• Etusivu
  • Talo

3 Rakennussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.09.2007
20077_5712.jpg

3.4 Sisätyöt


Kun raaka rakennustyö on saatu tehtyä, siirrytään sisustustöihin. Sisätyöt ovat moninaiset ja niillä luodaan asumiseen lopullinen ilme. Sisätyöt ovat myös niitä, joita itse omistajakin mahdollisesti voi ja osaa tehdä. Ammattilaiselle pitää kuitenkin jättää vaikeimmat työt. Rakenteet alkavat jäädä piiloon. Siksi on oikea hetki suorittaa kaikkien piiloon jäävien rakenteiden tarkastus yhdessä vastaavan mestarin kanssa.

Valokuvaaminen on varsin tärkeää tässä vaiheessa. Kuvien perusteella pystyy myöhemmin muistamaan monta yksityiskohtaa. Samalla kun rakenteet menevät piiloon, on syytä varmistua myös siitä, että rakenteisiin ei jää kosteutta. Rungon pitää olla kuiva tässä vaiheessa. Sisätöitä kannattaa siirtää, jotta kosteutta ei kätketä näkymättömiin ja aiheuteta näin riskirakenteita. Tarvittaessa kuivumista edistetään tilapäisellä lämmityksellä.

3.3.8 Ala- ja välipohjat, lämmitysputkisto (ks. Ylä-, ala-, ja välipohjat)
Ala- ja välipohjarakenteet vaihtelevat erittäin paljon riippuen kantavan rakenteen laadusta. Perusmateriaaleina ovat kuitenkin betoni- tai puukannakkeet. Lattiat tehdään niiden päälle. Varsinaisen perusratkaisun on määrittänyt jo suunnitteluvaiheessa suunnittelija. Nyt pitää osata toteuttaa suunnitelmat.
Lattian pintakerroksella tarkoitetaan kaikkia lattian (ala- ja välipohjan) kantavan osan päällä olevia tarvikekerroksia. Lattian pintakerroksen korkeus on lattian kantavan osan yläpinnan ja valmiin lattiapinnan välinen etäisyys. Ala- ja välipohja sisältävät kaikki niihin tarkoitetut tarvikekerrokset, lattiapäällyste mukaan luettuna.
Lattiapinnan osia ovat:
– Pintakäsittely
– Päällyste
– Alusrakenne (koolaus, levytys, tasoite, pintabetoni)
– Jalkalistat
– LVIS-asennusten liittymätarvikkeet Tarkennettuna lattiapinnan osia ovat myös:
– muut lisätarvikkeet, kuten liukuesteet ja mattolistat
– veden- ja kosteudeneristykset
– kallistukset
– liikuntasaumat
– lattialämmitys
– äänieristys
Omakotitalon märissä tiloissa suositellaan lattian kaltevuudeksi lattiakaivoon päin vähintään 1:80 (1,25 % eli 12,5 mm metrillä) ja suihkun alueella 1:50 (2 % eli 20 mm metrillä). Jos suihkun osuus on erotettu muusta lattiapinnasta esimerkiksi pudottamalla se noin 20 mm alemmaksi, riittää muun lattian kaltevuudeksi 1:100 (1 %, eli 10 mm metrillä).

3.4.1.1 Alapohjat (ks. Ylä-, ala-, ja välipohjat)
Alapohjaratkaisuina ovat maanvarainen tai kantava tuulettumaton laatta tai tuulettuva eli rossilattia. Rossilattian voi tehdä raskaana tai kevyenä. Jokaiseen ratkaisuun voidaan asentaa vesikiertoinen lattialämmitys tai sähkölämmitys.
Lattialämmityksen tekemisessä on syytä käyttää asiantuntijaa. Näin lopputuloksesta saadaan varma. Alapohjan lattialämmitys voidaan rakenteesta riippuen asentaa lattian joko kantavaan kerrokseen tai yleisimmin pintakerrokseen. Puupalkkirakenteessa putkisto voidaan asentaa palkkien väliin. Asennustapa on syytä ratkaista suunnittelijoiden kanssa ennen rakentamisen aloittamista. Suunnitelmissa on ilmoitettu kunkin huoneen lattiaan menevän putken pituus. Putken kylkeen on merkitty juoksevat metrit, joten on helppoa valvoa putken pituusvaatimuksen toteutumista. Lattian pintarakenteita tehtäessä on tarkoituksenmukaista pitää putkistossa koko ajan painemittari kiinni, jotta voidaan välittömästi havainnoida mahdolliset putkivauriot.

3.4.1.2 Välipohjat (ks. Ylä-, ala-, ja välipohjat)
Välipohjarakenteet ovat useimmin kevytrakenteisia kuin raskaita rakenteita. Kivitaloissa käytetään siporex- tai ontelolaattaa. Välipohjarakenteessa ääneneristyksellä on iso merkitys. Vaikka kysymys onkin saman asunnon tiloista, saattaa silti olla tarkoituksenmukaista miettiä kokonaisratkaisu vielä kerran siinä vaiheessa kun talo alkaa hahmottua. ƒäneneristyksellä saattaa olla suurikin merkitys. Askeläänet kuuluvat varsinkin ylhäältä alas erittäin hyvin, jos eristystä ei ole tehty. Varsin pienellä rakenteen muutoksella saadaan aikaan merkittävä muutos. Asentamalla lattiaan ohut kerros villaa kahden levyrakenteen väliin, muutos on selvästi vaimentava.
Vesikiertoisissa lämmitysjärjestelmissä yläkerran lämmityksessä päädytään melko usein patterilämmitykseen. Tämä onkin edullisempi lämmitystapa investoinniltaan. Yläkerran lattia kun on periaatteessa lämmin ilman lattialämmitystäkin. Pattereille menevien putkien kuljettamiseen jalkalistarakenteessa on kehitetty kaunis ratkaisu. Patterilämmityksessä ilmavirrat keräävät pölyä. Tämä ei varsinkaan allergisessa perheessä ole suotavaa. Lattialämmityksellä pölyn leijailu saadaan minimoitua. Perusratkaisu välipohjan lattialämmitykselle on sama kuin alapohjassakin.

Talo
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
200810_13459.jpg
Kastelli Plazia tarjoaa modernin pohjaratkaisun
Viime vuosina muuttunut keittiökulttuurimme on antanut vaikutteita Kastellin uuden Plazia-malliston suunnitteluun. Tuloksena syntyi uudenlainen pohjaratkaisu, joka mahdollistaa nykyaikaisen elämäntavan – ruoanlaitto on nyt sosiaalinen tapahtuma ja erillinen saunaosasto voi toimia kesämökkinä. Arkkitehdin mukaan mallisto ilmentää muutosta, joka ajattelutavassamme asumisesta on tapahtunut.
20227_79122.jpg
Puuvalmiiden pintojen käsittelystä: Ikkunat, ovet, pergolat sekä aidat
Ulko-ovet, ikkunanpuitteet pergolat ja aidat ovat jatkuvasti alttiina luonnon elementeille: sade, aurinko, lumi ja UV-säteily. Alttiita turhan aikaiselle rapistumiselle ovat erityisesti etelän puoleiset ovet ja ikkunat sekä talot, joissa räystäät ovet erityisen lyhyet, kuten nykyään on muodikasta. Aidat ja kattamattomat pergolat taas ottavat vastaan kaikki sateet ja lumituiskut. Suojaa siis nämä pinnat hyvin.
20103_21035.jpg
Mietityttääkö lumen sulaminen?
Poikkeuksellisen runsasluminen talvi on päättymässä ja lumet sulavat paikoin nopeastikin. Jos talon salaoja- ja sadevesijärjestelmät ovat kunnossa, ei sulamisvesistä ole juuri haittaa. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, ettei seinien vierustoilla oleva lumi ole kiinni ulkoverhouksessa eikä sulamisessa muodostuva vesi pääse rakenteisiin. Ongelmia voi olla lähinnä 60-70-luvun matalaperustaisissa taloissa, joissa ympäröivä lumi voi olla reilustikin sokkelipinnan yläpuolella. Myös kellarilliset 40-50-luvun talot saattavat olla vaarassa. Puutteelliset tai vuosien saatossa tukkeutuneet salaojat eivät välttämättä toimi eikä sokkelin maanalainen vesieristys ole kunnossa.Oma lukunsa ovat vielä tulva-alttiit alueet. Poikkeuksellisen runsaisiin tulvavesiin on myös syytä varautua. Tulvavesiin voi joissain tapauksissa varautua rakentamalla valleja muovista ja maa-aineksesta. Tukkimalla kellarikerroksen viemärinkannet, voidaan estää veden nousua viemäreistä sisätiloihin ja hankkimalla käyttöönsä uppopumppuja, mahdollisesti sisään tunkeutunut vesi saadaan tehokkaasti poistettua.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton