Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Höyrysulkumuovi väärällä puolella?

Ylä-, ala- ja välipohjat

Kysytty: 8.2.2011 klo:20:05
Ostimme 2007 Puu-rossipohjaisen omakotitalon. Suunnitelmissa on asentaa uusi laminaattipinta huoneisiin. Yllätyksekseni huomasin, että laminaatin ja solumuovin alla ei ollutkaan heti vaneria vaan höyrysulkumuovi niitattu vanerin päälle.

Kyseessä on ilmeisesti rakennusvirhe, eikö höyrysulku pidä olla vanerin alla jos sellaista ylipäätään tarvitaan?

Paatero
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Kyse ei välttämättä ole virheestä. Jos höyrynsulkumuoviksi tarkoitettu muovi on kiinnitetty seinien höyrysulkuun, se toimii oikein. Laminaatin alusmuovi ei toimi höyrysulkuna, jos se on oikein asennettu.

Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Höyrysulkumuovi väärällä puolella?":
Jäsenen antama (8.2.2011 klo:22:09) kommentti

seinien höyrysulkua en näe. Lattialla vanerin päällä oleva höyrysulku päätyy seinään jalkalistan taakse taitettuna aivan kuten solumuovikin. Eli lepattaa irrallaan.

Jäsenen antama (8.2.2011 klo:23:53) kommentti

On virhe ja sitä suuremmalla syyllä, jos seinissä ei ole ja/tai yhdistetty seinän höyrynsulkuun.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:0:04) kommentti

Kiitos vastauksesta.

Talo on ostettu uutena, vastavalmistuneena rakentajalta.
Nyt kun tällainen rakenteellinen piilevä virhe havaittu 3 vuoden asumisen jälkeen jota ei ostohetkellä olisi voinut huomata niin seuraava kysymys luonnollisesti on mikä on rakentajan vastuu?

Kyseistä rakentajaa en välttämättä mielelläni halua virheen korjaajaksi, korvaajaksi kylläkin.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:6:26) kommentti

Kannattaisi tutkia hieman tarkemmin, eikä vielä tuomita rakennusvirheeksi. Ainakin selvittää rakenteiden tilanne.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:7:19) kommentti

Ehdottomasti näin. Jos rakenteet ovat kunnossa niin korjaus lienee se, että otetaan niiteillä kiinnitetty höyrysulku irti vanerista ja tarkistetaanko löytyykö sitä höyrysulkua vanerin alta.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:8:42) kommentti

"Kyseistä rakentajaa en välttämättä mielelläni halua virheen korjaajaksi, korvaajaksi kylläkin."

Sinä sanot kuka korjaa. Maksajan sinä näköjään jo tiedät. Tottahan toki se rakenne on selvitettävä eli ensin tutkittava kokonaisuudessaan ja sitten hutkittava, mutta älä ota siihen liituraitoja, jotka eivät ymmärrä rakenteista mitään muuta kuin rahastaa. Ne eivät tuo mitään muuta kuin vievät, jolloin Sinulle jää kouraan luu, joka on kaluttu liituraitojen taholta aivan putipuhtaaksi. Sen ne taitavat ja vain sen osaavat.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:9:26) kommentti

Rakentajalle on annettava mahdollisuus itse korjata/ korjauttaa tekemänsä virhe. Muussa tapauksessa hän ei ole korvausvelvollinen.Jos kyseessä on esim. Siporex-talo ei tarvita erillistä höyrynsulkua seinissä. Muitakin höyrynsuluttomia ratkaisuja on.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:9:32) kommentti

Rakentaja voi päättää, korjaako itse vai korjauttaako ulkopuolisella. Asukas ei voi siihen vaikuttaa, vaan päätös on yksinomaan rakentajan.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:9:52) kommentti

Eipä päätä eikä ole! Nytpä taas tulee emäselitelmää vastoin parempaa tietoa, kun niitä lähtötietoja ei ole tiedossa.

Niin tietenkin siinä tapauksessa, että asukas on lammas, mutta ei tietenkään myöskään pässi saa olla.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:10:57) kommentti

Vastuu selvitetty kuluttajaneuvonnan kautta. Rakentajalle näytettävä rakennusvirhe ja tehtävä reklamaatio. Rakentajalle on tarjottava mahdollisuus korjata virhe. Rakentajalla on velvollisuus maksaa kaikki korjauksesta aiheutuneet materiaali ja työkulut sekä asukkaiden asuminen muualla korjauksen ajan.
Jos rakentaja ei tähän suostu niin sitten asia riitautetaan. Asenteeni saattaa vaikuttaa jyrkältä mutta se johtuu yksinomaan rakentajan välinpitämättömästä asenteesta aiemmissa pikku ongelmissa.
Suomalainen talotehtailu ei ole kovin kestävällä pohjalla jos rakentajalle on tärkeämpää se kuinka nopeasti kohde tehdään eikä se kuinka laadukkaasti kohde on tehty. Rakennusporukoille maksetaan bonuksia työn nopeudesta, ei h*lvetti. Tästäkin kohteesta maksettiin ihan hyvä hinta mutta sutta saatiin. Niin, ei se ole tyhmä joka pyytää vaan tyhmä joka maksaa. No tuokin lause kuvastaa nykyajan elämänmenoa, ahneutta.
Katsotaan miten tässä käy.

Mutta vielä ei olla kuitenkaan näin pitkällä, täytyy tosiaan selvittää onko vanerin alla myös höyrysulku. Jos näin niin siinä tapauksessa vaneri on kahden höyrysulun välissä ja ylempi höyrysulku on ehkä tietämättömyyttään laitettu tai jostain muusta tuntemattomasta syystä olemassa.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:11:10) kommentti

Niinhän se saattaa olla (huom! saattaa olla) loppupeleissä, mutta ostajalle on vastuussa myyjä! Ostaja ei voi reklamoida ja tehdä vaatimuksia "yli" vastuun etenemisen. Asia muttuu toiseksi tältä osin, jos oletkin rakennuttaja. Rakentaja on siis vastuussa vain ja ainoastaan rakennuttajalle.
Tässä et ole antanut riittävästi taustatietoja, joten on ollut arvattava ja siksi se myös sellaiseksi jää. Kenen etua "salaaminen" palvelee? Kysyn vain?

Kaikki ei ole aina juuri sitä miltä se alkuaan näyttää ja aina on kyseenalaistettava kaikki, mutta terveellä tavalla. Ilmeisesti "kuluttajapalvelut" ovat vastanneet seipääseen, kun sinä olet luullut sitä aidaksi. On tiedettävä tarkasti "lähtötiedot", jotta pystyy tarkasti  vastaamaan. nimen omaan kysyjällä on vastuu siitä kysyykö hän oikein. Eihän vastaaja tiedä mitä vastaukseen vaikuttavaa kysyjä on jättänyt kertomatta.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:11:15) kommentti

Rakentaja, myyjä ja rakennuttaja on yksi ja sama taho eli rakennusyritys. Ostimme talon valmiina. Emme siis talopakettia johon olisimme voineet itse vaikuttaa rakennusvaiheessa.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:11:34) kommentti

Lypsämällä niitä tietoja näköjään tulee. Ei talopaketti tee oikeastaan poikkeusta. Siinä on vastuukysymykset samanlaisia ts. rakentaja on vastuussa rakennuttajalle jne, mutta silloin paketissa on niitä rakentaja, ostaja, myyjä useampi taho.

Et vieläkään antanut välttämättä tietoja riittävästi, mutta niitä on taas luettava rivien välistä. Välistäluku on yleensä taas arvailua.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:11:42) kommentti

Mitä tietoja haluat?

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:11:50) kommentti

Esim. "Rakentaja, myyjä ja rakennuttaja on yksi ja sama taho eli rakennusyritys."

Tämä/tuo ei ole yksiselitteinen ja välttämättä sitä miltä se näyttää, kun lukee edellistä tiedotustasi. Sinä sekoitat ilmeisesti (siis ilmeisesti) asioita/käsitteitä.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:12:02) kommentti

Yleensä talon ostaja saa itselleen rakennuspiirustukset. Niistä selviävät talon rakenteet, mm. höyrynsulku.Eikö se solumuovi laminaatin alla ole samanlainen höyrynsulku kuin muovi, yhtä tiivis?

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:12:05) kommentti

Ok. En tiedä miten juridisin termein asia pitäisi hahmotella mutta käytännössä ostimme pariskuntana valmiin talon jonka oli rakentanut Yritys A. Muita tahoja ei meillä ole ollut tiedossa. Kauppakirjassa mainitaan Ostajana me sekä Myyjänä Yritys A.


Jäsenen antama (9.2.2011 klo:12:09) kommentti

Halpakorjaus kirjoitti:
>Yleensä talon ostaja saa itselleen rakennuspiirustukset. Niistä selviävät talon rakenteet, mm. höyrynsulku.

>Eikö se solumuovi laminaatin alla ole samanlainen höyrynsulku kuin muovi, yhtä tiivis?

Yleensä varmaan saakin piirustukset. Tässä on käynyt niin, että kiinnitin asiaan huomiota vasta nyt kun aloin uusimaan laminaattia. Alapohjapiirustusten yli on vedetty henkselit. Selvitin asiaa ja syyksi paljastui, että rakennustarkastaja antoi tarkastusvaiheessa huomautuksen, että alapohjan rakennekuva ei vastaa rakennettua alapohjaa. Rakentajan on pitänyt toimittaa uusi rakennekuva tarkastajalle mutta näin ei ole vielä tapahtunut.

Vastatkaa viisaammat tuohon, onko se höyrynsulku ja solumuovi yhtä tiiviitä. Sitä suuremmalla syyllä en ymmärrä miksi vaneriin on pitänyt niitata höyrynsulkumuovi.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:13:06) kommentti

Niinpä olette ostaneet valmiin talo, mutta eipä vieläkään ole selvinnyt se, että oletteko ollut "täysin ulkona" talosta ja vasta sitten, kun se on ollut täysin valmis, niin olette ostaneet sen vai onko se rakennettu Teidän lukuun.

Tuo rytöksi ei ole höyrynsulku.Nyt on myös huolehdittava siitä, että ne toimitettavat piirustukset täyttävät vähintään "arava"-määräykset eli ovat vähintään rakennusmääräykset täyttävät ja toteutus tietenkin myös. Mites se seinien höyrynsulku?

Otapa huomioon vielä, että ensin on oltava hyväksytyt piirustukset, jos niitä siihen kohtaan kuuluu olla ja sitten vasta saa tehdä sen kohdan!

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:13:29) kommentti

Taloa ei ole rakennettu meidän lukuun. Ei ainakaan missään tuollaista mainintaa ole. Näimme talon ensi kertaa valmiina eli ollaan oltu "täysin ulkona". Täytyy selvittää piirustusten tilannetta. Rakennustarkastaja merkkasi rakennustarkastukseen huomautuksen, koska alapohjan rakenne ei vastaa rakennusluvassa olevia piirustuksia. Rakennustarkastaja odottaa uusia alapohjapiirustuksia joita rakentajan on pitänyt toimittaa.En ole aivan varma alapohjan rakenteesta koska en ole saanut tänään vielä rakentajaa kiinni. Koska höyrysulkua on käytetty niin oletan, että alapohjassa (rossipohja puu) on varmaankin mineraalivilla. Onko sillä rakennusteknisesti suurtakaan merkitystä kummalla puolella pintamateriaalia eli vaneria se hoyrysulkumuovi on? Itse järkeilin sen niin, että se olisi syytä olla vanerin alla sillä olisihan laminaattikin helpompi laittaa eikä solumuovi liukuisi paksun höyrysulkumuovin päällä.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:15:29) kommentti

Ns. rossipohja ratkaisuissa höyrysulku pitäisi olla heti pinnoitetta (matto, laminaatti tms.) "kantavan" rakenteen alla eli sinun tapauksessa vaneerin alla ollen "aukottomasti" yhteydessä seinien höyrysulkuun. Höyrysulun on oltava saumateippeineen siihen tarkoitukseen soveltuvaa matskua. Tuo mainitsemasi solumuovi ei ole hörysuluksi kelpaavaa; lienee tarkoitettu vain laminaatin alustaksi.

Mihin on jäänyt rakennusvaiheessa sinun edunvalvontasi, valvoja, vastaava mestarisi tms., kun et ole tietoinen/selvillä näistä talosi teknisistä ratkaisuista ja niissä olevista ongelmista!!!!!!

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:16:02) kommentti

"Mihin on jäänyt rakennusvaiheessa sinun edunvalvontasi, valvoja, vastaava mestarisi tms., kun et ole tietoinen/selvillä näistä talosi teknisistä ratkaisuista ja niissä olevista ongelmista!!!!!!"

Kannattaisi lukea edes vähän ketjua tai ainakin kysymys, jolloin selviäisi, että kyseessä on ollut valmiin talon osto eikä rakennuttaminen.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:22:57) kommentti

Eihän sillä reunoja lukuunottamatta niin suurta merkitystä ole onko muovi vanerin päällä vai alla. Päälle asennus on siitä hyvä että kyseessä on kaksi pintaa , jotka painavat muovien limitystä kiinni toisiinsa ja pitävät mahdolliset teipit etc tiukasti kiinni. Siis alla suora vaneri, sitten hs-muovi, solumuovi ja päällä laminaatti "painaa" tätä rakennetta yhteen.Huonoa taas on se kun muovi on vanerin päällä, niin voi esim. asennusvaiheessa tulla huolimattomuudesta johtuvia reikiä ja onhan se liukas ja staattinen pinta joka imee rakennusvaiheen pölyä etc. helposti itseensä.Riippuu vähän seinien hs-muovin sijainnista, seinä-lattianurkan tiiviydestä ja sisäseinämateriaalin pinnoitteesta tarviiko tässä edes mitään suurta korjausta vaiko edes yhtikäs mitään. Tilannehan on hieman vastaava kuin 1,5 - kerroksisessa talossa joissa puu (välipohjan kantavat palkit) läpäisee hs-muovin. Hs-muovi vain teipataan (tai uretaanilla etc liimataan) kiinni tiukasti puupalkkeihin, joka tuottaa riittävän höyrytiiviyden. Siis puu läpäisee muovin mutta rakenne toimii.

Tärkeää on että reunassa ei ole ilmavuotoja, siksi siis mainituissa rakenteissa puupalkit pitää tiivistää hs-muoviin kiinni.Sama sitten taas tässä tapauksessa, jos vanerin päällä on ainoa alapohjan hs-muovi, niin sitten vain teippaamaan/kiilaamaan/liimaamaan tämä hs-muovi mahdollsimman ilmatiiviisti lattia-seinä rajapintaan + mahdollisesti massalla eristämään ao. rajapinta ennen muovin tiivistämistä. Jos lattian rakenne on vaneri - villa - kuitulevy etc tuulensuoja, voi se jo sinällään saavuttaa jonkunlaisen höyrynpitävyyden (ja ennenkaikkea sisäpinta on höyrynpitävämpi kuin ulkopinta vaikka ei täyttäisikään hs-sululta vaadittavaa vaatimusta - onhan tietyt ilmatiivistyspaperitkin hs-sulkuina käypiä), sillä päällä on kuitenkin lattiapinnoite joka osaltaan hidastaa höyryn liikettä.Summasummarum, parhaassa tapauksessa tässä ei tarvi mitään ihme suuri remppoja alkaa tekemään, huolehtii vain että muovi on tiiviisti kiinni ettei synny ilmavuotoja.

Tarkistettava asia on toki seinän höyrynsulku, onko heti levyn takana, vaiko ~50mm lisäkoolauksen takana ja kuinka alas se ulottuu, tämä kertoo sen kuinka suuri on se osa hs-sulkua joka on tiivistetty vain gyprocilla joka on varmaankin maalattu jolloin sen höyrynläpäisevyys on vähentynyt merkittävästi.Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Höyrynsulku

Asumme 1976 tehdyssä 1 1/2 (alakerta -76, yläkerta-91), kerroksisessa talossa johon olen vesivahinkojen vuoksi tehnyt aikamoisia korjaustöitä. Pesuhuoneen korjauksen yht...

Puolueeton asiantuntija

Hei taloyhtiömme uusi vesikaton aluskatteineen vajaa kaksi vuotta sitten. Jo lopputarkastuksessa oli melkoisia näkemyseroja työn jäljestä. Työ hyväksyttiin pitkin hampai...

Ilmanlämpöpumpun käyttö jäähdytykseen

Omakotitalon jäähdytys ilmanlämpöpumpulla, onko höyrysulku tällöin väärällä puolella seinää eli muhiiko homeongelma, josta jo useat eri mediat ovat kertoneet?? Onko eroa...

höyrysulku

Eli kylppäri/sauna remppa olis menossa 1969 rakennettuun taloon ja höyrysulku tuottaa päänvaivaa. Pesuhuoneen ja saunan kohdalla menee katossa tuollainen musta muovipinta...

Keittiön vesieristys ulkoseinällä

Keittiöstämme osa sijaitsee ulkoseinällä ja seinään on vedetty lastulevyyn vesieristys n. 1.7 korkeudelta.Levyn toisella puolella on höyrysulkumuovi.Tiskiallas ei ole täl...

Välitilan eristäminen?

Mitä pitäisi tehdä kylpyhuoneen alaslasketun katon ja yläpohjan väliin jäävälle tilalle, kun kylppärissä on painovoimainen ilmanvaihto? Kun remontin yhteydessä otimme ala...

Mitä tehdä

Kylpyhuoneessa laatoituksen sekä seinän välissä on höyrysulkumuovi vesieristeen lisäksi.Vesihöyryä oli höyrysulkumuovin alla kyprokissa näkyvällä aluella eli suihkun ja j...

tie

Rakennutimme tien tontillemme urakkana rakennusluvassa olevalle asemapiirustuksen osoittamalle paikalle. Tie kulkee toisen maan kautta ja tuon kyseisen maan omistaja rake...

höyrysulkumuovi

miten on onko toimiva ratkaisu saunan katossa rakenne alhaalta päin paneeli tinapaperi 50mm villaa tuuletusrako höyrysulkumuovi 350mm eristettä.mitenkä noin yleensä tarvi...

omistaja?

Kysymys saattaa olla väärällä palstalla, mutta mikä on viimekädessä se asiapaperi, joka kertoo okt:n omistajan? Rakennuslupa tms? Lupa haettu yhdessä, tontti ostettu yhde...

lasikuitutapetin epäonnistunut maalaus

Maalasimme lasten huoneen lasikuitutapetin väärällä maalilla ja tulos oli mattamainen, aivan kuin siinä olisi pelkkä pohjamaali. Maalausliikkeestä saimme kyseiselle tapet...

kylpyhuoneenremontti

Mulla on kunnan asunto.Talo on 100 v hirsitalo ja  80 luvulla tiedusti väärälla tavalla remontoitu.Siihen aikaan ei kovin paljon vesieristettä tunnettu.hirsiseinä oli lai...

huonosti tehty lattialaatan sauma

Paikallisen firman "ammattimies" kävi toissa viikolla saumaamassa pienen wc:n lattialaattojen (33x33) välit. Nyt kuitenkin huomasin, että muutamassa kohdassa sauma-aine o...

Mitä on tapahtunut Puu Lämpö oy:lle

Hei! Huomasin sivuillanne PuuLämpö Oy:n mainoksen Siro 2000 liedestä. Meillä kyseisestä liedestä rikkoutui luukku (lasinen) ja olisi tiedustellut saako sellaisen varaosin...

Höyrysulun parantaminen

Uudehkossa talossa todettiin ilmavuoto ja rakenne seuraava laatta valettu sokkelin harkon yläpinnan kanssa samalle tasolle ja sisäpuolla olevat vaakakoolaus puut on erist...

lasikuitutapetista

Kysyin viime keskiviikkona lasikuitutapetin sopivuudesta 50-luvun taloon. Seinän rakenne ihmetyttää hieman ja jäi vaivaamaan. Ulkovuoraus on mineriittiä jonka alle on lai...

tuuletusikkunaan liitettävä järjestelmä

Valmistaako kukaan tuuletusikkunaan tai ulkoseinään asennettavaa ilmanvaihtokojetta lämmoön talteenotolla. Kyseessä on 1 1/2 krs vanha talo ja tällä hetkellä ilmanvaihto...

Höyrysulun paikka

Runkorakenne: tuulensuoja, 50*50 vaakakoolaus + villa, 50*150 runko +villa,HÖYRYSULKUMUOVI, 22*50 pystykoolaus runkotolpiin, kipsilevy.Haitaako höyrysulun ja kipsilevyn v...

Yläkerran lisäeristäminen

Minulla on noin 25v. sitten rakennettu paritalon yläkerran lisäeristämishanke. Tämänhetkinen eristepaksuus 100mm vuorivillaa tms. tuntuu ohuelta. Vesikaton ja sisä katon...

Maanvaraisen lattian ja puulattian höyrysulku

Mökillämme on tällä hetkellä tehtynä maanvarainen betonilattia ( styrox, höyrysulkumuovi, betoni). Nyt olemme tekemässä siihen puulattiaa. Miten homma kannattaisi toteutt...

höyrysulkumuovin käuttö kivitalossa

MIten tai mihin höyrysulkumuovi tulisi kiinnittää leca(design) talon seinä- katto yhtymäkohtaan että sauma jäisi tiiviksi ? eristeeseen asti sitä ei voi laittaa koska kat...

kylpyhuoneen panelointi.tarkennus eiliseen kys.

eilisessä kysymyksessäni oli kyse pelkästään kylpyhuoneesta jossa ei saunaa.eli tuleeko ulkoseinän sisäpuolelle höyrysulkumuovi? vai alumiinipaperi naulausrimat ja paneli...

Höyrysulku purueristetaloon

V -35 rakennettuun purueristeiseen taloon on tehty lisälämmöneriste sisäpuolelle villalla, ja päälle on laitettu höyrysulkumuovi, kipsilevy ja lasikuitutapetti. Kuntotark...

Laminaattia betonin päälle

Riittääkö betonin päälle laitettavan laminaatin alle ns. solumuovi vai olisiko järkevää laittaa solumuovin lisäksi höyrysulkumuovi. Laminaatin myyneen yrityksen edustajan...

Höyry- vai ilmasulku

Lattian rakenne: kapillaarikatkos sepeli 40 cm, styrox 10 cm, betonilaatta 10 cm, naulausjuoksut kattohuopakaistojen päällä, lattiakannattajat, joiden välissä 10 cm Par...