• Etusivu
  • Sisustus

Valo ja tila sisustuksessa

Miten valo ja tila vaikuttavat kodin tunnelmaan?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Doventus Oy
Päivitetty 19.03.2024
sisustussuunnittelua-doventus-1920x1080

Kodin aistikkaassa interiöörissä muodonanto ja luonnonvalo kulkevat käsi kädessä. Ruokailutilan pyöreä ikkuna kurkottaa kohti aamuauringon säteitä. Arkkitehdin muotoilema tilaan teetetty ruokailupöytä sai inspiraation ikkunasta ja rakennuksen kaarevista muodoista.

Kodin ja tilan sisustamiseen ja viimeistelyyn liittyy meissä kaikissa asuva kauneuden kaipuu. Haluamme investoida elämänlaatuun parantamalla kodin laatutasoa ja viihtyisyyttä. Kodin aistikas sisustus tuo iloa arkeen.

Valo tilakokemuksen perusteemana

Viihtyisässä tilassa ihminen rentoutuu. Alitajuntamme vastaanottaa aisteimme kautta saadut miellyttävän tilakokemuksen impulssit. Tilakokemuksessa tilan muoto, usein arkkitehdin luoma muoto, ja valo toimii erottamattomana parina. Tilakokemus syntyy valon ja materiaalien kohtaamisesta yhdistettynä ihmisen liikkeeseen ja toimintaan. Valo tekee tilan ja muodot näkyväksi, mutta myös kuulo- ja hajuaistiemme kautta saamme impulsseja tilakokemukseen.

Doventus Oy:n toimitusjohtaja arkkitehti SAFA Tero Seppänen valaisee mielekkään tilakokemuksen ja sisustussuunnittelun perusteita.

Positiivinen tilakokemus on aina arkkitehdin tavoite, kun suunnitellaan arkkitehti- ja sisustussuunnittelun kautta asiakkaille yksilöllisiä tiloja.

Luonnonvalon merkitys sekä valon määrä kodin ja interiöörin tunnelmaan on keskeinen. Arkkitehti luo tilakokemuksen perusteet tilan muodonannon ja valon kosketuksen avulla. Vaihteleva luonnonvalo antaa suuntaa ja energisoi ajatuksiamme tilassa. Valo fokusoi katseemme mielenkiintoisiin kohtiin.

Aistikkaassa tilassa aivomme aktivoituvat ja aistimme herkistyvät. Koemme olomme energiseksi tilassa, jossa valon ja varjojen kiehtova leikki ottaa meidät mukaansa.

<p data-block-key="jlemz">Luonnollisuus kuuluu viihtyisään kotiin. Eteishallin vuolukivilattia luo pehmeän akustiikan avaraan tilaan. Jalkapohjan koskettaessa miellyttävää luonnokiveä on koettavissa oman inhimillisen liikeratamme ja äitiluonnon muovaaman materiaalin vuorovaikutus. Toimiva arkkitehtoninen tila hellii kaikkia aistejamme.</p>
Luonnollisuus kuuluu viihtyisään kotiin. Eteishallin vuolukivilattia luo pehmeän akustiikan avaraan tilaan. Jalkapohjan koskettaessa miellyttävää luonnokiveä on koettavissa oman inhimillisen liikeratamme ja äitiluonnon muovaaman materiaalin vuorovaikutus. Toimiva arkkitehtoninen tila hellii kaikkia aistejamme.

Sisä- ja ulkotilan luonteva liitto

– Näkymät ikkunoista liittävät ajatuksemme ympäröivään luontoon. Ihminen on ja pysyy merkityksellisessä yhteydessä luontoon, myös me urbanisaation kokeneet sukupolvet. Avarasta ulkomaailmasta tulviva valo, kuten myös äänet ja tuoksut virittävät aistimme ja vaistomme. Valolla on virkistävä vaikutus ja valo houkuttelee toimintaan.

Arkkitehtisuunnittelun yksi tärkeimmistä tehtävistä on rakennuksen aukotus sekä ikkunoiden sijoitus ja suuntaus., muistuttaa Seppänen. Valo paljastaa ja palkitsee ajattoman arkkitehtuurin arvot.

Seppänen kertoo, että kodissa juuri se olemukseltaan miellyttävä huone tai tila tulee helposti mielipaikaksemme. Se "paras paikkani" voi olla vaikka aamiaispöydän kotipihan puutarhaan suunnattu tietty tuoli, johon aina tiedostamattani ensimmäiseksi istahdan. Siitä käsin on mahdollista kokea vaistonvarainen tilallinen yhteys luontoon.

<p data-block-key="ngl3b">Yksilöllisesti suunnitellussa pientalossa sisä- ja ulkotilat ovat sopusoinnussa toisiinsa. Kaunis kaareva kiviporras johdattelee kulun kohti kodin pääovea. Kotiin on hyvä tulla.</p>
Yksilöllisesti suunnitellussa pientalossa sisä- ja ulkotilat ovat sopusoinnussa toisiinsa. Kaunis kaareva kiviporras johdattelee kulun kohti kodin pääovea. Kotiin on hyvä tulla.

Sisusta ajatuksella, harmonisesti ja hallitusti

Oman kodin tila- ja sisustussuunnitteluun ryhdyttäessä kannattaa hetkeksi pysähtyä kuuntelemaan omia ajatuksiaan. Seppänen kehottaa kertomaan niistä omalle arkkitehdille tai sisustusarkkitehdille. Mitkä materiaalit puhuttelevat sinua? Mitkä värit koet vetovoimaisiksi? Mikä värilämpötila tuntuu hyvältä? Mitä toiveita on kalustevalintoihin?

– Nyt voit haaveilla, rohkeasti. Yhdistele eri tekijöitä ja sisustuksen elementtejä. Voit luonnollisesti korostaa kontrasteilla harkittuja paikkoja sisustuksessa. Aistikas sisustuskokonaisuus vahvistaa positiivista tilakokemusta. Tunnelma tulee täydelliseksi valon koskettaessa materiaalia. Tässä löytyy yksi arkkitehtuurin salaisuuksista, kertoo Seppänen.

Huolellisesti ja ajatuksella suunniteltu tila näyttää vuosien mittaan toimivuutensa. Kuitenkin uudet elämänvaiheet muovaavat kotiasi. Luonnollisuus kuuluu kotiin ja sen elämänkaareen, myös sisustusratkaisujen jatkumoa tarkasteltaessa. Koti ja asunto ei ole koskaan valmis, niin sanotaan.

– Carpe Diem! Tartu kuitenkin tilaisuuteen, kun kodin muutostarve on käsillä ja asumisen laadun parantaminen on sinulle ja tärkeille elämänkumppaneillesi ajankohtainen. Muista myös, että arkkitehti sekä sisustus-ja valaistussuunnittelun ammattilaiset ovat kullan arvoisia hankkeeseen ryhtyessäsi, päättää Seppänen.

<p data-block-key="760o0">Kylpyhuoneen materiaalivalinnat kruunaavat tilakokemuksen. Kodin tunnelma tulee täydelliseksi valon koskettaessa materiaalia. Tässä löytyy yksi arkkitehtuurin salaisuuksista, kertoo arkkitehti SAFA Tero Seppänen.</p>
Kylpyhuoneen materiaalivalinnat kruunaavat tilakokemuksen. Kodin tunnelma tulee täydelliseksi valon koskettaessa materiaalia. Tässä löytyy yksi arkkitehtuurin salaisuuksista, kertoo arkkitehti SAFA Tero Seppänen.

Koti on tärkeä. Koti on elämän ja aistiemme keskiössä. Ajatuksella suunnitellun ja sisustetun kodin olemus tukee hyvinvointiamme. Viihtyisässä kodissa meistä tulee hyväntuulisia, niin helpolta kuin se kuulostaakaan. Luonnollinen on kaunista.

<p data-block-key="sdsmv">Tero Seppänen arkkitehti SAFA ja Doventus Oy:n toimitusjohtaja</p>
Tero Seppänen arkkitehti SAFA ja Doventus Oy:n toimitusjohtaja

Tero Seppänen arkkitehti SAFA ja Doventus Oy:n toimitusjohtaja

Tero Seppänen,
arkkitehti SAFA,
toimitusjohtaja
Doventus Oy

Doventus Oy
Sisustus
asuminen
aikataulut
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

sisustussuunnittelijalla on kaksi suunnitelmaa käseddään ja pöydällä on värimalleja
Koti viihtyisäksi sisustussuunnittelulla
Kiinnostus sisustukseen ja sen suunnittelemiseen ammattilaista apuna käyttäen on lisääntynyt. Koti ja siellä viihtyminen koetaan tärkeäksi. Kiireisen työn vastapainoksi me työssäkäyvät haluamme rentoutua miellyttävässä kotiympäristössä. Myös lasten tarpeet tila- ja sisustussuunnittelun keinoin halutaan huomioida tarkemmin. Sisustuslehtiä luetaan yhä enemmän ja ideoita haetaan kotiunelmien toteuttamiseksi.
mies ja nainen istuvat lattialla ikkunan edessä ja suunnittelevat taloa
Rakennus- tai remonttihankkeen valmistelu
Pientalohankkeissa rakennushankkeeseen ryhtyvä on yleensä rakentajaperhe, jolla toiveet ovat korkealla. Realistiset tavoitteet ja kustannustilastot eivät kuitenkaan aina vastaa rakennuttajan kaikkia haaveita. Koko hankkeen onnistumisen kulmakivenä on rakennusalan realiteetit ymmärtävä rakennuttaja. Rakennuttaja tekee hankkeen valmisteluvaiheessa keskeiset päätökset, jotka suuntaavat projektin halutulle reitille.Kaikilla rakennuttajilla, varsinkin kun lähdetään ensimmäiseen pientalohankkeeseen, ei ole kovinkaan laajaa kokemusta johtaa hallitulla tavalla rakennushanketta alan normien mukaan. Urakassa piilee myös lisätyövaaroja, jotka pitää ottaa huomioon heti alussa.Useimmiten tarvitaan kokeneita asiantuntijoita rakennuttajan luottohenkilöiksi, jotta säästytään turhilta yllätyksiltä ja budjetin pettämiseltä.Tilaajan (=rakennuttajan) oikeaksi kädeksi tyypillisesti valittu rakennuttajakonsultti valmistelee hankkeen keskeisimmät päätökset ja laatii realistisen hankeaikataulun heti alussa tilaajan käyttöön. Rakennuttajakonsultti vahvistaa rakennuttajan ja suunnittelijoiden yhteistyön onnistumisen edellytyksiä tuomalla suunnittelu- ja työmaavaiheeseen oikea-aikaista tietoa tilaajan päätösten pohjaksi.
20071_2709.jpg
Onnistuneen pientalohankkeen
Uusi rakennushanke kertoo rakennuttajan uskosta tulevaisuuteen. Haaveista tulee totta, kun omalle tontille rakennetaan yksilöllinen talo. Rohkeita rakentajia ja rakennuttajia riittää. Pientaloasuminen asumismuotojen ehdottomana suosikkina on siivittänyt tonttikaupan korkeille toteumaluvuille ja rakentamaan ryhdytään tuhansien rakentajaperheiden voimin. Suomen niemelle nousee ennätysmäärä uusia ja moderneja puurunkoisia taloja ja ns. kivitaloja harkkorunkoineen. Myös vapaa-ajan asunnoissa asetettu laatutaso on noussut huomattavasti. Rakennukset ovat nykyään hyvin lämpöä eristäviä ja talotekniikaltaan monipuolisia. Ulkoasu ja arkkitehtuuri voi olla pelkistetyn yksinkertainen ja selkeä, mutta viisaan ratkaisun, siis lopputuotteena asuinrakennuksen, takana on paljon ammattilaisten varmistamia teknisiä oivalluksia, jotka täyttävät hyvän rakennustavan ominaisuudet ja viranomaisvaatimukset.
Omakotitalo vehreällä tontilla
Parhaan pientalotontin valinta arkkitehdin ohjeilla
Onko seuraava unelma sinulle tuttu? ”Haluaisin asua elämäni tärkeimpien ihmisten kanssa itse rakennuttamassa ja yksilöllisessä pientalossa. On niin kiehtovaa kiinnittää ajatukset siihen ikiomaan kotitaloon, missä elämän piiri sujuu mukavasti miellyttävässä asuinympäristössä.” Moni meistä ajattelee juuri näin. Ennen rakentamisen matkaa on kuitenkin aina ensin löydettävä se sopiva rakennuspaikka eli tontti.
Mies irroittaa sähköauton latauspistoketta taustalla kerrostaloja
Sähköautoilu ja taloyhtiö, latauspisteiden hankinnasta
Suomi on tunnetusti pitkien välimatkojen maa. Ja kulkeakseen esimerkiksi kodin ja työpaikan väliä tarvitaan useimmiten jonkinlainen ajoneuvo. Suomessa onkin liikennekäytössä jopa 2,76 miljoonaa henkilöautoa – tämä tarkoittaa yhtä autoa kahta asukasta kohden. Vielä tällä hetkellä polttomoottori on yleisin käyttövoima, mutta sähkö herättää yhä enemmän kiinnostusta.Miten sähköautoiluun ja sähköauton lataamiseen tulisi esimerkiksi taloyhtiön suhtautua, entä sähköautoa miettivän? Mitä asioita olisi hyvä tietää?
asbestipitoinen kattolevy sekä rakennuspiirustus
Purkukartoitus – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan?
Pelkkä nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä purkukartoitus tarkoittaa. Ennen rakennuksen purkamista on tehtävä kartoitus, jossa tunnistetaan vaaralliset haitta-aineet sekä purkumateriaalit. Kartoitus on laillinen velvoite uuden maankäyttö- ja rakennuslain (KRL) myötä. Laki astuu voimaan 1.1.2025 ja sen nimike on nyt muutettu. Uusi on Alueidenkäyttölaki. Nyt purkukartoitus on huomioitava jo heti hankesuunnitteluvaiheessa. Lisäksi lokakuussa 2022 uudistui haitallisia aineita käsittelevä RT-kortisto, ja listalle tuli lisää tutkittavia yhdisteitä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton