Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Rakenteiden tuenta

Ylä-, ala- ja välipohjat

Kysytty: 23.3.2015 klo:12:16
HeiMillaiset tuennat pitäisi tehdä liitekuvien tapauksissa. Remontti tehdään 2016 keväällä ja nyt pitäisi viedä sahurille ohjeet määrämittaisista parruista.

Parruilla voisi saada myös jättämällä ne näkyviin ilmettä kattorakenteeseen koristemielessä ...valkoinen katto ja ruskeat parrut ?

Kuva 1:

Tarkoitus laittaa 2 x 5 kattotuolin tyveen väh. 2,5 cm rimat, josta jää tuuletusrako 100mm spu eristeelle. Kattotuolin 2x5 alapuolelle naulataan 2x2 puu kattotuolin korottamiseksi. 100mm spu -levyllä eristetään rakenne harjalle asti. Harjalta n. 50 cm alaspäin tulee 2x5 vaakatuenta kattotuoleille. Lämpöiseksi jäävään välitilakolmioon harjan alle jää ilmastointiputkille ja sähköjohdoille tila. Umpilaudoituksen ja aluskatteen välissä on 5cm ilmarako.

Varastotilojen linjalla vasemmalla ja oikealla puolella on kantava väliseinä. Seinä puretaan vasemmalta puolelta ja seinälinjan kohta tuetaan 6m parrulla ja vastaavasti toiseen suuntaan 4,3m paruulla. Oikealla puolella oleva tila jää varastoksi ja väliseinä säilyy.

Kysymys 1: Riittääkö parruksi 4x4 ja meneekö noilla 6m ja 4,3m jänneväleillä ok. Välikaton voisi pudottaa piipussa näkyvän kauluksen yläreunan tasalle. Tuleeko sille kohtaa  laittaa vastaavat tuentaparrut ja mikä koko. Kattotuolien pituus(jänneväli) on 5,1m ja Ruukin peltikatto. Lumet ei siis pysy katolla. Alunperin rakennuksessa ollut huopakate vuodesta -54 ja nykyinen rakenne on lumikuormat kestänyt silloinkin.

Kysymys 2: Tilan keskellä on piippu ja jälkeenpäin maalattu tiiliseinä puulämmitintä varten. Tilassa oli aiemmin kylmään vinttitilaan eristetty makuuhuone jota jossain vaiheessa lämmitettiin Puupelillä. Piipun ja tiiliseinän nurkassa tiiliseinän takana on tiilillä ladottu tulisijan alunen, mutta ei siis kantava. Tarkoitus laittaa tunnelmatakka....kummalle puolelle laittaisitte ja kannattaako tuo tiiliseinänpätkä purkaa pois. Silloin takan näkisi koko alueella. Varausominaisuutta näillä koristetakoilla tuohon palomuuriin ei taida olla. Alakertaan tulee varaava takka samalle kohdalle...eiköhän kaksoispeltisysteemillä saa yläkertaan sillä myös lämmöt. Toimi ainakin vanhassa talossani oikein hyvin. Takka olisi siis vain tunnelmanluojana vintillä.Kuva 2:

Kuva otettu 180 astetta toiseen suuntaan kuvaan 3 nähden. Siinä näkyy seinässä olevan vanhan antennireiän vasemmalla puolella pystytolppa, joka on tarkoitus viedä kiinni seinään. Tolpan linjalla siis myös kantava väliseinä. Kuvan ikkunasta järvinäköala eli siihen tulee pääoleskelutila. 
A.Bunker Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 20 kplVirallinen vastaus

Kokonaisremontti

Ei tällaisella palstalla voi tuollaisilla tiedoilla ruve...


Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Rakenteiden tuenta":
profiilikuva
AM
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (23.3.2015 klo:13:17) kommentti

HeiMillään muotoa ei tarvita lujuuslaskelmia, koska rakenne on nykyiselläänkin toiminut hyvin. Mitään perusratkaisua ei muuteta...päinvastoin haen nykyisille tuennoille hieman parempaa ratkaisua laittamalla esim. nykyisen 2x4:en tuennan tilalle esim. 4x4:et. Sillähän jo vältetään tuo 2x4 mahdollinen kiertyminen tuennassa. Liimapuupalkkeihin en lähde vaan sahuutan omista puista...nyt on se aika vuodesta sahata puuta. Se on lähtökohta. Jäljittelemällä tuentoja mahd. hyvin ja parantamalla niitä pääsen varmasti hyvään lopputulokseen....onhan katto lumikuormista vapaa aina. Ehdottakaa nyt jotain edes johonkin kysymykseeni tai edes kommentoikaa jotain...eristämistä (tarviiko 2,5 vain 5 cm tuuletusraon umpilaudan ja spu:n väliin ja pitääkö vielä pinta peittää erikseen erillisellä ohuella spu:lla mahd lämpövuotojen takia kattovasojen kohdalta). Pienikin ohje on aina tervetullut.Jäsenen antama (23.3.2015 klo:14:30) kommentti

Tuohon tuuletukseen puutun. Viittä senttiä voisi pitää miniminä, mutta tässä ehdotetussa tapauksessa tuuletus ei toimi. Putkitilaksi ajateltu yläkolmio pitää jättää kylmäksi ja yhtenäiseksi sekä tuulettaa päistään. Muuten kattotuolien väliin ei jää tuuletusta vaan umpiot.

Pu- levy ei myöskään toimi höyrysulkuna jos sitä ei viedä yhtenäisenä kattotuolien ohi. Laittaisin tuolien väleihin vain 50mm pu-levyä ja loput yhtenäisenä tuolien alapintaan. Tai siis oikeastaan itse en laittaisi koko pu-eristettä, mutta taisit kysyä neuvoja etkä minun mieltymyksiäni...

Itelleni sahuutin kitaorsiksi joskus 4x6 tuumaista. Mut teetä piirut valikoidusta eli vähän kapenevasta puusta ja ylimääräisiä, ovat kovia kiertymään nuo.Jäsenen antama (23.3.2015 klo:14:41) kommentti

HeiKiitokset. Erinomainen vastaus !Jäsenen antama (23.3.2015 klo:15:25) kommentti

Virallinen vastaaja ei tainnut lukea koko kysymystä, mut jäipä multakin jotain huomaamatta. Tuolla vanhan ruodelaudoituksen päällä on siis viiden sentin korotus, joka erottaa aluskatteen ruoteista? Tämän sivuutin edellisessä. Tuokaan tila ei kuitenkaan tuuletu harjalle vesikatteen tiiveydestä johtuen, joten ohjeeni on tuon yläkolmion osalta edelleen ihan oikeansuuntainen. Mutta laudanraot siis yhdistävät nämä kaksi tilaa toisiinsa.

Päätyräystäitä kannattelevat "kukot" kun jäivät myös huomiotta. Nehän katkaisevat tuuletuksen väleistään. Eli päätymäisten tuolinvälien tuuletus jäisi laudoituksen rakojen kautta tapahtuvaksi. Poraisin yhteyden avaamiseksi noihin kukkoihinkin reikiä yläreunaan.

Onko vinttitila niin matala, että muu kuin pu-eriste ei tule kysymykseen? No, eristeestä riippumatta ne kitaorret eivät paljoa jää valmiista pinnasta näkyviin, vaan jäävät eristekerroksen sisään.Jäsenen antama (23.3.2015 klo:16:30) kommentti

MoiEi tuo PU-eriste ole ainut vaihtoehto, koska harja on ainakin 3,5m korkeudella. Mitä rakennetta ehdotat, jos villalla tekee ja mitä tuotteita. Vasen sivuhan ainakin aukeaa myös lisää, joten kyllä rakennetta saa helposti 25cm verran tiputettua alas. Toki tuota keskitilan kattoa kannattaa jättää selkeästi ylös niin antaa avaruutta tilaan. Tuo kantava rakenne noiden varastotilojen seinälinjojen suhteen kannattaa tutkia ammattilaisen, jolloin esim. vasemman puolen poistuvan varaston seinälinjan tuentaa voisi siirtää vielä 50-100cm lähemmäs seinää....siis seinä kokonaan pois ja tilalle 6m kitapuu niin että alla kantava kohta. Turvallisinta on olla tietysti siirtämättä tuentalinjaa tuosta seinälinjasta vaikka alakerrassa ei tuolla kohtaa olekaan seinää...voihan se silti olla kantava kohta koska siitä on tuettu? Sama homma tuon oikean puolen varaston seinälinjan osalta ...sekin linja on keskellä alakerran tuvan kattoa.Irroitin yläkerran raakalattialaudan ja sen alla on aika kehnonlaista puru olkisekoitetta vain noin 20 cm paksuudelta. Koko yläkerran lattiat ovat laudoitettu lyhyinä pätkinä, joten tekisi kyllä mieli ottaa imuriautolla pois kaikki ja laittaa esim. selluvilla tilalle. Tietysti parocin kivivilla 20cm paksuna olisi varmaan hyvä valinta myös ?


Jäsenen antama (23.3.2015 klo:21:00) kommentti

Tätä voisi käsitellä laajemminkin, mut näissä ruuduissa tämä on aika toivotonta.

Noiden kitaorsien eli seinälinjojen siirtäminen ja sijoittaminen on sellainen asia, jota en mieluusti arvailisi täältä käsin. Toisaalta niiden merkitys on vähäinen, koska ovat vajaakanttista pattinkia. Mut jännevälin pidentäminen ja siirtäminen pitää harkita kokonaisuutena. Kuvasta on pääteltävissä, että seinälinja eli kitaorren kannatuspuut ovat vinossa vanhaan tapaan. Tälläkin on oma merkityksensä kokonaisuuteen.

Jotenkin tulee mieleen, että sijoittaisi kitaorret keskiosan kannalta leveimpään mahdolliseen kohtaan, jossa niiden alle toteutuu vielä parimetriä tai hiukan yli. Näin ne jakaisivat taakseen tilan, jota voisi käyttää komeroina tai makuupaikkoina tai pöydänpaikkoina. Ja keskelle jäisi selkeä korkea tila. Näin ihan pohdintana, olettaen että orret tarvitsevat yhden tai kaksi välituentaa. Saattaa olla että mittasuhteet eivät sovi tuohon ajatukseen.Jäsenen   antama (23.3.2015 klo:21:45) kommentti

HeiIhan hyvin päätelty ja nykyisten seinälinjojen kohdalla korkeuttakin on vielä 2m vasemmalla puolella. Oikealla korkeutta hieman enemmän joka puoltaa käyttöä varastona tai jopa makuutilana. Varsinaisia lauta tai levyseiniä ei silti kannattane jättää koska kulku reunoille vaikeutuu,niistä tulee helposti rojuvarastoja ja sivuikkunoiden valo ei pääse isoon tilaan. Lähtökohtaisesti seinälinjat ovat jopa ihan kohdallaan ja rakenteen 50-luvulla suunnitteli kylän kirvesmies joka teki hyviä taloja.Jäsenen antama (24.3.2015 klo:9:29) kommentti

Tuossa vasemmalla puolella tietenkin rajoittaa kulkeminen, eli siihen tarttis saada jäämään noin metri tilaa piipun ja kitaorren pystytuen väliin. Oletan että juuri tuossa kohden on alakerran hirsiseinä, eli pystytolpan paikka. 

Kitaorren jänneväliä voi pienentää niinkin, että molemmissa päissä olevista tolpista koloaa treevat orteen, vaikka metrin orren alapuolelle ja 45 asteen kulmaan. Lyhemmässä välissä tämä saattaisi poistaa väliin laitettavan tuennan tarpeen kokonaan.

Huomioitava on myös se, että tuo nykyinen seinä ottaa tukea useasta eri välilakiniskasta. Jos tuentaa muutetaan niin, että välissä on vain yksi tolppa, tulisi tämän kuorma jakaa entiseen malliin useammalle niskalle. Mutta tuota treevausta kannattaa miettiä ainakin sillä 4,3 välillä.

Oletko muuten tutustunut tuohon keskustekupalstan puoleen ja sen viestipalveluun?

 Jäsenen antama (24.3.2015 klo:12:06) kommentti

Hei
Siinä vasemmalla on tilaa ainakin 1,5m. Seinälinjoilla alakerrassa ei ole kantavaa seinää eikä ole hirsitalo...varmaankin tuenta sitten poikittain. Tässä mielessä voisi välipohjan eristeet poistaa kun laatu huono. Sivuilla ei ole edes mitään pintaa vaan purut näkyvissä. Poistamalla kaikki saisi tutkittua myös rakenteen. Nuo eristeperiaatteet seinissä katossa ja lattian alla vielä kiinnostavat. Olen juuri laittamassa myös ikkunatilausta joten tuo seinän eriste vaikuttaa karmisyvyyteen .175 vai 210. Pu-levyllä yläkerrassa karmi 175 ok ja ak 210, koska sillä sisäpintaan jää vaakalauta ja 13mm haltex. Poistanko kuvassa vinolaudan alla olevan haltexin jota ei ole nostettu ylös asti. Ulkopintaan tulee muuten isover facade 30mm tuulilevy. Käviskö seinävälissä joka tapauksessa 70mm pu ja pintaan anselmi. Miten katon rakenne menisi jos alapintaan tulee paneeli.

Jäsenen antama (24.3.2015 klo:12:24) kommentti

Menee kohteet sekaisin, kun olen samaan aikaan toisaalla jelppinyt yhden hirsitalon kanssa...

Mutta tässä alkaa olla jo niin paljon sellaista, mikä pitäisi ratkaista siellä paikan päällä. Kohdetta näkemättä on vaikeaa tai mahdotonta ottaa huomioon kaikkia detaljeja. Ei riitä aika eikä arvauskyvyt. Täytyy vaan saada paikalle joku, joka jatkaa tästä.

Mutta tuota uretaanin käyttöä vierastan. Seinissä ei tilanpuutteen takia ole sille tarvetta, ja kattoonkin siis ilmeisesti mahtuu muutakin. Vanhojen rakenteiden väliin kerroksia saumatessa on aina riski, että eristekerrosten väleihin jää konvektiovirtauksia rakoihin. Pitäisin tuollaisessa turvallisimpana hygroskooppisten materiaalien käyttöä, vaikka sitten vinossa katossa ja yläpohjissa käyttäisikin ilmansulkua höyrytiiviimpää ratkaisua.Jäsenen antama (24.3.2015 klo:19:09) kommentti

Jos nyt kuitenkin suunnitteluttaisit sen remontin ja hakisit sille asiaan kuuluvat luvat.Jäsenen   antama (25.3.2015 klo:7:53) kommentti

Nyt ollaan kuitenkin liikkeellä vielä ihan perusasioiden kanssa. Rakenteellisesti ei siis muuteta perusratkaisua ja toimenpide ei vaadi lupaa...on selvitetty. Lähestyn nyt eristevalmistajia. Siellä on insinöörejä auttamaan asiassa. Sieltä on tullut erittäin tarkkoja ohjeita ennenkin. Kiitos yrityksestä !Jäsenen antama (25.3.2015 klo:10:26) kommentti

Eppäilempä, että tuo luvitta menee, kun kyseessä on käyttötarkoituksen muutos ja kantaviin rakenteisiinkin tunnutaan kajoavan.
Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vinttitilat käyttöön ja yläkerran tuenta

MoroYläkertaa olen purkamassa ja rakenteiden lujuus mietityttää sen suhteen mitä uskaltaa purkaa. Rakennuksella mittaa 8x10m. Kattotuolit 80cm välein ja 5x5 tuuman parrus...

lattian tuenta

lattian tuenta...

Lattian valu ym..

Terve!Olen aikeissa laittaa rintamamiestaloni kellariin vesikiertoisen lattialämmityksen. Ajattelin laittaa vanhan betonilattian päälle ensiksi 30mm uretaanilevyn,sitten...

Valuseinän tukeminen

Tarkoitus on rakentaa 25 neliön saunamökki noin 20 cm hirsistä "erämaahan". Pyrkimyksenä vähentää tarvikemäärää, on suunniteltu käytettävän reunavahvistetun laatan ulkova...

Kattotuolin katkaisu / piipun muuraus

Talo on vm-76 ja kattotuolien jako on 77,5 cm. Yhden kiven piipun mitta on 54 cm + 2 x10 cm suojaetäisyys eli yhteensä 74 cm. Kattotuoli on siis pakko katkaista(väli vain...

liimapalkki

Hirsimökin katto pitää uusia, kurkihirreksi olen ajatellut liimapalkkia.  Sen kokonaispituus tulee olemaan 870 cm räystäsosa mukaanlukien. Tuenta vain ulkoseinistä, jänne...

Takan tuenta

Kysyisin neuvoa miten ulkosaunan oleskelutilan takka pitäisi tukea,kyseessä rossipohja.Takka on tiilestä muurattu,joten painoa on aika paljon.Takan takareuna on kantavan...

hirsimökin lattian tuenta

hirsimökin lattia on purettu uutta eristystä ja laudoitusta varten. maata vasten makaa muutama hirren pätkä joiden päällä pidemmät kannatusirret, joissa oli vanhatlattial...

Tuulensuojalevyt!!!

Asumme noin vuoden vanhassa 1-tasoisessa erillistalossa.Kuuluuko ullakolla olla tuulensuojalevyt ja verkot(estää esim. pikkulintuja pääsemästä sinne).Miten määritellään k...

Hirsiseinän ja laajennuksen liittymä

Hirsiseinä painuu ja perinteinen kappaletavarasta sokkeli/antura perustukselle tehty laajennus ei. Miten tehdä rakenteiden liittymä niin, että hirsiseinä pääsee vapaasti...

Rintamamiestalon tiilikaton uusiminen ja paino

Vanha tiilikatto täytti 50 vuotta, joten joutanee eläkkeelle. Remontissa huolestuttaa uusien tiilien runsaampi paino. Nykyiset betonitiilet painavat 2,6 kg/kpl, joten uus...

Voiko eri tiloissa talossa olla eri kosteusarvovaatimukset ennenkuin puhutaan kosteusvauriosta?

Osaako kukaan sanoa, että saako kosteutta tulla rakennuksen rakenteiden läpi (ja mahdollisesti muodostua homeeksi) riippuen tilan käyttötarkoituksesta. Myyjä väittää, ett...

korvausilmaventtiilit

Kyseessä painovoimainen ilmanvaihto. Uskaltaako korvausilmaventtiilit laittaa (tällä hetkellä korvausilma tulee ikkunoista tai rakenteiden kautta tai lattianrajasta) kun...

Varaston lämpötila

 Hei, Kannattaako varastossa ja autotallissa pitää sähköpattereita päällä rakenteiden kunnon vuoksi? Jos kannattaa niin kuinka lämmintä pitäisi olla?...

Välipohjan tuenta päältä ?

Talossa on rintamamiestalon mukainen pohjaratkaisu missä kokonaisleveys 6m ja pituus 9m, 4 huonetta ja yläkerrassa vajaakorkeuksinen vintti. Aikomuksena on poistaa kahden...

Lasitiilien tuenta

Olisi tarkoitus rakentaa keittion ja k'aytavan valille lasiseina puoliseinan paalle, eli n. 200 x 200 kokoinen seina. miten tuenta hoidetaan_ n....

Peltipiipun tuenta

Rakenteilla olevaan 1 1/2 krs talousrakennuksen lämpimään osaan tulevan tehdasvalmisteisen peltikamiinan/takan jatkeeksi olen ajatellut itse metallimiehenä tekeväni piipu...

lappeiden eristäminen komeroiksi

Hei, meidän pitäisi eristää ja koteloida seitsemän kattoruoliväliä komeroiksi uudessa talossa. Eristeet ovat nyt seinäpinnassa, johon kohti on tarkoitus tulla komeron liu...

Lauteiden tuenta runkorakenteisiin

Miten teen lauteiden tuennan koolauksiin? Koolausten päälle tulee sauna-satu, eikä kyseisen levyn läpi käsittääkseni ole järkevä ruuvata lauteita kiinni, koska ruuveihin...

U lauteet

Saunaan pitäis lauteita alkaa tekee ja nyt mietityttää niiden tuenta. Elikkä tarkotus tehdä u lauteet jotka on 1,5m lyhyet sivut ja pitkä 2,...

Hajuhaitat rivitalossa

Kyseessä on kaksikerroksinen rivitalo vuodelta 1985, jonka painovoimainen ilmanvaihto on muutettu koneelliseksi. Korvausilma tulee ikkunoihin tehdyistä rakovent...

Rakenteiden eläminen

Kenen vastuu As. Oy:ssä vai onko kenenkään ?, 2 Paritalo asuntoa jotka rakennettu v. 2000.Talot on rakennettu ns. savimaalle ja näin ollen rakenteiden elämistä on huomatt...

merkkiainetutkimus rakennevuodon selvittämiseksi kerrostaloasunnossa

HeiKysyisin seuraavaa:Alakerran asunnosta pääsee tupakanhajua asuntooni voimakkaasti rakenteiden läpi. Alakerran asukas on ns ketjupolttaja joten siitä on aiheutunut asun...

Kylpyhuoneen remontti

1970 - luvun alussa rakennetussa omakotitalossa suoritettiin v. 2008 wc- ja kylpyhuonetilojen remontti. Noin vuosi remontin jälkeen huomasimme, että lattian ja seinän väl...

tiiliverhouksen sijaan olikin kevytsoraharkkoseinä?

Kysymys koskee erästä 90-luvulla rakennettua puurunkoista taloa, jossa rakennepiirrustusten mukaan pitäisi olla tiiliverhous jonka päällä rappaus. On kuitenkin osoittautu...