• Etusivu
  • LVI

Rakennuksen lämmityksestä ja käyttövedestä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.09.2015
36_P_87525.jpg

Näillä pohjoisilla leveysasteilla rakennuksen lämmittäminen on pakollista ja asumisviihtyisyyden takia sopiva lämpötila pitää meidät hyväntuulisina ja terveinä. Meillä Suomessa on pitkät perinteet tuottaa lämpöä erilaisin menetelmin ja vanhin niistä on uusiutuvan energian puun polttaminen, joka vieläkin on käytössä. Lämmitysmuotoja ja laitteita on kehitetty enenevässä määrin uusiutuvien energialähteiden käyttämiseksi. Aurinko-, tuuli- ja geoterminen energia siirtää syrjään perinteisiä fossiilisia polttoaineita ja määrittää tulevaisuuden kehityssuunnan. Viisaat ovat laskeneet, että maapallolle tulee auringosta energiaa yli satatuhatta kertaa enemmän kuin koko maapallon väestö sitä käyttää ja siksi meidän on otettava tuo päästötön puhdas energia käyttöön. Perinteiset lämmitysmuodot hoitavat ylimenokauden toistaiseksi.

Rakennusten lämmitykseen, ilmanvaihtoon ja käyttöveden lämmitykseen on saatavissa laaja valikoima erilaisia laitekokonaisuuksia, jotka toimivat keskenään toisiaan tukien, kuten ilmanvaihto / lämmön talteenotto / lämmitys, betonilattiaan varastoiva lämmitys, käyttöveden lämmitys yms. ja uusimpana tulokkaana aurinkovarasto, joka tuottaa aurinkoenergiasta myös sähköä.
Aurinko säteilee myös talvella ja jos saamme tuon oman " pollamme " aivonystyröineen säteilemään erilaisten lämmitysratkaisujen kehittämiseksi, niin muutamaan miljardiin vuoteen meillä ei ole energiahuolia.

Käyttövesi on ihmiselle perustarvike, sillä käytännössä me olemme liikkuvia vesisäiliöitä ja tarvitsemme vettä nestetasapainomme säilyttämiseksi joka päivä. Veden kemiallinen koostumus vaihtelee maassamme alueittain paljonkin ja se voi olla hapanta, sisältää rautaa, alunaa, radonkaasua yms., mutta erilaisin käsittelymenetelmin siitä saadaan käyttökelpoista ja varsinkin soraharjujen yhteydessä olevat pohjavesialueet tuottavat erinomaista ja oikeissa suhteissa kivennäisaineita sisältävää vettä.
Juomaveden pitää olla terveellistä ja hyvää.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20098_18295.jpg
Maarakentaminen
Ote päiväkirjasta: kevät 2009Kun vanhasta talosta oli muistona tontilla pieni kuoppa vain, urakoitsijamme alkoi kaivaa tulevan talon paikkaa.
20207_65757.jpg
Seinä-wc:iden kasvava suosio näkyy asuntomessuillakin
Tuusulan asuntomessukotien IDO Glow -wc:issä skandinaavisen linjakas muotoilu yhdistyy innovatiivisiin yksityiskohtiin. Kotimainen laatu kestää aikaa ja näyttää hyvältä vuosienkin päästä.
20114_25567.jpg
Vinkit saunan sisustukseen
Sauna on suomalaiselle tärkeä rentoutumisen paikka. Vanhan saunan voi pistää vaivattomasti uuteen uskoon teettämällä kokonaan uuden saunapaketin, siihen erikoistuneilla yrityksillä. Myös olemassa olevaa saunaa voi tuunata yllättävän helposti kokonaan uuden näköiseksi. Ja ne pienet konstit tekevät uudestakin saunasta nautittavamman.
20212_68482.jpg
Nyt on oikea aika hankkia tarvitsemasi akkutyökalut
Hyvillä työkaluilla hommat sujuvat. Mitkä sähkötyökalut helpottaisivat sinun remonttiasi tai pihan hoitoa? Pelaamalla Bosch-työkalupeliä ja valitsemalla haluamasi sähkötyökalut, osallistut niiden arvontaan.
20108_22658.jpg
Rakentamisen hurja kasvuvauhti jatkuu
Asuinrakennusten lupakuutiot kasvoivat 56 prosenttia ja erityisesti rivi- ja ketjutalojen lupakuutiot kolminkertaistuivat edellisen vuoden toukokuuhun verrattuna. Myös teollisuus- ja varastorakennusten ja julkisten palvelurakennusten lupakuutiot olivat kasvussa. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiot vuorostaan vähenivät noin 50 prosenttia vuoden takaisesta. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen rakennus- ja asuntotuotantotilaston ennakkotiedoista.Vuoden 2010 toukokuussa myönnettiin rakennuslupa 2960 uudelle asunnolle, mikä on runsaan kolmanneksen enemmän kuin vuotta aiemmin. Rivi- ja ketjutaloasuntojen lupien määrä kolminkertaistui ja pientaloasuntojenkin lupamäärä kasvoi 66 prosenttia vuoden takaisesta. Myös kerrostaloasuntojen lupien määrä kasvoi 14 prosentilla.Tammi-toukokuussa kaikkien rakennusten lupien määrä kasvoi 7 prosenttia edellisestä vuodesta. Asuinrakennusten lupien määrä kasvoi 67 prosenttia. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiot vähenivät lähes viidenneksellä edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.
20239_83139.jpg
Viisi seikkaa, miksi puukuitueristettä kannattaa harkita kodin eristeeksi
Tämän päivän rakentamisessa arvostetaan erityisesti luonnonmukaisuutta sekä vastuullisuutta. Valinnat tehdään tietoisesti ja harkiten, sillä harva rakentaa tai remontoi useaa kotia elämänsä aikana. Ympäristön turhaa kuormittamista pyritään välttämään ja mahdollisuuksien mukaan valitsemaan tuotteita, joiden raaka-aineet ovat uusiutuvia. Nykyisin kiinnitetään selvästi enemmän huomiota rakennusmateriaaleihin sekä niiden ominaisuuksiin. Viime vuosien rakentamisen eräänlaisena positiivisina trendeinä ovat nousseet esille erityisesti energiansäästö sekä eristämisen tärkeys.Vertailun vuoksi keräsimme yhteen viisi seikkaa, miksi puukuitueristettä kannattaa harkita tosissaan eristysvaihtoehdoksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton