• Etusivu
  • LVI

Vesikiertoinen lattialämmitys - lämmittää talvella, viilentää kesällä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.11.2023
Lattialämmitys AdobeStock_453092880

Lattiarakenteeseen asennetut putket jakavat lämmön tasaisesti huonetilaan. © Adobe Stock

Lattialämmitys lisää asumismukavuutta. Jalat, jotka aistivat vedon ja viileyden, pysyvät lämpiminä. Lattialämmitys on välttämätön kivilattioille ja pesutiloihin, mutta se on ihanteellinen valinta muihinkin pintamateriaali- ja rakenneratkaisuihin. Myös sisustaminen helpottuu, kun seinillä ei ole putkia eikä pattereita.

Yli 90 % pientalorakentajista päätyy lämmönjaossaan vesikiertoiseen lattialämmitykseen.

Lämpö on oikeassa paikassa

Lattialämmityksessä huoneen lämpötilajakauma on ihanteellinen. Kylmälle arat jalat ovat miellyttävän lämpöiset. Vartalon sekä pään tasalla voidaan pitää hieman alhaisempaa lämpötilaa.

Lattian ollessa lämmin voidaan tutkimusten mukaan huoneen keskimääräistä lämpötilaa laskea 1–2 °C mukavuudesta tinkimättä. Tämä merkitsee jopa 10 % säästöä lämmityskustannuksissa.

Lattialämmityksellä märkätilojen lattiat kuivuvat nopeasti. Koneellinen ilmastointi poistaa huoneilmaan siirtyneen kosteuden ja rakenteet säilyvät kuivina. Lämmin lattia ehkäisee myös ulkopuolisen kosteuden pääsyä lattiarakenteeseen ja estää homeongelmia.

Lattialämmityksen toimintaperiaate

Lattialämmityksessä lämpö siirtyy ensin lattiarakenteen sisään asennetusta putkesta tai sähkövastuksesta lattiarakenteeseen ja lattiasta edelleen huoneilmaan. Koko lattiapinta-ala toimii lämmönluovuttajana, jolloin tarvittava lämmönluovutusteho lattianeliölle on pieni. Lämpö nousee lattiasta ilman liikkeen mukana eli konvektiona sekä suorana lämpösäteilynä, jolloin nämä kaksi lämmönsiirtymistapaa yhdessä siirtävät lämmön kaikkialle huonetilaan ja kaikille muillekin pinnoille.

Vesikiertoisessa lattialämmityksessä matalalämpöinen vesi kiertää putkissa, joiden kerroksittainen rakenne takaa putken lujuuden ja estää hapen pääsyn putken seinämän läpi. Happidiffuusiosuojaus estää järjestelmän metalliosien vahingoittumisen. Vuototurvallisuuden takaamiseksi kaikki liitokset tehdään lattiapinnan yläpuolella jakotukilla.

Yksittäisten putkipiirien pituus vaihtelee muun muassa käytetyn putkikoon mukaan. Putket lähtevät lattian alle jakotukista ja palaavat takaisin tukille. Jakotukilla olevat piirikohtaiset toimilaitteet kytketään keskusyksikköön, jonka kautta lämmityspiiri saa eri huoneiden termostaateilta lämpötilatietoa. Toimilaitteet avautuvat ja sulkeutuvat lämmitystarpeen mukaan. Joissain piireissä, esimerkiksi saunassa ja pesuhuoneessa, ei välttämättä tarvita huonetermostaatteja, vaan kyseisten tilojen putkistossa vesi kiertää vakiovirtaamalla.

Suositeltavat lämpötilat

Nykyään talojen eristys on niin hyvä, että lämmityksen tehontarve on verrattain pieni. Nykymääräykset täyttävässä talossa lattialämmitys kykenee kattamaan huoneen tehontarpeen kovillakin pakkasilla lattian pintalämpötilan ollessa 23–25 °C.

Erilaiset lattiarakenteet ja -päällysteet johtavat lämpöä eri tavoin. Betonilattia johtaa lämpöä hyvin ja lämpö leviää tehokkaasti. Yleensä riittävään lämmitystehoon päästään, kun menoveden lämpötila on 30–35 °C.

Puurakenteinen lattia johtaa lämpöä huonommin kuin betonilattia. Sen vuoksi puulattioissa käytetään alumiinisia lämmönluovutuslevyjä, joiden avulla lämpö saadaan jakautumaan tasaisesti koko lattian pinta-alalle. Puulattia pysyy hyvänä, kun sen pintalämpötila on enintään
27 °C.

Lattialämmitys luovuttaa lämpöä huoneisiin tehokkaimmin, kun lämmönluovutuslevyjen ja lattiapäällysteen välissä ei ole eristettä tai ilmarakoja.

Lapsi nukkuu lattialla
© Adobe Stock

Energian lähde lattialämmityksessä

Vesikiertoinen lattialämmitys soveltuu käytettäväksi kaikkien tunnettujen lämmitysmuotojen kanssa. Energialähteenä voi olla aurinkolämpö, maalämpö, varaava sähkölämmitys, kaukolämpö, puu- ja pellettilämmitys tai öljylämmitys. Energialähdettä voi myöhemmin vaihtaa.

Vesikiertoinen lattialämmitys soveltuu erityisen hyvin maalämmöstä saatavan energian jakoon. Lattiassa kiertävän veden lämpötila on alhainen, enintään 40 oC, jolloin maalämpöpumppu toimii hyvällä hyötysuhteella. Maapiiristä saatavaa viileää voi lisäksi hyödyntää kesäaikana asunnon viilennyksessä.

Kesäajan viilennys

Nykyrakentaminen asettaa haasteita asuntojen kesäaikaisten huonelämpötilojen hallintaan. Asunnot rakennetaan tiiviiksi ja energiatehokkaiksi, mikä luo tarpeen myös Suomen kesässä huonetilojen viilennykselle. Viilennystarve kesäaikaan on nykyään yhtä tärkeää kuin lämmitystarve talvella. Jos talossa on maalämpö, vesikiertoista lattialämmitysputkistoa voi kesäaikana hyödyntää helposti viilennyksessä. Pienellä lisäkustannuksella mukavuutta saadaan myös kesähelteille.

Maalämmöstä saatavaa ilmaista kylmää kierrätetään esimerkiksi makuuhuone- ja oleskelutiloissa. Kuten lämmityksessä, myös viilennyksessä hyödynnetään suurta lattiapinta-alaa. Tila viilenee ilman, että lattiapinnan lämpötila laskee alle +20 °C. Lattiaviilennys soveltuu betonirakenteiseen lattiaan.

Viilennystarve vaihtelee suuresti huoneen sijainnin mukaan. Kesäajan viilennyksessä huonetermostaatit säätävät viilennystä samalla tavalla kuin talvella lämmitystä.

Käyttömukavuuden takaamiseksi ja kuivumisen nopeuttamiseksi kosteita tiloja ei viilennetä. Huoneilman suhteellista kosteutta seurataan kosteusantureilla, jolloin kondensoitumisesta ei ole vaaraa.

Viilennys pitää huomioida järjestelmän suunnittelussa. Se voidaan usein asentaa myös vanhaan taloon.

Lattialämmityksen säätölaitteet ohjaavat toimintaa

Lattialämmitysjärjestelmä varustetaan automaattisella huonelämpötilan säädöllä. Huonetermostaatit seuraavat tilojen lämpötilaa ja vertaavat niitä asetettuihin tavoitelämpötiloihin. Lattialämmitys ja -viilennys säätyvät termostaateilta tulevien tietojen mukaan.

Säätöjärjestelmiä ja termostaatteja on eritasoisia, ja niiden älykkyys määrittää, millaisia toimintoja lämmönjakojärjestelmä sisältää.

LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20189_54650.jpg
Kompakti Honka Kontti vaikka lomamökiksi, vierasmajaksi, saunaksi tai työhuoneeksi
Pienen ja siron Kontti-malliston suunnittelun lähtökohtana oli, ettei mökeissä ole mitään ylimääräistä. Muotoilija Harri Koskisen 60-vuotiaalle Honkarakenteelle suunnitteleman malliston tyyli on täysin uniikki. Kompaktit mökit soveltuvat parhaiten rentoon asumiseen luonnon keskellä.Honka Kontti -mökeissä luonto on pääosassa. Suomalaisesta männystä valmistetut hirsiseinät rauhoittavat mieltä ja rentouttavat nauttimaan. Valo tulvii suurista maisemaikkunoista sisään ja terassilta avautuu esteetön näkymä ympäröivään maisemaan.– Näissä mökeissä voi keskittyä olennaiseen ja kokea olevansa yhtä luonnon kanssa. Suunnittelun lähtökohta oli, ettei tiloissa ole mitään turhaa tai ylimääräistä: ympäröivä maisema on pääosassa, kertoo Harri Koskinen.Honka Kontit toimivat niin mökkinä, yksiönä, työhuoneena kuin vierasmajanakin. Kaikki mallit on saatavissa pulpetti- ja harjakatolla, joten niistä löytyy helposti myös olemassa olevan rakennuksen tyyliin sopiva vaihtoehto.
20087_12069.jpg
Messualueen aktiviteetteja
Vaasan asuntomessuilla kiertää kolme nonstop-messujunaa. Messuvieras voi helposti hypätä junan kyytiin missä vain, ja jäädä pois haluamassaan paikassa. Messujunalla pääsee kätevästi alueen reunalta toiselle reunalle. Junat kiertävät alueella koko messupäivän ajan klo 10–18. Messujuna on maksuton ja sen kyytiin voi nousta ja kyydistä voi poistua merkkiä antamalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton