Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kunnospitovastuu

Ylä-, ala- ja välipohjat

Kysytty: 30.3.2003 klo:13:31
Taloyhtiö / rivitalo / 2 taloa / 13 huoneistoa Osakkaan / yhtiön vastuujako. Päälinjan kylmävesiputken oksan tulppaus petti yhdessä asunnossa: aiheutti kosteusvahingon. Onko huoneiston parkettilattiaan kohdistuva kunnostus osakkaan vai yhtiön vastuulla. Parkettilattia ei ole alkuperäinen, vaan aiemman osakkaan rakentama. Alkuperäinen lattia on muovimatto ( 6 - 7:ssä huoneistossa jäljellä). ?Virallinen vastaus
Koska joka osakkeessa ei muutoksia ole tehty, tulkitsen tuon parketin erikoisrakenteeksi. Saatan olla väärässä, mutta tässä Essi Rikalaisen Korjauskustannusvastuu –kirjoituksesta ote, joka selventää asiaa. Kirjoittaja Essi Rikalainen on oikeustieteen maisteri ja AIT-isännöitsijä. ”Esimerkiksi putkivuodot kuuluvat lähtökohtaisesti yhtiön korjausvastuulle, ja vuotojen korjaamiseksi joudutaan usein avaamaan rakenteita osakashallinnassa olevissa tiloissa. Mikäli esim. kylpyhuoneen seinäpinnoitteena on alun perin ollut pelkkä maali ja osakkeenomistaja on jälkikäteen asennuttanut seinille kaakelit, purkutöistä yhtiölle aiheutuvat kustannukset ovat osakkaan tekemien asennusten vuoksi suuremmat kuin kylpyhuoneen ollessa alkuperäisessä kunnossa. Em. muutokset ovat kuitenkin vain välillisesti syynä yhtiölle aiheutuneisiin ylimääräisiin kustannuksiin: kustannukset syntyvät vasta yhtiön kunnossapitovastuun realisoitumisen johdosta. Pintamateriaalin vaihtaminen toiseksi ei siis edellytä yhtiön lupaa. Muutostyöoikeus on osa asuntoyhtiön osakkaalle kuuluvaa hallintaoikeutta, jota voidaan pitää yhtenä tärkeimmistä osakkeisiin liittyvistä oikeuksista, ja sitä rajoittavia säännöksiä tulee tulkita suppeasti. Osakkaan muutostyöoikeus menettäisi merkityksensä, jos seinä- tai lattiapinnoitteidenkin vaihtaminen luettaisiin lupaa edellyttäviin muutostöihin. Yhtiöllä on kuitenkin oikeus velvoittaa osakkeenomistaja purkamaan erikoisrakenteet ennen korjausten tekemistä tai veloittaa purkamisesta aiheutuneet kustannukset osakkaalta jälkikäteen. Osakkaan velvollisuutta vastata purkamiskuluista voidaan pitää osakkaalle kuuluvan muutostyöoikeuden kääntöpuolena.”

Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Kunnospitovastuu":

HUOM! Voit kysyä jatkokysymyksen liittyen aikaisempaan kysymykseesi

Kysy Jatkokysymys

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: