• Etusivu
  • Talo

3 Rakennussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.06.2012
20077_5687.jpg

3.2 Rakennusvaihe


Kukin meistä tekee lähes päivittäin sopimuksia, useimmiten huomaamattaan. Sopimukset syntyvät lähes puheitta, lähinnä päivittäiset kohteliaisuudet vaihdetaan; hei, kiitos ja näkemiin. Kirjallisen rakennusurakan tekemistä ei voi kuitenkaan verrata päivittäistavaroiden ostamiseen ilman kirjallista sopimusta. Sopimuksen tekemiseen ei voi suhtautua ylimalkaisesti. Se on asiakirja, joka kertoo, mitä molemmat osapuolet ovat tarkoittaneet sopiessaan rakentamisesta.

3.2.4 Urakkasopimus
Rakennushankkeen toteutuksen juridinen ohjaus toteutetaan hankinta- ja urakkasopimusten teolla ja valvonnalla. Rakentamisen toteutuksessa eri osapuolten vastuut ja velvoitteet määräytyvät pääosin sopimusvastuun perusteella. Sopimusvastuussa sopijapuolen on täytettävä ne velvollisuudet, joihin tämä on sopimuksessa sitoutunut. On tärkeää muistaa, että sopimus aiheuttaa velvollisuuksia myös rakennuttajalle.
Sopimusvastuu syntyy sopimuksen aiheuttaman velvollisuuden laiminlyömisen perusteella. On ensiarvoisen tärkeää, että kaikki rakentamista koskevat ja siihen liittyvät sopimukset tehdään kirjallisina ja riittävän yksityiskohtaisina. Tähdennämme, että suullinenkin sopimus on pätevä, mutta suullinen sopiminen ei ole suositeltavaa, koska siihen sisältyy runsaasti epävarmuustekijöitä varsinkin näyttökysymysten osalta.

3.2.4.1 Kuluttajansuojalaki täydentää
sopimusehtoja Sopimuksen perusteella syntyvän sopimusvastuun ohella on huomattava, että kun yksityinen kuluttaja tekee hankintasopimuksen talopaketin toimittamisesta tai urakkasopimuksen talon rakentamisesta elinkeinonharjoittajan kanssa, sovelletaan heidän väliseen suhteeseen sopimusehtojen lisäksi myös kuluttajansuojalakia.
Kuluttaja-asiamies on neuvotellut eri alojen järjestöjen kanssa yleisiä vakiosopimusehtoja, joita jäsenyritykset käyttävät kuluttajien kanssa tehtävissä sopimuksissa. Sopimusehtoja saa alan järjestöiltä. Pienrakentajaa koskevia asiakirjoja ovat mm.
– Rakennusalan erikoistöitä koskevat yleiset sopimusehdot.
– Rakennusalan töitä koskevat yleiset kuluttajasopimusehdot, RYS-9 1998, sopimuslomake ja tarjouslomake liitteineen on tilattavissa www.stul.fi/ kuluttaja/kulu_2.htm.
Rakennusurakkasopimus on sopimustyyppinä varsin monimutkainen. Mielestämme rakennusurakkasopimusasioissa on aina syytä ja kokonaistaloudellisesti edullista käyttää asiantuntijaa apuna. Urakoitsijan suoritusvelvollisuus käsittää sopimusasiakirjojen mukaisen työn tekemisen sekä sen luovuttamisen rakennuttajalle ennalta määrättynä aikana. Taloelementtien toimituksessa ja rakennusurakassa on kuluttajansuojalain mukaan tapahtunut virhe, jos se ei sisällöltään, laadultaan tai muilta ominaisuuksiltaan vastaa sitä, mitä voidaan katsoa sovituksi. Tässä tapauksessa pienempikin urakka, osaurakka, on tällainen urakka.

3.2.4.2 Urakkasopimuksen tarkoitus
Urakkasopimuksen tai -sopimusten tekemisen tarkoituksena on sopia kirjallisesti ja yksityiskohtaisesti teknisistä, taloudellisista ja juridisista asioista, koskien suorituksen valmiiksi saattamista ja tulevia vastuita.
Mikäli rakentajalla ei jo ennestään ole kotivakuutusta kannattaa ottaa nk. rakennusaikainen kotivakuutus jo ennen rakentamista koskevien sopimusten tekoa. Tällä on merkitystä kotivakuutukseen sisältyvän oikeusturvaedun voimassaolon osalta. Rakennuskohde on aina vakuutettava tulipalon, varkauksien, sekä vesivahinkojen varalta. Pankki edellyttää vakuutustodistuksen saamista ennen ensimmäisen erän nostamista.
Mikäli urakoitsijana on yrittäjä, ei omakotitalon rakentajalla ole työnantajan velvoitteita, vaan kyseessä on toimeksiantosuhde. Rakennuttajan tulee kuitenkin tarkistaa, että yritys on ennakkoperintärekisterissä. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että urakoitsija toimittaa rakennuttajalle voimassaolevan otteen ennakkoperintärekisteristä. Varminta on pyytää ote jo sopimuksen tekemisen yhteydessä. Jos urakoitsijana toimiva rakennusliike ei ole ennakkoperintärekisterissä, on rakennuttajan syytä kysyä neuvoa verottajalta.
Sopimuksen lähtötietoina ovat valintamenettelyn ja rakentamispäätöksen yhteydessä syntyneet tiedot ja suunnitteluasiakirjat. Kaikki laskennassa mukana olleet asiakirjat kootaan yhteen. Tärkeintä on ennen sopimuksen solmimista käydä urakoitsijan kanssa asiat läpi niin, että varmistutaan molempien osapuolien ymmärtäneen asiat yhtäläisesti. On syytä käyttää suunnittelijoita asiantuntijoina neuvotteluissa. Maksupostitaulukko laaditaan yhdessä urakoitsijan kanssa. Erien pitää olla urakoitsijaa kannustavia ja toisaalta rakennuttajalle ei saa syntyä turhia riskejä. Varsinainen urakkasopimus kirjoitetaan ja edellytetään vielä urakoitsija tarkastamaan asiakirjat, jotka varmasti ovat olleet mukaan laskennassa.
Jokaisesta neuvottelusta, ja kaikista niissä sovituista poikkeavista asioista, tehdään muistio. Tarpeen mukaan urakkasopimuksen liitteiksi tulee laittaa pätevyysjärjestyksessä seuraavat tai osa seuraavista asiakirjoista:
– urakkaohjelma
– urakkarajaliite
– urakkatarjouspyyntö
– työselitys
– piirustusluettelon mukaiset piirustukset
– rakennusalan töitä koskevat yleiset kuluttajasopimusehdot tai ainakin maininta, että urakassa noudatetaan tätä asiakirjaa
– urakkatarjous (+tarjouserittely)
– yksikköhintaluettelot
– maksuerätaulukko
– mahdolliset muut liitteet
– urakkaneuvottelun pöytäkirja (pätevyysjärjestyksen ensimmäinen, ellei itse sopimukseen voida kirjata neuvottelun sisältämiä asioita.

3.2.4.3 Urakan antaminen
Urakan antamisesta ei pidä sanoa suullisesti mitään. Jo aiemmin olemme huomauttaneet, että urakoitsijalle ei saa syntyä käsitystä hänen saaneen urakan, ennen kuin kaikki asiat on sovittu. Tämä vaihe on viimeistään silloin, kun urakka-asiakirjat allekirjoitetaan. Urakkasopimus allekirjoitetaan, eli varmennetaan molempien osapuolien oikeudet ja velvollisuudet.
Rekisteröityneille lukijoillemme on tarjolla malliksi vapaamuotoinen urakkasopimuslomake.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20144_39040.jpg
Yksilöllinen mökki vai valmismalli?
Onko haaveissasi oma rentoutumispaikka, jonne mennä viettämään vaikka rentouttavia viikonloppuja yhdessä perheen kanssa. Kun otat avuksesi Hongan ammattilaisen, saat muutettua haaveistasi yllättävän helposti totta. Sinun tarvitsee vain miettiä, haluatko kestävän ja mittatarkan vapaa-ajan laatumökin kohtuuhintaan vai täysin toiveidesi mukaan räätälöidyn, yksilöllisen mökin. Tartu tilaisuuteen – unelmasi on lähempänä kuin arvaatkaan.Voit tutustua Hongan Mökki-mallistoon tästä ja saunamökkeihin tästä.
201611_47645.jpg
Vähiten huoltoa vaativa julkisivuvaihtoehto?
Arkkitehtuuristaan palkittu Tampereen Ratinanranta edustaa modernia, kestävää kaupunkirakentamista. Rakennusten suunnittelussa ja toteutuksessa on ajateltu asumisviihtyvyyttä, pitkää elinkaarta sekä koko elinkaaren aikaisia käyttökustannuksia.
20235_81985.jpg
Puolueeton tieto Ilmasto­infolta laittoi vauhtia aurinko­paneelien hankintaan
Oli lämmin toukokuinen päivä ja aurinko paistoi, kun Riitta Taarastin kotiin asennettiin aurinkopaneelit 2019. Tässä talossa oltiin aikaisten aloittajien joukossa, sillä vielä tuolloin aurinkopaneelien asentaminen ei ollut määrältään nykyisellä tasolla.– Meille aurinkopaneelien hankintapäätös tehtiin puhtaasti siksi, että se tuntui olevan hyvä juttu monessa suhteessa. Ajatus siitä, että voisimme vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään omalla panoksellamme, oli kiehtova. Tällä pienellä asuntoalueella olimme ensimmäiset, mutta nyt tuntuu, että paneeleita alkaa ilmestyä monelle katolle, muistelee Taarasti.
20143_38304.jpg
Omakotitalo sai uuden betonitiilikaton
Länsi-Vantaalla sijaitseva omakotitalo sai kesällä 2013 uuden Ormax Protector+ -betonitiilikaton. Monimuotoisessa katossa on toistakymmentä lapetta sekä kattolyhtyjä. Haasteellisen katon toteuttaminen hoitui ammattiasentajilta varmalla rutiinilla.
20083_9834.jpg
Ilmanvaihtokoneita suoralla kytkennällä lattialämmitykseen
Vesikiertoinen lattialämmitys on yleisin lämmönjakotapa Suomessa. Sen valitsee lähes 60 prosenttia pientalorakentajista. Matalalämpöisen veden käyttö lämmönjaossa ja lämmön tehokas kohdistuminen sekä tasainen jakautuminen tekevät siitä miellyttävän ratkaisun, joka soveltuu hyvin myös maalämpötaloissa käytettäväksi. Myös ilmanvaihto voidaan oikeanlaisella ilmanvaihtokoneella kytkeä suoraan lattialämmitykseen, jolloin tuloilma jälkilämmitetään lattialämmityksestä otettavalla lämmöllä.
20194_57324.jpg
Kun värillä on väliä – Mustaa sen olla pitää
Skandinaavista muotoilua pyllyn alleWC-istuin on kylpyhuoneen tärkein ja käytetyin asia, joten miksei kerrankin aloiteta kylpyhuoneen suunnittelua siitä, että WC-istuin on keskipisteenä kaikelle. WC-istuimen pitää myös olla laadukas. Täydellinen WC-istuin onkin yhdistelmä fiksuja ratkaisuja ja kauniita muotoja. Gustavsberg on suunnitellut WC-istuimia ottaen huomioon laadun, toiminnallisuuden ja Skandinaavisen muotoilun.Liian pitkään on eletty murrosvaiheessa, että wc-tiloihin on luotu tyylikästä tunnelmaa ja luksusta vain laattojen tai tekstiilien muodossa. Nyt on aika laittaa väriä myös wc-istuimiin ja mikä on sen kauniimpaa kuin musta WC-istuin kaverinaan musta allas.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton