Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

maapohjan kosteus

Ylä-, ala- ja välipohjat

Kysytty: 10.7.2003 klo:10:06
puurak talo 11/2 krs murheena maapohjan kosteus.Sokkelin sisäpuolella kaikki ok.paitsi wc:n ja suihkun kohdalta,missä alapohjan lisäeristysvillat tuettu harvalla laudoituksella,näissä laudoissa havaittavissa "valkoista töhkää" ? Talossa kiusana maakellarimainen haju,mikä havaittavissa koko talossa.Alapohjan maanpäällinen osa suojattu huopakatteella,joka on pinnaltaan joka paikasta kosteahko. Muut alapohjan rakenteet kunnossa Talo peruskorjattu 20 v sitten,jolloin alapohjaan asennettu lisäeristysvillat.Voiko näiden villojen asentaminen tuolloin aiheuttaa huonon tuulettumisen,nämä "syövät" alapohjan tilavuudesta n.7m3,pohjan mitan 7m x 9m Sokkelissa kaksi tuuletuskohtaa,kasvoissa tuntuu "veto" näiden kohdalla,siis toimivat.Aion kuitenkin tehdä lisää tuuletus aukkoja,onko mitään nyrkkisääntöä ajatellen sijainti/kpl määrä/ reiän halk.? Talossa ei ilmastointia,ainostaan suihkusta ja wc:stä vedetty ilmastointi putki hormiin,samoin yläkerrassa käsin operoitava tuuletusreikä hormissa,muulloin tuuletus ikkunoista.Gyproc levyt asennettu seiniin,peruskorjauksen yhteydessä,mutta ei eirtyistä lisäilman sisääntuloa,olisko tässä aihetta korjaukseen? Nyrkkisääntöä lisäilmatulon halk./sijainti/kpl määräVirallinen vastaus
Tuo valkoinen on jotain hometta, joka ilmeisesti lopettaa kasvunsa, kun tuuletusta lisätään. Oheisesta linkistä löydät kohdasta 3.2 Ryömintätilainen alapohja, tarkemmat ohjeet tuuletuksesta. Todennäköisesti sitä on liian vähän. Tuo 4 promillea ei riitä, jos ryömintätila on matala. Kannattaa tehdä tupla määrä. Ilmastointi kannattaisi uusia tietenkin kokonaan ja asentaa koneellinen ilmanvaihto lämmöntalteenotolla. Kuitenkin tuota nykyistä pitää parantaa niin, että ilmaa tuodaan ulkoa erillisillä tuloilmaventtiileillä. Nyt ainakin osa korvausilmasta revitään tuolta lattian kautta ja siitä osittain tuo kellarin haju. Ainakin keittiöön ja myös makuuhuoneisiin 100 mm tuloilmaventtiilit, siis kolme tai neljä venttiiliä. Ne asennetaan johonkin ylös lähelle ikkunaa ja lämmityspatteria.

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / maapohjan kosteus":

HUOM! Voit kysyä jatkokysymyksen liittyen aikaisempaan kysymykseesi

Kysy Jatkokysymys

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa