• Etusivu
  • Talo

Vesikatto – kattoturvatuotteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.03.2013
201111_28574.jpg

Kuvassa tikkaiden mitoitusohjeita.

Hyvä vesikatto suojaa taloa sen koko elinkaaren ajan. Vesikatteen pintamateriaalina käytetään esimerkiksi tiiltä ja terästä. Kokonaisuuden täydentävät kestävät kattoturvatuotteet kuten talotikkaat, kattosillat ja lumiesteet. Vesikaton turvavarusteet tehdään hyvin hitsattavista teräksistä tai muista tarkoitukseen soveltuvista metalleista. Rakennuksessa pitää olla turvallinen pääsy vesikatolle. Tämä voidaan järjestää rakennuksen sisäpuolisena yhteytenä, ulkopuolisena yhteytenä tai tarvittaessa molemmin tavoin.

Talotikkaat

Talotikkaat tehdään teräksestä tai muusta tarkoitukseen soveltuvasta metallista. Tikkaat suojataan korroosiolta. Tikkaissa tai niiden osissa ei saa olla teräviä reunoja eikä kulmia. Nousukorkeudeltaan kahdeksan metriä ja sen ylittävät talotikkaat tulee varustaa jäätymistä vastaan suojatulla turvavaljaan kiinnityskiskolla tai selkäsuojuksella.

Metallisten talotikkaiden puolien leveyden tai sivujohteiden vapaan sisäpuolisen välin tulee olla vähintään 400mm. Puolien keskinäisen välin on hyvä olla noin 300mm. Tikkaiden sivujohteet taivutetaan ylimmän puolan yläreunan kohdalta noususuuntaan ja ulotetaan vähintään 1000 mm:n korkeudelle sekä taivutetaan tästä alaspäin jatkuen kiinnitykseen kattoon, räystääseen tai lapetikkaisiin.

Tikkaat kiinnitetään siten, että puolien keskilinjan etäisyys seinästä, räystäästä, räystäskourusta tai muusta ulkonemasta on vähintään 200 mm. Kiinteiden tikkaiden alimman puolan korkeuden maanpinnalta tai muulta lähtötasolta pitäisi olla 1000…1200mm. Tikkaiden alapäässä voidaan käyttää alasvedettävää tai käännettävää jatkosta, joka voidaan lukita. Tällöin alin puola voi sijaita noin 500 mm:n korkeudella maanpinnalta tai muulta lähtötasolta.

Lapetikkaat ja kattosillat

201111_28579.jpg
Kattosillan kävelytason leveys vähintään 350 mm.
Kattosillan kävelytason leveys vähintään 350 mm.

Katolla liikkumista varten vesikatto pitäisi varustaa lapetikkailla ja kattosilloilla, kun katto on karkeapintaisella katteella päällystetty ja jyrkempi kuin 1:4 tai kun kyseessä on jyrkempi kuin 1:8 kaltevuudessa oleva sileäpintaisella katteella päällystetty katto.

Metallisten lapetikkaiden sivujohteiden ulkopuolisen leveyden ja puisten kattotikkaiden puolien sisäpuolisen vapaan leveyden on suositeltavaa olla vähintään 400mm. Metallisten lapetikkaiden puolien keskinäisen välin noususuunnassa tulee olla 300mm. Lapetikas kiinnitetään vähintään ylä- ja alapäästä sekä se tuetaan noin 2 metrin välein. Kattosilta kiinnitetään enintään 1,2 metrin välein.

Lapetikkaat ja -sillat kiinnitetään
- bitumikermikatolla ruuveilla suoraan katteelle tai erillisille korokkeille
- saumatulla peltikatolla yleensä pystysaumoihin - tiili- ja limilaattakatolla liitoskappaleiden avulla ruuviliitoksin katon kantaviin rakenteisiin.
Katteen päälle kiinnitettäessä tulee kiinnityskohdassa käyttää tiivistyksenä lyijylevyä, kumitiivistettä tms.

Lumiesteet

Lumiestettä käytetään kaltevilla katoilla estämään lumen ja jään putoamisesta aiheutuvia vaaroja tai muusta syystä. Lumieste on rakennettava estämään lumen putoaminen katualueelle ja muulle yleiselle alueelle, katoksettoman sisäänkäynnin kohdalle ja lasten leikkipaikalle.

Lumieste tarvitaan katolla karkeapintaisella katteella, kun katto on jyrkempi kuin 1:4 ja sileäpintaisella katteella, kun katto jyrkempi kuin 1:8. Lumieste sijoitetaan mahdollisimman lähelle räystästä siten, että kuormat siirtyvät kantavaan rakenteeseen. Joissakin tapauksissa jalkaränni voi olla lumiesteenä. Myös katolla lappeella olevat rakenteet tarvittaessa suojataan lumiesteellä.

Lumieste kiinnitetään saumatulla peltikatolla katteen saumoihin. Muilla katteilla lumieste kiinnitetään apuruoteisiin, ruoteisiin, kattotuoleihin tai muihin kantaviin rakenteisiin, tiilikatolla aina apuruoteisiin.

Lumieste tehdään vaakasuuntaan yhtenäiseksi. Se valmistetaan korroosiolta suojatusta teräksestä tai muusta metallista. Mitoitukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, kun lumieste on vain osalla kattoa, esimerkiksi oven kohdalla. Tällöin voidaan käyttää kaksinkertaista kiinnitystiheyttä tai lumiesteet asennetaan kahteen riviin. Pitkillä lappeilla lumiesteitä asennetaan kahteen tai useampaan riviin. Tarvittaessa lumiesteillä estetään lumen putoaminen katolta alempana olevalle katolle.

Lisää tietoa vesikatoista

Lähteet:
RT-kortisto
RakMK

Lumieste tehdään vaakasuuntaan yhtenäiseksi.
Lumieste tehdään vaakasuuntaan yhtenäiseksi.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20236_82259.jpg
Viilennystä työskentelyyn akkukäyttöisellä puhaltimella
Lämpimällä ilmalla työskentely saa hien pintaan ja jaksamisteho laskee. Apu tähän löytyy tehokkaasta akkukäyttöisestä tuulettimesta, joka on helppo ottaa mukaan sinne missä viilennystä tarvitaan.
20112_24621.jpg
Yhteistyö siivittää luovan projektin lentoon
Rakentaminen on parhaimmillaan unelmien täyttymystä; ylellisyyttä arkipäiviin uusien tilaratkaisujen myötä, paljon kauniita materiaaleja, mielenkiintoisia keskusteluja elämisestä ja tunnelmista. Kun laitetaan kaikki peliin, paljon aikaa ja rahaa, kannattaa valita team huolella. Hyvä yhteistyö näkyy lopputuloksessa.
201410_41456.jpg
Puukoulussa sauna
Sauna jos mikä on paikka, missä käytetään puuta. Puulla verhoillaan seinät ja katto. Luonnollisesti myös lauteet tehdään puusta tai ainakin verhoillaan puulla. Aikoinaan myös saunojen lattiat on tehty puusta. Nykypäivän saunassa puu on edelleen varteenotettavin vaihtoehto löylyhuoneen pintamateriaalina. Muutosta on tapahtunut eniten siinä, että lauteet ovat saaneet uutta muotoa ja puulajien valikoima on lisääntynyt. Perinteisimmät löylyhuoneen materiaalit ovat olleet kuusi ja haapa. Seuraavassa tarkastelemme rakenteellisia seikkoja puun käytössä ja eri materiaalivaihtoehtoja.
20205_64671.jpg
Karanteenikyselyn tulokset julki - täältä ostamme tarvikkeet
Teimme pienen karanteenikyselyn lukijoillemme, selvittääksemme missä mennään remontoinnin suhteen tällä hetkellä. Onko remontointihalukkuus lisääntynyt vai laskenut? Mitä tapahtui remonttibudjetille? Mistä nyt hankitaan tarvikkeet?Vastaajista ylivoimaisesti suurin osa oli harrastelijoita ja ikäjakauma oli tasaisesti ikäryhmältään 45 vuodesta eteenpäin. Tosin peräti 12 % vastaajista ei tuntenut kuuluvansa mihinkään tiettyyn ryhmään: harrastelijoihin, puoliammattilaisiin tai ammattilaisiin. Ammattilaisia joukossa oli ainoastaan 4 %. Nyt siis antoivat äänensä rakentamisen asiakkaat.
20164_46167.jpg
Keskuspölynimuri takaa hyvän ja raikkaan sisäilman
Nykyään lähes kaikkiin uusiin omakotitaloihin Pohjoismaissa asennetaan keskuspölynimurijärjestelmä tai valmius keskuspölynimurille. Kotimainen Allaway on tuotekehittänyt integroidun kokonaisjärjestelmän, jossa kaikki järjestelmän osat on suunniteltu ja testattu toimimaan keskenään. Tämä takaa käyttäjälleen pitkäikäisen ja kestävän järjestelmän.Valikoimasta löytyy kattavat ratkaisut omakotitaloihin, rivi-, kerrostalohuoneistoihin sekä muihin erikoiskohteisiin (veneisiin, linja- ja asuntoautoihin). Lisäksi Allawaylta löytyy ammattilaisjärjestelmät ammattikohteisiin kuten hotelleihin ja päiväkoteihin.
20149_40964.jpg
Ehkäise vesivuodot ajoissa - katso miten
Vesivahinkojen määrä on kasvanut rajusti viime vuosien aikana johtuen pääasiassa rakennuskannan vanhenemisesta, vettä käyttävien laitteiden lisääntymisestä sekä vääristä rakennustekniikoista. Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain korvauksia reilusti yli 30 000 vesivahingosta, mutta todellinen määrä saattaa olla huomattavasti enemmänkin, sillä kaikkia vahinkoja ei ilmoiteta vakuutusyhtiöön. VTT:n selvityksen mukaan suurin osa vuotovahingoista sattuu omakotitaloissa ja useimmiten kyseessä on 1960-1980-luvuilla rakennettu talo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton