• Etusivu
  • Rakentaminen

Pitkän ajan taloussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.01.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Pitkän ajan taloussuunnittelussa otetaan huomioon 5-10 vuoden päähän ulottuvat kunnossapito- ja korjaustavoitteet. Kysymys onkin siitä, miten suunnitellut toiminnan muutokset tai peruskorjaukset ja –parannukset tullaan rahoittamaan vuotuisten hoitokulujen lisäksi.
Rahoitussuunnittelun pohjana on arvio vastikkeiden, vuokrien ja käyttökorvausten kustannuksia vastaavasta tasosta. Tämän lisäksi pitää arvioida muun rahoituksen tarve. Rahoitusta voidaan järjestää lainarahan lisäksi esimerkiksi erillisillä korjausvastikkeilla ja niiden ennakkorahastoinnilla tai asuintalovarausten muodostamisella.

Suurten korjaushankkeiden osalta tulee selvittää miten suuriin kertamaksullisiin osakassuorituksiin yhtiön osakkailla on halukkuutta ja miten suureksi pääomavastike voidaan mitoittaa. Pääomavastikkeen suuruuteen vaikuttaa lähinnä vieraan pääoman laina-ajan pituus.

Pitkän ajan taloussuunnittelussa tulee päättää myös se, miten korjausmenot ja niiden rahoitus tullaan käsittelemään kirjanpidossa ja verotuksessa. Taloyhtiön verotukseen vaikuttaa se, käytetäänkö kirjanpidossa aktivointia ja rahastointia vai kuluiksi kirjaamista ja osakassuorituksia tai asuintalovarausten muodostamista. Selvien perusparannusten osalta kirjanpidossa on aktivointipakko, jolloin myös rahastointi on mielekästä. Jos kaavaillut korjaushankkeet ylittävät viiden vuoden aikana kertyvän ennakkorahastointimäärän, tarvitaan lisäksi vierasta pääomaa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20211_68211.jpg
Rakentaja uudistuu - vastaa kyselyyn ja voita leffalippupaketti!
Rakentaja.fi-sivustoa rakennetaan parhaillaan uuteen uskoon. Uudistuksessa tärkeintä on käytettävyys, houkuttelevuus ja asiantuntevan sisällön helppo löydettävyys. Luultavasti sinä tiedät parhaiten, mikä nykyisin rakentajassa on pielessä ja mitä ei ainakaan saisi muuttaa.Kerro kyselyssä toiveesi! Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvomme elokuvalippupaketteja.
20216_70998.jpg
Mietityttääkö jokin kodin lämmityksessä tai viilennyksessä? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
15.6.2021 järjestettävä webinaari tarjoaa tietoa muun muassa aurinkosähköstä, kodin viilennyksestä ja oikeanlaisen lämpöpumpun valinnasta.
20071_3186.jpg
Miksi tiilestä?
Uusi voimaan astunut energiamerkkijärjestelmä, ilmaston muutoksesta johtuva kasvihuonepäästöjen rajoittaminen sekä jatkuvasti kohoava energian hintataso asettaa omakotirakentajat miettimään entistä tarkemmin, millä rakenneratkaisulla oma koti kannattaa rakentaa. Enää ei valintaperusteeksi riitä pelkästään ulkonäkö, vaan rakenteen alhaiset käyttökustannukset ja pitkäaikaiskestävyys tulevat olemaan yhä tärkeämpi syy myös ulkoseinän rakennetta ja julkisivua valittaessa.
20115_26121.jpg
Loma-asuntomessuihin kuukausi
Rakentaminen Mäntyharjun loma-asuntomessualueella alkaa olla loppusuoralla, sillä heti juhannuksen jälkeen alkaviin messuihin on aikaa enää kuukausi. Portit avautuvat yleisölle 27.6. ja viimeistään silloin tulee kaiken olla valmista.Messukohteiden rakentaminen on pysynyt hyvin aikataulussa ja useat kohteet ovatkin jo täysin valmiita myös sisustuksen osalta. Kohteissa on parhaillaan käynnissa pihatyöt.
1874_629265302_2011111112018.jpg
"Kaupungin oikealle laidalle"
… voisi perheen äiti todeta. Äidin unelmana oli palata lapsuuden maisemiin. Kun vielä sopiva tonttikin löytyi, paluu äidin lapsuuden kaupunginosaan on kohta totta. Tulevan kodin paikka on lähellä koulua, päiväkotia sekä isovanhempia. Lisäksi matka keskustaan, lähikauppaan ja vanhempien työpaikoille on lyhyt.Perheellä on asunut kaksikerrosratkaisutalossa ja todennut sen heille sopimattomaksi. Siispä lähdettiin liikkeelle yksikerrosratkaisusta. Sen on todettu olevan käytännön kannalta parempi mm. siivouksen ja talon toimivuuden kannalta. Lisäksi perheen aikuiset totesivat portaiden vievän pinta-alaa molemmista kerroksista.Kastelli-talomalliston talo valikoitui kokemuksen kautta. Aiemmin oli rakennutettu Kastelli-talo. Talo oli muuten toimiva, kerroksia vaan oli liikaa. Talopaketin tilaus, toimitus ja pystytys sujuivat ongelmitta; kun kerran kaikki toimi, miksi vaihtaa riskien pelossa toiseen talotoimittajaan?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Tiilitalon maalaus?
Kysymys:Haluaisimme maalata vuonna 1973 rakennetun omakotitalon ulkoseinät. Seinämateriaali on "normaalia" tiiltä. Onko maalaus mahdollista tehdä ja millaisia pohjatöitä yms. homma onnistuakseen vaatii? Millainen maalityyppi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton