• Etusivu
  • Rakentaminen

Asuinrakentamisen hurja kasvu jatkuu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.08.2010
20108_22658.jpg

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi 2005=100, vuosimuutos, %

Asuinrakennusten lupakuutiot kasvoivat 56 prosenttia ja erityisesti rivi- ja ketjutalojen lupakuutiot kolminkertaistuivat edellisen vuoden toukokuuhun verrattuna. Myös teollisuus- ja varastorakennusten ja julkisten palvelurakennusten lupakuutiot olivat kasvussa. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiot vuorostaan vähenivät noin 50 prosenttia vuoden takaisesta. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen rakennus- ja asuntotuotantotilaston ennakkotiedoista.

Vuoden 2010 toukokuussa myönnettiin rakennuslupa 2960 uudelle asunnolle, mikä on runsaan kolmanneksen enemmän kuin vuotta aiemmin. Rivi- ja ketjutaloasuntojen lupien määrä kolminkertaistui ja pientaloasuntojenkin lupamäärä kasvoi 66 prosenttia vuoden takaisesta. Myös kerrostaloasuntojen lupien määrä kasvoi 14 prosentilla.

Tammi-toukokuussa kaikkien rakennusten lupien määrä kasvoi 7 prosenttia edellisestä vuodesta. Asuinrakennusten lupien määrä kasvoi 67 prosenttia. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiot vähenivät lähes viidenneksellä edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Uudisrakentamisen volyymi kasvoi runsaat 18 prosenttia toukokuussa

Toukokuussa 2010 käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi kasvoi 18,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Asuinrakentamisen volyymi lisääntyi 77 prosenttia vuotta aiemmasta. Asuinrakentamisessa erityisesti rivi- ja ketjutalojen rakentamisen volyymi kaksinkertaistui edellisen vuoden toukokuuhun verrattuna. Asuinkerrostalojen rakentamisen volyymi kasvoi lähes 80 prosenttia ja erillisten pientalojen rakentamisen volyymi runsaat 70 prosenttia vuoden takaisesta.

Rakentamisen kasvu näkynyt myös pörssiyritysten tuloksissa

Rakentamisen voimakas kasvu näkyy nopeasti myös pörssissä olevien rakennusalan yritysten kurssinousuissa. Ensimmäisenä rakennusalan yrityksenä ehti puolen vuoden osavuosikatsauksensa julkistamaan YIT joka odotetusti kertoi jo nyt vuoden 2010 liikevaihtonsa tulevan kasvamaan merkittävästi vuoteen 2009 verrattuna. Rakentamispalveluiden tilauskanta oli maaliskuun jälkeenkin noussut vielä
28 %.

Toinen rakennusalan suuryritys Uponor julkaisee oman osavuosikatsauksensa ensi viikon torstaina 12.8.2010 ja melko selvää onkin että itse osavuosikatsauksen viesti on sama. Rakentamisen kasvu on luonnollisesti parantanut myös alan työllisyysnäkymiä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20081_8098.jpg
Rakentamista vai sisustamista
Sisustamisen kokonaiskustannukset muodostuvat periaatteessa rakennusteknisistä töistä ja toisaalta irtokalusteista ja –tarvikkeista. Uudisrakentamisessa on kuitenkin melko mahdotonta vetää selvää rajaa rakennusteknisten ja sisustuksellisten töiden välille.Esimerkiksi kylpyhuoneen seinien laatoitus aloitetaan jo runko- ja seinämateriaalien valinnalla ja niiden rakennusteknisillä töillä. Laatoitusta edeltävät tasoitukset ja vedeneristykset voidaan niin ikään laskea rakentamiseen kuuluvaksi. Itse laatat ja laatoitustyö ovat nekin kenties rakentamista, mutta yhtä lailla sisustamista – ainakin lopputuotteena. Uudisrakennuksen kustannusarviossa tätä koko prosessia käsitellään yksiselitteisesti rakennustyönä. Rakentamisen kustannusarvioon saattavat vielä kuulua nyt esimerkkinä olevan kylpyhuoneen osalta mm. pyyhekoukut, mutta niihin ripustettavat tekstiilit ovatkin sitten jo vahvasti sisustustuotteita.
20239_83080.jpg
Huuhtelukaulukseton wc-istuin helppo puhdistaa
Perinteisten wc-istuimien sisäreunaa kiertää huuhtelukaulus, jonka avulla huuhteluvesi ohjataan kulhon eri puolille. Tekniikka on sinällään toimivaa, mutta valitettavasti huuhtelukauluksen alla on oivallinen paikka bakteereille. IDO Rimfree on aivan uudenlainen wc-istuin, josta on jätetty huuhtelukaulus kokonaan pois.
20147_40325.jpg
Kaksi Hongan komeaa hirsitaloa esittelyssä
Asuntomessut järjestetään Jyväskylän Äijälänrannassa 11.7-10.8.2014. Honka esittelee messuilla kaksi kohdetta.Messukohteista ensimmäinen, Honka Harmonia (kohde nro 20) on Suomen ensimmäinen sertifioitu Honka Terve Talo –konseptilla toteutettu omakotitalo. Harmonia on muuttovalmis omakotitalo, joka rakennettiin allergioista kärsivälle viisihenkiselle perheelle.Koti on toteutettu yhteistyössä Allergia- ja astmaliiton sekä VTT:n kanssa. Kodin rakennusvaiheessa on kiinnitetty erityisen tarkkaan huomiota rakennusaineiden sekä materiaalien vähäpäästöisyyteen, rakentamisen kosteuden- ja puhtauden hallintaan sekä asumisviihtyvyyttä lisäävään valaistus- ja ääniolosuhteisiin.
200811_14003.jpg
Sisusta lasilla avaruutta kotiisi
Lasin monipuoliset ominaisuudet on huomattu ja sen käyttö sisustuksessa kasvaa koko ajan. Lasilla pystytään helposti luomaan tilantuntua ja lisäämään valoisuutta. Lasi muotoutuu sisustukseen erilaisina pintoina, kaiteina ja tasoina.
20216_71082.jpg
Mikä on hyvä feng shui?
Jos talon sisustus ei tunnu omalta tai sisustuselementit näyttävät olevan väärässä paikassa, hyvin useasti todetaan: "se on huonoa feng shuita"? Ehkä näin onkin, mutta mitä feng shui oikein tarkoittaa ja mihin sillä pyritään?
200612_2581.jpg
Puurakenteiset väliseinät
Kevyet väliseinät pystytetään pintalaatan tai levyrakenteen päälle. Niiden paikat mitataan ja linjataan linjalangan avulla. Alajuoksun alle on hyvä asentaa esimerkiksi tervahuopakaistale. Alajuoksun kiinnitys betonilaattaan tapahtuu teräsnauloilla tai Hilti-naulaimella. Yläjuoksun paikka määritellään luotilangan tai vesivaa´an avulla ja merkitään jälleen linjalangalla. Asennustyön helpottamiseksi yläjuoksuun merkitään kiinnityskohtien paikat ja näihin porataan naulausta helpottavat reiät. Kevyitä väliseiniä ei saa tehdä kantaviksi, eli yläjuoksun ja kattoristikon väliin on jätettävä painumisvara. Tämä käy helposti esim. kiiloilla, jotka on poistettava ennen seinien levytystä. Runkojaon mitta keskeltä keskelle on 600 mm. Laatoitettavissa seinissä, mikäli niissä ei käytetä erikoiskovaa EK-Gyproc -levyä, on jakoa tihennettävä 300 tai 400 mm:iin. Runkotolpituksessa on muistettava myös mahdolliset lisätuennat pesualtaille ja muille seinään kiinnitettäville raskaille esineille. Tolppajaotuksessa huomioidaan väliovien sijoituspaikat. Aukkojen yläpuoliset juoksut kiinnitetään 210 cm valmiin lattiapinnoitteen yläpuolelle siten, että tulevan lattiapinnoitteen paksuus on huomioitu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton