• Etusivu
  • Rakentaminen

Asunnon virhe, vanha

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.06.2015
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Asuntokauppalain 6 luvun 11 §:n mukaan asunnossa on virhe, jos

- se ei vastaa sitä, mitä voidaan katsoa sovitun
- asunto ei vastaa niitä tietoja, jotka myyjä on ennen kaupantekoa antanut kohteesta ja sillä voidaan olettaa olleen vaikutusta kauppaan
- myyjä on ennen kaupantekoa jättänyt antamatta jättänyt antamatta ostajalle sellaisesta asunto koskevasta erityisestä seikasta, josta hänen täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon ottaen huomioon hänen mahdollisuutensa havaita kyseinen seikka asunnon tarkastuksessa, myyjän tietoisuus ostajan asettamisesta erityisvaatimuksista sekä muut seikat, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan
- se on varustukseltaan, kunnoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan merkittävästi huonompi kuin ostajalla on ollut perusteltua aihetta edellyttää ottaen huomioon asunnon hinta, sen ikä, alueella tavanomainen varustetaso, kohtuullista asumistasoa koskevat yleiset vaatimukset sekä muut seikat
- myyjä on antanut ostajalle asunnon ympäristöstä tai alueen palveluista virheellisen tai harhaanjohtavan tiedon taikka laiminlyönyt antaa tiedon niitä koskevasta, asunnon käyttöön tai arvoon vaikuttavasta seikasta.

Elinkeinoharjoittajan vastuuta sääntelee myös asuntojen markkinoinnista annettavista tiedoista annetun asetuksen mukaiset säännökset.

Ostaja ei saa virheenä vedota seikkaan, jonka hän on tiennyt kauppaa tehtäessä. Jos ostaja ei ole käyttänyt mahdollisuuttaan asunnon tarkastamiseen, ostaja ei voi vedota sellaiseen virheeseen, joka hänen olisi pitänyt havaita tarkastuksessa.

Ostaja saa luottaa myyjän antamiin tietoihin eikä hän ole velvollinen ulottamaan tarkastusvelvollisuuttaan sellaiseen toimiin, jotka edellyttävät teknillisiä toimenpiteitä tai muita tavanomaisesta poikkeavia järjestelyjä.

Asunnon virheellisyyttä arvioidaan sen perusteella, millainen asunto on ollut ominaisuuksiltaan vaaranvastuun siirtyessä myyjältä ostajalle. Vaikka virhe ilmenee vasta vaaranvastuun siirtymisen jälkeen, vastaa myyjä siitä, mikäli virhe on ollut olemassa vaaranvastuun siirtymishetkellä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20163_45775.jpg
Uutuustiilillä näyttävä julkisivu!
Tiili on julkisivumateriaalin palkitseva. Se on kestävä ja yleisimmistä julkisivumateriaaleista vähiten huoltoa vaativa. Se myös vanhenee kauniisti ja kestää siten hyvin aikaa myös ulkonäkönsä puolesta.Tiili on materiaalina moni-ilmeinen. Julkisivutiilien runsas väri- ja pintavalikoima varmistaa, että jokaiseen kohteeseen löytyy rakentajan mieltymyksiin ja ympäröivään maisemaan sopiva ratkaisu. Tiilitrendit vaihtelevat, mutta materiaalina tiili on säilyttänyt arvonsa vuosikymmenestä toiseen.Katso kaikki Wienerbergerin julkisivutiiletTilaa esite pientalon tiiliratkaisuista.
23_P_56766.jpg
Luukku-talo
Juhannuksen jälkeen Mäntyharjussa järjestettävien Loma-asuntomessujen "tulevaisuuden mökki" kuljetettiin messualueelle maanantaina 30.5. Aalto-yliopiston suunnittelema ja valmistama Luukku-talo on yksi messujen moderneimmista loma-asunnoista, sillä nollaenergiatalo tuottaa vuositasolla yhtä paljon energiaa kuin kuluttaa.Luukku-mökki kuljetettiin kokonaisena Espoon Otaniemestä Mäntyharjun Pyhäkoskelle. Paketti lähti liikkeelle maanantaina illalla ja saapui Mäntyharjuun tiistaiaamuna. Kuljetuksen reitti kulki vitostietä Mäntsälän ja Lahden kautta. Talon pituus kuljetuksessa oli 14,4 metriä, leveys 5 metriä ja korkeus 5,5 metriä. Talo painaa 35 tonnia. Talon pystytys paikoilleen alkoi tiistaiaamuna.Luukku-talo jää pysyvästi loma-asuntomessualueelle ja sen voi ostaa messujen päätyttyä itselleen, sillä se myydään tarjousten perusteella.Luukku menestyi kansainvälisessä energiatehokkuuskilpailussaPääosin opiskelijatyönä tehty Luukku-talo edusti Suomea kesällä 2010 Madridissa järjestetyssä kansainvälisessä Solar Decathlon Europe -kilpailussa. Kisassa eri korkeakoulut ympäri maailman kilpailivat energiatehokkaassa rakentamisessa. Luukku-talo voitti arkkitehtuurin osakilpailun ja sijoittui koko kilpailussa viidenneksi.– Suomessa mökki on esillä suurelle yleisölle ensimmäistä kertaa juuri Loma-asuntomessuilla. Luukku on varmasti kiinnostava sekä teknisiltä rakenteiltaan että ulkonäöltään, sanoo Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Pasi Hulkkonen.2020-luvun puutaloLuukun suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut Aalto-yliopiston ryhmä, jonka johtajana toimi professori Pek­ka Heikkinen. Tekijät kutsuvat Luukkua 2020-luvun puutaloksi, sillä se ottaa tarvitsemansa energian auringosta ja ilmasta.Hieman yli 40-neliöisen mökin katolla on 60 neliötä aurinkopaneeleja ja viisi neliötä aurinkokeräimiä. Talossa on lisäksi ilmalämpöpumppu. Talon hiilijalanjälki on pieni, sillä rakennusmateriaaleista 75 prosenttia on uusiutuvia. Valmistuessaan sen rakenteet varastoivat 11 tonnia enemmän hiilidioksidia kuin rakentaminen on aiheuttanut hiilidioksidipäästöjä.Talon erikoisuuksiin kuuluu lisäksi sisäverhouspaneelin takana olevassa tuuletustilassa olevat erikoiskipsilevyt, joissa on olomuotoaan muuttava lisäaine tasaamassa lämpötilan vaihteluja. Loma-asunnon ikkunalasien lämmöneristys vastaa paksua hirsiseinää.Loma-asunto on varustettu kaikin mukavuuksin ja kokonsa puolesta se sopii nimenomaan loma-asuntokäyttöön. Suunnittelussa on otettu huomioon ennen kaikkea viihtyisyys, ja modernit talotekniset ratkaisut on piilotettu näkyvistä.– Tulevaisuuden loma-asunnot tulevat olemaan yhä enemmän "Luukkuja" energia- ja ympäristökysymysten noustessa tärkeiksi myös loma-asumisessa. Tästä onkin monta esimerkkiä Loma-asuntomessuilla, jonka kohteissa ekologiset kysymykset on otettu laajasti huomioon, sanoo messujen projektipäällikkö Asko Patjas.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakkasopimuksen sisällön varmistus
Toimenpiteet:Sopimuksen sisältö käydään läpi urakkaneuvotteluissa.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:UrakkaneuvottelumuistioHyväksyntä:Projektipäällikkö
20132_33822.jpg
Rappaaminen on satoja vuosia vanha tapa tehdä julkisivun pintakäsittelyä
Rappauksella on kolme pääasiallista tehtävää:- julkisivulle saadaan yhtenäinen, tasainen pinta- rappaus suojaa alusrakennetta sään vaihteluilta ja mekaaniselta kulutukselta- rappaus antaa julkisivulle ilmeikkään, vapaasti muotoiltavan ja värikäsiteltävän pinnanHyvin suunniteltu ja toteutettu rapattu julkisivu kestää vuosikymmeniä vaativissakin olosuhteissa ilman merkittäviä korjaustoimenpiteitä.Lue lisää julkisivun rappauksesta
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Taloyhtiön kirjanpito
Kirjanpidon avulla seurataan taloyhtiön tulojen, menojen, varojen ja velkojen kehitystä. Kirjanpidosta saatu tieto taloyhtiön taloudellisesta tuloksesta ja asemasta perustuu pääosin tilinpäätökseen, mutta myös tilikauden aikana tehdyt raportit ja laskelmat antavat tärkeää tietoa taloyhtiön päätöksiin. Tämän takia kirjanpito tulee pitää ajan tasalla.Kirjanpitolaissa määritellään taloyhtiön kirjanpidolle seuraavia ominaisuuksia. Kirjanpito tulee pitää hyvää kirjanpitotapaa noudattaen ja niin, että tilinpäätöstiedot ovat tilikaudesta toiseen vertailukelpoisia. Tilinpäätöksen tulee antaa myös oikeat ja riittävät tiedot taloyhtiön taloudellisesta tilasta ja toiminnasta. Taloyhtiö on kirjanpitolain perusteella kirjanpitovelvollinen, joten sen on järjestettävä kahdenkertainen kirjanpito. Kirjanpidosta voi vastata taloyhtiön isäntä tai se voidaan antaa jonkun ulkopuolisen, esimerkiksi isännöitsijä- tai tilitoimiston tehtäväksi. Tilikausi on 12 kuukautta, mutta se ei ole sidottu kalenterivuoteen. Ainoastaan toimintaa aloitettaessa tai lopetettaessa tai tilinpäätöksen ajankohtaa muutettaessa tilikausi voi olla tätä lyhyempi tai pidempi, kuitenkin enintään 18 kuukautta. Yleistä onkin, että taloyhtiön siirtyessä rakennuttajalta osakasten hallintaan tilikausi on poikkeava.
20148_40714.jpg
Vältä kosteusongelmat hyvällä suunnittelulla
Kosteus ja home - rakennusten yleinen vitsausSuomalaiset ovat oppineet aikojen saatossa, miten ilmastossamme pitäisi rakentaa. Harjakatot, reilut räystäät ja riittävän korkea kivijalka ovat tarjonneet hyvän suojan säitä sekä kosteutta vastaan. Rakenteet ovat päässeet kuivumaan ja tuulettumaan tarkoituksella jätetyistä tuuletusraoista. Kaikesta huolimatta monet rakennukset kärsivät käyttöikänsä aikana jonkin asteisista kosteusvaurioista. Mikäli kosteusvauriota ei korjata, kehittyy kosteusvauriosta helposti homevaurio, joka pilaa rakenteita ja tekee asunnot asumiskelvottomiksi.Kosteus on tärkeää pitää poissa jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Luotettavat rakenneratkaisut ja materiaalit sekä ammattitaitoinen suunnittelija yhdessä rakentajan kanssa ovat avainasioita laadukkaassa rakentamisessa. Tarkalla suunnittelulla ja materiaalivalinnalla saadaan ehkäistyä turha kosteuden kerääntyminen ja tiivistyminen rakenteisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton