• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennuksen pinta-alojen laskeminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.02.2013
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Rakennuksen pinta-alojen laskeminen ja erityisesti laskennan perusteet askarruttavat monia rakentajia ja myös asunnon ostajia. Kuinka suuren talon tontille saa rakentaa tai onko jo rakennetulla tontilla rakennusoikeutta jäljellä? Tontin rakennusoikeus ilmoitetaan kerrosalana, joka määräytyy kaavassa ilmoitetun tehokkuusluvun (e) mukaan. Seuraavassa on käsitelty rakennuksen pinta-alojen laskemista ja uuden maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) vaikutusta kerrosalan laskemiseen. Uusi maankäyttö- ja rakennuslaki.

Uusi maankäyttö- ja rakennuslaki


muuttaa kerrosalan laskemisperusteita alueilla joiden asemakaava on hyväksytty 1.1.2000 jälkeen, kun taas tätä aiemmin hyväksytyillä asemakaava-alueilla noudatetaan rakennuslain mukaisia laskentaperiaatteita. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hyvin pitkään käytössä on kaksi toisistaan hieman poikkeavaa käytäntöä. Maankäyttö- ja rakennuslain 115 § 3 momentin mukaan kerrosalaan luetaan kerrosten alat ulkoseinien ulkopinnan mukaan laskettuina ja se kellarikerroksen tai ullakon ala, johon sijoitetaan, tai tilan ominaisuuksien perusteella voidaan sijoittaa, rakennuksen pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisia tiloja. Kenties merkittävin ero kerrosalan laskennan kannalta uuden maankäyttö- ja rakennuslain ja rakennuslain (RakL) välillä on kellari- ja sekakerrosten määrittelyssä. MRL ei tunne sekakerrosta tai maanpäällistä kellarikerrosta lainkaan.

Pääasiallinen käyttötarkoitus


Tutkittaessa erityisesti pientaloa, pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisia tiloja ovat asuinhuoneet ja sen käyttöön olennaisesti liittyvät tilat, kuten eteinen ja tuulikaappi, huoneisiin johtavat käytävät ja portaat, WC- ja pesutilat, keittokomero sekä asumisen kannalta välttämättömät säilytys- ja huoltotilat. Käyttötarkoitukset vahvistetaan lupamenettelyjen yhteydessä. Asuinhuonetta määriteltäessä huoneelle on olemassa mitallisia ominaisuusvaatimuksia. Huonealan tulee olla vähintään 7 m2, valoaukon on oltava vähintään 1/10 huonealasta. Vinokattoisen huoneen alaan lasketaan vain korkeudeltaan vähintään 1,6 m oleva osa. Pientaloissa huoneen korkeuden tulee olla vähintään 2,4 m (vähäisessä osassa korkeus voi olla 2,2 m). Vinokattoisissa huoneissa korkeus lasketaan yli 1,6 m korkean osan keskikorkeutena. Lisäksi asuinhuoneen lattian tulee olla pääikkunaseinän kohdalla olevan maanpinnan yläpuolella. Samoin perustein myös parvi tai sen osa luetaan kerrosalaan kuuluvaksi. Muihin kuin pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisiin tiloihin pientaloissa luetaan mm. autotalli, urheiluvälineiden ja talousirtaimiston säilytystilat, varastotilat ja tekniset tilat.

Rakennuksen pinta-alat


Rakentamisen ja rakennussuunnittelun yhteydessä käytetään termejä kokonaisala, kerrosala, huoneala, huoneistoala ja asuntoala. Kokonaisala ja kerrosala ovat laskentaperiaatteiltaan samanlaisia. Erona on se, että kokonaisalaa laskettaessa huomioidaan rakennuksen kaikki tilat, kun taas kerrosala sisältää kellari- ja ullakkotilat vain niiltä osin, kun ne katsotaan rakennuksen pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisiksi. Rakennus, jossa ei ole ullakkoa tai kellarikerrosta, kerrosala ja kokonaisala ovat yhtä suuret. Huoneala lasketaan seinien ym. huonetilaa rajoittavien kantavien ja kiinteiden rakenteiden sisäpintojen tai niiden oletettujen jatkeiden mukaan. Kaappien ja kiintokalusteiden viemä ala kuluu huonealaan. Myös vähäiset aukot, kuten porrasaukko lasketaan mukaan huonealaan. Huonealan laskemisessa noudatetaan korkeussääntönä edellä kerrotun asuinhuoneen määrittelyn mukaista käytäntöä. Huoneistoalaan lasketaan huoneistoon kuuluvien huonealojen ja ei kantavien seinäosien alat. Asuntoalalla tarkoitetaan pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisten tilojen huonealojen summaa. Alojen laskemiseen käytetään ensisijaisesti pohjapiirroksiin merkittyjä mittoja. Mitat luetaan 10mm tarkkuudella ja alat ilmoitetaan neliömetreinä (m2), 0,5 m2 tarkkuudella.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20094_16353.jpg
Harvia-kiukaat takaavat täydellisen saunanautinnon
Täydellisen saunanautinnon kruunaa tasainen ja pehmeä löyly. Kiuas on saunasi sydän – rentouttavan löylyn lähde. Harvian monipuolisessa kiuasmallistossa, kiukaiden esteettisissä muodoissa ja käyttömukavuudessa – tasainen ja pehmeä löyly kruunaa saunanautinnon.Perinteet, turvallisuus ja korkealaatuiset materiaalit ovat laatutekijöitä, jotka ovat olleet alusta asti mukana kiukaiden valmistuksessa. Teknisen laadukkuuden ja uuden ohjauselektroniikan lisäksi tarjoamme muotoilua, jolla sisustat.Harvia-kiuas ei ole pelkkä lämmönlähde, se on osa saunakokonaisuuden esteettistä elämystä.Lisätietoa Harvia-kiukaista
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Mummonmökin muurin korjaus?
Kysymys:Mitä työtapoja ja materiaaleja suosittelette 40-luvulla rakennetun muurin pintakorjaukseen? Pintarappaus lohkeilee ja maali rapisee. Muurissa on luonnonkiviä ja oletettavasti jotain savilaastityyppistä massaa kivien välissä ja pinnoitteessa. Mitä sideainetta 40-luvulla laastissa on käytetty? Tiiltä on leivinuunin sisäosissa, ei pinnoissa. Mökki on talvisin kylmänä. Uuni ja hella vetävät hyvin, piippu on kunnossa.
201010_23323.jpg
Nurmikko kuntoon
Sammaloituminen on yksi pihanurmikon keskeisistä ongelmista: Liian varjoinen paikka, hapan maaperä ja vuosien saatossa väistämättä tapahtuva tiivistyminen mahdollistavat sammaleen kasvun, ja nurmiheinien on pakko väistyä.Boschin hieno AVR 1100 -nurmikon ilmaaja Powerdrive™-moottoreineen ja "Jet-Collect"-järjestelmineen möyhii maaperää sekä kerää ja kuljettaa sammaleen ja tiivistyneen nurmihuovan jätteet voimakkaalla ilmavirralla kokoojasäiliöön. Mikään ei tukkeudu.Tilaa Jäsentukusta!
201110_28319.jpg
Mitä määräyksiä autotalleihin ja -katoksiin liittyy?
Lähes jokaisella pihalla on autosuoja, joko autotalli tai –katos. Autosuojan suunnitteluun kannattaa kiinnittää huomiota, jotta kaikki määräykset tulee täytettyä ja suoja on toiminnallisesti paikkaansa paras mahdollinen. Tässä artikkelissa käydään läpi määräyksiä sekä ohjeita, jotka auttavat suunnittelussa.Mikäli seinistä on vähintään 30 % ulkoilmaan avoimena ja aukkojen pinta-ala on vähintään 10 % lattia-alasta, pidetään tällaista autosuojaa avoimena. Autosuoja voidaan rakentaa rakennusten maantaso- tai kellarikerrokseen, erilliseksi autokatokseksi tai autotalliksi.
20093_15441.jpg
Seurantakohteet kiinnostavat
Rakentaja.fi on seurannut verkkolehtiaikakaudellaan jo 80:aa rakennuskohdetta; valtaosaa koko rakentamisprosessin ajan, perustuksien teosta muuttopäivään. Viime vuonna alkoi 19 uuden kohteen seuranta muutaman jo edellisvuonna käynnistyneen ja yhä jatkuneen kohteen lisäksi.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osallistu kyselyyn ja voita
Kerro mielipiteesi ja testaa samalla tietosi keskuspölynimureista. Samalla voit osallistua arvontaan, jossa vastaajien kesken arvotaan Allaway putkisto ja imurasiat – eli keskuspölynimurivalmius. Kysely on tarkoitettu erityisesti rakentajille ja rakentamista suunnitteleville. MIelipiteesi on tärkeä, joten vastaa ja voita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton