• Etusivu
  • Rakentaminen

Maksuvalmiussuunnitelma

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.01.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Maksuvalmiussuunnitelma eli likviditeettisuunnitelma pitää sisällään taloyhtiön juoksevien maksujen kattamisen osakkailta saatavilla korvauksilla, joista yleisimpiä ovat taloyhtiön vastike-, vuokra- ja käyttökorvaukset. Suurin osa taloyhtiöön tulevista maksuista on säännöllisiä, joko kuukausittain tai kerran pari vuodessa erääntyviä. Tällaisia maksuja ovat esimerkiksi vesi- ja jätevesimaksut, sähkö, jätehuoltomaksut, vakuutusmaksut sekä kiinteistöverot ja säännöllisesti tapahtuvat laitehuollot.

Lainojen lyhennykset ja korot on kirjattu takaisinmaksusuunnitelmaan, joten ne ovat myös tiedossa maksuvalmiussuunnitelmaa tehtäessä. Kulutukseen perustuvan sähkölaskun suuruus sen sijaan vaihtelee kesä- ja talvikuukausina, mutta tämäkin voidaan arvioida aikaisempien vuosien perusteella.

Maksuvalmiussuunnittelussa on hyvä ottaa huomioon myös mahdolliset odottamattomat korjaustarpeet. Taloyhtiöllä olisikin hyvä olla noin kuukauden menoja vastaava rahamäärä säästössä, jottei äkillisiä korjaustarpeita tarvitsisi kustantaa lainarahalla.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20126_31337.jpg
TTS kouluttaa trukinkuljettajia
TTS järjestää muun muassa monipuolista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää koulutusta. Tarjolla on kestoltaan lyhyempiä kursseja sekä pidempiä koulutuksia, jotka tähtäävät ammattitutkintoon. Ajankohtaisia kursseja tällä hetkellä ovat esimerkiksi trukinkuljettajakurssi sekä ensiapukurssi.Tutustu koulutuskalenteriinTRUKINKULJETTAJAKesto: 1-2 päivääHakeutuminen suoraan oppilaitokseen.Kuvaus:KurssijakoTrukinkuljettajakoulutus jaetaan kahteen osaan: tietopuoliseen ja ajokoulutukseen.
20237_82523.jpg
Kaksi erilaista taloa asunto­messuilla: Kaksi saman­kaltaista sisustus­elementtiä
Talot, joista puhun, löytyvät tämän vuotiselta Loviisan merelliseltä asuntomessualueelta. Toinen taloista on tämän ajan moderniin arkkitehtuuriin perustuva tyylikäs kokonaisuus, joka on rakennettu betonielementeistä. Toinen taas on muoviton ekopuutalo, jonka inspiraationa on toiminut vuosisadan puolivälin modernismi ja ajaton muotoilu. Sisustus on saanut inspiraationsa 50–60-luvun designista. Nämä upeat toisistaan täysin erilaiset kohteet seisovat omilla paikoillaan Loviisan Kuningattarenrannassa, kuin olisivat aina kuuluneet maisemaan. Kaksi erilaista kotia, talo Ledvance ja Cabin Havsstrand, ja sama ovitoimittaja. Miten yksi ja sama tuote istuu kahteen kovin erilaiseen kohteeseen?
20077_5712.jpg
Ylä-, ala- ja välipohjarakenteiden valinta
3.4 SisätyötKun raaka rakennustyö on saatu tehtyä, siirrytään sisustustöihin. Sisätyöt ovat moninaiset ja niillä luodaan asumiseen lopullinen ilme. Sisätyöt ovat myös niitä, joita itse omistajakin mahdollisesti voi ja osaa tehdä. Ammattilaiselle pitää kuitenkin jättää vaikeimmat työt. Rakenteet alkavat jäädä piiloon. Siksi on oikea hetki suorittaa kaikkien piiloon jäävien rakenteiden tarkastus yhdessä vastaavan mestarin kanssa.
202210_55705.jpg
Leikkelitkö havuja? Tee niistä kranssi, pallo tai köynnös
Kotioven koristeeksi, lahjaksi tai vaikka hautausmaalleHavukranssi kestää ulkona viilessä kauniina ja vihreänä kevääseen saakka. Se on kaunis ulko-oven koriste, mahtava tuliainen – ja myös kestävä koristus läheisen haudalle. Havukranssin voi valmistaa kuusenhavuista tai vaikka männynhavuista. Siihen voi mainiosti yhdistää myös muita luonnonmateriaaleja tai valmiita koristeita, värillisiä nauhoja sekä valosarjoja.Havukranssin valmistaminen on helppoa – kokeile vaikka itse!
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Voiko ikkunan auki pitäminen aiheuttaa kosteusvaurion?
Kysymys:Voiko liiasta tuulettamisesta (ikkunan aukipitämisestä) tulla kosteusvaurio? Esimerkiksi jos ikkuna on auki syksyllä koko päivän, niin viilenevätkö rakenteet ikkunan ympäriltä niin paljon, että niihin tiivistyy kosteutta ja tulee kosteus- tai homevaurio? Entä voiko liiallisesta ikkunan aukipitämisestä olla rakennukselle muuta haittaa?
20145_39204.jpg
Ilmanvaihtoputkisto on eristettävä kylmässä tilassa
Ilmanvaihtokanavien eristäminen on tärkeä työvaiheKun ilmanvaihtokanavat asennetaan yläpohjaan, ne pitää aina lämpöeristää. Mikäli lämpöeristys tehdään huonosti, koko ilmanvaihtojärjestelmän toiminta kärsii. Mikäli asunnosta poistuva ilma ei tule koneelle asti lämpimänä, ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto ei toimi suunnitellulla tavalla. Sen hyötysuhde laskee, jälkilämmityspatterin energiankulutus nousee ja jäätymisenesto voi toimia turhan paljon. Jos ilmanvaihtokoneelta asuntoon tulevan ilman lämpötila laskee kanavissa, tuloilmaa tarvitsee lämmittää turhaan ilmanvaihtokoneen jälkilämmityspatterilla ja osa jälkilämmityspatterin lämmitystehosta karkaa yläpohjaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton