• Etusivu
  • Rakentaminen

Elämää ennen tonttia

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.03.2009
20093_15527.jpg

"Kaikki" on näköjään mahdollista. Ote päiväkirjasta, syksy 2006.

Enpä olisi muutama vuosi sitten uskonut, että tämä kaikki on mahdollista näillä Helsingin hinnoilla! Uuden talon rakentaminen ei tosin edelleenkään ole kirkossa kuulutettu, mutta nyt se on mahdollista enemmän kuin koskaan.

Asuntokaupasta toiseen

Sen, missä nyt olemme, on mahdollistanut edullinen lähtötilanteemme, jossa mieheni oli hankkinut ensiasuntonsa lama-aikana. Tämä oli hyvä startti myöhempiin asuntokauppoihin, mutta siitä huolimatta olemme kyllä eläneet koko ajan "korviamme myöten veloissa".

Kesällä 2000 saavutimme jotain suurta: löysimme ihanan rivitaloasunnon jo pitkään haaveilemaltamme pientaloalueelta Itä-Helsingissä. Kahden kuukauden kuluttua muutosta perheeseen syntyivät kaksoset.

Asunto oli toimiva ja tilaa pienelle perheellemme riittävästi. Mutta tulevaisuus kummitteli jo mielissä, että "kun lapset tuosta kasvavat, niin olisi hyvä olla yksi makuuhuone lisää". Tähän tarjoutuikin mahdollisuus kaksi vuotta myöhemmin. Pensasaidan yli huutelin naapuriin, että mitä kuuluu ja vastasivat, että ovat ostaneet uuden asunnon ja pistävät kotinsa pian myyntiin. Asunto oli yksi taloyhtiön isoimmista huoneistoista, kolmen makuuhuoneen asunto, jotka ovat erittäin harvoin vapautuneet myyntiin. Aloimme miettiä asunnosta loppuelämämme kotia. Muutimme asuntoon lokakuussa 2002. Tammikuussa 2003 aloin odottaa nuorinta poikaamme. Taas suunnitelmat isommasta asunnosta lähtivät kytemään. Että se siitä loppuelämän kodista…?

Päätös tehdään viiden vuoden sisällä

Kolmannen lapsemme syntymän jälkeen seurasimme aluksi vain mielenkiinnosta asuinalueemme asunto- ja tonttitarjontaa sekä hintoja. Tiesimme jo, että alueella on vähän kohteita myytävänä ja sähköpostiini tipahteli ilmoitusvahtien kautta viestejä harvakseltaan.

Olimme tyytyväisiä isompaan asuntoomme ja sitä mieltä, että pärjäämme siinä tarvittaessa hamaan tulevaisuuteen. Huoneisto kaipasi pintaremonttia, mutta mielestämme suurempiin remontteihin ei kannattaisi ryhtyä, ennen kuin päätämme muutosta tai jäämisestä.

Tuossa hetkessä emme kuitenkaan voineet alkaa toimia. Asuntolainaa oli jäljellä vielä liian paljon, että olisimme uskaltaneet edetä kummassakaan asiassa. Laskimme, että noin viiden vuoden kuluessa pystyisimme tekemään päätöksen suuntaan tai toiseen.

Asumisen vaihtoehdot vähissä

Tulevan asumisen vaihtoehdoissa tärkeysjärjestyksessä ensimmäisellä sijalla oli nykyinen asuinalueemme, jonne ehdottomasti halusimme jäädä. Oikeastaan vain tämä oli meille tärkeää. Toisen sijan jakoivat sitten kaikki muut vaihtoehdot: silloiseen asuntoon jääminen ja sen remontoiminen, isomman kohteen ostaminen tai tontin ostaminen ja uuden talon rakentaminen.

Eniten toivoimme, että löytäisimme alueelta sopivan kokoisen ja hintaisen tontin, mutta tämä vaihtoehto ei näyttänyt kovinkaan todennäköiseltä. Parinkin tontin myynti-ilmoitus löytyi netistä, mutta tontit joko tulivat myyntiin meille liian varhain, olivat meille liian pieniä tai liian suuria, jolloin hinta nousi ulottumattomiin.

Kyseltiin ja käytiin katsomassa muutamia alueella myytäviä asuntoja, jotka useimmiten olivat vanhoja omakotitaloja isolla tontilla. Parissakin kohteessa olisimme voineet vastata myyntihintaan, mutta talot olivat niin huonokuntoisia, että ne olisi pitänyt käytännössä katsoen rakentaa alusta loppuun uudestaan. Olisimme kyllä säästyneet isoilta lisälainoilta, mutta sitten meillä ei olisi ollut enää yhtään rahaa remontteihin, joita talot kipeästi kaipasivat.

Mietimme kyllä tarkkaan yhtenä vaihtoehtona lähteä tällaiseen vanhan talon kunnostamisprojektiin. Remonttejahan olisi voinut tehdä pikkuhiljaa ja rahatilanteen mukaan. Mutta jo perhetilanteemme takia loputtomien remonttien keskellä eläminen tuntui meistä vastenmieliseltä. Meillähän ei ollut vielä kiirettä tai tarvetta luovuttaa. Maltoimme onneksi odottaa.

Projektin vaiheet

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20194_57223.jpg
Kulkuväylät pihakivillä
KATSO MUITA IDEAKUVIA TÄÄLTÄ >>
20209_66527.jpg
Muista nämä, kun keittiöremontti tulee ajankohtaiseksi
Uusi keittiö on pitkäikäinen investointi, sillä suomalaiskotien keittiöt uusitaan keskimäärin yli 15 vuoden välein. Koska harvalle meistä kodin keittiöremontti on arkipäivää, keittiön hankinnassa kannattaa kääntyä hyvissä ajoin asiantuntevan ammattilaisen puoleen. Lue Powerin keittiösuunnittelija Katja Grönros-Seppäsen vinkit, kuinka voit tehdä uuden unelmakeittiösi hankinnasta helppoa ja budjettisi mukaista.
20211_68082.jpg
Tulisijojen ja savupiippujen paloturvallisuuden merkittävin riskitekijä
Omakotitaloihin asennettavien savupiippujen ja tulisijojen paloturvallisuus on rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuulla – useimmiten rakentava perhe, muistuttaa Rakennustuoteteollisuus RTT ry ja Industria Oy Palosuojelurahaston osarahoittamassa hankkeessa. Hankkeessa kartoitettiin tulisijojen ja savupiippujen riskitekijöitä ja niihin ratkaisuja. Selkein riskitekijä liittyi asennusvaiheeseen.
20233_81167.jpg
Saunaremontissa sähkötkin uusiksi
Saunan 20 vuotta vanhat tilat kaipasivat uutta ilmettä ja uutta tekniikkaa. Niin kuin yleensä remontissa käy, myös tässä nälkä kasvoi syödessä ja suunnitelmat tilojen uusimisessa muuttuivat matkan varrella.Tilat sinällään pysyivät samojen seinien sisällä, mutta esimerkiksi sauna koki muutoksen alkuperäisestä suunnitelmasta. Asukas painottaa kuitenkin, että suunnittelu kannattaa tehdä hyvin heti alussa ja ottaa ammattilainen avuksi suunnitteluun ja työn tekemiseen. Näin saa uutta näkemystä ja välttää mahdolliset virheet.
20086_11637.jpg
Muuttovalmis Kastelli-huvila
Täyslämpimiä Kastelli-huviloita saa nyt myös muuttovalmiina. Kastellin ValmisHuvilan rakennejärjestelmä on perusta erinomaiselle lopputulokselle. Saumaton paikanpäällä tehty rakenne on tutkitusti lämmin ja turvallinen. Vaikka asuisit kauempanakin huvilatontistasi, voit jättää rakentamisen Kastellin ammattilaisten tehtäväksi. Viihtyisän ja tyylikkään huvilan suunnittelu lähtee liikkeelle aina omista tilatarpeistasi ja rakennuspaikan vaatimuksista.
20115_25991.jpg
Kestääkö piipun painon?
Vanhaan varastoon ollaan rakentamassa saunatilaa. Pohjana on vanha lattiavalu jonka paksuus on 50mm. Raudoituksena on käytetty noin 3-4mm verkkoa noin 100mm ruuduilla. Tämän päälle on lattiamassalla tehty 60mm vahvuudella kapea kaista piipun kohdalla. Kestääkö tällainen ratkaisu muuratun kaksihormisen piipun painon vai siirrynkö suosiolla kevythormiin? 6 metrin piippuun tulisi painoa noin1600 kiloa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton