• Etusivu
  • Talo

Vesikatto

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.10.2015
201510_44537.jpg

Kokemuksen kautta ihminen on oppinut ankarissakin sääolosuhteissa suojaamaan itsensä ja läheisensä niin, että pysyy terveenä ja henkikulta säilyy. Maapallolla sääolosuhteet vaihtelevat rajusti ikiroudan jäätävistä alueista autiomaiden kovaan kuumuuteen ja aina niihinkin on pystytty sopeutumaan ja elämään niissä olosuhteissa. Me suomalaiset olemme valinneet asuinpaikaksemme noiden ääripäiden välissä vallitsevan ilmaston, joka takaa riittävästi säätilojen vaihtelevuutta, siksi mielenkiinto niihin säilyy ja puheenaihetta riittää jokaiselle päivälle.

Säätilojen nopea vaihtelu asettaa rakennustemme rakenteet ja omat tietotaitomme kovalle koetukselle, sillä vesikattojen rakenteet ovat aina ensimmäisenä tulilinjalla noissa vaihteluissa ja vaativat jatkuvaa seurantaa, jotta asuminen olisi miellyttävää. Perustusrakenteet ja vesikattorakenteet sekä niiden oikea toimivuus, ovat avainasemassa rakennusten pitkäikäisyyden toteuttamisessa. Vesi kaikissa olomuodoissaan vesikatolla, kovan tuulen avustamana, vaatii siitä torjuntavoiton ottamista jatkuvasti ja siksi vesikaton rakenteiden pitää olla oikein suunniteltu ja toteutettu.

201510_44538.jpg

Katteita on laaja materiaali- ja värivalikoima ja niiden pitkäkestoisuuteen, vedenpitävyyteen sekä ääntä eristäviin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää erityishuomio. Katteiden valmistajien asennusohjeisiin on hyvä tutustua, sopiiko aiottu kate materiaalinsa ja värinsä puolesta rakennuksen julkisivuihin sekä muuhun ympäristöön. Katteen alapuoliset rakenteet pitää ottaa huomioon ja huolehtia myös niiden tuulettuvuudesta kosteusvaurioiden välttämiseksi. Veden, lumen ja jään poistuminen katolta hallitusti on mahdollistettava siihen tarkoitukseen suunnitelluin rakenne- ja tarvikeratkaisuin.
Lumiesteet ja karkeapintaiset katemateriaalit estävät lumen sekä jään putoamisen hallitsemattomasti alas katolta.
Veden poistaminen vesikatolta hallitusti vesikouruin ja syöksytorvin sadevesien poistoputkijärjestelmään on erittäin tärkeää, sillä poistoveden päästäminen rakennuksen perustukseen, aiheuttaa kosteusongelmia rakenteissa, joita on vaikea korjata. Suomessa sataa vuodessa noin 500 – 1000 litraa vettä jokaiselle neliömetrin alalle ja harja-, pulpetti-, yms. katoilta tuleva vesi lisää määrää huomattavasti, siksi vesi pitää poistaa hallitusti.

Vesikourujen hankinnan yhteydessä kannattaa ottaa huomioon niiden kiinnittäminen rakennuksen räystäsrakenteisiin. Nykyiset kourut valmistetaan asennuspaikalla saumattomiksi ja niiden kiinnittämiseen räystäälle on olemassa kourun ulkopuoliset kannatinkoukut sekä sisäpuoliset kannattimet. Suosittelen ulkopuolisia kannatinkoukkuja, koska kourut on helppo puhdistaa myös kourussa kulkevan kauko-ohjattavan harjauslaitteen avulla puiden lehdistä sekä neulasista ilman sisäpuolisia esteitä, joita sisäpuolen kannattimet muodostavat haitaksi asti.

Kulkiessani katselen usein tasakattoisten räystäättömien rakennusten ulkoseinien yläosia ja varsinkin kerrostalojen tiilirakenteisissa ja rapatuissa seinissä näkyy sateiden jälkeen useita päiviä niihin imeytynyt kosteus. Mitä tuo kosteus voi aiheuttaa, jos se imeytyy lämmöneristekerroksiin? Lienee ajattelun paikka ja neuvonpito rakennusten suunnittelijoiden kanssa, josko rakennuksiin suunniteltaisiin ja tehtäisiin toimivan vesikaton lisäksi myös kunnolliset räystäät.

201510_44539.jpg
201510_44540.jpg
Teksti: Pekka Niemelä, rkm/Porin Rakennusmestarit ja -insinöörit ry

Jätä kysymys rakentamiseen liittyvistä ongelmista Kysy, vastaamme -palstalla

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20213_69412.jpg
Oletko valmis mökkikauteen? Mökki lämpimäksi nopeasti
Mökkikausi alkaa mahdollisimman aikaisin keväällä ja kesällä se on kuumimmillaan. Peruslämmöllä tai kylmillään olleelle mökille kaivataan pikaista lämpöä. Tulikiven tehokkaiden ja näppärien pikalämmittäjien ja kiertoilmatakkojen ansiosta mökin saa nopeasti lämpimäksi.Vaikka kesä on vilkkainta mökkeilyaikaa niin tulisijan valintaa kannattaakin miettiä koko vuotta silmällä pitäen. Oikealla valinnalla mökkeilykautta voidaan jatkaa pitkälle syksyyn tai alkutalveen saakka. Myös talvella kamiina tai kiertoilmatakka antaa lämmön nopeasti ja vaivatta.
2959_913285543_2017103013224.jpg
Hirsikalliontie, Espoo
Komea talo, joka sai suojakseen terveen katonKATTOJEN KUNKKU 2018 -REMONTTIKOHDETOTEUTUS /Eliittikatot OyKomean kuoren alla voi piillä yllätys, joskus ikäväkin sellainen.Tässä talossa yläpohjan rakenteet eivät päässeet tuulettumaan, koska ilman kierrolle ei yksinkertaisesti oltu tehty reittejä – räystäät olivat täysin ummessa ja höyrynsulku oli asennettu väärälle puolelle eristeitä! Kyllä, aivan totta; eristeiden päällä olevan vanerin ja kattoruoteiden välissä oli rakennusmuovi.
20086_11271.jpg
Vanha fiilis uuteen puuesineeseen
Haluatko wanhentaa uuden puisen lipaston tai muokata tavanomaista vanhaa kalustetta toiseen lookiin? Tällä ohjeella saat vanhaa fiilistä.
Puhdistusaineet kodin siivoamiseksi jouluksi
Koti siistiksi järkevästi siivoten
Tänäkin jouluna moni varmasti tuskasteli joulusiivouksen aloituksen tai tekemisen kanssa. Mistä löytyisi se taika, joka aina vain sormia napsauttamalla loihtisi koko kodin juhlakuntoon? Todellisuudessa mitään taikaa ei ole, mutta omaa työkuormaansa voi helpottaa pienten niksien ja kikkojen avulla.
20093_15527.jpg
Elämää ennen tonttia
"Kaikki" on näköjään mahdollista. Ote päiväkirjasta, syksy 2006.Enpä olisi muutama vuosi sitten uskonut, että tämä kaikki on mahdollista näillä Helsingin hinnoilla! Uuden talon rakentaminen ei tosin edelleenkään ole kirkossa kuulutettu, mutta nyt se on mahdollista enemmän kuin koskaan.
202111_73598.jpg
Millä tiivistät kiukaan hormiliitoksen oikein?
Vanhan saunan kiukaan vaihtaminen sujuu helposti. Hommataan uusi kiuas tai vaihdetaan kiuasmallia kokonaan. Kiuas asentuu paikoilleen muitta mutkitta, mutta millä puilla lämpiävän kiukaan hormi pitäisi tiivistää niin, että se on tehty oikein?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton