• Etusivu
  • Rakentaminen

3 Rakennussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.06.2012
20077_5723.jpg

3.5 Käyttövaihe


Monta kertaa toistettu teksti: tämä on onnistumisen kannalta rakentamisen tärkein vaihe. Taas kerran, vastaanotto on rakentamisen tärkein vaihe. Mitä on saatu aikaan? Kaiken tulee olla kunnossa. Onko saatu sitä mitä on tilattu? Perinteisiä hartiapankkirakentajia on nykyään enää erittäin vähän. Tällainen rakentaja saa syyttää itseään, jos lopputulos ei ole sitä mitä ajatteli. Nykyisin rakentaminen on usean eri urakoitsijan yhteistyön tulos. Onko tässä onnistuttu? Se selviää lopputarkastuksessa, tosin lopputulos on ollut jo pitkään näkyvissä.

3.5.3 Rakennuksen vastaanotto Rakennuttajan tehtävänä on järjestää vastaanottotarkastus. Tavoitteena on todeta suoritusten sopimustenmukaisuus, tarkistaa vastaanotossa luovutettavat asiakirjat, taloudellinen loppuselvitys sekä hoitaa puutteiden korjaaminen ja jälkitarkastus. Tulosteina ovat vastaanottopöytäkirja(t) ja taloudellisen loppuselvityksen pöytäkirja, joka on joko yhdessä vastaanottopöytäkirjan kanssa tai erikseen.

3.5.3.1 Asian läpikäynnin tarkoitus
Vastaanotolla otetaan vastaan urakoitsijan tai urakoitsijoiden työsuoritukset dokumentteineen sekä hoidetaan juridiikka ja taloudellinen loppuselvitys. Tämä kaikki tapahtuu myös niiden urakkasuoritusten osalta, jotka koskevat vain osaurakoita, esimerkiksi runkotöitä. Niiden vastaanottotarkastus on välittömästi työrupeaman valmistuttua.

3.5.3.2 Miten asiat käydään läpi
Vastaanoton lähtötietoina ovat talotekniikan laitteiden tarkastusten pöytäkirjat sekä rakenteiden ennakkotarkastuksissa syntyneet dokumentit. Merkittävän osan vastaanottoa muodostaa rakennuksen suunnitelmien mukaan tehtyjen töiden hyväksymiskriteerit. Vastaanottotilaisuus on siis pitkälti olemassa olevien dokumenttien tarkastamista sekä viimeisen viikon sisällä esiin tulleiden, pintatöissä havaittujen korjaamatta jääneiden puutteiden kirjaamista. Vastaanottotarkastukseen liittyy paljon muodollisuuksia kokouskutsusta ja puutelistoista lähtien. Omakotitalossa muodollisuudet voidaan useassa tapauksessa unohtaa ja sopia suullisesti vastaanottotarkastuksen ajankohta (liite 3.5.3, Vastaanottotarkastuksen pöytäkirjamalli). Pöytäkirjamallia voi käyttää kaikissa vastaanotoissa. Jos rakentaja on tehnyt urakkasopimuksen runkotöistä, samaa pöytäkirjaa voi käyttää myös siinä. Pääasia on, että tarvittavat ja välttämättömät asiat käydään läpi.
Urakoitsijoiden luovuttamat laitteiden dokumentit on toivottavasti tarkastettu jo etukäteen. Suunnittelijat antavat omat lausuntonsa rakennuksen vastaanotettavuudesta. Tämä kaikki tuntuu turhalta kaavamaisuudelta, mutta liian monta taloa on otettu vastaan liian heppoisin kriteerein ja asiaa sen paremmin tuntematta. Jälkeenpäin on asioista sitten jouduttu käymään jopa oikeutta. Kun vastaanotto tehdään reilun pelin meiningillä, ei urakoitsijoilla pitäisi olla mitään vastaan sanottavaa. On heidänkin etunsa, kun saadaan kaikki asiat heti sovittua. On tosin ollut sellaisiakin vastaanottotilaisuuksia, että urakoitsija on meinannut hiiltyä, kun asioita on ryhdytty käymään läpi niin kuin pitää.

3.5.3.3 Taloudellinen loppuselvitys
Taloudellinen loppuselvitys käydään läpi vastaanoton yhteydessä tai sovitaan erikseen. Kun tämä voidaan tehdä samassa yhteydessä, on se osoitus rakennustyön aikana tehdystä tarkasta työstä. Jos asioissa on epäselvää, eivät kaikki ole tehneet työtään kunnolla tai työn loppuvaiheessa on tullut paljon muutoksia. Vastaanottotilaisuudessa rakennusaikaiset vakuudet vaihdetaan takuuajan vakuuksiksi. Kaikista rakennustyön aikana pidetyistä vastaanottotilaisuuksista tehdään pöytäkirjat.

3.5.3.4 Jälkitarkastus
Yleensä vastanottotarkastuksen jälkeen joudutaan vielä pitämään jälkitarkastus. Se ei ole mitenkään osoitus huonosti tehdystä työstä. Vasta sitten kun jälkitarkastuksia tehdään useita peräkkäin, voidaan todeta, että kyllä työn voisi kerrallakin tehdä kuntoon. Jälkitarkastuksen ajankohta sovitaan vastaanottotarkastuksessa, ja tuolloin urakoitsijat voivat pitkälti määritellä ajankohdan. Jälkitarkastuksesta on myös syytä tehdä muistio, joka myötäilee vastaanottotarkastuksen kaavaa, lukuun ottamatta loppuosan kohtia.

3.5.3.5 Päätöksen teko
Vastaanottotarkastuksessa tehdään selvä vastaanottopäätös, jossa hyväksytään ainakin suurin osa urakoitsijan suorituksesta. Voidaan tehdä myös perusteltu päätös olla ottamatta urakkasuoritusta vastaan miltään osilta. Tähän tulee kuitenkin olla selvät perusteet. Niitä voivat olla suorituksen viivästyminen niin, että muuttoa ei voi vielä suorittaa tai jotain vastaavaa. On tietenkin hyvin subjektiivinen näkemys, onko omakotitalo muuttokunnossa vai ei, mutta viimekädessä asian ratkaisee tilaaja ja urakoitsijalle jää mahdollisuus vedota asiassa tuomioistuimeen. Näin pitkälle asiassa ei tarvitse mennä, jos mukana on riittävä asiantuntemus molemmilta puolilta.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20209_66624.jpg
Minkä lämpöpumpun haluaisit kotiisi? Katso videolta vinkit valintaan
Lämmitysjärjestelmän valinta on tärkeä päätös varsinkin Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa. Kylmät talvet vaativat lämmitykseltä varmaa toimintaa sekä hyvää hyötysuhdetta. Kesällä taas viilennys on erinomainen apu helteisiin päiviin. Lämpöpumpuista löytyy jokaiseen kotiin sopiva vaihtoehto.
20221_74428.jpg
Akustiikkasuunnittelu olennaisessa roolissa puurakennuskohteissa
Rakennus rakennetaan käyttäjää varten ja asuinympäristön akustinen miellyttävyys lisää asumisen ja elämisen viihtyisyyttä. Kun melu ja liiat äänet voivat häiritä unta ja keskittymistä sekä aiheuttaa jopa terveyshaittoja, niin vastaavasti akustisesti miellyttävä ympäristö alentaa stressitasoja tutkitusti.Akustinen suunnittelu onkin tärkeää rakennuksen loppukäyttäjän kannalta. Rakentamisen lainsäädäntö asettaa myös tavoitteet ääneneristysvaatimuksille. Puurakennuskohteissa haasteita akustiikkasuunnitteluun tuovat erityisesti puun luontaiset ominaisuudet rakennusmateriaalina.
20234_81348.jpg
Tasokas sähköistys nostaa asumisen laatua
Huolella suunniteltu ja toteutettu sähköistys tekee kodista toimivan ja viihtyisän, laatutasoa voi kohottaa uusilla sähköistysratkaisuilla. Onnistumiseen tarvitaan tietoa uusista tuotteista sekä alan ammattilaisten näkemystä työn eri vaiheissa.Nykyisen kodin ja uudiskohteen laatutasoa voi kohottaa oleellisesti investoimalla sähköistykseen. Yksin valaistus ja kodin sähkölaitteet vaativat sähkösuunnittelulta tänä päivänä paljon enemmän kuin aiemmin, sähköautonlatauksesta, tietoliikenneverkoista ja kodin automaatiosta puhumattakaan. Kokonaisuus palvelee pitkälle tulevaisuuteen, jos asuntoon asennetaan kattava yleiskaapelointi ja huomioidaan piha-alueiden sekä piharakennusten sähköntarve.
20149_40926.jpg
Vesikatto suojaa kotisi muita rakenteita
Vesikatteen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on katteen pitkäikäisyys. Muita merkittäviä ominaisuuksia ovat katemateriaalin ulkonäkö, äänettömyys, helppohoitoisuus, keveys sekä asennustyön helppous. Vesikatteen pitää myös sopia talon muiden julkisivumateriaalien muodostamaan kokonaisuuteen; katteen tulisi luontua ulkonäöltään ympäristöönsä. Kunnollinen kattoratkaisu sisältää aina myös katteen ja lämmöneristeen väliin jäävän tuuletustilan. Vesikatoissa yleisin havaittu ongelma on saumojen, läpivientien ja kiinnikkeiden väljentyminen ajan mittaan. Myös lumi ja jää saattavat aiheuttaa ongelmia katteelle ja räystäille.
20236_82276.jpg
Paras autotalli kestää sukupolvelta toiselle: nappaa asiantuntijan vinkit toteutukseen
Alkaako tila loppua kesken vanhasta autotallista? Mistä löytyisi lisää säilytystilaa tavaroille? Perheen kaikki harrastevälineetkin pitäisi saada säilöön säiden armoilta. Jos olet aikonut rakentaa autotallin tai -katoksen, niin NYT on oikea aika toteuttaa suunnitelmat, ettei syksyn ja talven tullen iske hätä säilytyspaikoista. Kun suunnitelmissasi on rakentaa autotalli tai autokatos, saat Smartialta juuri sellaisen ratkaisun ja rakennuksen kuin haluat. Lähes kaikki Smartia Oy:n toimittamat mallit ovat asiakkaan tarpeisiin räätälöitävissä.
202210_79752.jpg
Sähköautoilu helpottuu talvella huomattavasti, kun kotona on oma latausasema
Säiden kylmetessä ja iltojen pimetessä kotien energiankulutus kasvaa lämmityksestä ja valaistuksen tarpeesta johtuen. Monia saattaa lisäksi mietityttää tämänhetkinen maailmantilanne ja korkeat energiahinnat, mutta sähköautoilusta ei kannata olla huolissaan. Sähköautoa ladataan pääsääntöisesti yöllä, jolloin kiinteistön muu kulutus on pienimmillään ja lataus on mahdollista ajoittaa edullisimmille tunneille. Turvallisinta lataaminen on siihen suunnitellulla laitteella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton