• Etusivu
  • Energia

Onko pesukoneen pikaohjelma aina myös edullisin?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.12.2017
201712_51213.jpg

Vaatehuolto ei välttämättä ole suosikkipuuhaa mutta pakollinen osa jokaisen ihmisen elämää. Aikanaan pestiin nyrkkipyykillä ja käsin, kun taas nykyään pesukoneilla ja kuivausrummuilla. Laitteissa saattaa olla isojakin eroja energiakulutuksen näkökulmasta. Kun jokainen meistä voi tehdä oman osansa energiansäästöstä, lopputuloksena päästään isoon vaikutukseen.

Pyykinpesussa arvostetaan yleensä eniten puhtautta. Se saavutetaan vaatteesta riippuen yleisimmin joko 40 tai 60 asteen pesuohjelmalla. Energiatehokkuuden kannalta tärkeää on tehokas linkous. Pesukonetta ostaessasi siis kannattaa kiinnittää huomiota energiataloudellisuuden merkinnöistä. Energiamerkintä kertoo kuluttajalle laitteen energian- ja vedenkulutuksesta sekä linkoustehokkuudesta ja äänitasosta.

Huomioi kokonaisuus ohjelman valinnassa

Pikaohjelmat ovat yleistyneet pesukoneissa ja lyhyt pesuaika saattaa vaikuttaa energiaa säästävältä. Pikaohjelmassa usein myös linkous on lyhyempi ja pyykki saattaa päätyä märempänä kuivausrumpuun. Tämä tarkoittaa pidempää kuivausaikaa ja samalla suurempaa sähkönkulutusta. Pikaohjelma pyykinpesussa ei siis itsessään tarkoita automaattisesti suurta säästöä energiankulutuksessa vaan kokonaisuus tulee ottaa huomioon kuluja laskiessa.

Optimointia älyteknologialla

Hyvänä puolena nykykoneissa on usein paljon automatiikkaa ja älyteknologiaa, jotka auttavat optimoimaan pesuohjelman kestoa. Pyykkikone saattaa esimerkiksi tunnistaa pyykin määrän ja siten osaa tarvittavan ohjelman keston. Pienenä miinuksena on, että runsaasti teknologiaa sisältävät laitteet ovat yleensä hinnaltaan kalliimpia, joten kuluja kannattaisi arvioida laitteen koko käyttöiän mukaan.

Kuivausrummuissa on eroja

Suuria eroja voi olla myös kuivausrumpujen energiatehokkuudessa. Lämpöpumpputoimisten kuivausrumpujen kulutukset saattavat olla jopa 50 – 70 % pienemmät verrattuna perinteisiin, ilman avulla kosteuden tiivistäviin kuivausrumpuihin. Uusia koneita ostaessa onkin hyvä huomioida näitä asioita. Jokainen fiksu valinta auttaa kuitenkin meitä pääsemään kohti energiatehokkaampaa vaatehuoltoa!

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20231_80575.jpg
Voiko ilmanvaihdolla säästää energiaa?
Moni omakotiasuja pohtii, voisiko ilmanvaihtoa pienentää energian säästämiseksi ja kuinka paljon ilmanvaihto kuluttaa energiaa? Missä kohtaa sen käytössä voi tinkiä? Ja voiko koneellisella ilmanvaihdolla jopa säästää energiaa? Koneellisen ilmanvaihdon lämmöntalteenotolla voi säästää energiaa, kun huomioi sen käytössä pari seikkaa. Ennen tätä kuitenkin on hyvä tietää, mistä ilmanvaihdon energiankulutus muodostuu.
20191_55855.jpg
Ilmanvaihto pitää asukkaat ja talon terveinä
Vietämme jopa 90 % ajastamme sisätiloissa ja hengitämme vuorokaudessa noin 15 000 litraa ilmaa. Siksi terveellinen sisäilma on merkitsevässä asemassa hyvinvointimme kannalta, vaikka usein sen laatuun ei kiinnitetää huomiota - ainakaan ennen kuin siitä aiheutuu ongelmia. Ilmanvaihdolla on kuitenkin mahdollista luoda viihtyisä, terveyttä ja jaksamista ylläpitävä sisäilma.Ilmanvaihdon tehtävänä on tuoda puhdasta ilmaa hengitettäväksemme ja toisaalta poistaa asunnossa syntyvä kosteus, hiilidioksidi ja muut epäpuhtaudet. Nykyaikaisella tavalla tiiviiksi rakennetuissa tai remontoiduissa kodeissa painovoimainen ilmanvaihto ei enää riitä takaamaan hyvälaatuista sisäilmaa, sillä tämän päivän asumistottumusten myötä sisätilojen kosteuskuorma on suuri. Laadukas ilmanvaihto ja puhdas sisäilma ovat erityisen tärkeitä allergikoille ja astmaatikoille, mutta ihan jokainen meistä voi paremmin, mitä puhtaampaa sisäilma on.Pitkäaikainen sisäilman korkea kosteustaso muodostaa edellytykset homeen muodostumiselle ja rakennevaurioille. Kun tiiviit ikkunat ja höyrynsulut eivät päästä kosteutta poistumaan, tiivistyy se ennen pitkää rakenteisiin tai niiden pinnoille. Koneellinen ilmanvaihto, jossa asumisesta syntyvä kosteus poistetaan ulos, on paras ratkaisu välttää kosteusvauriot ja niiden aiheuttamat terveydelliset haitat.
20153_42865.jpg
Lämpimän ilman puhaltaminen suoraan ulos on tuhlausta
Poistoilman lämmöntalteenoto asuinkerrostaloissaNykyisillä energiahinnoilla ja -tehokkuusvaatimuksilla lämpimän ilman puhaltaminen suoraan ulos on suurta tuhlausta. Poistoilman lämmöntalteenotto (LTO) tuo isoja energiasäästöjä taloyhtiöille.
20233_81224.jpg
Ekologisessa olkilevytalossa on hyvä asua - tutustu esimerkkikohteeseen
Kun tallinnalainen Ott Aardam perheineen suunnitteli ensimmäisen omakotitalonsa rakentamista, aiheutti rakennusmateriaalin valinta aluksi päänvaivaa. Lopputuloksena oli kuitenkin koti, jossa oli hiljaista, helppo hengittää ja etenkin hyvä asua.
201110_28077.jpg
Hybridivaraajamallistosta
Hybridivaraaja vastaa tehostuneisiin energiatehokkuusvaatimuksiinUudet energiatehokkuusvaatimukset ja kuluttajien yhä tarkentuvat toiveet asettavat lisävaatimuksia myös lämminvesivaraajavalmistajille. Varaaja ei ole enää vain yksinkertainen säiliö lämpimän veden hetkelliseen säilömiseen. Sen toivotaan olevan optimaalinen niin kytkennöiltään kuin mitoiltaankin ja sen eristeen odotetaan omalta osaltaan vastaavan tiukentuneisiin vaatimuksiin. Myös varaajan lämmönvaihtimina toimivien kierukoiden on siirrettävä lämpöä riittävän tehokkaasti. Kokkolalainen Akvaterm – Suomen johtava varaaja- ja kylmäsäiliövalmistaja – on vastannut näihin vaatimuksiin kahdella uudella varaajamallistolla: AKVA SOLAR ja AKVA GEO. Mallistot on kehitetty erityisesti uusiutuvia energialähteitä käyttävien kuluttajien tarpeisiin. Niihin voidaan kuitenkin edelleen kytkeä myös perinteisempiä lämmönlähteitä.Lue lisää: Akvaterm hybridivaraaja
201311_37070.jpg
ASTA RAKENTAJA 2014
Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 13.-15.2.2015Asta Rakentaja 2015 tarjoaa jälleen runsaasti hyödyllistä tietoa sekä neuvoja ja opastusta rakentamisesta, remontoinnista ja energiatehokkaasta asumisesta. Paikalla ovat kaikki alan keskeiset toimijat, jotka esittelevät uutuustuotteitaan sekä palveluitaan.Hae lisäpotkua rakennus- ja remonttihankkeeseesi Asta Rakentaja -messuilta!Suosittu rakentamisen ja asumisen messutapahtuma tarjoaa tuoretta tietoa, tuotteita ja palveluita alan ammattilaisille, oman kodin rakentajille sekä remontoijille.Tulosta ilmainen sisäänpääsylippu täältä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton