• Etusivu
  • Rakentaminen

Remontoijan tarvitsemat luvat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.10.2014
20149_40740.jpg

Uuden parketin asentamisen ei tarvita erillistä lupaa.

Kiinteistön omistaja saa omassa kiinteistössään tehdä kaikkia rakennuksen ylläpitoon liittyviä töitä. Osa tehtävistä töistä on kuitenkin luvanvaraisia, joten oman kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta kannattaa tarkistaa tehtävän työn luvanvaraisuus. Paikallinen rakennustarkastaja osaa parhaiten ottaa kantaa tehtävän työn luvanvaraisuuteen sekä antaa asemakaavan pohjalta tietoa korjaamiseen liittyvistä reunaehdoista.

Yleensä lupa tarvitaan silloin, kun muutetaan rakennuksen käyttötarkoitusta tai kosketaan rakennuksen kantaviin rakenteisiin. Myöskään palo-osastoja ei saa muuttaa ilman lupaa. Toisin sanoen lupa tarvitaan sellaisiin korjaus- ja muutostöihin, jotka ovat verrattavissa uuden rakennuksen rakentamiseen. Siinä vaiheessa, kun jo olemassa olevaan kiinteistöön ollaan aikeissa rakentaa lisärakennus tai muuttaa sen käyttötarkoitusta, tulee tarkistaa, että asemakaavamääräykset sekä tontin rakennusoikeus sallivat kyseisen toimenpiteen.

Kaikkiin rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen sekä terveellisyyteen vaikuttavat toimenpiteet edellyttävät lupaa, tällaisia toimenpiteitä ovat muun muassa lämmitysjärjestelmän, ilmanvaihtojärjestelmän ja kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiden muutostyöt. Kiinteistön laajennukset ovat luvanvaraisia. Korjauksiin, jotka liittyvät rakennuksen ylläpitoon, ei yleensä tarvita erillistä lupaa. Tällaisia ylläpitoon liittyvä töitä ovat esimerkiksi pintarakenteiden korjaukset sekä uusimiset. Näistäkin valitettavasti löytyy poikkeuksia, joten jos haluaa olla työn luvallisuudesta aivan varma, kannattaa asiasta tiedustella oman kunnan rakennusvalvonnasta. Tällaisia luvanvaraisia ovat esimerkiksi julkisivumuutokset tai suojeltuun kohteeseen tehtävät muutostyöt.

Energiaselvitys sekä sen liitteenä oleva energiatodistus laajenivat koskemaan myös korjausrakentamista 1.9.2013 lähtien. Uudessa energiatehokkuutta käsittelevässä määräyksessä esitetään vähimmäisvaatimuksia kun kyseessä on luvanvarainen korjaaminen, rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen tai teknisten järjestelmien korjaaminen. Korjausrakentamisen osalta säilyy kuitenkin vapaaehtoisuus, joka tarkoittaa että kiinteistön omistaja saa itse päättää oman rakennuksensa korjauksen yhteydessä, mitkä ovat parhaat keinot parantaa energiatehokkuutta annettujen säädösten puitteissa. Kunnossa olevaa ei tarvitse lähteä kunnostamaan, vaan energiatehokkuuden parantaminen tulee ajankohtaiseksi vasta silloin, kun toimenpiteelle haetaan rakennus- tai toimenpidelupaa. Mikäli energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet eivät ole teknisesti, toiminnallisesti tai taloudellisesti toteutettavissa, toimenpiteitä ei tarvitse tehdä.

Info

Info

Lupaa tarvitsevia töitä ovat muun muassa:

• Kosteisiin tiloihin liittyvät rakennusosien muutokset esimerkiksi seinärakenteiden muutokset.

• Kosteiden tilojen laajeneminen tai rakentaminen rakennuksen muihin tiloihin

• Lämpö-, vesi- tai ilmanvaihtojärjestelmässä tapahtuvat oleelliset muutokset

• Julkisivumuutokset

• Energiatehokkuuden parannus – esimerkkinä lisätty lämmöneristystä

• Muutokset kantavissa rakenteissa

• Muutokset kattomuodossa

• Uuden hissin rakentaminen

• Uuden savuhormin tai tulisijan rakentaminen tai vanhan uusiminen

Info

Info

Erillistä lupaa ei kuitenkaan vaadita, kun:

• Tehdään maalaus- tai kalustekorjaus, laatoitetaan, tapetoidaan tai tehdään jokin muu pintarakenteen muutos tai korjaus

• Uusitaan kuivan tilan lattiaa

• Korjataan tai uusitaan saniteettitilojen pintoja. Tähän voi sisältyä vesieristeidenkin uusiminen.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20089_13159.jpg
Vihreä Sormenjälki -kampanja haastaa suomalaiset säästämään energiaa
Energianeuvoja.fi -palvelussa annettavat Energialupaukset liikuttavat kampanjan Energiakaksikkoa koko Suomen halki kohti Helsinkiä.Helsingin Energian, Motivan ja WWF Suomen Vihreä Sormenjälki -kampanja käynnistyy ensi lauantaina Kilpisjärvellä, mistä Vihreä Sormenjälki -tiimin kapteeni kirjailija Mika Wickström ja pituushyppääjä Tommi Evilä lähtevät polkemaan nojapyörillään kohti Rovaniemeä. Sinne kuitenkin saavutaan vain siinä tapauksessa, että suomalaiset innostuvat antamaan tarpeeksi Energialupauksia nettiosoitteessa www.energianeuvoja.fi.Rovaniemeltä matka jatkuu kohti Helsinkiä ja Wickström saa kaverikseen yhä uusia polkijoita, joiden joukossa ovat mm. näyttelijä Samuli Vauramo, pyöräilijä Mira Kasslin, ohjaaja Aku Louhimies, näyttelijä-juontaja Karoliina Blackburn, imitaattori Jarkko Tamminen ja Suomen luotettavimman miehen mainetta edelleen kantava ex-uutisankkuri Arvi Lind.– Tässä mitataan nyt tosi konkreettisella tavalla suomalaisten halua tehdä jotain ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Jos Energialupauksia ei ala tulla niin mehän jäädään kököttämään tien poskeen, naurahtavat Wickström ja Evilä.
20112_24619.jpg
Sisustussuunnittelija osaa rakentamisen
Sisustussuunnittelu mielletään helposti vain kodin viimeistelyksi, vaikka ammattilainen tekee enemmän töitä teknisten yksityiskohtien ja pintamateriaalien kanssa. Pehmeät, kodikkaat asiat eivät ole turhia, mutta pohja luodaan toimivuudella, oikeilla materiaaleilla ja kauniilla valaistuksella. Kokonaisuus ratkaisee.
201310_36648.jpg
ABB Welcome ovipuhelinjärjestelmä
ABB Welcome ovipuhelinjärjestelmä kodin turvaksiNykymaailmassa on hyvä tietää, kenelle ovensa avaa. Laadukkaalla videotunnistuksella voidaan varmistaa kodin turvallisuus. ABB Welcome ovipuhelinjärjestelmä sopii yhtä hyvin uusiin omakoti- ja kerrostaloihin kuin saneerauskohteisiin, joihin haetaan ensiluokkaisia ratkaisuja. Omakotitalopaketti on helppo tilata ja helppo asentaa - kaikki tarvittavat osat yhdessä paketissa. Ovipuhelinjärjestelmä on yhteensopiva muotoilultaan ja värimaailmaltaan IMPRESSIVO®-kalustesarjan kanssa.Lue lisää: ABB Welcome ovipuhelinjärjestelmä
20217_71633.jpg
Listasimme kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt - katso, mistä voit saada vähennyksen
Kotitalousvähennys tuo helpotusta veroihin ostaessasi kotiisi tai vapaa-ajan asunnollesi siivous- ja remonttitöitä. Kotitalousvähennys on kalenterivuosikohtainen ja vähennys myönnetään vuodelta, jolloin olet maksanut yrityksen laskun. Tiedätkö, mistä töistä vähennyksiä siis saa ja kuinka paljon?
201410_41491.jpg
Gyptone-alakatoilla optimaalinen äänimaisema
Onko kodissasi tila, jossa akustiikka ja hyvä äänimaailma näyttelevät suurta osaa? Silloin tarvitsee kiinnittää huomiota myös kotisi alakattoon. Alakatto on yksi, mikä vaikuttaa tilan tunnelmaan ja siihen kuinka viihtyisää tilassa on. Kyse ei ole vain estetiikasta, vaan alakatolla on myös toiminnallinen tarkoitus. Esimerkiksi huoneessa, jossa soitetaan tai nautitaan elokuvista, tulisi akustiikan olla kunnossa. Kestävät sekä ajattomat Gyptone-alakatot omalta osaltaan vaikuttavat siihen miten arki tilassa toimii.
Viherkasvi valkoisessa ruukussa olohuoneen pöydällä.
Myös ilmanvaihto­kanavat tulee eristää
Ilmanvaihto on tuiki tärkeä sekä rakennukselle itselleen kuin myös siinä asuvalle. Toimivassa ilmanvaihdossa rakennuksen sisäilmaa poistetaan ja tilalle tuodaan raikasta ulkoilmaa. Samalla myös sisäilma puhdistuu epäpuhtauksista. Hyvin ilmastoidussa kodissa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestääkin ilman suurempia rakenteellisia remontteja helposti sukupolvelta toiselle.Olitko tietoinen, että ilmanvaihtokanavatkin tulee eristää?Eristystyö voidaan toteuttaa ISOVERin tuotteiden avulla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton