• Etusivu
  • LVI

Ajattele tulevaisuutta - valitse aurinkoenergia

Rakentajan toimitus
Julkaistu 05.05.2008
20085_10687.jpg

Aurinko tarjoaa ilmaista energiaa käyttöveden ja huonetilojen lämmittämiseen. Etelä- ja Keski-Suomessa auringon vuosittainen säteilyenergia on n.1000 kWh/m2. Säteilytaso on lähes sama tai jopa korkeampi kuin Keski-Euroopassa.

Aurinkoenergialla lämmitetään joko käyttövesi- tai energiavaraaja. Varaajan lämmittämiseen voidaan käyttää lämminvesikierukkaa tai lämmönvaihdinta. SataSolar aurinkokeräinjärjestelmät sopivat erittäin hyvin lisäenergialähteeksi muiden energiamuotojen rinnalle (esim. öljy-, kiinteä polttoaine- ja suorasähkölämmitys).

SataSolar aurinkokeräimet

SataSolar aurinkokeräimet ovat tyypiltään tyhjiöputkikeräimiä. Tyhjiö toimii erinomaisena eristeenä, joilloin ulkoilman lämpötila ei vaikuta olennaisesti keräinten tehoon esim. keväällä ja syksyllä.

SataSolar aurinkokeräimissä on markkinoiden tehokkain kolminkertainen absorpaatiopinta sekä heat pipe-putken laajempi luovutuspinta-ala. Tyhjiöputkien 180 asteen keräyskulma hyödyntää myös auringon hajasäteilyn tehokkaasti, jolloin keräimet tuottavat lämpöenergiaa puolipilviselläkin säällä. Yksi tyhjiöputkikeräin riittää tuottamaan esim. lämpimän veden neljän hengen perheelle. Kesällä yksi kerääjä tuottaa jopa 8 kWh päivässä energiaa.

20085_10688.jpg

Helppo asentaa

SataSolar aurinkokeräimet ovat helppoja asentaa yksinkertaisen rakenteensa vuoksi. Ne voidaan koota katolla, jolloin ei tarvita esim. autonosturia. Aurinkokerääjät voidaan asentaa myös seinälle ja maahan. Asennuskulman tulee olla vähintään 30 astetta ja optimaalinen kulma on 55 - 60 astetta. Aurinkokerääjä kannattaa suunnata etelään, jolloin auringon säteilyenergia saadaan tehokkaimmin talteen. SataSolar aurinkokeräimiä voidaan kytkeä useita rinnakkain.

Käyttökohteet

  • Käyttöveden lämmittämiseen yksityistalouksissa
  • Lattialämmitysten tukemiseen
  • Uima-altaiden veden lämmittämiseen
  • Teollisuuden veden lämmitykseen esim. autopesulat

Aurinkokeräinten toimintaperiaate

Auringon säteily muuttuu tyhjiöputken sisällä olevassa kuparisessa Heat pipe -putkessa lämpöenergiaksi. Tyhjiöputki toimii erinomaisena eristeenä. Syntyvällä lämpöenergialla lämmitetään keräimen yläosassa olevaa jäätymätöntä lämmönsiirtonestettä, jota kiertovesipumpulla kierrätetään lämminvesi-/energiavaraajan lämmönvaihtimen kautta. Lämpöenergia siirtyy varaajan vesitilaan ja jäähtynyt lämmönsiirtoneste virtaa takaisin aurinkokeräimelle.

Lisätietoa aurinkokeräimistä...

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77708.jpg
Maailman ensimmäiset merien muoviroskasta valmistetut sähkökalusteet
Olet varmasti nähnyt videoita somessa verkkoihin jääneistä merieläimistä. Surullista! Joka vuosi kalastusaluksilta katoaa noin 25 000 kalastusverkkoa tai niitä poistetaan käytöstä kulumisen takia. Tästä määrästä syntyy vuosittain noin 164 000 tonnia muovijätettä meriin (World Animal Protection). Kiertotaloudesta kiinnostuneet ottavat varmasti avosylin vastaan esimerkiksi näistä haamuverkoista ja muuten läjitykseen päätyvästä kalaverkkojätteestä tehdyt uusiotuotteet.
201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20207_65816.jpg
Viherkatolla viihtyisyyttä ja näyttävyyttä kotiin tai mökille
Tuusulan Asuntomessuilla BMI:llä on tiilikattojen lisäksi viherkattokohteita. Kohteista 3 Villa Fortuna, 22 Townhouse Rokka ja 23 Villa Ormax löytyy viherkattoja. Nyt myös tee se itse -rakentajan on mahdollista toteuttaa viherkatto.
BMI Ormax asennus
Betonitiilikaton asennusohje: Ulkotaite
Aluskate viedään vähintään 150 mm kummaltakin puolelta taitteen yli. Seuraavaksi asennetaan tuuletusrimat ja ruoteet. Ensin ladotaan taitteen toisen puolen tiilet paikoilleen leikkausta varten merkittäväksi. Leikkauskohtia merkittäessä on otettava huomioon harjalaudan vaatima tila. Tiilet leikataan mahdollisimman läheltä harjalaudan reunaa. (ks. puolitiilen käyttö).
GlasrocH-Ocean-gyproc
Kipsilevy toimii märkätilassa
Oivallinen rakennusmateriaali märkätiloihin on kipsilevy. Gyprocin tarjoama, märkätiloihin soveltuva sertifioitu Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä soveltuu käytettäväksi sekä uudis- että korjausrakentamiseen.Järjestelmän etuihin kuuluu hyvä kosteudenkestävyys sekä elämätön ja halkeilematon rakenne. Järjestelmä on myös nopea asentaa. Kylpyhuoneen pinnoitteena on mahdollista käyttää niin kaakeli-, klinkkeri- kuin luonnonkivilaattaakin. Myös hitsatulla saumalla oleva muovimatto soveltuu tilaan.Kosteusteknisesti vaativiinkiin olosuhteisiin soveltuva kipsilevy, Glasroc GHOE Ocean Ergo Märkätilalevy, on valmistettu kipsikivestä ja vahvistettu lasikuidulla.
200612_2247.jpg
Kotipiha kauniiksi luonnonkivillä
Luonnonkivi henkii yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Rakennusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Luonnonkivi on myös vaivaton ratkaisu, kun luotat ammattilaisiin jo suunnitteluvaiheessa.Useimpien rakentajien toiveena on valita materiaalit, jotka tarjoavat silmänruokaa, mutta vaativat vähän huolenpitoa. Luonnonkivet helpottavat olennaisesti pintojen kunnossapitoa, sillä ne ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Ne sopivat yhtä hyvin niin uudispihoihin kuin saneerattavaan pihaan. Luonnonkiven ominaisuuksia arvostetaan, mikä merkitsee arvonnousua kiinteistölle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton