• Etusivu
  • Rakentaminen

Kokkolan asuntomessujen mallikohteet valittu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.07.2011
20117_27184.jpg

Kohde 26: Tiileri koti, matalaenergiatalo

Asiantuntijajärjestöt ovat valinneet Asuntomessut Kokkolassa -messutalojen malliesimerkit rakennustuotannossa, energiatehokkuudessa, talotekniikassa, pihoissa ja hoidettavuudessa. Asiantuntijaraadit tekivät arvioinnit ja mallitalojen valinnat Suomen Asuntomessujen toimeksiannosta.

– Olemme pyytäneet asiantuntijatahoja arvioimaan kohteet kannustaaksemme rakentajia tekemään parhaansa ja valitsemaan hyviä ratkaisuja sekä auttaaksemme yleisöä löytämään malliratkaisut näistä näkökulmista, sanoo Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Pasi Hulkkonen.

Tiileri-koti Matalaenergiatalo rakennustuotannon mallikohde

Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n asiantuntijaraati on valinnut rakennustuotannon näkökulmasta mallikohteeksi numeron 26, Tiileri-koti Matalaenergiatalon. Mallikohteen valinta perustuu RKL:n rakennusasiantuntemukseen ja pitkäaikaiseen yhteistyöhön Suomen Asuntomessujen kanssa.

– Valinta ei suinkaan ollut helppo, sillä asuntomessualueella Kokkolassa on useita erinomaisesti toteutettuja kohteita. Haastajien energiatehokkuus ja tiiviys panivat raadin pohtimaan valintaa huolellisesti. Valinnassaan raati antoi arvoa hyvälle työn jäljelle, sillä kohde edustaa erinomaisesti suomalaista rakentamisosaamista, sanoo RKL:n toimitusjohtaja Ahti Junttila.

Energiatehokkuuden mallitalo on Merilinna

Motiva valitsi Asuntomessujen kohteen 6, Merilinna Kreivi-talo, energiatehokkuuden mallitaloksi. Puurunkoinen Merilinna on energiatehokkuusluokkaa A ja sen energiatehokkuusarvo (ET) on 109. Talossa on panostettu hyvään eristykseen sekä ikkunoihin.

Päälämmitysjärjestelmänä käytetään ilma‐vesilämpöpumppua tuettuna nestekiertoisilla aurinkokeräimillä. Talon valaistus on toteutettu kokonaisuudessaan 12 voltin LED‐valoilla. Valaistuksen toimivuus myös sähkökatkojen yllättäessä on varmistettu 12 voltin akulla.

– Merilinnan valinnalla haluttiin nostaa esiin energiatehokasta rakentamista ja talotekniikkaa sekä uusiutuvan energian hyödyntämistä. Puurunko parantaa myös talon materiaalitehokkuutta – sen valmistus on ympäristöystävällisempää kuin kivitalon, kertoo viestintäpäällikkö Kirsi‐Maaria Forssell Motivasta.

Talotekniikassa Meritähti kokosi parhaat pisteet

LVI-talotekniikkateollisuus piti kohdetta 5, Meritähti Jetta-Talo, talotekniikan malliesimerkkinä. Kohteen talotekniikan yhtenä keskeisenä ratkaisuna on tehdasvalmisteinen tekninen tila, joka on asennettu paikoilleen talopaketin pystytysvaiheessa. Tämä vähentää tekniselle tilalle tarvittavaa pinta-alaa, koska suurin osa taloteknisistä huoltokohteista on keskitetty yhteen paikkaan. Kohteessa käytetään ainoastaan energiatehokkaita ja pitkäikäisiä 12 voltin led-valaisimia. Valaistusta ja koko taloautomaation ohjausjärjestelmää palvelevaa akkua ladataan kahdella aurinkopaneelilla.

– Tämä talotekniikan mallitalo tarjoaa järkevän ja kaikille omaa taloaan harkitseville vertailukelpoisen kokonaisuuden, miettii Marko Pulliainen LVI-talotekniikkateollisuudesta.

Anvia Kodin piha ylitse muiden

Viheralan järjestöjen edustajat nostivat yhden pihan ylitse muiden asuntomessukohteiden piha-arvioinnissa. Kohteen 32, Anvia Koti, piha on hallittu ja siisti kokonaisuus, jossa on hyvin hyödynnetty tontin lähtökohdat.

– Meren puolella rantakiveys jatkuu pihassa kiviaiheena erittäin korkeatasoisesti – aivan kuin kivet olisivat olleet paikallaan aina. Kivet on asennettu erittäin kauniiksi kokonaisuudeksi. Piha on helppohoitoinen ja kasvivalinnat ovat onnistuneet. Myös pihan metsäpohjaistutus, kuntta, on juurtunut hyvin paikoilleen. Kaikilta osin pihassa työnjälki on korkeatasoinen ja ammattimainen, pohtivat Viheraluerakentajien Seppo Närhi ja Viherympäristöliiton Pekka Leskinen valintaa.

Hoidettavuudeltaan paras Tiileri-koti Matalaenergiatalo

Tiileri-koti Matalaenergiatalo, kohde 26, sai hoidettavuudeltaan parhaan arvosanan. Hyvä puhtaus -lehden tekemän arvioinnin perusteina olivat harkiten valitut pintamateriaalit sekä helppohoitoiset tilaratkaisut. Kohde sai korkeat pisteet muun muassa pesu- ja WC-tiloista.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakkasopimusasiakirjojen valmistelu
Toimenpiteet:Urakkapäätösten ja sopimusneuvottelujen jälkeen tarjouspyyntöasiakirjat, urakkaneuvottelupöytäkirja, sopimusneuvottelupöytäkirja, urakkatarjous ja sen mahdolliset täsmennykset kootaan urakkasopimusasiakirjoiksi.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:UrakkasopimuksetHyväksyntä:Projektipäällikkö
200611_670.jpg
Tee Se Itse - Savustusuuni
Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu. Savustusuunissa käytetään polttoaineena tavallisia grillihiiliä, koska briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisenhallinta tulee vaikeaksi. Hohkakivinen hormielementti kestää ulkona ja ainoa vakava rasite onkin kostuminen ja jäätyminen, joten uuni on järkevää pitää talvisin peitettynä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Väärinymmärretty lumi
H₂O-molekyyli on ominaisuuksiltaan melkoinen kummajainen, esiintyipä se nesteenä, kaasuna tai kiinteänä. Viimeksi mainitun yleisin ilmenemismuoto, lumi, on meille suomalaisille joka talvinen ilon ja myös kiukuttelun aihe. Lumeen liittyy myös eräitä väärinkäsityksiä, joihin SYKEssäkin saadaan vastata talvesta toiseen.Yleinen väärä uskomus on, että kattojen lumikuorma lisääntyy merkittävästi suojasään tullessa. Näin oletetaan käyvän myös silloin, kun sadetta ei ole katolle tullut sen paremmin vetenä kuin räntänä. Tämä on toki mahdollista, sillä ilmasta voi tiivistyä kosteutta lumeen. Määrät ovat kuitenkin pieniä; suurimmat vuorokautiset tiivistynnät voivat olla noin 1 kg/m². Kun katoille vaarallisiksi luokitellut lumikuormat ovat arvosta 180 kg/m² ylöspäin, tiivistyntä ei siis lisää riskiä mainittavasti.Lue lisää - tarkista lumikuormavaroitukset
2957_89485595_20171020154628.jpg
Tähdenlennontie, Espoo
Arkkitehtonisesti vaikuttava kivitalokiinteistö sai savitiilenpunaisen Ormax-betonitiilikatteen pulpettikatolleenKATTOJEN KUNKKU 2018 -REMONTTIKOHDETOTEUTUS /Suomen KattoCenter OyKorkealla mäennyppylällä Espoossa kohoaa erityisen hieno vuonna 1987 valmistunut punatiilinen asuinkiinteistö, jonka nykyinen omistaja Marko Luhtala osti rakennuttajalta vuonna 2002. Talon on suunnitellut arkkitehti Raimo Saarenvirta. Talon välimerelliset piirteet viittaavat rakennuttajapariskunnan Italian harrastukseen. Talon nimi onkin La Casa Di Songo, Unelmien Talo.Kiinteistökaupan mukana tullut yksityiskohtainen dokumenttiarkisto todistaa, että rakennesuunnittelutoimiston omistaja on kotinsa aikanaan pieteetillä suunnitteluttanut ja rakennuttanut.
20214_69757.jpg
Oikea perävaunu oikeaan tarpeeseen
Onko sinulla edessä muutto tai remontti – tai oletko kenties lähdössä mökille? Onko auton tavaratilat jääneet liian pieneksi tavaroiden kuljetuksessa? Perävaunu sopii monenlaisiin kuljetuksiin työssä ja vapaa-ajalla. Sen valinnassa kannattaa olla huolellinen, että siitä olisi hyötyä mahdollisimman pitkään erilaisissa elämäntilanteissa. IKH:n Perävaunupäivä on erinomainen vaihtoehto tutustua perävaunuihin alan ammattilaisten avustuksella!
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rakennan pientalon -sivusto rakennuttajan avuksi
Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto on avannut www-sivuilleen pientalorakentajille suunnatun osuuden, jolla kuvataan Helsinkiin toteutettavan pientalohankkeen eri vaiheet pääpiirteissään. Rakennan pientalon -sivusto koostuu kaupungin eri virastojen ja asiantuntijatahojen kotisivuille avautuvista verkkosivulinkeistä, joiden kautta rakennuttaja saa kattavasti tietoa pientalon rakentamisesta aina tontin hankinnasta loppukatselmukseen saakka.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton