• Etusivu
  • Talo

Anna kattosi talvehtia rauhassa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 06.10.2015
201510_44524.jpg

Tässä niksit kuinka voit varmistaa, että kattosi saa nukkua rauhallista talviunta. Kyse on loppujen lopuksi muutamasta pikkuseikasta, jotka omakotiasujan tai mökin omistajan tulisi huomioida ennen talven tuloa.

Tiedämme, että katoille kertyy roskaa varsinkin syksyisin, kun lehdet ja neulaset putoavat puista. Syysmyrskyt lennättävät risuja ja oksia katoille. Tuulen mukana katoille kulkeutuvat roskat tukkivat kourut ja tasakatoilla olevat kattokaivot. Puhdistamaton katto alkaa myös helpommin kasvaa sammalta.

Kiipeä siis katolle tarkistamaan katon siisteys, yleinen kunto ja kourujen puhtaus. Huolehdi kuitenkin, että toimit turvallisesti ja että tikkaat sekä kulku katolla ovat kunnossa.

Tarkista ettei katolla ole rikkinäisiä tiiliä tai selkeitä vuotokohtia

Katolla käydessäsi on hyvä samalla tarkistaa, ettei siellä ole rikkinäisiä tiiliä tai selkeitä vuotokohtia. Piipun juuri ja sekä kaikki läpiviennit ja niiden tiiviys olisi hyvä tarkistaa. Pienillä toimin voit säästää tonnin jos toisenkin. Jos kattosi on kovin jyrkkä tai muuten koet työn liian vaikeaksi tai haasteelliseksi voit aina kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattilaisen olisi muutenkin hyvä käydä aika ajoin varmistamassa katon kunto. Tarkastuskäynnistä saat aina kirjallisen ja kuvallisen raportin osoittamaan että olet hoitanut kiinteistöäsi hyvän hallintatavan mukaan.

Info

Info

Alla lista tärkeimmistä toimista katon talvehtimisen varalle:

1. Tarkista turvallinen nousu katolle ravistamalla tikkaita

2. Liiku rauhallisesti ja käytä turvavarusteita

3. Käy katto lävitse neliöneliöltä tarkastaen sen kunto

4. Tarkista myös samalla kaikkien läpivientien tiiviys

5. Puhdista katto ja kourut roskista, sekä varmista että syöksytorvissa ei ole tukoksia

6. Mikäli katolta löytyy lumiesteet, tarkasta niiden tukeva kiinnitys ja niiden tiivistys katteeseen

7. Päätyräystäät ja niiden kunto olisi myös hyvä aika ajoin tarkistaa

8. Puhdista syöksytorvien alapäässä olevat sadevesikaivot roskista ja lehdistä

Kiinnitä huomiota läpivienteihin ja kattoluukkuihin

Kiinnitä erityisesti huomiota seuraaviin asioihin. Läpiviennit eli poistoputket, -kattoluukut ja ikkunat on syytä tarkistaa huolellisesti. Läpivientien osalta huomion tulisi kiinnittyä erityisesti tiivisteiden kuntoon. Tiivisteet haurastuvat ajan myötä ja ne tulee mahdollisesti uusia. Tasakatoilla huomiota tulee kiinnittää kattokaivojen toimivuuteen ja niiden tiiveyteen. Puiden lehdet sekä muut roskat täytyy siivota katolta pois koska ne kulkutuvat useimmiten aina kattokaivoon toisin kuin harjakatoille, ja voivat siten tukkia kaivon. Yksi hyvä ennaltaehkäisevä keino tukkeutumista vastaan on asentaa katoille tarkoitettu lehtisiivilä kaivojen päälle. Veden ei tulisi seistä läpivientien vieressä vaan ohjautua pois näistä. Piipun pellitykset on myös syytä käydä lävitse. Tarkistetaan niiden kiinnitys, pinta, tiivisteiden kunto ja vedenpitävyys.

Hyvää talviunta katollesi toivottaa Vesivek – Katsomme aina korkeammalle.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vesivek Oy
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmänPuutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
20071_3198.jpg
Vesivek-sadevesijärjestelmä
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi rakennusten homevaurioihin.Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.
20189_54572.jpg
Miten olisi täysin uniikki koti?
Useat haaveilevat itse suunnitellusta kodista, omien mielikuvien sekä ajatusten ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt miten tilat keskenään jakautuisivat. Omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja osaavalle arkkitehdille. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuuden sekä omaa tarkkanäköisyyttä yllättäviäkin yksityiskohtia ajatellen.
20183_52190.jpg
Tiivistä autotallin ovi pakkaselta ja pölyltä
Autotallin kosteus- ja veto-ongelmat voidaan korjata yksinkertaisesti tiivistämällä ovi uudelleen. Mikä tahansa tiiviste ei kuitenkaan sovellu autotallin oveen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakkasisällön laatiminen
Toimenpiteet:Projektipäällikkö laatii yhteistyössä suunnittelijoiden kanssa urakkasisällön ja osapuolten yhteiset työmaapalvelut, joissa määritellään urakoitsijoiden yleiset velvollisuudet ja urakkakohtaiset urakkarajat siltä osin, kuin urakkarajatiedolla on merkitystä muille urakoitsijoille. Osapuolten yhteiset työmaapalvelut sekä työmaan toiminta- ja hallintoasiakirjat liitetään tarjouspyyntöasiapapereihin kaikkien urakoitsijoiden osalta. Urakkasisällöstä tehdään suppeampi versio pienurakoita varten.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Urakkasisältö, Osapuolten yhteiset työmaapalvelut ja Työmaan toiminta ja hallintoHyväksyntä:Rakennustoimikunta ja projektipäällikkö

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton