• Etusivu
  • LVI

Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain pätevä kylmälaiteliike

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.04.2009
14_P_24982.jpg

Kovasti suosiotaan kasvattaneiden ilmalämpöpumppujen asennuksissa on ilmennyt ongelmia. Ilmalämpöpumppujen asennus on ammattilaisten työtä, joten laitteiden turvallisuus on varmistettava pätevällä asennuksella. Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain siihen oikeutettu kylmälaiteliike.
Asennusta ei saa tehdä itse eikä sitä saa teettää epäpätevällä asennusliikkeellä.

Ennen asennusta on varmistettava, että asennusliikkeellä on vaadittu kylmälaiteliikkeen pätevyys. Tukes (Turvatekniikan keskus) pitää rekisteriä pätevistä kylmälaiteliikkeistä.

Ilmalämpöpumpun asennuksessa tarvittavat mahdolliset sähkötyöt tulee teettää siihen oikeutetulla sähköurakoitsijalla. Kylmälaiteliikkeellä ei välttämättä ole sähköurakointioikeuksia, jolloin sähkötyöt on teetettävä pätevällä sähköurakoitsijalla. Tukes pitää erillistä rekisteriä sähköurakointioikeudet omaavista toiminnanharjoittajista. Ei-ammattilaisen tekemät sähkötyöt voivat johtaa hengenvaaraan.

Kylmälaiteliikkeen on annettava ilmalämpöpumpun asennuksesta todistus. Todistuksesta tulee käydä tarkasti ilmi, mitä asennus koskee. Todistuksessa tulee olla myös kylmälaiteliikkeen vastuuhenkilön allekirjoittama vakuutus siitä, että ilmalämpöpumpun asennus on tehty määräysten ja asennusohjeiden mukaisesti.

Ilmalämpöpumpun mukana on toimitettava käyttäjälle suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet. Käyttöohjeissa selvitetään ne ilmalämpöpumpun käyttöönottoon, käyttöön ja huoltoon liittyvät toimet, jotka käyttäjä saa tehdä itse. Asennusliikkeille tarkoitettuja asennus- ja huolto-ohjeita ei tarvitse toimittaa käyttäjälle.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

tumman vihreä keittiönkaapisto valkoiseksi maalatussa loft asunnossa. puiset kattoparrut ovat esillä
Älä karta keittiöremonttia – nykyaikainen keittiö ilahduttaa arjessa
Parma-keittiöiden suunnittelutapaamisissa koetaan usein ahaa-elämyksiä. Toiminnalliset mekanismit tuovat keittiön tilasuunnitteluun uudenlaisia mahdollisuuksia. Myös nykyaikaisen keittiön hinta on usein asiakkaalle iloinen yllätys.Keittiöremontti nostaa monen remontoijan ja rakentajan mieleen mielikuvan suuren budjetin remontista. Tosiasiassa uusien keittiökalusteiden hinta keskikokoiseen keittiöön alkaa muutamasta tuhannesta eurosta. Keittiökalusteiden hinnat ovat siis laskeneet monen mielikuvissa elävästä keittiöremontin budjetista muutaman kymmenen vuoden takaa. Nykyisin keittiöremontti ei myöskään tarkoita vain kauniiden kaapinovien valintaa, sillä keittiöiden kehittyneet toiminnallisuudet tuovat mielekkyyttä arkeen.
20078_6006.jpg
Kattotarvikkeet
Toimivaan kattoon tarvitaan aina katemateriaalin lisäksi myös läpi-vientejä, tiivisteitä ja rakennusmääräysten mukaiset kattoturvatuotteet. Laadukkaat, oikein asennetut tiivisteet takaavat katon tiiviyden ja yhteensopivat läpiviennit varmistavat katon toimivuuden LVIS-asennuksissa. Erilaisilla viimeistelytuotteilla voidaan hioa loppuun tiilikaton toimivuus ja ulkonäkö. Ormax kattopakettiin kuuluvat kaikki tarvittavat kattotarvikkeet - jopa päätykukko.
20139_36146.jpg
Sadevesijärjestelmä ohjaa sadeveden hallitusti
Sadevesijärjestelmän tehtäväSadevesijärjestelmän tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet hallitusti pois katolta. Laadukas sadevesijärjestelmä kestää sateen lisäksi myös jään, lumen ja auringon vaikutukset haalistumatta vuodesta toiseen.Icopalin valikoimassa on kaksi ratkaisua sadevesien hallintaan: polyesteripinnoitetusta kuumasinkitystä teräksestä valmistettu Sadetar sekä muovinen Sadevesijärjestelmä.Lue lisää: Sadetar-sadevesijärjestelmä
20112_24217.jpg
Kastelli-talot
Tutkimusten mukaan Kastelli täyttää parhaiten rakentajien yksilölliset rakentamistarpeet. Arkkitehdit ovat suunnitelleet suomalaisten toiveisiin suositut talomallit, joihin Kastellin joustava rakentamistapa antaa lisäksi runsaat yksilölliset muuntelumahdollisuudet. Kastelli tarjoaa laadustaan tunnettuja koteja myös eri hintaluokissa, alkaen edullisista Economy-malleista. Talopaketin toimitustavatkin ovat laajimmat – peruspaketista aina muuttovalmiiksi.Lisää Kastelli-taloista...
201511_44749.jpg
Kaipaatko varalämmönlähdettä, mutta mistä rahoitus?
Joka talossa ei välttämättä ole tulisijaa varalämmönlähteenä, vaikka rakennuslainsäädännössä edellytetään omakotitalojen lämmitykseltä toimintavarmuutta tuontipolttoaineen saannin estymisen, sähkökatkon tms. varalle. Kun tulisija toimii varalämmitysjärjestelmänä, varaavalla tulisijalla voidaan leikata muun energiankäytön kulutushuippuja talvisin.
200711_7383.jpg
Avaimet järjestykseen!
Jäikö avaimesi kotiin? Onko vara-avain aina hukassa? Unohteleeko koululainen avaimia? Ongelman ratkaisee kestävästä materiaalista tehty Avainboxi. Järjestyksen avaimille takaavat elektronisesti lukittava Avainkaappi tai Avainkaappi säilytyslokeroilla. Tuotteiden valmistaja onGE-Security (General Electric).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton