• Etusivu
  • Piha

Nurmikon hoito-ohjeet: Näin hoidat nurmikkosi tasaisen tuuheaksi ja kauniin vihreäksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.04.2022
20204_64168.jpg

Nurmikkoa tulee leikata säännöllisesti. Sopiva leikkuukorkeus on noin 4-6 cm.

Nurmikko vaatii menestyäkseen säännöllistä hoitoa aivan kuten kasvitkin. Hyvä hoito-ohje on, että kalkitsemalla ja lannoittamalla autat nurmikkoa kasvamaan kauniin tuuheaksi ja elinvoimaiseksi. Hyvinvoiva nurmikko vastustaa rikkakasveja ja sammalta sekä kestää paremmin kulutusta ja vaihtuvia säätiloja.

Nurmikon kalkitseminen

Nurmikon kalkitsemisen ansiosta maaperän ravinteet ovat paremmin nurmikon käytettävissä. Erityisesti savimailla maan rakenne muuttuu kalkitsemalla ilmavammaksi, jolloin nurmikon juurtuminen helpottuu. Kalkitsemalla voidaan myös varmistaa, että nurmikko hyötyy myöhemmin lannoittamisesta.

Nurmikon ylläpitokalkitus tehdään yleensä aikaisin keväällä, mutta kalkita voi muulloinkin. Parhaiten kalkki imeytyy kosteaan maahan.

Vinkki! Nurmikkoa kannattaa kastella harvemmin ja kerralla enemmän niin, että maa kastuu pintaa syvemmältä. Juuristo hakeutuu näin syvemmälle, mikä auttaa nurmikkoa kestämään paremmin kuivia kausia.

Nurmikon lannoittaminen

Nurmikon lannoittaminen kannattaa tehdä aikaisintaan kahden viikon kuluttua kalkitsemisesta. Ravinteet vapautuvat nurmikkoon tasaisesti koko kesäkauden ajan, eivätkä ne aiheuta polttovioituksia.

Pinta-alan mittaaminen on tärkeää tehdä ennen levittämistä, jotta lannoitteen määrä on annostusohjeen mukainen. Lannoite levitetään käsin heittämällä tai lannoitelevittimellä mahdollisimman tasaisesti, jotta varmistutaan tasaisesta kasvusta. Kuivalla säällä nurmikko kastellaan heti lannoituksen jälkeen. Lisälannoituksia voi tehdä kesällä syyskuuhun asti.

Lue myös:Laadukas multa on kukoistavan pihan perusta

Nurmikkoa kastellaan tarvittaessa poutakausina ja lannoituksen jälkeen.
Nurmikkoa kastellaan tarvittaessa poutakausina ja lannoituksen jälkeen.

Epätasainen, sammaloitunut tai huonosti kasvava nurmikko – katso kysymykset ja vastaukset pulmiin

Huonokuntoinen nurmikko on mahdollista elvyttää monin helpoin konstein.
Huonokuntoinen nurmikko on mahdollista elvyttää monin helpoin konstein.

Kysymys: Kuinka nurmikon kuoppia ja paljaita kohtia kannattaa paikata?

Vastaus: Paikkaus voidaan tehdä esimerkiksi Kekkilä Nurmikon hoitomullalla tai sekoittamalla keskenään Kekkilä Kivituhkaa ja Kekkilä Puutarhamultaa ja haravoimalla seos nurmikon epätasaisiin kohtiin. Pohja tasoitetaan ja tampataan tiiviiksi rautaharavalla, minkä jälkeen kylvetään siemenet. Lopuksi maa kastellaan hyvin ja säännöllistä kastelua jatketaan vähintään 3−4 viikkoa.

Kysymys:Miten sammaleen saa pois nurmikosta?

Vastaus: Sammal on merkki siitä, etteivät nurmikon kasvuolosuhteet ole ihanteelliset. Onneksi niitä voidaan kuitenkin helposti parantaa. Esimerkiksi Kekkilä Nurmikon Sammalsyöjä PLUS+ on erikoislannoite, joka hävittää sammaleen nurmikolta ja nopeuttaa samalla nurmikon kasvua. Lannoite levitetään mahdollisimman tasaisesti, reilu kourallinen neliötä kohden. Jos sadetta ei ole heti luvassa, nurmikko kastellaan levittämisen jälkeen. Myöhemmin kuivahtanut sammal haravoidaan ja tarvittaessa tehdään paikkauskylvö.

Kysymys:Miten nurmikon saa kasvamaan paremmin?

Vastaus: Ilmavassa ja elävässä maassa vesi ja ravinteet ovat paremmin juuriston käytettävissä. Esimerkiksi nurmikon pinnalle levitettävä Kekkilä Nurmikon hoitomulta parantaa nurmikon pintarakennetta niin, että se juurtuu ja versoo helpommin. Paras tulos saadaan levittämällä hoitomulta aikaisin keväällä nurmikon alkaessa vihertää. Se voidaan levittää myös juuri leikatulle nurmikolle tai sammalen poistamisen jälkeen.

Lähde: Kekkilä

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20152_42313.jpg
Pystypuitteeton lasiterassi avartaa näköalat
Olipa vuodenaika mikä tahansa, näkymä ympäristöön on suomalaisille usein henkireikä. Uusi pystypuitteeton lasiterassi avartaa maiseman eteemme esteettömästi.
20073_4031.jpg
Vk 6-10 Tapetointiongelmia
Helmikuu on todella lyhyt kuukausi. Tuntuu, että se tuli ja meni saman tien. Kaikkien mahdollisten epidemioiden jälkeen saimme vihdoin aikaa tapetointiin. Jossain aivolohkon takanurkassa oli matkan varrella syntynyt pakkomielle, jonka mukaan makuuhuoneen päätyseinään oli saatava yksivärinen, eläväpintainen tummansininen tapetti. Oli muuten tosi epätoivoinen idea. Kukaan muu ei ilmeisesti ole saanut vastaavaa kuningasajatusta tai ainakaan tämä suuri trendi ei ollut ehtinyt valmistajien tietoon. Ei ollut helppo nakki etsiä sopivaa versiota, mutta tunnetusti härkäpäisinä emme voineet antaa periksikään. Ja lopussa kiitos seisoi, kuten sananlasku lupaa. Sandudd Oy:n maahantuoma Livingwalls –tapetti pelasti meidät julmetulta bensalaskulta ja menetetyiltä hermoilta.
20173_48773.jpg
Hurrja Huhtikuu esittelee uutuusmallistot
Kastelli-talot on päivittänyt talovalikoimaansa asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Hurrja Huhtikuu –kampanja esittelee kuusi uutta talomallia: yksikerroksiset Verso 112, Verso 112 PU, Economy 119 ja Ready 122, sekä kaksikerroksiset City 157 ja City 171.Tutustu Kastelli-talojen mallistoonTilaa Kastelli-taloesiteJätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
7_P_17659.jpg
Kuopion asuntomessut, toinen hakukierros
Kuopion Asuntomessujen toinen hakukierros on alkamassa. Ensimmäisellä kierroksella hakemuksia tuli kaikkiaan 39 kappaletta. Haun perusteella esitetään valittavaksi 24 rakentajaa. Toisella hakukierroksella alueelta on haettavissa 13 omakotitalotonttia ja 1 rivitalotontti, joka voidaan tarvittaessa jakaa kahdelle rakennuttajalle.Tonttien haku alkaa maanantaina 2. kesäkuuta ja päättyy perjantaina 25. heinäkuuta klo 15. Asuntomessutoimikunta käsittelee esitetyt hakemuksen elokuun loppuun mennessä. Tämän jälkeen kaupungingeodeetti tekee tonttien varauspäätökset ja vuokraa tai myy asuntomessualueen tontit sekä päättää muut tonttien luovutusehdot. Hakuohjeet ja hakulomake löytyvät osoitteesta: www.kuopionasuntomessut.fi.Kuopion asuntomessujen teemoiksi on valittu "Hyvinvointia ja elämänlaatua – hyvä kaupunkikoti järven rannalla", "Matalaenergiatalot – edullista asumista luontoa säästäen" ja "Oma piha – perheen paras puuhapaikka".Myös toisen hakukierroksen tonttien saajat valitaan suunnitelmien laadun ja teemojen huomioinnin perusteella. Suunnitelman tulee myös sopia asuntomessukokonaisuuteen sekä Suomen asuntomessujen asettamiin tavoitteisiin. Suomen asuntomessujen toimintaideana on parantaa asumisen laatua Suomessa. Toimintaideaan voi tutustua osoitteessa: www.asuntomessut.fi.Messujen projektipäällikkö Mervi Heiskanen korostaa, että "messurakentajiksi ovat tervetulleita myös perus- omakotitalojen rakentajat. Nyt haettavissa on erityisesti pienten perheitten tarpeisiin olevia tontteja."Tontteja voivat hakea kaikki messurakentamisesta kiinnostuneet henkilöt, talotehtaat ja rakennusliikkeet. Hakijan kotikunta tai mahdollisesti aikaisemmin kaupungilta saatu tontti ei rajoita tontin saamista. Messurakentajien valinnasta ja suunnittelun ohjauksesta vastaa messutoimikunnan alaisuudessa toimiva laaturyhmä."Ensimmäisellä kierroksella tuli odotetusti paljon hakemuksia rantatonteille" kertoo Pasi Hulkkonen. Hulkkonen uskoo myös kaikille tonteille löytyvän rakentajia. Samalla hän korostaa hakijoille, että hakemukset voivat olla luonnosvaiheessa olevia hakemuksia, joihin ei välttämättä tarvitse panostaa rahallisesti.
20075_5038.jpg
Kotimaista, kodikasta lämpöä
Kermansavi on ainoa kotimainen kaakeliuunivalmistaja, joka valmistaa koko uunin kaakeleita myöten itse. Koristekaakelit, hyllyt, reliefit ja syvennykset ovat ammattilaistemme käsityönä tekemiä ja jokaisen uunin kaakelit valmistetaan aina kyseistä tulisijaa varten.Kaikki Kermansaven uunimallit ovat varaavia ja sopivat niin kotiin kuin kesämökille. Niiden hyötysuhde on korkea ja lämmönluovutus tasaisen tehokasta. Silti pinnan lämpötila jää kaksirunkorakenteen ansiosta turvallisen alhaiseksi.
20235_81956.jpg
Miten lämpöpumpun ulkoyksikkö pitäisi sijoittaa?
Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö tarvitsee avointa tilaa toimiakseen kunnolla. Sisäyksikön on hyvä sijaita lämpimässä tilassa lähellä lattiakaivoa. Mahdollisimman pienen lämpöhäviön vuoksi sisä- ja ulkoyksiköt kannattaa sijoittaa lähelle toisiaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton