• Etusivu
  • Rakentaminen

Pergola luo tunnelmallisen oleskelutilan pienellä vaivalla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.03.2022
20175_49204.jpg

Luo oma tunnelmallinen keitaasi.

Pergolasta on moneksi. Se on paitsi puutarhan kaunistus myös katosrakenne, joka tarjoaa suojaisan paikan esimerkiksi kesäkeittiölle, puutarhajuhlille, yhdessäololle tai multasormen vehreäksi keitaaksi. Pergola toimii myös käytännöllisenä sää- ja näkösuojana. Pergola tuo pihaan näyttävyyttä ja ryhdikkyyttä sekä jakaa kauniisti osiin suuren piha-alueen.

Ilmettä pihaan kevyellä katosrakennelmalla

Pergolan rakentaminen ei yleensä edellytä rakennuslupaa. Lupakäytännöt kannattaa kuitenkin tarkastaa kotikunnan rakennustarkastajalta ennen rakentamisen aloittamista. Pergolan rakentamisessa kannattaa huomioida sen sijainti tontilla, ilmansuunnat, käyttötarkoitus sekä naapurit. Haluatko sijoittaa pergolan aurinkoon vai varjoon? Toimiiko se kaiken keskipisteenä vai puutarhan perälle kätkeytyvänä oleskelupaikkana? Nautiskeletko mieluiten pergolassasi aamu- vai ilta-auringosta?

Valokatteella osittain tai kokonaan katettu pergola antaa mahdollisuuden viihtyä ulkona myös sateen sattuessa. Katoksen lisäksi pergolaan voi yhdistää myös tuulelta suojaavat seinät, jotka lisäävät käyttökelpoisuutta Suomen olosuhteissa. Pergola voi olla vahvarakenteinen tai ilmavan kevyt. Suhteuta kuitenkin pergolan koko puutarhan kokoon.

Haluatko sijoittaa pergolan aurinkoon vai varjoon? Toimiiko se kaiken keskipisteenä vai puutarhan perälle kätkeytyvänä oleskelupaikkana?
Haluatko sijoittaa pergolan aurinkoon vai varjoon? Toimiiko se kaiken keskipisteenä vai puutarhan perälle kätkeytyvänä oleskelupaikkana?

Pergolan rakentaminen – miten perustaa pergola?

Pergolan perustus voidaan toteuttaa routimattomassa tai tukevassa soramaassa pilareihin kiinnitettävien teräsjalkojen avulla. Jos maa on routivaa tai pergolaan on tarkoitus lisätä valokate, kannattaa rakentaa tukevat betoniset peruspilarit.

Painekyllästetty ja lämpökäsitelty puu ovat parhaimmat ja kestävimmät materiaalivaihtoehdot pergolan rakentamiseen. Ne antavat lahoa vastaan tavallista puutavaraa pitkäaikaisemman suojan. Jos puu joutuu jatkuvasti alttiiksi säärasituksille ja maakosteudelle, rakenteissa kannattaa käyttää painekyllästettyä puuta. Lämpökäsitelty puutavara sopii käytettäväksi nopeammin kuivuviin ja pintakäsiteltäviin kohteisiin.

Painekyllästetyn ja lämpökäsitellyn puutavaran kiinnityksessä käytetään ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Yhdessä käytettävien kiinnikkeiden yhteydessä tulee huomioida, että ruuvit ja naulat ovat kaikki samaa materiaalia.

Pergolan ulkoasuun vaikuttavat muun muassa tolppien paksuus, lappeet ja erilaiset rimat tai säleiköt. Rakenteisiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, mikäli haluat istuttaa köynnöksiä pergolan juurelle. Silloin rakenteiden tulee soveltua köynnösten tukemiseen ja mahdollistaa esimerkiksi kärhöjen tarttumisen pergolaan.

Pergolan pintakäsittely ja huolto

Pergolan puurakenteiden pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön soveltuvat maalit. Homekasvua voidaan ehkäistä käsittelemällä pinta homeenestoaineella. Painekyllästetyn puun käsittelyssä on huomioitava, että puu on riittävän kuivaa. Keväällä rakennettu pergola voidaan käsitellä vasta loppukesällä. Jos pergolan rakennus ajoittuu syksyyn, pintakäsittelyn aika on vasta seuraavana kesänä. Lämpökäsitellyn puun pinta voidaan pintakäsitellä heti asennuksen yhteydessä.

Pergolan huoltokäsittely on hyvä tehdä vuosittain, jolloin pinta puhdistetaan pölystä ja irtoavasta aineksesta. Samassa yhteydessä voidaan tarvittaessa uusia myös pintakäsittely.

Hyvin huollettu pergola on kaunis silmälle mihin vuodenaikaan tahansa.
Hyvin huollettu pergola on kaunis silmälle mihin vuodenaikaan tahansa.

Pergola ja kasvit kuuluvat yhteen

Pergolan rakennelmia verhoaa hyvin yleisesti erilaiset köynnökset, joilla luodaan tunnelmallinen, vehreä ja kukkiva oleskelutila.

Hyviä köynnöskasveja pergolassa käytettäväksi ovat esimerkiksi köynnösruusut ja -kuusamat sekä kelasköynnökset. Pergolaa sopii verhoamaan muunmuassa köynnöshortensia, villiviinit ja lännenpiippuköynnös. Nämä ovat kestäviä ja reheväkasvuisia, ja sopivat erityisesti kattorakenteisiin. Hillitympää kasvua halutessa voidaan käyttää kärhöjä tai köynnösruusuja.

Tunnelmallinen, vehreä ja kukkiva oleskelutila syntyy erilaisten köynnösten avulla.
Tunnelmallinen, vehreä ja kukkiva oleskelutila syntyy erilaisten köynnösten avulla.
20175_49208.jpg
20175_49209.jpg

Lähde: Kodin Terra Tuusula

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20214_69878.jpg
Olisiko aika laittaa kodin pinnat ja lämmitys kuntoon?
Miltä kotisi näyttääkään kevätauringon valossa? Tuntuvatko pinnat kolhiintuneilta vai onko vain aika ajanut niiden ohitse? Tekivätkö talven paukkupakkaset kodistasi kylmän? Kiuaskaan ei enää lämmitä saunaa kuten ennen.Olisiko siis aika laittaa kodin pinnat ja lämmitys kuntoon?
20112_24619.jpg
Sisustussuunnittelija osaa rakentamisen
Sisustussuunnittelu mielletään helposti vain kodin viimeistelyksi, vaikka ammattilainen tekee enemmän töitä teknisten yksityiskohtien ja pintamateriaalien kanssa. Pehmeät, kodikkaat asiat eivät ole turhia, mutta pohja luodaan toimivuudella, oikeilla materiaaleilla ja kauniilla valaistuksella. Kokonaisuus ratkaisee.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kotimaiset keittiöt yhdistävät suomalaiset arvot
Perheyrityksissä ympäristöystävällisiä puusepän perinteitäKotimaiset keittiöt -ryhmään kuuluvien Puustellin, Domus-, Nixi- sekä Topi-keittiöiden Suomessa valmistetut tuotteet on kehitetty suomalaiseen makuun ja korkeaan vaatimustasoon. Moderneissa perheyrityksissä perinteiset puusepäntaidot ja edellisten sukupolvien luoma tietotaito yhdistyvät dynaamisiin innovaatioihin ja korkeateknologiseen tuotantoon. Ympäristöystävällisyys on otettu suunnitelmalliseksi osaksi Kotimaisten keittiöiden tuotantoa, raaka-aineista aina valmiiden keittiöiden asennukseen saakka.
20091_14732.jpg
10 ilmanvaihtovinkkiä
Talon rakentaminen on useimmille elämän suurin investointi. Rakennusvaiheessa kodin ilmanvaihtoon ja ilmanvaihtokoneen valintaan kannattaa kiinnittää riittävästi huomiota, sillä se vaikuttaa suuresti sekä asumisviihtyvyyteen että energiakustannuksiin. Ohessa vinkkejä hyvän ilmanvaihtoratkaisun rakentamiseen.
20228_79382.jpg
Keittiökoulu - keittiön mitoitus
Keittiö on kodin sydän. Keittiössä kokataan, ruokaillaan ja seurustellaan. Keittiö on koko kodin hengetär ja tunnelmanluoja, on se sitten pieni tai suuri, vaalea tai tumma, oma tai vuokrattu.Keittiöön sijoitetut useat toiminnot asettavat vaatimuksia tilantarpeelle. Työ- ja laskutilaa tulee olla tarpeeksi, jauhot ja makaronit vaativat oman tilansa ja jälkikasvun tarpeet on huomioitava kylmäsäilytyksessä. Työtason oikea korkeus, ruokailutilan vaatima leveys ja kodinkoneiden asennuskorkeudet on myös hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Tässä artikkelissa perehdytään keittiön mitoitukseen.Lue lisää keittiön suunnittelusta Keittiökoulusta
20183_51999.jpg
Mitä hyödyt uuden varaavan takan hankinnasta?
Uusi takka vanhan tilalleTulikivi tarjoaa sinulle mahdollisuuden korvata vanha takkasi uudella ja tehokkaammalla. Saat avuksesi ammattilaiset, joilla on vuosien kokemus niin takan asennustyöstä kuin myös vanhojen tulisijojen purkamisesta kotiasi kunnioittaen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton