• Etusivu
  • Talo

Miten parketin asennus onnistuu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.01.2014
20141_37487.jpg

Parketti on asennettu luonnonvalon suuntaisesti.

Parketti on kaunis ja aikaa kestävä lattiamateriaali. Parkettia on saatavilla eri sävyissä ja puulajeina, joista varmasti löytyy mieleinen kokonaisuus.

Parketin asennustyö kuulostaa ehkä hankalalta, mutta todellisuudessa asennus on yksinkertaista. Työ ei vaadi ihmeellisiä työkaluja ja voimaa, vaan asennus onnistuu helposti jopa yksin. Parkettilautojen pakkauksessa on mukana kyseisen parketin asennusohje, johon kannattaa myös perehtyä ennen asennustyön aloittamista.

Lattiamateriaalia hankittaessa kannattaa ottaa huomioon myös asennuksessa tuleva hukka. Lisää laskemaasi neliömäärään 5 %:a, jolloin parketti riittää koko suunniteltuun tilaan.

Parkettilautojen varastointi -miten ne pitäisi varastoida?

Parkettilankut on pakattu paketteihin, joiden sisältämä neliömäärä vaihtelee 2-4 m²/paketti. Parkettilattia tulee hankkia hyvissä ajoin ennen asennusta, sillä parkettipakkausia tulee säilyttää 2 viikosta vähintään 48 tuntiin tilassa jonne ne myös asennetaan. Säilytysajan voi tarkistaa valitsemansa parketin jälleenmyyjältä tai asennusohjeista. Pakkaukset säilytetään suoralla sekä kuivalla alustalla avaamattomina, avaa pakkauksia parketin asennustyön edistymisen mukaan. Ennen konkreettista parketin asennuksen aloittamista kannattaa tarkistaa, että parkettilaudat ovat virheettömiä sekä vahingoittumattomia.

Mikäli parketti asennetaan uuteen taloon, tulee huolehtia, että huoneistoa lämmitetään sekä tuuletetaan, jotta liika rakennekosteus saataisiin poistettua. Tähän toimenpiteeseen kannattaa varata aikaa vähintään kuukausi. Kun puhutaan huoneilman suhteellisesta kosteudesta eli RH:sta, tulisi sen olla varastoinnin, asennuksen aikana sekä asennuksen jälkeen olla 40-60 % ja lämpötilan pysytellä 18- 24˚ C.

Pakkauksia avataan sitä mukaa kuin asennus edistyy.
Pakkauksia avataan sitä mukaa kuin asennus edistyy.

Mitä vaatimuksia parketin alustalle on?

Jotta parketin asennus onnistuu, tulee alustan olla puhdas ja kuiva. Pinnan tulee olla myös tasainen ja kiinteä. Alustaksi soveltuvat esimerkiksi betoni, rakennuslevyt, vanha puulattia tai muovimatto –vanha tekstiilimatto ei kuitenkaan käy alustaksi.

Alustan tasaisuus tulee tarkistaa käyttämällä mahdollisimman pitkää linjain (esim. 2 metriä) ja käymällä koko lattiapinta läpi järjestelmällisesti. Poikkeavuuksia lattiassa saa olla enintään 2-3 mm kahden metrin matkalla. Mikäli tasaisuusvaatimukset eivät täyty, on lattiaa tasoitettava ja oikaistava lattiamateriaalin ominaisuuksien mukaan (hionta, lisätäyttö jne.).

Tasaiselle alustalle levitetään parketin alle tarkoitettu alusmateriaali, eräänlainen aluskate. Tämän tehtävänä on olla kosteussuojana ja toimia askelääneneristeenä. Alusmateriaali voi olla esimerkiksi PE-solumuovia tai korkkiraehuopaa. Kaistaleet kiinnitetään toisiinsa esimerkiksi saumoistaan teippaamalla. Alusmateriaalin asennuksesta kannattaa tiedustella parketin myyjältä – materiaalieroavuuksien takia myös asennus saattaa eri tuotteiden välillä poiketa.

Alusmateriaalin asennuksessa kannattaa olla huolellinen.
Alusmateriaalin asennuksessa kannattaa olla huolellinen.

Varsinaiseen asentamiseen...

Asennustyössä tarvitaan muutamia käsityökaluja: pienihampainen saha, puukko, vasara, suorakulma, metrimitta sekä lyijykynä. Muita tarvikkeita ovat lisäksi vähintäänkin 30 cm pitkä lyöntikalikka, puukiiloja sekä mahdollisesti pora ja taltta.

Tavallisesti parketti asennetaan huoneeseen tulevan luonnonvalon suuntaisesti. Mikäli huonetila, jonne parketti asennetaan, on malliltaan pitkä, kannattaa parkettilaudat asentaa huoneen pituussuuntaan. Jos asennusalustana on puulattia, kannattaa parketti asentaa poikittain lautalattiaan nähden.

Asennustyösi helpottamiseksi huonetila kannattaa mitata, jolloin saa laskettua, montako lautariviä tullaan tarvitsemaan. Varsinaisten parkettilautojen asennus alkaa huoneen ehjältä seinältä ja etenee vasemmalta oikealle. Parkettilauta asennetaan urospontti seinää kohden. Urosponteissa oleva uloke kannattaa kuitenkin poistaa ensimmäisestä lautarivistä, näin saadaan riittävän suuri liikuntavara laudan ja seinän välille. Seinän sekä parkettilaudan pään väliin tulisi jättää noin 10 mm leveä rako. Tätä etäisyyttä pystytään säätelemään kiiloja käyttämällä.

Parketin liikuntavara saadaan käyttämällä kiiloja asennuksen aikana.
Parketin liikuntavara saadaan käyttämällä kiiloja asennuksen aikana.

Lukkopontillisessa parketissa seuraavaksi asennettava lauta työnnetään edellisen laudan ponttiin kulmassa ja pontin ollessa kohdillaan lasketaan asennettava lauta varovasti kohti lattiaa. Jatka näin aina rivin loppuun. Oikean asennustekniikan oppii muutaman laudan asennuksen jälkeen. Varo rikkomasta vahvikkeita sekä pontteja –parketin asentaminen ei ole voima- vaan tekniikkalaji! Älä väännä voimalla ja väkisin.

Aloita aina seuraava rivi edellisestä rivistä jääneellä palalla, mikäli vain mahdollista. Ota kuitenkin huomioon, että vierekkäiset laudat tulisi limittyä keskenään 50 cm. Asennuskiila kannattaa asentaa suunnilleen 50 mm päähän laudan päädystä helpottamaan seuraavan laudan asentamista. Seuraavan laudan lyhyen päätysivun asentamisessa toimitaan kuten edellä. Pitkän sivun kohdalla toimintaperiaate on myös sama, laudan ollessa paikoillaan voit poistaa asennuskiilan. Varmista että saumat ovat tiiviit ja turhia rakoja ei jää. Muista huolehtia että seinän vierustoilla säilyy liikuntavara.

Seuraava rivi aloitetaan edellisestä rivistä jääneellä palalla.
Seuraava rivi aloitetaan edellisestä rivistä jääneellä palalla.
Asennuskiilan avulla saadaan seuraava parkettilauta asennettua paikoilleen.
Asennuskiilan avulla saadaan seuraava parkettilauta asennettua paikoilleen.

Viimeisen rivin kohdalla

Viimeisen lautarivin asentamisessa kannattaa olla huolellinen ja mitata ennen lautojen leikkuuta jäljelle jäänyt rako useammasta kohtaa. Piirrä sahauslinja lautoihin mittauksen mukaan ja sahaa laudat oikeaan, lopulliseen mittaansa. Asenna laudat paikoilleen kuten aiemminkin ja kiristä ne kunnolla käyttämällä apuna esimerkiksi sorkkarautaa tai kiristysrautaa. Jotta seinäpintaan ei jäisi jälkiä, kannattaa sorkkaraudan ja seinän välissä käyttää suojaa.

Kun parketti on kokonaisuudessaan asennettu, voidaan kiilat poistaa ja asentaa jalka- sekä peitelistat. Älä kuitenkaan asenna jalkalistoja tiukasti kiinni parkettiin, jotta parketti pääsee tarvittaessa liikkumaan ja elämään vapaasti. Jos rakennusurakkasi on vielä kesken, muista suojata uusi parkettisi esimerkiksi ohuen kovalevyn sekä suojateippien avulla. Näin vältät helposti kenkien mukana kulkeutuvan hiekan ja kivien aiheuttamat naarmut uudella lattiapinnalla.

Tutustu Upofloorin parketin asennukseen kuvasarjan muodossa

907_29928658_201712110231.jpg
Tuplex parketinalusmateriaali asennetaan aluslattialle purkautumissuunnan mukaisesti kuvapuoli alaspäin.
Info

Info

Tarvikelista asentajalle

• Mikäli parketti edellyttää, parketin asennukseen soveltuvaa puuliimaa
• Asennuskiiloja
• Hienohampainen saha (terävä)
• Mikäli lattiassa läpivientejä, pistosaha
• Vasara
• Lyöntipalikka (noin 30 cm pitkä)
• Suorakulma
• Rullamitta
• Kiristysrauta
• Suora linjalauta
• Linjanaru tai vaihtoehtoisesti laser
• Pora sekä teriä
• Lyijykynä

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

29_P_26547.jpg
Kuopion asuntomessujen 2010
Kuopion Asuntomessujen 2010 pihasuunnittelukilpailu on ratkennut. Pihasuunnittelukilpailun tuomaristo valitsi Linda Hakkaraisen suunnitelman "Sirotuomipihlajan alla" opiskelijasarjan ja samalla koko kilpailun parhaaksi työksi. Ammattilaissarjassa parhaaksi suunnitelmaksi valittiin oululaisen Leena Pehkosen "Ekomoderni".Kuopion asuntomessujen pihasuunnittelukilpailuun lähetettyjen töiden taso ilahdutti palkintoraatia, ja palkittavien töiden valinta oli sekä mielenkiintoista että haasteellista. Suunnittelukilpailun tulosten julkistaminen ja stipendien jako tapahtui tiistaina 14.7.2009 klo 11 Valkeakosken Asuntomessujen Kuopion messuosastolla. Tällöin Lahden ammattikorkeakoulussa miljöösuunnittelua opiskeleva Linda Hakkarainen pokkasi opiskelijasarjan ensimmäisen palkinnon suunnitelmastaan "Sirotuomipihlajan alla". Ammattilaissarjan parhaaksi suunnitelmaksi valittiin Leena Pehkosen työ "Ekomoderni".
20174_49017.jpg
"Vesikatolla kerrospukeutuminen on pakollista"
Kerrospukeutuminen on meille kaikille tuttu. Se on paras tapa suojautua ulkoilmassa säätä ja vesisadetta vastaan. Samaa "kerrospukeutumista" käytämme nykyään myös rakennustemme suojaamiseen. Kaukana ovat ne ajat, jolloin esim. vesikatto tehtiin kattopellillä, jossa oli vain yksi pintamaalikerros. Moni muistaa, kuinka maali kuoriutui pois, ruostuminen alkoi ja katot menivät piloille odotettua nopeammin.
200611_843.jpg
Tee se itse - Jäteaitaus
Nyt, kun kevät on lujaa vauhtia tulossa, on hyvä aloittaa piharakenteiden rakentaminen. Rakentamisen voi aloittaa tekemällä vaikka jäteastian ympärille siistin aitauksen. Aitaukseen voi esimerkiksi käyttää rakennuksilta jääneet puutavarat sekä maalata aitaus talon kanssa saman sävyiseksi.Tee Se Itse ohjeemme jäteaitaus tehdään tyypillisen jäteastian ( 300 l ) koon mukaan. Aitauksen kokoa voi soveltaa oman jäteastian mukaan.
20216_71397.jpg
Mielenkiintoisia tiilijulkisivuja asuntomessuilla
Tiili on julkisivuratkaisuna perinteikäs, mutta ilmeeltään moderni. Uusia värejä, pintoja ja muotoja tulee markkinoille vuosittain. Lohjan asuntomessuilla on nähtävissä useita tiilivärejä valkoisesta mustaan.
20238_82829.jpg
Mitä 30 vuotta laadu­kasta ja yksilöllistä keittiö­suunnittelua tarkoit­taa käytännössä?
Koti on paikka, jossa sydän on, ja sydän on keittiössä. Tämä ajatus on ohjannut suomalaista Charmia-keittiöitä jo vuodesta 1993, kun tarina alkoi Loimaan teollisuuskylästä. Tuolloin perustettiin yritys, jonka tavoitteena oli tarjota suomalaisiin koteihin laadukkaita kalusteovia.
20239_83090.jpg
Kestääkö lasiterassi lumikuormaa?
Terassi- ja parvekelasituksia tehdään ympäri vuoden. Jos terassia ei ole lasitettu, voi terassilla vietetty aika jäädä vuoden aikana todella lyhyeksi, eikä terassia tule hyödynnettyä siinä mitassa kuin sitä voisi vuoden aikana käyttää. Lasiterassia voi parhaimmillaan hyödyntää ympäri vuoden eri käyttötarkoituksiin tarpeen mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton