Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Maanvarainen laatta

Ylä-, ala- ja välipohjat

Kysytty: 22.4.2013 klo:17:09
Harkitsen talon ostamista, jossa on havaittu kosteutta rajatulla alueella. Alla on piirustus seinästä ja alapohjasta. Talo on tehty 70-luvun alkupuolella. Homekoira on merkannut muutamasta huoneesta kohtia lattiasta ja pitkälti seinänvierustaa, kuitenkin selkeästi vain yhdeltä puolelta taloa. Kyseinen seinä on ns. täystiiliseinä. Otin näytteen seinän vierestä, ja siinä oli labran mukaan kosteusindikaattoreita, ei hirveästi, mutta kuitenkin raja-arvot ylittävä määrä. H-sanaa en sano ;)

Huomasin saamastani piirustuksesta, että maanvaraisen laatan päällä on ilmeisesti kevytsorabetonista tehty valu.

Yritän tässä arvioida työn laajuutta ja kustannuksia, ennen kuin pyydän paikalle oikean asiantuntijan. Pyrin ottamaan huomioon kaikki ne "yllättävätkin" kustannukset.

Tehtävä no 1 olisi tietenkin salaojan/sadevesijärjestelmän uusiminen. Tämä on selvä.

Ajatuksia lattian korjaamiseen: kaikki orgaaninen materiaali poistettaisiin betonin päältä (väliseinät myös). Päälle laitettaisiin polyuretaanilevyt + vesikiertoinen lattialämmitys + valu.
Kysymys: Miten tuo kevysorabetonista tehty valu vaikuttaa asiaan?

Ajatuksia seinästä: Jos seinän eristeet ovat vaurioituneet, ulkoverhoilu tulisi purkaa, eristeet vaihtaa, ja verhoilu uusia. JOS (iso jos) seinä todetaan terveeksi, niin mitenkäs tuo seinän ja lattian liitoskohta tulisi ottaa huomioon lattiaa korjatessa?

Otan mielelläni vastaan kaikki ajatukset mahdollisista korjaustoimenpiteistä. Huom, tiedän kyllä: asiantuntija tekee korjaussuunnitelman, jos/kun asiat etenevät.

Virallinen vastaus
Kevytsoravalu on tehty lämmöneristeeksi, ja mielestäni se pitää poistaa. Sillä saat lisät...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Maanvarainen laatta":
Jäsenen antama (27.4.2013 klo:23:06) kommentti

Olen miettinyt tätä muutaman päivän :) ... Kevytsoravalu on 15cm paksu. Pietäisikä valu sinun mielestäsi poistaa huoneista, joissa koira on merkannut, vai koko talon alueelta? Asuin pinta-alaa on yli 150m2. Tietämättä mitää betonin piikkaamisesta, onko tuo isokin urakka? Vai lähteekö helposti?

Jäsenen antama (28.4.2013 klo:8:44) kommentti

Kuvassa näkyy kaski rakennetta.

Vasemmalla on puulattia betonilatan päällä ja oikealla on todennäköisesti leikaus märkätilan kohdalta.

Otit näytteen seinän vierestä. Voitko tarkentaa, sivelynäyte, materiaalinäyte vai mikä muu?

Et käyttänyt home sanaa, mutta hometta ovat myös ne kosteusvaurioindikaaattorit!

Jos talossa on vasemman puoleisen piirustuksen mukainen lattiarakenne, niin se on kyllä riskirakenne kuin myös oikealla esitetty seinä.

Jäsenen antama (28.4.2013 klo:11:30) kommentti

Märkätila! Niinpä tietenkin. Sain nämä kuvat sähköpostitse. Mennään pian paikalle asiantuntijoiden kanssa. He saavat lopulta sanoa onko hommassa mitään järkeä. Hometta on juu, tiedän, mutt onneksi ei ärhäkkää. Otin seinän vierestä palan villaa. Koira oli merkannut kohtaa. Raja-arvot eivät ylittyneet, mutta näytteessä oli hometta. Koko lattia olisi tarkoitus laittaa kokonaan uusiksi, JOS kaupan kanssa edetään. Kaikki orgaaninen aines pois vaatekaapit ja osa väliseinistä mukaanlukien. Lattiaan tulisi pu- tai xps levyt, vesikiertoinen lattialämmitys + valu. Seinän ja lattian liitos mietityttää. Ja tietenkin seinän kunto joka selvitetään seuraavaksi.Salaojat tehtäis ensimmäiseksi. Onko muita keinoja pitää talon alta maata kuivana, esim jollain tuuletusputkilla? Kyse kun on selvästi talon yhdestä laidasta.

Jäsenen antama (28.4.2013 klo:11:42) kommentti

Tuntuu olevan aika paljon rempattavaa...

Talo ei varmaan maksa paljoa yli 50-tuhatta, vai kuinka?

Jäsenen antama (28.4.2013 klo:12:44) kommentti

Kiitos huolenpidosta ;) Hintaneuvottelut käydään, kun kunto on tarkkaan selvitetty. Nyt yritän ymmärtää talon korjaamista, ja mitä se maksaa.

Jäsenen antama (28.4.2013 klo:14:57) kommentti

No joo...

Sen verran voin valaista, että jos tiiliseinien eristeiden alaosissa on hometta on silloin eristeet vaihdettava. No ulkoverhous siinä menee uusiksi.

Sitten lattiat on tietenkin rempattava kokonaan. Kuvassa näkyvä rakenne on erittäin arka homehtumaan.

Eli jos hintahaarukkaa ajatellaan niin 1000,00 euroa / m2 voi olla alakantissa, mutta kun kerrot 1500,00 eurolla / m2 niin voi olla aikalailla kohillaan. (Puhutaan talon pohjapinta-alasta).

Jäsenen antama (28.4.2013 klo:15:26) kommentti

Ongelmana näissä 70-luvun tekeleissä on usein se että nämä on tehty hiekan päälle. Patolevyt ja salaojat ei poista kosteusongelmia, vaikka saattavatkin vähän parantaa tilannetta. 

Jos tontti on hyvä kauppa voi kannattaakkin, isolla rahalla en 70-luvun tekeleitä lähtisi korjaamaan, niissä on yleensä  kaikki lähtökohdat pielessä.

Jäsenen antama (28.4.2013 klo:19:48) kommentti

Kiitos jälleen huolenpidosta. Arvostan suoruuttanne. Kaupanteko on kuitenkin minun asia, jos tämä etenee siihen pisteeseen. Minua kiinnostaa nyt vain: onko korjaaminen mahdollista? Onko olemassa onnistuneita keissejä, joissa kosteuden nousu laatan läpi on saatu hallintaan esim. pu-levyillä + valulla? Voiko esim. seinän alle ujuttaa jotenkin kapillaarikatko <- varmaan pöhkö kysymys tää viimeinen :D

Jäsenen antama (28.4.2013 klo:21:44) kommentti

Ota nyt paikalle kuitenkin ensin aikomasi asiantuntija. Selvitelkää yhdessä mahdollisimman pitkälle tosiasiat, missä tilassa rakennus todella on.

Luettelosi epäilemistäsi korjaustarpeista on paisunut siihen mittaan, että mikäli kaikki tuo todella on tehtävä, kustannukset saattavat jopa ylittää vastaavasta uudisrakennuksesta aiheutuvat. Siispä ensin kunnollinen selvitys korjauskohteista ja -tarpeista. Sitten kunnon korjaussuunnittelu, kustannusarviot jne. Vaikka totuus ei epäilyjesi kaltaiseksi osoittautuisikaan, silti jotakin saattaa hyvinkin vasta remontin yhteydessä paljastua.

Jos talon selvittelyjesi aikana ostaa joku luottavaisempi tai tuuriinsa uskova, ei ole syytä antaa asian mieltäsi vaivata.

Jäsenen antama (29.4.2013 klo:20:42) kommentti

Huomasin pienen epäjohdonmukaisuuden kirjoituksissani. Aloitin ketjun kun olin keskustellut labran kanssa. Tuolloin ymmärsin väärin, ett raja-arvot ylittyivät. Näin ei tapahtunut, mutta testeissä kuitenkin havaittiin hyvin vähäisiä määriä hometta.Sori, että vielä vatvon tätä teidän kanssanne. (kyllä, olemme sopineet jo päivästä kun menemme tiimillä tutkimaan taloa.) Minua vain kiinnostaa tietää yleisellä tasolla, onko olemassa onnistuneita vanhojen maanvaraisten laattojen päälle rakennettujen lattioiden korjauksia, joissa ei ole piikattu lattiaa kokonaan pois? Ja onko teillä tiedossa projekteja, joissa on epäonnistuttu?

Jäsenen antama (30.4.2013 klo:7:58) kommentti

Kuten aiemmin mainitsin molemmat rakenteet, lattia ja seinä ovat ns riskirakenteita.

Ensinnäkin tiiliseinässä on valesokkeli, joka on erittäin vaikea korjata tiiliseinässä. Lattia on myös haasteellinen.

Jos rakenteita ei tutkita kunnolla ja vaikka tutkittaisiin niin korjaussuunnitelma on haasteellinen puhumattakaa sitten korjausrakentamisesta. Yhdeksän kymmenesta epäonnistuu.


Jäsenen antama (30.4.2013 klo:9:41) kommentti

"Yhdeksän kymmenesta epäonnistuu." Tämä kallistaa minua rankasti: "älä osta" -kannalle. Tavoitteena olisi ostaa asuinkelpoinen talo omalle perheelle, ja ratkaista asiat niin, että rakenteet ovat kelpoja taas kymmeniä vuosia eteenpänin. Varmuus korjauksen onnistumisesta tässä ratkaisee.

Jäsenen antama (30.4.2013 klo:17:23) kommentti

Tässä on yksi mielenkiintoinen asia. Vaikka saisikin kaikki 100% korjattua, jäävät dokumentit talon historiaan, jotka on näytettävä seuraavan kaupan yhteydessä. Sanakin mikrobeista tai homeista kyllä puree niin hyvin, ettei kauppoja juuri synny kuin tontin hinnalla.

Mietippä asiaa mihin nyt kiinnität huomiota!

Jäsenen antama (1.5.2013 klo:7:44) kommentti

Niinpä niin! Tuossahan se hölmöys piileekin, miksi ne mikrobit ja muut makrobihomeet jo nyt pure. Siis se historia on vielä nykyajassa, siis historian dokumentteihin ei tarvitse mennä. Miksi nykyinen ostajaehdokas ei käytä jo nyt järjen ääntä, vaan tutkii ja tutkii. Onhan päivän selvää, että nykyisellä ostajalle on samat keinot käytettävissä kuin tulevallakin ostajalla, joka ostaa sen nykyiseltä ostajalta eli sittemmin myyjältä.Jos nyt nykyinen ostajaehdokas (=kysyjä) tarjoaa siitä talosta vain tontin hinnan, niin tuskin kauppaa syntyy. Siinähän se vitsi eli hölmöys piileekin, että aina löytyy niitä pellepelottomia, jotka ostavat sillä hinnalla, jolla sitä kohdetta ei kannata ostaa ts. ei hinnoitella kannattavaa ostohintaa.Totuushan on se, että mikrobivapaata taloa ei löydy, mutta sehän on jo toinen juttu minkälaisia ja miten ne mikrobit ovat ja esiintyvät.Ensin ostetaan sillä hinnalla, jota ei kohteesta kannata maksaa ja sitten lähdetään tarkastelemaan/tarkentamaan hintaa maakaaren ja juristien avulla, jolloin ostajan ja myyjän rahavarat kyseisestä kaupasta suurelta osin siirtyvät juristien taskuihin. Juristit voittavat aina ja siihenhän ne riidat perustuvatkin, koska juristin käyttö aina vie riitaan eli se on ensimmäinen merkki riidasta. Se on jo vahva signaali riidasta eli sopuratkaisun löytäminen neuvotteluteitse vaikeutuu huomattavasti tai paremminkin sanottuna estää sen.On muistettava, että laiha sopu on aina parempi kuin lihava riita. Miksi molempien eli ostajan ja myyjän on ”hävittävä”/kärsittävä (rahat juristeille) eikä vain pelkästään toisen antaa tarpeellinen hyvitys lyhentämättömänä sille toiselle osapuolelle eikä sille kolmannelle?Järjen käyttö näissä kaupoissa usein ei ole sallittua. Miksi?

Jäsenen antama (1.5.2013 klo:7:56) kommentti

Eihän järjen käyttö ole kielletty missään...
Kun myyjä kertoo kaiken sen minkä tietää rakennuksesta ja jos ei mitä tiedä niin tutkitaan lisää.
Esim tässä tapauksessa. Talon alapohja on homeessa tämän verran, seinien alaosat ovat homeessa niin ja niin paljon, salaojia ei ole, sadevesiviemäreitä ei ole, jne, jne, jne,
Kirjataan kaikki asiat kauppakirjaan ja liitetään tutkimusraortit liitteiksi.
Silloinhan ei ole mitään epäselvää kummallakaan osapuolella.
Se on totta, että homeetonta taloa ei olekkaan, koska homeita on joka puolella, mutta oleellista on se, että onko rakenteissa kosteusvaurioita, jotka sitten aiheuttavat siitä johtuvia, turhia homekuormia. Ja vielä se, että kulkeutuuko homeiden aineenvaihdunnan tuotteet sisäilmaan ja onko niistä haittaa asukkaille.
Jos talo on kunnossa niin hinta on sen mukainen. Jos talo ei ole kunnossa niin hinta on sen mukainen vai miten tämä pitäisi ymmärtää.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Maanvarainen betonilaatta

Millä erotetaan maanvarainen betonilaatta ja sokkeli,jotta kysymyksessä olisi tosiaan maanvarainen laatta?...

kertokaapa

Mitkä paikat tulisi tutkia tarkkaan v.1970 rakennetusta talosta.Maanvarainen laatta,maa viettää taloonpäin kolmen seinän osalta eli talo notkossa.Salaojat alkuperäiset.Mi...

Laminaatti ja maanvarainen laatta

Onko suositeltavaa käyttää rakennusmuovia laminaatin ja parketin alla kosteusulkuna mikäli kyseessä on maanvarainen laatta ( "solumuovin lisäksi vai miksi sitä nimitetään...

Lattian eristys uusiksi

Tilanne on tämä: rintamamiestalon täystiili-laajennusosa vm. 79. Reunavahvistettu, maanvarainen laatta (80mm), jonka päällä puukoolaus + villa. Tämän päällä parketti, jok...

Maanvarainen laatta

Mikä on ulkopuolisen näkemys rakennesuunnittelijamme ratkaisusta: maanvarainen laatta, jonka alla kuitenkin on kantavien seinien alle sijoittuvat harkkoperusmuurit. Laatt...

Kantavaa soraa anturan alle

Savimaan päälle olisi tarkoitus pysytyttää hirsisauna (4,5 X 4,2 m) ja hirsimökki (8 x 6,5). Ajateltiin laittaa anturan alle 20 cm kerros mursketta (0/32) noin metrin lev...

Lattiakaadon korjaus

Terve! Laatoitin uuden saunan lattian jossa on maanvarainen laatta,vesieristys ja laatta. Kiukaasta valuva löylyvesi ei lähde valumaan kiukaan takaa eteenpä...

Rossilattian uusiminen?

Kyseessä maanvarainen laatta jossa bitumisively koolaus 20cm muhaeriste lankku lattia jonka päällä kovalevy ja laminaatti. miten pitäisi eriste u...

Lattian eristäminen maanvarainen laatan päälle

Olemme remontoimalla 1960-luvun alussa rakennetua taloa. Talossa on maanvarainen laatta, jossa on pinnassa piki. Olemme poistaneet eristeenä olleen purun ja lattiani...

Valesokkelin korjauksen pitkäaikaisuus

Jos talossa on valesokkelin lisäksi maanvarainen laatta alapuolisella 5cm styrox-eristeellä ja yläpuolella puukoolaus, villaeristeet ja puulattia, mutta la...

Mökki sauna rakenteet

Kesämökin sisällä sauna purettu ,ulkoseinässä koolaus 100mm villaa,lattia maanvarainen laatta,jota oli hiekalla ja styroksilla korotettu n.2...

Reikä piipun alaosassa

Talo rak. 1962. Mikä tarkoitus on piipun alaosassa olevalla aukolla? Aukko on lattiatason alapuolella, piipussa katon rajassa samalla kohtaa on tuuletusräpp&aum...

Uusi lattiarakenne

Hei. Tarkoitus ottaa muovimatto pois ja laittaa tilalle vinyylikorkkilattia. Pohjalla maanvarainen laatta, jossa vesikiertoinen lattialämmitys. Matto ei ole liimattu...

maanvaraisen laatan eristys

hei. kyseessä -68 rakennettu omakotitalo. maanvarainen laatta. talon lattiat purettu laattaan asti kahdesta huoneesta. eristeenä oli kivivilla. toisessa huonees...

Lattian korjaus - vuoden 65 tiilitalo

Talossa on maanvarainen laatta. Sen päälle rakennettu alkuperäinen lattia on nyt avattu. Puukoolaukset on kuivia, samoin vaikutti olevan lasivillaeriste. L...

Sokkelin maalaus

Värjäsin vanhoja betonisia pihalaattoja Tikkurilan Patio -kuullotteella. Laatoista tuli kuin olisivat juuri kaupasta haettu. Soveltuisiko sama tuote sokkelin v&...

Maanvaraisen laatan tuuletus

Hei. Asumme 82 vuonna rakennetussa valessokkeli talossa. Talon sisä lattia on kuitenkin rakennettu paljon korkeammalle maantasosta kolmen ulkorappusen verran joten k...

Eriste lattiaan

Kiitos vastauksesta. Olisiko vielä muita eristys mahdollista koska finnfoam on aika hinnakasta. Lisäksi vielä olisi tarkoitus olohuoneeseen sama tehdä...

Kattilahuoneen lattiakaivo

Kaupunki vetoaa D1 lakiin ,että olisi laitettava tälläinen itsestään sulkeutuva lattia kaivo. Meillä maanvarainen laatta kellarissa ,kattila...

reosooti ja sädesieni ongelma?

Maanvarainen laatta on halkeillut ja kaarella. kreosootin ja sädesienen arvot on mitattu ja on paljon yli sallittujen raja arvojen. Sädesientä on myös...

ei otsikkoa

2011 valmistunut talo, jossa on maanvarainen laatta, on tliiliseinään ilmestynyt pystysuora halkeama. mikä on aiheuttanut halkeaman. miten se pitä&aum...

Valesokkelin lisäeristäminen

Ongelmana on v.-72 rakennetussa omakotitalossa kylmät ja vetoisat lattiat.Vuonna -07 taloon tehtiin harjakatto ja leivin uuni jonka seurauksena uuni ottaa korvaus il...

Härmä sokkelissa

Hei asun vuonna 1998 tehdyssä omakoti talossa(asuttu vasta noin kolme kuukautta)niin huomasin kivijalassa keskellä sitä usemman metrin matkalla valkoista niinkuin jauhoa...

sokkeliin eristys?

viimekesänä ostettuun omakotitaloon olis tarkoitus ruveta tekemään terassia seinustalle ja olen kaivamassa multaa pois seinustalta eristeisiin asti  ja tilalle tulee sora...

ulkoseinädetalji

Pitäisi piirtää rakennekuva omakotitalosta. Puurunko, villaa märäysten mukaan 280. Miten piirretään ja miten yhtyy harkkoperustukseen? Kyseessä maanvarainen laatta. Koiti...