• Etusivu
  • Rakentaminen

Varastoi polttopuusi turvallisesti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.02.2022
201911_61524.jpg

Polttopuiden varastoinnissa on tärkeää pystyä pitämään puut riittävän kuivana, olipa varasto sitten ulkona tai sisällä. Kuiva polttopuu syttyy paremmin, palaminen on tehokkaampaa ja puhtaampaa. Kuivan puun lämpöarvo myös on parempi. Säilyttämiseen liittyy kuitenkin paloturvallisuusasioita.

Varastointi ulkona

Polttopuun ulkovarastolle on myös määräyksensä. Polttopuuvaraston etäisyys muihin rakennuksiin vaikuttaa vaatimuksiin. Jos rakennusten välinen etäisyys on yli kahdeksan metriä, ei rakennuksia tarvitse suojata paloteknisellä toimenpiteellä toisistaan. Jos etäisyys on tätä lyhyempi, joudutaan mahdollisen palon leviämistä rajoittamaan rakenteellisin keinoin, yleensä osastoimalla.

Varastointiin pätee myös kahdeksan metrin etäisyysvaatimus. Polttopuupinoa ei saa varastoida kahdeksaa metriä lähempänä rakennusta. Huomioi myös raja ja rajan takana olevat rakennukset.

Polttopuuvaraston etäisyys myös tontin rajalta asettaa vaatimuksia. Rakennelmat, jotka ovat alle 20 m2 ja joiden etäisyys rajasta on vähintään 4 metriä, eivät aiheuta paloteknisiä vaatimuksia. Jos etäisyys on alle 4 metriä, on rajan puoleisen seinän rakenteen täytettävä paloluokan EI30 rakennevaatimus.

Jos tontin rajalle rakennetaan naapurin kanssa yhteinen polttopuuvarasto, on rajanpuoleiselle seinälle osastointivaatimus. Mikäli etäisyydet pienillä kaupunkitonteilla muodostuvat ongelmaksi, voi polttopuiden varastointi tapahtua sisätiloissa.

Säilytys sisätiloissa

Palomääräysten mukaan sisätiloissa saa säilyttää polttopuuta enintään 0,5 m3, ellei sitä säilytetä erillisessä osastoidussa tilassa. Osastoituja tiloja pientaloissa ovat yleensä kattilahuone, autotalli ja polttoainevarasto. Osastoinneille on paloluokkavaatimukset joko EI30 tai EI60 (palo saa vaikuttaa 30 min tai 60 min ennen leviämistä muihin tiloihin) lämmityskattilan tehon mukaan sekä tietyt rakennemateriaalivaatimukset.

Kattilahuoneessa, jossa on enintään 30 kW:n tehoinen lämmityskattila, saa säilyttää polttopuuta enintään 0,5 m3. Vaikka autotalli tai muu moottoriajoneuvosuoja olisi osastoitu, siellä ei saa samaan aikaan säilyttää moottoriajoneuvoa ja polttopuita.

Polttoainevarasto osastoidaan omaksi palo-osastoksi. Osastoivien rakennusosien luokka pientaloissa on yleensä EI30. Varaston sisäpuolisten seinien ja kattojen pintamateriaaleille on omat vaatimukset. Lattiamateriaaleille ei ole erityisiä paloteknisiä vaatimuksia. Jos polttoainevarasto sijaitsee rakennuksen kellarissa, ovat rakennustarvikevaatimukset tiukemmat.

Lähteet: Rakennusmääräyskokoelma, MTK

201911_61525.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201510_44520.jpg
Käyttövesiremontti kannattaa tehdä ajoissa
Yleinen uskomus putkiston käyttöiästä on, että "kyllä ne kestää kun on tähänkin asti kestänyt". Tilastot kuitenkin osoittavat, että jo 20 vuotta vanhoissa putkistoissa esiintyy runsaasti vuotoja. Vakuutusyhtiöt korvaavat harvoin vahinkoa täysimääräisesti.
20195_58013.jpg
Päivitä poistoputket energiatehokkaiksi kattoremontin yhteydessä
Omakotitalon katto ei pysy kunnossa itsestään. Vesikatto onkin yksi talon tärkeimmistä suojista sadetta ja kosteutta vastaan. Valitsemalla oikeat tuotteet pidät kattosi kunnossa ja varmistat talon arvon säilymisen.Jos suunnittelet kattoremonttia, muista päivittää samalla myös katon poistoputket. Katon poistoputket ovat tärkeä osa koneellista ilmanvaihtojärjestelmää. Katon kunnostuksen yhteydessä voi päivittää esimerkiksi poistoputken hatun, kuten vaasalaisessa Tynin perheessä tehtiin.Lue lisää kohteesta
20231_80513.jpg
Kylpyhuonetrendit 2023 - klassinen eleganssi yhdistyy rohkeisiin väreihin
Miltä näyttävät trendikkäät kylpyhuoneet vuonna 2023? Inspiroidu tanskalaisen stylistin ja sisustuskonsutin Katrine Rougin IDOn tuotteilla suunnittelemista kylpyhuoneista, jotka kumpikin vastaavat ajankohtaisiin trendeihin rohkeine väreineen – mutta samalla huokuvat ajatonta tyylikkyyttä.
20225_78368.jpg
Pihakiviäänestys on ratkennut - katso tulokset!
Rakentaja.fin 30.3.–18.4.2022 järjestämässä pihakiviäänestyksessä esiteltiin Ruduksen valikoimasta neljä erilaista pihakiveä, joista lukijat saivat äänestää omaa suosikkiaan. Ääniä annettiin yhteensä 3 148 kappaletta, ja suurin äänisaalis meni särmikkään rouhealle Rustiikki-laatalle. Äänestäjien kesken arvottiin 500 euron arvosta pihakiviä. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.
20214_69854.jpg
Haaveiletko uudesta keittiöstä? Osallistu ilmaiseen Unelmien keittiö -webinaariin!
Haaveiletko uudesta keittiöstä, mutta et tiedä mistä aloittaisit. Olet päivittämässä vanhaa keittiötä, rakentamassa uutta tai kiinnostunut keittiösuunnittelusta, osallistu Unelmien keittiö -webinaariin.Webinaarissa ammattilaiset jakavat vinkkinsä maailman parhaan keittiön suunnitteluun. Sinulla ei tarvitse olla kuin yksi idea tai väri, jonka haluat keittiöösi – ammattilaiset auttavat sinua suunnittelemaan loput. Unelmien keittiö -webinaarissa kuulet ideoita keittiön suunnitteluun, sisustukseen sekä vinkkejä kodinkoneiden ja hanojen valintaan.Unelmien keittiö -webinaari järjestetään torstaina 22.4.2021 klo 18.00–19.00. Webinaari on kaikille maksuton – ilmoittaudu mukaan! Ilmoittautumisen yhteydessä pääset jättämään kysymyksiä ennakkoon illan asiantuntijoille. Poimimme niistä parhaimmat, joihin vastataan illan aikana.Webinaarista tulee myös tallenne Rakentaja.fi:n sivuille. Jos et pääse katsomaan livelähetystä, ilmoittaudu silti mukaan, niin saat ensimmäisten joukossa tietää, kun tallenne julkaistaan katsottavaksi.Ilmoittaudu tästä!
20163_45677.jpg
Vanhan hirsitalon ilmanvaihto kuntoon
Vanhojen hirsirakennuksien ilmanvaihto on perinteisesti ratkaistu painovoimaisella ilmanvaihdolla. Uunien ja tulisijojen poistohormit ovat huolehtineet poistoilmanvaihdosta, korvaavaa ilmaa on saatu korvausilmakanavista ja rakennuksen vaipan vuotokohdista sekä ikkunanraoista.Vuosikymmenten saatossa rakennuksia on tiivistetty ikkunoita uusimalla ja vuotokohtia tilkitsemällä. Myös mahdolliset korvausilmakanavat on saatettu peittää kokonaan ja niiden olemassaolo on unohtunut. Mikäli näin on toimittu, voi olla aiheellista huolestua sekä rakennuksen että asukkaiden terveydestä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton