• Etusivu
  • Talo

Tee Se Itse - Pannunalunen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.07.2023
200611_715.jpg

Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Esimerkiksi kaakeleita tai klinkkereitä. Toki muutama pala saakin jäädä varalle, jos joutuu joskus jotain korjaamaan ja samaa sävyä tai kuviota voi olla vaikea löytää kaupasta. Seuraavassa kuitenkin pari ideaa ylimääräisten keraamisten laattojen ym. hyödyntämiseen.

Pannunalusta tai tarjotin

Keraamisista laatoista saa tehtyä kauniin ja hyvin lämpöä kestävän pannunalustan tai kätevän tarjottimen vaikkapa kesän grillauksiin ja ulkona syömistä varten. Yksinkertaisimmillaan tarvitaan vain pala lastulevyä, laattoja ja sopivaa reunalistaa. Kiinnitykseen liimaa, nauloja tai silikonia. Lastulevyn paksuudeksi sopii 15 – 20 mm,. Paksummista tulee helposti turhaa painoa ja ohuemmat saattavat vääntyillä. Kosteuden kestävä lastulevy on hyvä vaihtoehto, etenkin jos alusta suunnitellaan ulkokäyttöön, vaikkapa grillikatokseen.

Alustan valmistaminen

Kaakelit liimataan kiinni lastulevyyn. Paras vaihtoehto on laattaliima. Kaakelit asetetaan liimausvaiheessa kiinni toisiinsa, koska niitä ei saumata. Levy mitoitetaan niin, että kaakelien ympärille voidaan naulata tai liimata sopiva lista suojaamaan ja koristamaan kokonaisuutta. Pannun alustaan käy hyvin vaikkapa reunalista.

Tarjoilualustaa varten tarvitaan jämäkämpi lista esim. sileäksi höylätty 15 x 45 mm lista tai jopa leveämpi, jos halutaan muotoilla myös kädensijat tarjottimeen. Tarjoilualustaa ja erityisesti sen kokoa suunniteltaessa on hyvä muistaa, että lastulevystä ja laatoista tulee nopeasti painoa. Lähinnä se soveltuukin grilliherkkujen siirtoon grilliltä tarjoilupöydälle eikä niinkään jokaiselle henkilökohtaiseksi tarjottimeksi.

200611_716.jpg

Viimeistelyt ja variaatiot

Alustaa kiertäviin listoihin voi lopuksi muotoilla uran, johon sormenpäät on mukava asettaa alustaa nostettaessa. Vaihtoehtoisesti esimerkiksi tarjottimeen voi jo ennakolta valmistaa listat joihin on tehty kädensijat.

Samaa ideaa voi soveltaa eri tarkoituksiin. Alustan voi valmistaa vaikkapa kukkaruukkujen alle yms. tarkoituksiin. Listoja voi sävyttää laattojen väriin tai sisustukseen sopiviksi. Esimerkiksi keittiön välitilan kaakeloinnista yli jäävistä laatoista voi valmistaa kokonaisuutta täydentävän pannunalusen, jonka reunalistat voi sävyttää vaikkapa keittiökalusteisiin sopiviksi.

200611_717.jpg
200611_718.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201812_55656.jpg
Vestelli - puhtaiden vesien puolesta
Luonto ja vesistöt ovat meille sydämen asia, haluamme turvata puhtaan ja ainutlaatuisen ympäristön myös tuleville sukupolville.Rouva Jenni Haukion sanoin: "Suomen luonto on osa arvokkainta kulttuuriperintöämme. Se on kansallisaarre, jonka varassa olemme kautta historiamme rakentaneet niin aineellista kuin myös aineetonta hyvinvointiamme."
202211_79664.jpg
Muuttovalmis tilaelementtitalo säästää aikaa, rahaa ja energiaa
Rakentamiseen sisältyy perinteisesti monenlaisia piilokustannuksia, joita on vaikea laskea mukaan kokonaisbudjettiin. Esimerkiksi työmaa-aikainen energiankulutus voi päästä yllättämään rakentajan, mikäli omakotitaloa rakennetaan työmaalla useita kuukausia. Rakennushankkeen venyessä vuokralla-asuminen voi pitkittyä lisäten kustannuksia. Jätemaksuihin, työmaan siivoamiseen ja tavaroiden vastaanottamiseen kuluu paljon arvokasta vapaa-aikaa.
14_P_24982.jpg
Vältä ilmalämpöpumpun ongelmat
Kovasti suosiotaan kasvattaneiden ilmalämpöpumppujen asennuksissa on ilmennyt ongelmia. Ilmalämpöpumppujen asennus on ammattilaisten työtä, joten laitteiden turvallisuus on varmistettava pätevällä asennuksella. Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain siihen oikeutettu kylmälaiteliike. Asennusta ei saa tehdä itse eikä sitä saa teettää epäpätevällä asennusliikkeellä.Ennen asennusta on varmistettava, että asennusliikkeellä on vaadittu kylmälaiteliikkeen pätevyys. Tukes (Turvatekniikan keskus) pitää rekisteriä pätevistä kylmälaiteliikkeistä.Ilmalämpöpumpun asennuksessa tarvittavat mahdolliset sähkötyöt tulee teettää siihen oikeutetulla sähköurakoitsijalla. Kylmälaiteliikkeellä ei välttämättä ole sähköurakointioikeuksia, jolloin sähkötyöt on teetettävä pätevällä sähköurakoitsijalla. Tukes pitää erillistä rekisteriä sähköurakointioikeudet omaavista toiminnanharjoittajista. Ei-ammattilaisen tekemät sähkötyöt voivat johtaa hengenvaaraan.Kylmälaiteliikkeen on annettava ilmalämpöpumpun asennuksesta todistus. Todistuksesta tulee käydä tarkasti ilmi, mitä asennus koskee. Todistuksessa tulee olla myös kylmälaiteliikkeen vastuuhenkilön allekirjoittama vakuutus siitä, että ilmalämpöpumpun asennus on tehty määräysten ja asennusohjeiden mukaisesti.Ilmalämpöpumpun mukana on toimitettava käyttäjälle suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet. Käyttöohjeissa selvitetään ne ilmalämpöpumpun käyttöönottoon, käyttöön ja huoltoon liittyvät toimet, jotka käyttäjä saa tehdä itse. Asennusliikkeille tarkoitettuja asennus- ja huolto-ohjeita ei tarvitse toimittaa käyttäjälle.
20116_26562.jpg
Kokkolan asuntomessualueella
Kokkolan seutu on suomalaisen veneenrakennusalan ydinaluetta. Pitkät perinteet, vahva osaaminen, yhteistyö ja yrittäminen ovat keskipohjalaisen veneenrakennusperinteen ydintä – lopputulos seilaa tuhansina helminä pitkin maailman meriä.Kokkolalaisille veneet ovat tärkeitä ja sen näkee myös Kokkolan Asuntomessuilla. Asuntomessualueella on oma pienvenesatama ja heinäkuun viimeisellä viikolla (25.–31.7.2011) vietetään Kokkolan Asuntomessuilla venealan teemaviikkoa. Teemaviikon aikana pienvenesatamassa järjestetään mm. venenäyttely.Messualueen tonteista 8 on omarantaisia, 2 rantaoikeudella ja kaikille muille asukkaille on puolestaan varattu venepaikka alueen pienvenesatamasta. Satama-altaaseen mahtuu noin 40 pienvenettä.
20203_63067.jpg
Jokainen osaa pestä kätensä, mutta osaatko pestä ne oikein?
Jokainen meistä osaa pestä kätensä - ainakin teoriassa, mutta miten kädet tulisi pestä jos niistä haluaa oikeasti puhtaat?Tiesitkö, että käsienpesu kestää keskimäärin vain alle kaksi sekuntia? Siinä ajassa täysin puhdasta ei kyllä tule. Tämä kannattaa pitää mielessä kun seuraavan kerran kättelet jotakuta. Jos ja kun haluat säästää perhettäsi ja itseäsi turhilta sairastumisilta, kannattaa käsien pesemiseen kiinnittää oikeasti huomiota.
20146_40005.jpg
Mitä maksaa ilmanvaihtoremontti?
Ilmanvaihtokone on ilmanvaihdon sydänIlmanvaihtojärjestelmän hankinta ja asennuskustannukset koostuvat monista osasista ja voivat näin vaihdella paljonkin kohteen mukaan. Hintaesimerkit ovat 120 m² omakotitalosta.Ilmanvaihtokoneiden hinnat alkavat vajaasta kahdesta tuhannesta eurosta. Fiksumman ohjauksen ja energiatehokkaamman koneen saa parin sadan euron lisäinvestoinnilla, mutta tarpeenmukaisen ilmanvaihdon ohjauksen tuoma säästö saattaa tuoda hintalisän takaisin pienempinä käyttökuluina jomuutamassa vuodessa. Helppokäyttöisyyttä taas tuo kosteusohjaus, joka tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti saunan ja suihkun jälkeen. Paremmin varustelluissa malleissa se on vakiovarusteena ja joihinkin malleihin sen saa lisävarusteena noin sadalla eurolla.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton