• Etusivu
  • LVI

KNX-taloautomaatio tuo rakennukseen mukavuutta, yksilöllisyyttä, turvallisuutta ja energiansäästöä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 27.03.2013
20133_34316.jpg

Ohjelmoitava KNX-kodinohjausjärjestelmä suunnitellaan yksilöllisten toiveiden ja tarpeiden mukaan

Kaikkia kodin toimintoja voidaan ohjata yhdestä paikasta
Yksinkertaisimmillaan kodin sähköistystä voi ohjata yksittäisten laitteiden esimerkiksi säätimien ja läsnäolotunnistimien avulla. Tai kaikkea voi ohjata helposti yhdestä paikasta KNX-taloautomaatiolla. Käyttö perustuu yksilöllisesti ohjelmoitaviin tilanteisiin ja toimintoja voi ohjata myös matkapuhelimen avulla.

Lue lisää KNX-kodinohjausjärjestelmästä

Yhdellä kodinohjausjärjestelmällä kaikki kodin toiminnot hallintaan

Aamulla herätessä painetaan vain yhtä painiketta. Järjestelmä sytyttää halutut valot makuuhuoneeseen, kylpyhuoneeseen, keittiöön tai portaisiin. Toisella painikkeella sammutetaan illalla valot, aktivoidaan liiketunnistimet ja vähennetään turhaa lämmitystä.

Kotona/poissa -toiminto
Vain yhdellä painalluksella saa monta toimintoa. Kotiin tultaessa valot syttyvät vaikkapa eteiseen, keittiöön ja käytäviin. Samalla kaikki halutut pistorasiat voidaan laittaa päälle ja ilmanvaihto palautuu normaaliin tilaan, kun poissa ollessa se on ollut minimissä. Kotoa lähdettäessa poissa-toiminnolla saadaan valot sammumaan ja halutut pistorasiat pois päältä.

Loma-ajan simulointi
Ole kotona myös silloin, kun olet lomalla. Loma-ajan simulointi tekee kodista asutun oloisen silloin, kun olet poissa. Simulointi onnistuu helposti käyttämällä KNX-taloautomaatiota. Talossa asumista simuloidaan valaistusta käyttämällä tai vaikkapa ohjaamalla verhoja eri asentoihin päivän mittaan.

KNX- kodinohjausjärjestelmä hallitsee talon toimintoja

KNX-taloautomaatio säätää talon lämmityksen halutulla tavalla
Taloautomaatio pitää huolen, että kodin huoneet ovat lämmitettyinä vain silloin, kun niitä todella käytetään. Sen avulla voi asettaa erilaisia lämpötila-arvoja esimerkiksi lastenhuoneisiin, kirjastoon, olohuoneeseen tai vierashuoneeseen. Yön ajaksi voi laskea makuuhuoneiden lämpötilan asetusarvoa kahdella asteella ja silti herätä mukavassa lämpötilassa taas aamulla. Kun kotoa poistutaan, aktivoidaan murtohälytysjärjestelmä, sammutetaan ohjatut kulutuslaitteet ja myös haluttujen huoneiden lämpötilaa pudotetaan.

20133_34317.jpg

KNX-kodinohjausjärjestelmällä turvallisuutta

Se säätää lämmityksen automaattisesti pois päältä tuuletuksen ajaksi. Kotona poissa -ohjauksella ohjataan talo ns. perustilaan. Silloin esimerkiksi ilmanvaihto laskee minimiin, ohjatut kuormat, kuten liesi, kytkeytyvät pois ja magneettiventtiili sulkeutuu vesivuodon välttämiseksi. Markiiseja ja sälekaihtimia voidaan ohjata halutulla tavalla tai säätilan mukaan. Sähkön ja veden kulutuksen, ilmalämpöpumpun tai IV-koneen kulutuksen seuranta ja visualisointi ovat mahdollisia. CO2-hiilidioksidianturi seuraa huoneiden hiilidioksidipitoisuutta ja kosteutta. Esimerkiksi saunomisen jälkeen anturilla varmistetaan, että tuuletus on riittävän pitkä.

KNX-taloautomaatio merkitsee energiansäästöä

Huoneiden lämpötilan lasku yhdellä asteella merkitsee viiden prosentin säästöä lämmitysenergiassa. Vaikutus näkyy nopeasti säästönä lämmityskustannuksissa. Järjestelmä hyödyntää lisäksi päivänvaloa säästääkseen energiaa. Tunnistimet sytyttävät tai sammuttavat valoja päivänvalon mukaan. KNX-taloautomaatio varmistaa, että kodin sähkölaitteet eivät jää turhaan päälle. Sen avulla voidaan myös optimoida sähköä kuluttavien koneiden käyttöä aikoihin, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan.

KNX-kodinohjausjärjestelmä ohjaa valaistusta ja säätää haluttuja tunnelmia

Valaistusta voidaan ohjata yhdestä tai useammasta paikasta. Yhteen painikkeeseen voidaan tallentaa erilaisia tilanteita kuten lukutilanne, siivoustilanne tai vaikkapa juhlatilanne tarpeen mukaan. Painikkeeseen voidaan ohjelmoida myös esimerkiksi etu- ja takapihan ulkovalot, joita perinteisellä kytkintoiminnolla on lähes mahdotonta toteuttaa.

KNX-taloautomaatio on laitevalmistajista riippumaton standardi. ABB valmistaa tuotteita kodin kaikkeen sähköistykseen liittyviin toimintoihin. ABB:n tuotteet ovat turvallisia, kestäviä ja helppokäyttöisiä.

Ohjauspaneelilla tietoa talon toiminnoista

KNX-taloautomaation hankinnan perustelu käy yksinkertaisesti. Se on investointi, joka tuottaa vuosien saatossa itsensä takaisin.

Busch ComfortTouch
Ohjauspaneelin kautta voidaan ohjata kaikkia toimintoja yhdestä paikasta. Käyttö perustuu valmiiksi ohjelmoituihin tilanteisiin ja toimintoja voidaan ohjata myös matkapuhelimen avulla. Toimintoja voidaan myös muuttaa jälkikäteen.

Busch priOn, 3-osainen painiketaulu, valkoinen, Busch priOn, kiertonuppisäädin, musta, Busch priOn, TFT-näyttö ja kiertonuppisäädin, maitolasi
Busch priOn, 3-osainen painiketaulu, valkoinen, Busch priOn, kiertonuppisäädin, musta, Busch priOn, TFT-näyttö ja kiertonuppisäädin, maitolasi

Ohjauspaneeliin voidaan kerätä tietoa asunnon kaikista tärkeistä asioista
Ohjauspaneelin kautta voidaan seurata huoneiden lämpötilaa ja kosteus- ja hiilidioksiditasoa. Tarvittaessa ohjausarvoihin voidaan tehdä muutoksia, esimerkiksi huoltoaikataulut on mahdollista tuoda näytön kautta esiin ja käyttötuntilaskurilla voidaan määritellä huoltoväli. Kaikista hälytyksistä saadaan tieto ohjauspaneelin muistiin tai tieto voidaan lähettää viestinä sähköpostiin tai puhelimeen.

Busch priOn on näyttävä kalustesarja KNX-kodinohjausjärjestelmään

Busch priOn on monipuolinen kalustesarja KNX-taloautomaatioon. Se on informatiivinen ja kaunis muotoilultaan. Sarjassa on neljä väriä: musta, maitolasi, valkoinen ja teräs. Näytön voi ohjelmoida jokaiseen kohteeseen yksilöllisesti. Näytöllä voi säätää lämpötilaa, himmentää valoja tai käynnistää ennalta ohjelmoituja tilanteita. Värikonseptin ja kuvakkeiden avulla uusikin käyttäjä löytää eri toiminnot helposti.

TFT-näyttö on monipuolinen
TFT-näytöstä voidaan valita haluttu toiminnallisuus käyttäen kiertonuppisäädintä. Yhden toiminnallisuuden, esimerkiksi valaistuksen tai lämmityksen ohjauksen alle, voidaan laittaa jopa 15 alaohjausta.

ABB Oy
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet kosteisiin tiloihin
Pesuhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin suunnitellut pistorasiat eroavat tavallisista pistorasioista niiden suunnittelussa, jotta ne täyttävät kosteuden ja turvallisuuden vaatimukset. Yleisimpiä piirteitä näissä pistorasioissa ovat roiskeveden ja kosteuden kestävyys, erityiset tiivisteet sekä asianmukainen suojaus sähköiskuilta.Pistorasioiden suojaaminen vikavirtasuojakytkimellä on ollut pakollista kylpyhuoneissa vuoden 1997 jälkeen. Kytkin kykenee katkaisemaan virran vikatilanteissa, tarjoten suojan huomattavasti sulaketta pienemmällä virralla ja estäen välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla käyttöönotetut vaatimukset laajensivat tätä suojamekanismia koskemaan paitsi pistorasioita myös kaikkia muita sähköasennuksia uusissa kylpyhuonetiloissa.Tukesin ohjeiden mukaan sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Alueet on otettava huomioon, kun asennetaan uusia sähkölaitteita tai siirretään suihkun tai ammeen paikkaa. Alueiden yleispiirteet ja aluemäärittelyiden yleisimmät vaatimukset löydät Tukesin sivulta.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppoon ja pintaan sekä kuiviin ja kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja ne sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.
20093_15410.jpg
Usko, toivo ja luottamus!
Usko, niin muutkin uskovat!Rakentamisen voidaan katsoa olevan "samassa suossa" kuin muunkin talouden. Kaikki kun riippuu kaikesta. Kun joka tapauksessa noin 90 %:lla suomalaisista on oma taloudellinen tilanne nyt sama ja jopa pääosin parempi kuin viime vuonna, ovat edellytykset pientalorakentamisen aloittamiseen hyvät. Kysymys on kuitenkin uskon asiasta, uskosta ennen kaikkea omaan työpaikkaan ja elämän normalisoitumiseen ns. pitkässä juoksussa, jonka etappina rakentamispäätöskin on.Suorakanavan Timo Lehtisellä tätä uskoa riittää. Oma rakennushanke on hyvää vauhtia menossa ja budjettikin toistaiseksi alittumassa. "Materiaalihankinnat ovat sujuneet hyvin ja kun lainan (3 kk euribor) koko korkokin on vain 2,11 %, menemme tältäkin osin reilusti alle oletetun. Rakentamisen ammattimiehiäkin on ollut hyvin saatavilla ja hanke etenee vähintäänkin suunnitellusti", kertoo Timo vakuuttaen uskovansa projektin sujuvaan läpimenoon.Tutustu Timon seurantakohteeseen:Jämerä-kivitalo Raumalle
20087_11807.jpg
Rakennuslehti - rakentaminen, kiinteistöt, talotekniikka
Rakennuslehti kertoo kaiken mitä kiinteistö- ja rakennusalan kanssa tekemisissä olevan tulee tietää. Rakentaminen, kiinteistöt, talotekniikka ja infra. Taustat, tilanteet, tulevaisuus ja haasteet koko alalle. Tilaajana saat käyttöösi myös sähköisen näköislehden ja yli 10 000 artikkelin lehtiarkiston. Ilmestyy 41 numeroa vuodessa.
20232_80838.jpg
Viemärin sukitus - miten se tehdään? Katso video käsityön taidon­näytteestä
Tiedätkö, mitä materiaalia omakotitalosi viemärit ovat? Onko niitä matkan varrella huollettu tai tarkastettu? Mikäli talo on vuosikymmeniä vanha, eikä viemäriputkistoille ole tehty juuri muuta kuin käytetty, saattaisi olla aika perehtyä putkistojen kuntoon ja mahdolliseen huoltotarpeeseen. Viemärisukitus on verraton vaihtoehto perinteiseen viemäriremonttiin, mikäli putket ovat vielä ehjät ja toimivat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton