• Etusivu
  • Talo

Kylpyhuone ja wc-tilat

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.02.2008
20082_8613.jpg

Arjesta unelmiin

Pienistä yhdistetyistä kylpyhuone-wc-kopeista, joissa suihkuverho kietoutuu suihkussa olijan vartalon ympärille ja vesihöyry leijailee kostuttaen tekstiilit ja sumentaen peilin, on päästy tunnelmallisiin spa-tiloihin. Nuhjuiset muovipinnoitteet ovat vaihtuneet raikkaisiin monenkokoisiin kaakeleihin. Pesualtaat ovat maljoja, suihkut tuottavat kehoa hyväilevää vesisadetta, wc-istuimilla on linjakkaat muotonsa ja likaa hylkivät pintansa. Jos ei kaikille todellisuudessa, niin ainakin unelmissa.

20082_8614.jpg

Suunnittelu

Kylpyhuoneremontti ja uudenkin rakentaminen vie keittiön ohella suurimman osan taloudellisesta panostuksesta kodissa. Paljon huomioon otettavia erikoisosaamista vaativia työvaiheita: vedeneristys, putkityöt, sähkötyöt, ilmanvaihto – turvallisuusnäkökohdista ja toimivuudesta on huolehdittava.

Millaiset ovat kylpyhuoneen käyttäjien tarpeet? Ovatko käyttäjät lapsia, vanhuksia, pitääkö huoneessa pystyä toimimaan pyörätuolin kanssa? Montako suihkuttelijaa on yhtä aikaa? Olisiko kaksi hyvin valaistua peiliä, toinen meikkaajalle ja toinen parranajajalle, paikallaan?

Miellyttävämpäähän on rentoutua tuoksukynttilöiden tunnelmavalossa poreammeen vaahtokylvyssä, mikäli wc-istuin on omassa tilassaan tai ainakin seinäkkeellä erotettuna. Lasitiilillä saa kaivattua luonnonvaloa tiloihin, joissa ei ole ikkunaa. Kalusteiden sijoittelussa huomioidaan myös puhdistettavuus, allastason alle jätetään riittävän korkea vapaa tila. Suunnittelussa voidaan ajatella myös kuuloaistia, kaiutinjärjestelmät luovat taustan omalle o-so-le mio –soololle tai levollisia luonnonääniä.

20082_8615.jpg
20082_8616.jpg

Materiaalit ja pinnat

Turvalliset lattiaklinkkerit ovat karheampia mattapintaisia. Ns. kymppilaattaa käyttäen saadaan lattiaan oikea kaatolinja viemäriin. Luonnonkivilaatat vaikka suihkun kohdalla antavat erilaista ilmettä. Seiniin on valittavissa todella suurikokoisiakin laattoja, joita vaakaan tai pystyyn sijoittamalla korostetaan leveyttä tai korkeutta. Pystyraidat mosaiikista tai luonnonkivistä raikastavat suihkutilan seinää. Kattoon vaikkapa taas niin muodikasta sormipaneelia valkoiseksi vahattuna.

Kuivasta erillisestä wc-tilasta voi kukkatapeteilla ja kultapeileillä saada hyvin englantilais-romanttisen. Rosterisilla kalusteilla olet äkkiä junan tai lentokoneen toiletissa.

20082_8612.jpg
20082_8599.jpg
20082_8600.jpg

Väri ja tyyli

Klassiseen valkokaakeliseen kylpyhuoneeseen saadaan uutta ilmettä kaakelin erilaisella pintastruktuurilla, lainetta tai matan ja kiiltävän vaihtelua, ja lämpöä massiivipuutasolla. Kausiväriä saadaan raikkaista pyyhkeistä ja upottavasta kylpyhuonematosta. Aasialaisfiilikseen voi käyttää punaista väriä tai ruokokuvioista kaakelia, bambutikkaat toimivat pyyhetelineenä. Välimeren turkoosia viileyttä luodaan pikkumosaiikein. Voipa seinään laatoittaa tutun dyynejä poimuilevan hiekkarannan. Hämeenlinnan asuntomessuilla oli jo useita tummanruskeita kuparinhohtoisia suihkutiloja. Pikkuvessan seinät voivat olla tapetoidut historiallisilla henkilöillä tai nuoteilla. Jossakin lehdessä esiteltiin hyvin erilainen pikkukirjasto! Pienessä tilassa voi päästää luovuutensa valloilleen ja olla hyvin persoonallinen, kyläpaikka jää ainakin mieleen.

20082_8609.jpg
20082_8610.jpg
20082_8611.jpg

Kalusteet

Laakeat pyöreät tai suorakaiteen muotoiset suihkut pudottelevat sadevesipisaroiden kaltaista pehmeyttä. Täsmäsuihkua saa yksinkertaisen linjakkaasta käsisuihkuosasta. Lavuaari on vedenvihreä lasimalja tai matala laaja kantikas valkoinen posliiniallas, johon vettä virtaa virtaviivaisesta teräshanasta, tai lasilevyltä värillisenä kertoen veden lämpötilan. Ammeissakin löytyy vaihtoehtoja kultatassuisesta Helga-neidin pesupaikasta lattiaan upotettujen porealtaiden kautta värikkäisiin muotoiltuihin durat-ammeisiin. Suihkukaapeissa saa höyryä ja hierontaa. Ovet, kirkkaat tai maitolasiin kuvioidut, kääntyvät molempiin suuntiin antaen kylpyhuoneeseen kaivattua lisätilaa.

20082_8604.jpg
20082_8605.jpg
20082_8606.jpg

Valaistus

Hienon tunnelmavalaistuksen luo kuvalasin läpi tuleva valo, seisomme lempeän putouksen alla kuin kasvitieteellisessä puutarhassa. Jälleen on paikallaan himmennysmahdollisuus, välillä tarvitsemme tarkkaa valoa, mutta tassuammeessa rentoudutaan hämärässä tuoksukynttilöiden loisteessa. Peilin ääressä miellyttävää luonnollista valoa kasvoille luovat peilin molemmin puolin sijoitetut valaisimet. Sopivasti asennetuilla valaisimilla ja lasiliukuovilla voidaan arkisesta pyykinkäsittelynkin sisällään pitämästä paikasta muovata kylpynautinnon luova tila.

20082_8607.jpg
20082_8608.jpg
Teksti: Sisustustoimittaja Anu Tuovinen
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Sähkökatkojen varalle tarvitaan riippumattomia lämmitystapoja
Tänä talvena kymmenettuhannet kotitaloudet ovat kärsineet sähkökatkoksista lähes kaikkialla Suomessa. Tapani- ja Hannu-myrskyjen jälkeen sähkökatkokset kestivät pahimmillaan päiväkausia. Sähkökatkokset nostivat jälleen esiin sähköstä riippumattoman, itsenäisen ja varman lämmitysjärjestelmän tarpeellisuuden.
suurista talon ikkunoista näkee ulos vehreään metsään. sisällä sisustus vaaleaa puuta ja valkoinen sohva. Sisällä on paljon myös viherkasveja
Sisustuksen uusi aalto vuonna 2024 – Biofilinen suunnittelu
Vuosi 2024 on täällä, ja se tuo mukanaan uusia tuulia sisustuksen maailmaan. Kotimme ovat paikkoja, joissa vietämme suuren osan ajastamme, ja sisustustrendit heijastavat yhä enemmän henkilökohtaisia arvojamme ja elämäntapaamme. Tänä vuonna trendit kutsuvat meitä luomaan tiloja, jotka eivät ainoastaan näytä hyvältä, vaan myös tuntuvat hyvältä sekä vievät meidät takaisin luonnon pariin.
20211_68082.jpg
Tulisijojen ja savupiippujen paloturvallisuuden merkittävin riskitekijä
Omakotitaloihin asennettavien savupiippujen ja tulisijojen paloturvallisuus on rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuulla – useimmiten rakentava perhe, muistuttaa Rakennustuoteteollisuus RTT ry ja Industria Oy Palosuojelurahaston osarahoittamassa hankkeessa. Hankkeessa kartoitettiin tulisijojen ja savupiippujen riskitekijöitä ja niihin ratkaisuja. Selkein riskitekijä liittyi asennusvaiheeseen.
20191_56064.jpg
Vanha ullakko käyttöön?
Tarvitsetko kotiisi lisää tilaa? Todennäköisesti vastauksesi on myönteinen.Vanhan ja kylmän käyttöullakon muuttaminen lämpimäksi tilaksi helpottaa akuuttia lisätilan tarvetta. Muutostyötä ei kuitenkaan saa lähteä tekemään tuosta vain, vaan tulee ottaa selvää, onko rakennuksessa jäljellä vielä rakennusoikeutta. Kylmän käyttöullakon muuttaminen lämpimäksi onnistuu yleensä toimenpideluvalla, tämä tulee kuitenkin tarkistaa omasta rakennusvalvonnasta.
Innohome kuormanhallinta
Kuormanhallinta huolehtii, että kodin sähköt riittävät sähköauton lataamiseen
Sähköauton lataaminen kuormittaa kodin sähkönkulutusta, mutta fiksun kuormanhallinnan toteuttaminen, pitää sähkönkulutuksen aisoissa ja takaa kodin sähköjen riittävyyden. Ladattavien autojen käyttäjätutkimuksen (2020, Autoalan tiedotuskeskus) mukaan, yli 80 prosenttia sähkö- ja hybridiautojen omistajista lataa autoaan kotona vähintään kerran viikossa. Kuormanhallinta varmistaa, ettei sähköauton lataus pimennä vahingossa koko taloa.
20182_51513.jpg
Kasvintunnistus on koukuttavaa salapoliisityötä
Luonnonkasvien tunnistus on kuulunut aina osaksi koulun biologian opetusta. Kasvien keruu herbaarioon herättää monella muistoja omasta kouluajasta, ja joillain meistä on vieläkin vintillä haalistuneita näytteitä kasviprässissä. Herbaariot ovat vaihtuneet digitaalisiksi, mutta samojen ulkoisten tunnusmerkkien avulla kasvintunnistusta vielä nytkin tehdään kuin silloin ennen vanhaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton