• Etusivu
  • LVI

Sähkölämmityksen toteutusvaihtoehtoja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.03.2013
201110_28165.jpg

Sähkölämmitys on asennuskustannuksiltaan edullisin lämmitysjärjestelmä. Sen tarkka ja nopea säätö huomio muut lämmönlähteet, kuten auringon lämpösäteilyn sekä takan ja kodinkoneiden tuottaman lämmön. Lämpötilaa on helppo laskea yöksi tai ajaksi, jolloin tiloissa ei oleskella. Tämä tekee sähkölämmittimistä erittäin energiatehokkaita: korkealla hyötysuhteella lämmitetään vain se määrä kuin tarvitaan ja silloin kun tarvitaan.

Suosituin sähkölämmitysmuoto on suora sähkölämmitys eri muodoissaan, minkä lisäksi sähkölämmitykseen voidaan lukea mm. lämpöpumput ja lämmön talteenotolla varustetut ilmanvaihtokojeet. Sähkölämmitystä voi käyttää monin tavoin myös ulkona lisäämään viihtyvyyttä, toimivuutta ja turvallisuutta.

Lattialämmitys

Lattialämmitystä on käytetty perinteisesti peseytymistiloissa sen antaman miellyttävän lämmön takia. Lattialämmitys soveltuu hyvin myös muiden tilojen lämmitykseen ja talon pääasialliseksi lämmitysmuodoksi. Lattialämmityksen voi toteuttaa joko suorana, osittain varaavana tai täysin varaavana.

Kaapeleilla toteutettu lattialämmitys on monille tuttu pesuhuoneesta, jossa se lisää mukavuutta, kuivaa lattiapinnat ja ehkäisee näin kosteusongelmia. Sähköinen lattialämmitys sopii kaikkiin muihinkin kodin tiloihin ja lattiapinnoitteisiin keraamisista laatoista parketteihin ja laminaatteihin. Termostaattien lattia-anturit rajaavat lämpötilan kullekin pintamateriaalille sopivaksi.

Sähköinen lattialämmitys on täysin huoltovapaa ja kestävä. Laadukkaimmilla lämmityskaapeleilla on 10 vuoden virhevastuu, joka kattaa kaikki lattian korjaamisesta aiheutuvat kulut. Säätötarkkuudessa ja reagointinopeudessa sähköinen lattialämmitys on ylivoimainen kilpaileviin lattialämmitysjärjestelmiin nähden ja eikä vesivahinkoriskiä ole.

Uusi tekniikka on nostanut sähkölämmityksen myös sisustajan ja arkkitehdin suosikiksi. Nyt halutaan näyttäviä monimuotoisia tilaratkaisuja ja selkeää puhdaslinjaista sisustusta. Tähän tarpeeseen vastaavat tuttujen lattia- ja kattolämmityksen lisäksi uudet ratkaisut kuten ikkuna- ja peililämmitys. Sähköisen lattialämmityksen kanssa voidaan käyttää lähes kaikkia lattiapinnoitteita keraamisista laatoista parketteihin ja laminaatteihin.

Patterilämmitys

Patterilämmitys on sähkölämmityksen tutuin ja perinteisin muoto. Se on myös edelleen nykyaikainen tapa lämmittää. Kun sähköpattereilla toimiva lämmitysjärjestelmä on kerran säädetty kohdalleen, ei lisätoimenpiteitä tarvita.

Sähköpattereita on kolmea eri perustyyppiä. Asuintiloihin käytetään joko matalalämpöisiä suljettuja pattereita tai yhdistelmälämmittimiä. Suljetussa lämmittimessä lämpö siirtyy huoneeseen lämmittimen ulkopinnoista. Yhdistelmälämmittimissä lämpö siirtyy huoneeseen sekä lämmittimen ulkopinnasta että lämmittimen läpi virtaavan ilman mukana.

Sähköpattereilla lämmitettäessä lämpötilan voi säätää huonekohtaisesti (0,5 °C) tarkkuudella. Säätö voi tapahtua kolmella tavalla: Patterissa olevalla termostaatilla, seinälle asennettavalla huonetermostaatilla tai keskusyksikköohjauksella. Nopea ja tarkka säätö estää kalliin ja epämiellyttävän ylilämmittämisen. Se ottaa myös tarkasti huomioon kodinkoneista, ihmisistä ja auringosta syntyvän ilmaislämmön, samoin kuin puun polttamisen uuneissa ja takoissa. Ostoenergian tarve vähenee ja lämmityskustannukset pienenevät.

Infrapunalämmitys terassille

Infrapunasäteilyyn perustuva lämmitys on tehokas ja taloudellinen lämmitysratkaisu tiloihin, joissa lämpöä tarvitaan vain tiettynä aikana tai tietyssä paikassa. Säteilylämmittimet toimivat auringon tavoin säteilemällä lämpöä. Niiden avulla ei lämmitetä ilmaa, vaan vaikutusalueella olevia ihmisiä ja esineitä.

Pihan sulanapito

Pihakulkuteiden sulanapito on helppo toteuttaa lämpökaapeleiden tai sulanapitoverkkojen avulla. Ajoluiskien ja sisäänkäyntien sulanapidolla varmistetaan esteetön ja turvallinen liikkuminen keliolosuhteista riippumatta. Lumen luonnista ja hiekoituksesta ei kaapeleiden asentamisen jälkeen tarvitse enää huolehtia.

Lämpökaapelit asennetaan tavallisesti pintakerroksen alla olevaan hiekkaan, betoniin tai asfalttiin. Sulatusteho saadaan maksimoitua, kun sulana pidettävä alue eristetään alapuolelta.

Sadevesijärjestelmien sähkölämmityksellä helpotetaan kiinteistön hoitoa.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

201110_28166.jpg
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20154_43122.jpg
Ilmanvaihto on tärkeä osa rakennusten ja asukkaiden hyvinvointia
10 vinkkiä ilmanvaihdon suunnitteluun1. Vain ammattilainen osaaTalon rakentamista määrittävät useat lait ja määräykset. Maankäyttö- ja rakennuslaki määrää, että rakennushanklkeeseen ryhtyvä suunnitelee ja rakentaa myönnetyn luvan sekä rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Rakentaja tarvitsee riittävät edellytykset sekä pätevän henkilöstön hankkeen toteuttamiseen. Projektiin on palkattava pääsuunnittelija, joka vastaa kaikesta - myös talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Jokaisen talonrakentajan on kuitenkin hyvä tietää myös itse, mitä kaikkea ilmanvaihtoa asennettaessa on otettava huomioon.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20185_52971.jpg
Kerrostalon julkisivu remontoitiin
Peltosaaren asuinalue Riihimäellä on malliesimerkki korjausrakentamisesta, jossa yhdistettiin uusi edustava ilme ja energiatehokkuus. Rakennusten julkisivut uusittiin kokonaan ja samalla päivitettiin myös lämmöneristys. Myös parvekkeet vaihdettiin suurempiin. Ero alueen vanhojen ja jo uudistettujen rakennusten välillä on melkoinen.Peltosaaren uudistamisen taustalla on Riihimäen kaupunki, jonka tavoitteena on lisätä alueen vetovoimaisuutta ja arvostusta. Peltosaari on mukana myös Tekesin Ekotehokkaasti uudistuva yhdyskunta (EcoDrive) -hankkeessa.
20204_64362.jpg
Viisi tärkeintä asiaa vaihdettaessa vanha iv-kone uuteen
Parhaankin ilmanvaihtolaitteen elinkaari tulee jossain vaiheessa tiensä päähän. Hyvä uutinen on, että ilmanvaihtolaitteet ovat kehittyneet valtavasti viime vuosien aikana. Uudet ilmanvaihtolaiteet säästävät enemmän energiaa, tuottavat paremman ilmanlaadun ja sisältävät paljon uutta älykästä automatiikkaa. Vertaile vanhojen ja uusien laitteiden eroja tutustumalla IV-koneen vaihto-oppaaseen.
200810_13501.jpg
Turvallinen käyttövesijärjestelmä
Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain Suomessa vesivahinkokorvauksia liki 100 miljoonan euron arvosta. Rakentaja tekeekin käyttövesi- ja lämmitysjärjestelmää valitessaan tärkeän ratkaisun. Liian usein "järjestelmä" kootaan yhteen sopimattomista osista. Vaurioiden korjaaminen on yleensä vaivalloista ja kallista.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Poliisi tutkii bensiiniautomaateilla tehtyjä korttikopiointeja
Keskusrikospoliisi tutkii tapausta, jossa eräillä miehittämättömillä bensiiniautomaateilla on tehty kesän aikana rikollisia korttikopiointeja. Maksukorttien tietoja on hankittu bensiiniautomaattiin liitetyillä lisälaitteilla.Tietoon on tähän mennessä tullut muutama tapaus, joissa kopioidun kortin magneettijuovatietoja on käytetty väärin. Pankit, öljy-yhtiöt ja Luottokunta ovat varmuuden vuoksi sulkeneet muutamia satoja kortteja. Asiakkaille toimitetaan uudet kortit suljettujen tilalle mahdollisimman pian.Kortinmyöntäjä on yhteydessä niihin asiakkaisiin, joiden kortti joudutaan vaihtamaan. Todetuista väärinkäytöksistä ei aiheudu asiakkaalle taloudellisia vahinkoja.Jos asiakas itse havaitsee korttiaan käytettävän väärin, on heti syytä ottaa yhteys korttien sulkupalveluun (24 h/vrk) puh. 020 333 tai omaan pankkiin sen aukioloaikana ja kuolettaa kortti. Lisäksi on tehtävä aina viipymättä rikosilmoitus, jos epäilee kortin väärinkäyttöä.Poliisi tiedottaa tutkinnan etenemisestä.
20187_53784.jpg
Kuinkahan monta tuntia elämästä menee avainten etsimiseen?
Avaimen hukkaamisessa turhauttavimpia asioita on etsimiseen hukattu aika ja siitä aiheutunut mielipaha. Myös hetkellinen turvattomuuden tunne on epämieluisa – onhan kyse omasta yksityisestä kodista. Onneksi älykäs koti alkaa jo ovelta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton