Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Miten kuivamme ontelolaatan ja alapohjan välisen tilan?

Ylä-, ala- ja välipohjat

Kysytty: 17.11.2003 klo:12:44
Talomme kellari on rakennettu savipohjasta johtuen ontelolaatan päälle. Sen päälle on rakennettu harkoista kaksiosainen kehikko talomme alapohjaa varten. Tämä väli on täytetty soralla joka on osittain hyvin hienojakoista. Sorassa kulkevat vesi- ja viemärijohdot. Alapohjan eristeet on laitettu tämä soran päälle ja sen päälle on valettu betonilattia. väliseinät on rakennettu tämä rakenteen päälle, kantavat suoraan harkkojen päälle. Nyt olemme havainneet että tämä välitilan "hiekka" on hyvin märkää ja kosteus on osittain noussut jo kantaviin seiniin. Miten saamme tämän hiekan kuivattua? Onko muuta keinoa kuin aukaista koko kellarin lattia ja purkaa väliseinät. Onko kosteuden poisto mahdollista ulkokautta kaivamalla talon ympärys auki? Mikä olisi paras ja pitkäaikaisin ratkaisu? Kosteuden aiheuttajaa emme vielä tiedä, se on tutkinnan alla.Virallinen vastaus
Ulkopuoli on kaivettava auki perustusten alapinnan tasoon asti, jolloin lisää kosteutta ei ainakaan sivuilta perustukseen tule. Tuosta rakenteesta on ilmeisesti löydettävissä rakennekuvat. Kannattaa ottaa asiantuntija selvittämään tilanne kunnolla. Hieno hiekka on kapillaarista, eli se imee vettä itseensä hyvinkin pitkiä matkoja. Tästä syystä voi ainoaksi ratkaisuksi tulla poistaa tuo hiekka, mutta miten hankalaa se on, en pysty näkemättä sanomaa. Siksi hyvä asiantuntija on tässä erittäin tärkeä. Vasta kun hiekan kohtalo on ratkennut, tehdään uudet salaojat ja asennetaan patolevy sekä tehdään muut rakenteelliset työt.

Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Miten kuivamme ontelolaatan ja alapohjan välisen tilan?":

HUOM! Voit kysyä jatkokysymyksen liittyen aikaisempaan kysymykseesi

Kysy Jatkokysymys

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa