Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Talvikylmän pikkumökin rossipohjassa jyrsijätuhoja

Ylä-, ala- ja välipohjat

Kysytty: 9.8.2023 klo:11:20
Reilut kaksikymmentä vuotta sitten tehdyn pikkumökin rossipohjassa ovat jyrsijät (?) repineet aukkoja sinne tänne. Pohjassa on uloinna tervapaperi ja eristeenä lasivillaa. Talvisin kylmän mökin lattia on alunperin tehty isoista vanerilevyistä, joiden päälle myöhemmin asennettu lankku lattia, osin ulkonäkösyistä.

Nyt alapohjan näyttää pahalta. Osa erityistä aukoista on useita kymmeniä senttimetrejä. Sitten on pienempiä repaleisia reikiä ympäriinsä, pinta-alaa on n. 15 neliötä. Paljon eristettä on tuprunnut myös maahan. Kellarissa on maapohja, joka on keväisin ja syksyisinkin veden vallassa ja tyhjennän vettä uppopumpulla. Nyt huomasin kellarin maapohjaan ilmestyneen myös todella ison multahiekkakasan, kun rupesin tyhjentämään tilaa. (Siellä mahtuu kumarassa liikkumaan.)

En ole nähnyt eläintä, joka tuhot aiheuttaa!  En myöskään havainnut eläinten jätöksiä.Pitäisikö koko eristys purkaa ja mikä eristeeksi - ettei tulisi kovin kallis remontti. Voisiko harvan kannatuslaudoituksen ja tervapaperi väliin puhaltaa jotain eristettä? Miten estää vastaavan ongelman uusiutuminen. Alueella on kyllä havaittu rottiakin. Ja myyriä. Ja hiiriä. Ja oravia. Ja lumikoita sekä vastaavia. Mitä eroa on lasi- ja kivivillalla, en ole varma, kumpaa eristettä mulla on.

Neuvoista kiitollinen!


Virallinen vastaus
Jos haluatte selvitä kustannusatasolla "ei kovin kallis" lähtisin seuraavasta ratkaisusta.
  • Korjatkaa alhaalta päin eristystä kohdissa...

    Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
    Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
    Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Talvikylmän pikkumökin rossipohjassa jyrsijätuhoja":
profiilikuva
KL
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (13.9.2023 klo:14:47) kommentti

Hei,

rossipohja kannatuslatoineen on niin homeessa, että se on purettava. Ei ole mitään tuulensuojalevyä, ainoastaan lasivillaa ja tervapaperia. Siksi virallinen vastaus ei oikein tunnu toimivalta.

On ehdotettu myös polyuretaanilevyä  mutta onko se liian tiivis?

Apuva!

 

Jäsenen antama (18.9.2023 klo:18:54) kommentti

Olen saanut nyt myös vinkin vaihtaa lasivillaeristeet selluvillaan/ekovillaan ja asentaa tuulensuojalevyt. Itse lisäsin vielä jyrsijäverkonkin. Tämä vaikuttaa varteenotettavalta vaihtoehdolta myös!


Jatko kysymys
Kysytty: 13.9.2023 klo:10:38
Hei vielä,
näyttää siltä, että kaikki eristeet on poistettava, myös niiden kevyet kannatuslaudat, koska niissä on hometta. Onko mitään eristysmateriaalia, joka a) ei olisi jyrsijöille mieleen b) kestäisi kosteita olosuhteita (kellarin maapohja on veden vallassa tulva-aikoina) C) sopisi tilanteeseen, jossa mökki on kylmänä talvisin D) olisi kustannustehokas
Olisiko styroxlevy järkevä? (Huoneessa on lankkulattia, joka lepää isojen kovalevyjen päällä. Levyt eivät ole filmivaneria)
Mökissä ei ole salaojitusta, mutta en ole oikein valmis sellaiseen, osin runsaiden istutusten vuoksi.
Ja vielä, koska luonnonkivistä muuraamalla vahvistettuja seiniä on myös vahvistettava (maa-ainesta on valunut läpi yhdestä kohdin runsaasti, lähes kuution verran.) voinko hyödyntää paksuja 60x60 cm ja 60x120 cm lattialaattoja, joita mulla on tarpeettomina kasapäin? Myös maapohjaan niitä olisi mukava asetella, mutta estäisivätkö ne maapohjan kuivahtamista kesäisin?
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
Tee virallisen vastaajan KL neuvojen mukaan, niin jyrsiminen loppuu.
Mökin kellariin kerääntyvän veden poistamiseksi suosittelen kuoppaan asennettua uppopumppua, joka käynnistyy automaattisesti kun vesi nousee riittävästi ja sammuu automaattisesti veden laskettua. Ilmanvaihtoa kannattaisi lisätä, sillä se ehkäisee homeen muodostumista alapohjan puurakenteisiin.
profiilikuva
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

tuplakalvo villoitukseen

Äskettäin havaitsin tällaisen rakenteen: sisäverhous-kosteussulku-50mm koolaus villa-ilmansulkupaperi-200 mm villa etc. Siis sähkötyöt eivät puhkaisisi ilmansulkukerrosta...

Höyrynsulku sekä tuplex

Asennetaanko höyrynsulku yleensä rossipohjassa lattiaan (levyn alle)? Piirustuksissa näkyisi vain lattiassa ja katossa...

salaojista

Talo on rinnetontilla ja rinteen yläpuolella rossipohjassa hiekka on märkää . Asensimme juuri uudet salaojat(vanhat oli liian korkealla reilusti anturin yläpuolella) Tal...