• Etusivu
  • Piha

Kompostoinnilla saat ravinteikasta multaa niin kotona kuin mökilläkin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_82669.jpg

(Kuva: Biolan)

Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille – samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa. Hyvä komposti ei synny vahingossa. Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Kompostointi on tehtävä asiallisesti, eikä siitä saa aiheutua haittaa ympäristölle. Mökillä keittiön biojätteet, kuivakäymälän jätökset sekä puutarhan kasvijätteet on helppo kompostoida mullaksi ja siten kierrättää ravinteet omassa mökkipuutarhassa.

Hyvä kompostori talousjätteille

Hyvä talousjätekompostori on eristetty seinistä, pohjasta ja kannesta eikä rakenteessa saa olla lämpövuotoja. Näin se toimii myös pakkasilla. Kun kompostorin koko on mitoitettu oikein, se pysyy jatkuvasti toiminnassa. Yhden perheen käyttöön sopiva talousjätekompostorin koko on noin 200–300 litraa. Kompostori, jossa on sisällä ilmanjakokanava, helpottaa oleellisesti käyttöä, koska kompostimassa sisään kulkeutuu happea ilman sekoittamista. Alaluukullinen kompostori on helppo tyhjentää, koska päältä täytetään uutta jätettä, se kompostoituu matkalla ja alhaalta tyhjennetään valmista kompostia.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Mitä on bokashointi?

Bokashoimalla keittiön biojäteet voidaan käsitellä helposti ja ekologisesti omassa keittiössä tai se on helppo tapa ratkaista mökin biojätteiden käsittely. Jos kotona on jo komposti, niin mökkireissun ajan voi kerätä biojätteet hajuttomasti Bokashiin. Kotona jätteet voi sitten tyhjentää Bokashi-astiasta lämpökompostoriin.

Bokashi-astiaan laitetaan pieni määrä biojätettä kerralla, minkä päälle ripotellaan bokashointiin tarkoitettua EM-rouhetta. Astian täytyttyä kansi suljetaan ja annetaan olla huoneenlämmössä kaksi viikkoa. Tämän jälkeen massa jälkikäsitellään ja lopputuloksena on ravinteikasta multaa. Jälkikäsittelyn voi tehdä kompostoimalla massa jyrsijäsuojatussa kompostorissa.

Bokashi-astiaan voidaan laittaa kasviperäiset biojätteet sekä vähäisiä määriä lihaa ja kalaa. Astiaan ei kuitenkaan tule laittaa esimerkiksi tuhkaa, luita, eläinten jätöksiä ja nestettä.

20202_62859.jpg

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Puutarhajätteille tilava kompostori

Puutarhajätettä voi kompostoida eristämättömässä kompostorissa tai jopa lautakehikossa. Lautakehikon haittana on, että sateiden aiheuttamat haitat ja rikkakasvien levittämät siemenet. Kun kompostoidaan muovisessa puutarhakompostorissa, kompostoituminen on myös nopeampaa kuin pelkässä kehikossa. Hyvässä puutarhakompostorissa on suuri kansi, jotta kompostorin sisältöä pääsee sekoittamaan esimerkiksi talikolla. Jos puutarhakompostorissa kompostoidaan ruuantähteitä, esimerkiksi mökillä, niin kompostorissa täytyy olla pohja. Pohja estää jyrsijöiden pääsyn kompostoriin.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20206_65370.jpg
Viilennystä kesähelteisiin uudella ympäristöystävällisellä ilmalämpöpumpulla
Ilmalämpöpumppu on erinomainen kodin optimaalisen lämpötilan saavuttamiseksi. Mutta ennen kaikkea ilmalämpöpumpun edut tulevat esille parhaiten lämmityskaudella. Ilmalämpöpumpulla saavutat jopa 50 prosentin säästön. Ilmalämpöpumppu on energiatehokas valinta erityisesti suoralla sähköllä lämpiäviin koteihin ja vapaa-ajan asuntoihin eikä sen asennus ei vaadi suuria toimenpiteitä. Pääset nauttimaan paremmasta sisäilmasta heti asennuksen jälkeen.
20182_51790.jpg
Tervetuloa Raksaan 9.-11.3.2018
Rakentamisen ja remontoinnin suurtapahtuma Raksa järjestetään Lahden Messukeskuksessa 9.-11. maaliskuuta. Tapahtumasta löytyy tuote- ja palvelutarjontaa pien-, rivi- ja kerrostaloasukkaille sekä uudisrakentajille ja mökin kunnostajille. Messujen teemoina ovat Tee-se-itse DIY, piha & terassi sekä mökki & sauna. Isäntänä tapahtumassa nähdään tuttu remonttimies Jorma Piisinen ja emäntänä toimittaja ja bloggaaja Laura Ruohola.
201412_41845.jpg
Puukoulu osa 13 - Puu piharakentamisessa
Puu sopii erinomaisesti piharakentamisen materiaaliksi. Sitä on helppo työstää ja käsitellä. Puu on lämmin materiaali, luonnonmukainen ja miellyttävä kosketella. Rakenteellisesti oikein toteutettuna ja tarkoituksenmukaisen puumateriaalin valitsemalla puurakenteet ovat ulkokäytössäkin erittäin pitkäikäisiä. Näin ollen on tärkeää, että valitaan oikea puumateriaali oikeaan paikkaan. Puulla tehtyjä rakenteita ja tuotteita voi myös helposti jälkikäteen kunnostaa.
201511_44936.jpg
Voiko talvella betonoida?
Betonointi kylminä vuodenaikoinaTalvisaikaan rakentaminen ja erityisesti betonointi voi olla todella haasteellista lähinnä kovien pakkasten vuoksi. Normaalisti talviajaksi lasketaan aika jolloin vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi nolla-asteen alapuolelle. Käytännössä betonoinnin osalta ongelmien välttämiseksi on ryhdyttävä kuitenkin jo keskilämpötilan laskiessa alle + 5 asteen.Talvibetonoinnin ongelmia ovat erityisesti betonin liian nopea lämpötilan lasku joka aiheuttaa veden ja sementin reaktioiden hidastumista. Tällöin betonin jäätymislujuuden ja muotinpurkulujuuden saavuttaminen hidastuu. Ääritapauksessa betoni jäätyy ja vaurioituu ennen kuin jäätymislujuus on saavutettu eikä rakenne saavuta sille tarkoitettua lujuutta. Hitaampaan lujuuden kehitykseen kannattaa varautua tapauskohtaisesti lämpötilan ollessa + 10 astetta.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Sähköpatterien uusiminen?
Kysymys:Minulla on asunnossani suora sähkölmmitys. Nyt olisi aika uusia pattereita. Minkälainen sähköpatteri on energiaystävällisin? Olen homannut että niitä on aika montaa eri sorttia.
20232_80797.jpg
Suunnittele terassista ja pihasta harmoninen kokonaisuus
Kuulutko sinäkin niiden suomalaisten joukkoon, joille oma piha on ehdoton välttämättömyys? Se rakas paikka, jossa on mahdollisuus nauttia luonnosta, ottaa aurinkoa, ylläpitää kasvimaata, pelata ja leikkiä lasten kanssa ja touhuta vaikka mitä muuta mukavaa ympäri vuoden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton