisäeristys ja rakenteiden tiivistäminen ISOVER-eristeillä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienentyneinä lämmityskuluina. Lisäksi asumisviihtyisyys paranee huomattavasti, kun rakenteet pysyvät lämpiminä, eikä huoneissa vedä. Yläpohja onkin rakennusosa, joka on helpoimmin ja kannattavimmin lisäeristettävissä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton