• Etusivu
  • Talo

Kotiteatterikoulu osa 1: Huonetila

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2015
20143_38447.jpg

Kunnollista kotiteatteria suunnitellessa herää varmasti kysymyksiä huonetilaa koskevista vaatimuksista. Mitkä tekijät vaikuttavat eniten ja kuinka tiukat tilan mittasuhdevaatimukset ovat kun rakennetaan HiFiä elokuvatilaa?

Minkälainen tila on hyvä kotiteatterille?

Jos kotiteatteritila voidaan suunnitella vapaasti, niin sen muodolla ei ole juurikaan vaikutusta, vaan oleellisinta on, että kotiteatteritila olisi riittävän iso pinta-alaltaan. Oli se sitten suorakaiteen mallinen, neliömuotoinen tai pyöreä. Tilan korkeudeksi riittää hyvin normaali asuinhuoneen kerroskorkeus johon ollaan totuttu (2,5m...3,5m).

Myös tilan koon suunnitellussa kannattaa huomioida reilu tilavaraus akustoiville huonekaluille. Sohvat, nojatuolit, kirjahyllyt ja matot, vähentävät kaikua ja parantavat osaltaan akustiikkaa.

Toteuta elokuvatila helposti
Tutustu Kapulat käteen -palveluun

Isommassa tilassa enemmän mahdollisuuksia

Kotiteatteritilan koolla voidaan oleellisesti vaikuttaa tulevaan kuvakokoon, joka onkin merkittävin tekijä kotiteatterissa. Lisäksi suurella tilalla voidaan vaikuttaa myönteisesti äänen tilavaikutelmaan ja sen uskottavuuteen. Ennen kaikkea riittävän iso tila antaa vapaat kädet kotiteatterin toteutukselle ts. mihin laitteet sijoitetaan, mihin tulee valkokangas ja miten optimaalisesti voidaan sijoittaa kaiuttimet. Useimmiten juuri kaiuttimien sijoutuksesta tulee tilan 'pullonkaula'.

Optimaalisesti toteutettuna kaiuttimet sijoitettaisiin puolipallon muotoisesti ensin ympyrän säteellä ja sen jälkeen laajennetaisiin ylöspäin, jolloin tilavaikutelma on aidoimmillaan. Käytännössä kaiuttimien sijoittelu on parhaimmillaan alla olevan kuvan mukaisesti. Siinä on esitettynä 11.1 kanavainen kaiutinasettelu puolipallon mallisesti, jossa on totutun 7.1 järjestelmän lisänä etulevennyskanavat ja etukorotuskanavat.

Tarvitsetko huonetilaan akustiikka suunnitelman?

201211_32848.jpg

Huoneen ala ja kuvakoko kulkevat käsikädessä

Tämän periaatekuvan pohjalta voidaan antaa viitteellisiä tilakokoja esimerkinomaisesti. Jos tuo keskipiste on istuinalue ja kotiteatterin kuvakooksi halutaan 90'' (200 x 112cm) niin sopiva katseluetäisyys Full Hd tykillä olisi 3m, jolloin tila on suunnilleen 6m x 6m x 2.6m.

Samaa laskukaavaa noudattaen:
kuva: 100'' (221x124cm) tilan koko: 7m x 7m x 2.6m
kuva: 120'' (266x149cm) tilan koko: 9m x 9m x 2.6m
kuva: 150'' (332x187cm) tilan koko: 12m x 12m x 2.6m.

Edellä mainituista esimerkeistä voidaan kuitenkin poiketa ja esimerkiksi säilyttää suurehko kuvakoko pienentämällä taakse jäävää tilaa, mutta silloin pitää valita takakaiuttimet sen mukaan.

Info

Info

Ammattilaisen suunnittelema elokuvatila kotiisi!

Hyödynnä ilmainen suunnittelupalvelu

Info

Info

Huomioi nämä:

  • Tilan koolla on enemmän vaikutusta kuin huoneen muodolla.
  • Mitä isompi tila sen helpommin saadaan rakennettua autenttinen kuva- ja äänimaailma.
  • Videotykki ja valkokangas voidaan hyvin sijoittaa pieneenkin tilaan, jolloin kuvantoisto palvelee parhaiten elokuvan katselua.
  • Kaiuttimien sijoitus on hyvä toteuttaa kaaren muotoon katselupisteestä ympyrän säteen avulla.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20143_38304.jpg
Omakotitalo sai uuden betonitiilikaton
Länsi-Vantaalla sijaitseva omakotitalo sai kesällä 2013 uuden Ormax Protector+ -betonitiilikaton. Monimuotoisessa katossa on toistakymmentä lapetta sekä kattolyhtyjä. Haasteellisen katon toteuttaminen hoitui ammattiasentajilta varmalla rutiinilla.
20224_51375.jpg
Rivitaloyhtiön lisäeristys puhallettiin talkoilla
Vantaalaiseen rivitaloyhtiöön uusi yläpohjan lisäeristys puhallettiin kätevästi talkoilla. ISOVER InsulSafe® ostettiin paikallisesta rautakaupasta ja samalla vuokrattiin myös ISOVERin Pienpuhalluskone. Aikaa koko projektiin kului vain neljä tuntia.
202112_74131.jpg
Joululahjaksi sujuvuutta arkeen
Älyteknologia on vuosi vuodelta noussut kodin hankintojen listalla yhä korkeammalle. Erilaiset ohjausjärjestelmät alkavatkin olla tätä päivää hyvin monessa kodissa. Voit helposti ohjata esimerkiksi kodin valaistusta, lämmitystä sekä älylukkoja ja muita turvallisuuslaitteita kännykkäsi avulla vaikka toiselta puolelta Suomea. Älylaitteita ostetaankin yhä useammin myös lahjaksi.
20177_49805.jpg
Valitse katollesi ruostumaton kateruuvi
Yleisen käsityksen mukaan peltikattojen kateruuvit ruostuvat ja vanhetessaan voivat vuotaa ja siksi niitä vaihdetaan useaankin kertaan. Rakennusmääräysten mukaan kateruuvien vaihto ei kuitenkaan kuulu katon huoltotoimiin, vaan kateruuvin tulee kestää ruostumatta yhtä pitkään kuin kattopelti. Suomessa kehitetty ja valmistettu KINGI® kateruuvi täyttää määräysten ehdot ensimmäisenä ja ainoana kateruuvina. Vain siinä on vastaava kolmikerrospinnoite kuin parhaissa kattopelleissä.Talonomistajilta tulee nyt yhä tiuhemmin viestejä ruostuvista ja vuotavista ruuveista. Kymmenen vuotta vanhalla katolla todettu vuotoriski ruostuneiden ruuvien vuoksi on hälyttävää, mutta tavallista. Viestit nopeasti ruostuvista ruuveista vastaavat täysin myös Hamkin Ohutlevykeskuksen tekemää kateruuvien korroosiotestitulosta, jossa samat ja vieläkin myynnissä olevat kateruuvit ruostuivat pilalle liian nopeasti. Näillä nopeasti ruostuvilla yksikerrosmaalatuilla kateruuveilla on asennettu suomalaisten talonomistajien kattoja vuosikymmeniä ja asennetaan edelleen.Kun haluat taloosi määräysten mukaisen peltikaton ilman ruuvinvaihtohuolia, vaadi katollesi ruostumaton KINGI® kateruuvi. Vain se läpäisi Hamkin testin vakuutena yhtä pitkästä kestävyydestä laadukkaan kattopellin kanssa. Ruostumattomuudelle saat myös kattavat takuut. KINGI® kateruuveja asentavat vain valtuutetut kattoasennusliikkeet, jotka suhtautuvat vastuullisesti asentamiensa kattojen elinkaareen.
20173_48781.jpg
Maalämpöpumppu tasaa sähkönverkon kulutusta
Uusin maalämpöpumpputeknologia antaa omistajalleen säästöjä ja vähentää hiilijalanjälkeä. Yhteiskuntaa se hyödyttää energiapihiydellä ja kyvykkyydellä osana tulevaisuuden älykkäitä sähköverkkoja.
9_P_139791_1.jpg
Käyttöehtomme päivittyivät
Nämä yleiset käyttöehdot ("Käyttöehdot") koskevat käyttämääsi Schibsted Suomi Oy:n palvelua, joka voi olla joko Tori, Oikotie (Asunnot, Työpaikat, Toimitilat), Sähkövertailu ja/tai Rakentaja (Rakentaja.fi, Omataloyhtiö.fi, Puutarha.net, Talovertailu.fi) ("Palvelu tai Palvelut"). Nämä Käyttöehdot sekä niihin mahdollisesti liittyvät erilliset erityisehdot ("Erityisehdot") muodostavat sitovan sopimuksen Schibsted Suomi Oy:n ("Palveluntarjoaja") ja Palvelun käyttäjän ("Käyttäjä") välillä. Tutustu huolellisesti näihin Käyttöehtoihin sekä käyttämääsi Palveluun mahdollisesti liittyviin Erityisehtoihin, sillä ne sisältävät tärkeää tietoa sivustomme ja Palveluidemme käytöstä. Palveluntarjoaja on osa Schibsted-konsernia ("Schibsted"). Lisätietoja Schibsted-konsernista sekä siihen kuuluvista yhtiöistä löydät osoitteesta http://www.schibsted.com.Nämä Käyttöehdot sisältävät Palveluihin sovellettavat yleiset ehdot. Näitä Käyttöehtoja täydentävät palvelukohtaiset Erityisehdot. Mikäli nämä Käyttöehdot ja tiettyä Palvelua koskevat Erityisehdot ovat ristiriidassa, sovelletaan kyseiseen Palveluun ensisijaisesti sen Erityisehtoja. Käyttöehdot sitovat Käyttäjää niin kauan kuin Käyttäjä käyttää Palvelua. Mikäli Käyttäjä ei hyväksy näitä Käyttöehtoja tai haluaa päättää Käyttöehtojen muodostaman sopimuksen, Käyttäjän tulee lopettaa välittömästi Palvelun käyttö, poistaa Palvelun käyttöä varten mahdollisesti lataamansa sovellus laitteestaan sekä olla jakamatta mitään sisältöä tai tietoja Palvelussa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton